Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo odwazne polaczenie kolorow.

Czy nie meczy Cie ten zlew, ze jest tak w rogu? Da rade z tego skorzystac?

Zaskoczyly mnie te duze palniki pod szafka bezposrednio, ts szafka sie nie podpieka?

Ciekawy tez pomysl z sufitem podwieszanym tylko na wysokosci mebli kuchennych, widzialem pierwszy raz cos takiego.

Ciekawe jak to wyglada z oddali.

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto nasza kuchnia. Jest dla nas bardzo wygodna w użytkowaniu, wszystko było dokładnie przemyślane ;) Brakuje jeszcze tylko drewnianych żaluzji w oknie.

[ATTACH=CONFIG]233184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233185[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233186[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233187[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233188[/ATTACH]

Lamaze, ładna kuchnia, czy masz mikrofalę?

Forumowicze!

Zwracam się z ogromną prośbą o poradę.

Chodzi o kuchnie, a mianowicie, czy nad blat wybrać czerwoną cegłę czy szare płytki w małym formacie.

Ogólnie fronty mają być białe matowe, bez uchwytów, szafki z jednej strony cała ściana w tym lodówka schowana, piekarnik, mikrofalówka, z drugiej strony nad blatem szafki do samej góry (coś jak na pierwszym zdjęciu). Blat drewno dębowe

Na podłodze będą kafle 60x60- matowe, zdjęcie nr 2.

Wybrać płytki szare matowe- zdjęcie 3, one mają taki geometryczny kształt, lekko wklęśnięte, czy cegłę, coś jak na zdjęciu 1?

Całość mieszkania będzie utrzymana najbliżej stylu skandynawskiego z nutką loftu i nowoczesności.

W salonie i sypialni planujemy małe ścianki w cegle czerwonej, reszta szaro-biała, z czarnymi dodatkami.

Dziękuję. 185186_d6e07d98-1fca-410c-b057-8d874757ec56_max_900_1200_-kuchnia-styl-industrialny.jpgbatista_dust1.jpg14502108_1092402230796202_290155899_n.jpg

• 2 weeks później...
Podpytań o praktyczne aspekty. Jak sprawują sie uchwyty frezowane? Przy oknie w tej czarnej części zabudowy sa jakieś sprzęty czy to szafki? U góry szafki te juz białe otwierane na bok czy do góry ?

Z uchwytów frezowanych jestem bardzo zadowolona, bardzo ułatwiają mycie frontów a ich wnętrze wystarczy przetrzeć a czasem nawet przy okazji odkurzyć. Do dużych szuflad wysuwanych z frontem frezowanym, w których z założenia mają by trzymane cięższe gabaryty czy tak jak w moim przypadku śmieci (duża szuflada pod zlewozmywakiem) polecam zamontowanie systemu SERVO-DRIVE od BLUM, bo otwieranie może być utrudnione ze względu na ciężar.

Dwa górne czarne fronty to szafki otwierane w bok (tak jak i wszystkie u góry) natomiast po lewej stronie jest jeszcze szafka + ekspres do kawy a po prawej mikrofala + piekarnik. Mam nadzieję że pomogłam :)

Z uchwytów frezowanych jestem bardzo zadowolona, bardzo ułatwiają mycie frontów a ich wnętrze wystarczy przetrzeć a czasem nawet przy okazji odkurzyć. Do dużych szuflad wysuwanych z frontem frezowanym, w których z założenia mają by trzymane cięższe gabaryty czy tak jak w moim przypadku śmieci (duża szuflada pod zlewozmywakiem) polecam zamontowanie systemu SERVO-DRIVE od BLUM, bo otwieranie może być utrudnione ze względu na ciężar.

Dwa górne czarne fronty to szafki otwierane w bok (tak jak i wszystkie u góry) natomiast po lewej stronie jest jeszcze szafka + ekspres do kawy a po prawej mikrofala + piekarnik. Mam nadzieję że pomogłam :)

Wszystko kwestia wysokości uchwytu. Stolarze robią różne, moim zdaniem najlepiej sprawują się robione z mdf 22, bo są głębsze. Napewno newralgicznym punktem jest zmywarka..

Forumowicze!

Chodzi o kuchnie, a mianowicie, czy nad blat wybrać czerwoną cegłę czy szare płytki w małym formacie.

Ogólnie fronty mają być białe matowe, bez uchwytów, szafki z jednej strony cała ściana w tym lodówka schowana, piekarnik, mikrofalówka, z drugiej strony nad blatem szafki do samej góry (coś jak na pierwszym zdjęciu). Blat drewno dębowe

Wybrać płytki szare matowe- zdjęcie 3, one mają taki geometryczny kształt, lekko wklęśnięte, czy cegłę, coś jak na zdjęciu 1?

Całość mieszkania będzie utrzymana najbliżej stylu skandynawskiego z nutką loftu i nowoczesności.

W salonie i sypialni planujemy małe ścianki w cegle czerwonej, reszta szaro-biała, z czarnymi dodatkami.

Dziękuję. [ATTACH=CONFIG]368398[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]368399[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]368400[/ATTACH]

mi się osobiście bardzo podoba cegła, ale skoro będziecie mieli w sypailni i salonie to nie wiem czy nie będzie za duzo.

Frezowane uchwyty, by były wygodne w użytkowaniu, to warto zrobić te "pogłębione", bo te "zwykłe" (najczęściej robione przez stolarzy) są za płytkie.

Dla przykładu na fotce te "pogłębione" są z lewej, a te "zwykłe" po prawej. U mnie stolarze dopiero na moją wyraźną prośbę zrobili frezy te "pogłębione", dzięki czemu w kuchni otwieranie lodówki, drzwiczek narożnych, czy zmywarki nie stanowi żadnego problemu.

A frezy mam też w szafkach w salonie, przedpokoju, łazience i wc (meble mam lakierowane i fornirowane). Są świetnym rozwiązaniem, gdy ktoś nie chce mieć uchwytów.

Frezy.jpg

Forumowicze!

Dziękuję. [ATTACH=CONFIG]368398[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]368399[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]368400[/ATTACH]

A nie szkoda ci miejsca na cegiełkę? Zabierze ci ok. 2 cm z głębokości blatu. Ja też chciałam mieć cegiełkę między szafkami (też mam górne szafki białe mat bez uchwytów, wysoką zabudowę z jednej strony, szare płytki na podłodze, tylko blat mam granitowy), ale jak dotarło do mnie ile stracę z blatu, to zrezygnowałam z cegiełki na rzecz szyby (lacobel). Jeśli nie szkoda ci tych cm, to zdecydowanie wybrałabym cegiełkę :)

Chyba sama muszę sobie odpowiedzieć, wstępna wycena mojej kuchni to około 18 tys. podobny układ jak u Beaty&Sławek, no i tez podobna kuchnia w stylu angielskim z tej samej firmy, bardzo miła obsługa, fronty przywiezione na próbę piękne, za parę dni powinnam dostać projekt i już się nie mogę doczekać na mebelki :lol2:

Nie zauważylismy postu, dlatego nie opisaliśmy, trzeba było wspomnieć kto polecił kuchnie, może udałoby nam się doprosić wcześniej o ostatni element jakim jest cokół podszafkowy. Miejmy nadzieję, że nie długo doślą, do tej pory kłopotów żadnych z tą firmą nie było

• 2 weeks później...

Dojrzałam do połozenia czegoś pomiędzy górnymi a dolnymi szafkami w kuchni, w związku z tym proszę o poradę. Czy dać w to miejsce:

a) szkło (trudno dobrać kolor, kuchnia jest w kolorze śmietany, ten sam kolor powtórzony na szkle dał efekt zielonkawy, mimo że na optiwhite...)

b) płytę mdf 6 mm lakierowana na kolor frontów (czy nie będzie pracować, czy dotyk gorącego garnka jej nie pokiereszuje?)

c) płytę mdf w kolorze blatu - efekt podobny jak na drugim załączonym zdjęciu

DSC08295.jpg

2428_83b72f44-2eb0-4052-b0b5-8a87dae6789d_max_500_500_nowoczesna-kuchnia-w-olsztynie-kuchnia-sty.jpg

Dojrzałam do połozenia czegoś pomiędzy górnymi a dolnymi szafkami w kuchni, w związku z tym proszę o poradę. Czy dać w to miejsce:

c) płytę mdf w kolorze blatu - efekt podobny jak na drugim załączonym zdjęciu

Wersja C. :) Mamy tak w swojej kuchni i prezentuje się po prostu genialnie :)))