Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Bardzo fajne kuchnia proszę o więcej informacji z czego są fronty i blat i gdzie jest lodówka jakiej wielkości i jaki koszt kuchni jeśli można wiedziec

Dziękuję:)

Fronty są z lakierowanego MDF, blat dębowy, olejowany. Lodówkę widać na pierwszym zdjęciu, a raczej kawałek jej uchwytów.

Nie wiem, czy chodzi o wielkość lodówki, czy kuchni :) Lodówka 96x180, a kuchnia to ok 17m2. Koszt na pv.

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześć,

właśnie na swoim wątku poruszam kwestie projektu kuchni. Jeśli ktoś chciałby skomentować, to serdecznie zapraszam do dyskusji.

zależy mi na różnych punktach widzenia.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334567-Nasz-jest-ten-kawe%C5%82ek-pod%C5%82ogi-i-pola-)/page2

dziękuję.

dobry wieczór, od kilku miesięcy użytkuję długoplanowaną kuchnię - wielokrotnie tu konsultowaną (dziękuję za wszystkie sugestie :) ).. po zamieszkaniu nie ma się tyle czasu na internet...przynajmniej ja nie mam.. jeszcze się wykańczamy.. :)..

jakbym dziś miała jeszcze raz wybierać.. uchwyty...uchwyty... mamy frezy i tipony- fajnie się czyszczą itp, ale arku570 już wiem co miałeś na mysli... (nasza lodówka jest przy samej scianie..dlatego odstąpilismy od uchwytów) .. układ sprzętów, dużo blatów (choć są nie za długie to wystarczające) dla mnie super, zmywarka 45.. odpalam raz na 2 dni.. jakoś tak...może narazie? szuflady szerokie super (ze zmywarki przekładam prosto do szuflady), szafka narożna da się przezyć (dzięki temu są szuflady szerokie.. :D ).. jasny blat z konglomeratu..nieprawda że nie wchłania kolorów.. ale już wiem jak je wywabiać .:), nadal bym wybrała jasny blat :), wstawiłam mały stoliczek ale z drugiej strony i nawet nie przeszkadza :DDD, jest super :), przy wejsciu wbudowana szafka spizarkowa (w srodku się robi), jeszcze listwy białe przypodłogowe i oswietlenie w karton gips pod oknem i sufitowe i wsjo.. a ..i chlebaka brak.. :p, aha.. ciezko było wybrać zlew na szafkę 53cm, dziś bym pokombinowała by wlazł 50 a tak to wzielismy 40 (podwieszanego nie moglismy znalezc w tym kolorze dla 45cm) i ciut mało.. no ale mam zmywarkę .. da się przezyć...(jeszcze go odsączarka pomniejszyłam.. hehe )

mamy kuchnię otwartą i teraz chyba bym wybrała białą górę.. bo mam zagwostkę jakie meble w salonie.. mamy dębowy stół i krzesła (dlatego piekarnik w słupku ciemny) ale rtv i inne dam białe bo nie będę się bawić w ten odcień co mam w kuchni.. (kolory ścian, dodatki itp), w kuchni do tego koloru lakieru wydaje mi się że tylko biel.. (białe sciany i listwy, stolik tez jest biały - ma się wtapiać w ścianę.. nie był ujęty w projekcie kuchni i dobrze.. gładko przejdzie kolorystyka w białe meble w salonie).

piotrek0m - u nas superspasowane wszystko ale nie było tanio, jedynie co ..ale juz przestało mnie razić to szpara na styku lodówka-kartongips - KG jest krzywo.. aha.. i te meble bez uchwytów jakos tak potem troche dochodzą róznie ... moje oko widzi że było prosto a jest.. tak różnie ale to milimetry.. czepiam się.. :D,

kuchnia wciąż mi się podoba, miałam ją jeszcze zamknąć przesuwnymi drzwiami..ale po co ją zamykać... :)), ok lecę bo sie rozpisałam.. .. pozdrawiam!

Bardzo ładna :yes:

Nie mogę się doczekać swojej!

Dziękuję:)

Fronty są z lakierowanego MDF, blat dębowy, olejowany. Lodówkę widać na pierwszym zdjęciu, a raczej kawałek jej uchwytów.

Nie wiem, czy chodzi o wielkość lodówki, czy kuchni :) Lodówka 96x180, a kuchnia to ok 17m2. Koszt na pv.

Witam ja też jestem pod wrażeniem tej kuchni fronty są w pełnym połysku? :) zlew z baterią też jest super :) moge prosić koszty na priv

• 1 month później...

Witam, mój pierwszy post. Od razu z grubej rury tzn do oceny kuchnia zmontowana dwa dni temu. Jeszcze troszkę jest do zrobienia ale chciałem dowiedzieć się jak wam się takie coś widzi?

kuchnia połączona z salonem... salon jeszcze w remoncie...

Pytania, opinie itp itd... mile widziane ;]

POZDRAWIAM20170409_123827.jpg1.jpg2.jpg

d.jpg

Edytowane przez magmartin

Zmywarka daleko od zlewu. Przy zlewie brak blatu roboczego.

rozumiem, że są to jakieś wytyczne które są ogólnie przestrzegane... czyli blat przy kranie, zmywarka przy kranie, blat roboczy itp itd.. ok

na obronę powiem tak.

ustawienie kranu i pieca zostało tak jak było w poprzedniej kuchni (szybki remont bez dużych zmian jeśli chodzi o rurki rureczki itd.)

moje pytanie.

po co mi blat roboczy przy kranie ?

nie miałem go wcześniej i nawet nie pomyslalem ze bedzie przydatny

ok.... komuś moze się przydac. tylko ja pracowałem przez 4lata bez tego kawałka blatu przy kranie(na zdjeciu na dole, widać kawałek blatu(barek) ja zawsze pracuję na tym blacie... robie jedzonko i patrze na tv w pokoju połączonym z kuchnią ;)), dlatego nie myslalem zeby był potrzebny, dlatego go tam nie ma ;)

ale rozumiem, że jest to nie zgodne z jakimiś regułami projektowania kuchni ;] OK:)

Mam trochę czasu więc coś napiszę ;P Płytki na ścianie mają 19lat i są pomalowane, płytki na podłodze są pomalowane i mają 19lat. imitacja cegieł z gipsu z włóknami kosztowały za metr kwadratowy.... no właśnie.... jak myślicie ?

Zlew przy kuchence uważam za wygodny (sama tak mam i użytkuję), ale taka odległość zmywarki od zlewu musi być niewygodna i kłopotliwa.

nigdy nie mieliśmy zmywarki. możesz napisać jaka kłopotliwość nasz czeka ?

moje pytanie jest po to żeby coś wykombinować przed pojawieniem się tej kłopotliwej sytuacji

Bierzesz naczynia, największe brudy zeskrobujesz do kosza, czasem opłukujesz pod kranem i wstawiasz do zmywarki - w dobrze zaplanowanej kuchni robisz to nie ruszając się z miejsca, bo obok zlewu masz blat na który odkładasz brudne naczynia, pod zlewem jest kosz na śmieci, a zmywarka z prawej lub lewej od zlewu (zależy czy prawo czy leworęczny).

Jak dla mnie ergonomia w kuchni to podstawa, a kolor płytek to kwestia kompletnie drugorzędna.

Nie napisałabym tego, ale sama prosiłaś o ocenę. Nie musisz mi tłumaczyć, dlaczego tak zrobiłaś. Ja tylko wyraziłam zdanie.

Przed włożeniem na przykład talerza do zmywarki wypadało by chociaż wyrzucić resztki do śmietnika który pewnie jest pod zlewem. Czasem trzeba opłukać, wylać zawartość szklanki. Nie wyobrażam sobie mieć zmywarki daleko od zlewu choć raczej nie opłukuję naczyń.

Prosząc o ocenę nie dziw się że ludzie wpisują swoją opinię nie zawsze pochlebną.

Jest ok ale pozbyłabym się płytek ze ściany na rzecz cegły.

Człowiek chciałby, żeby go doceniono, a tu po uszach. ;)

Nie przejmuj się, w końcu to Twoja kuchnia i uważam, że wyszła fajnie, a jak na budżetową robotę i samodzielnie kładzione cegły to super.

Co do kłopotliwości to po prostu brak ergonomii. Zlew od zmywarki dzieli tak na oko 2m? Większość naczyń najpierw trafia do zlewu, albo przynajmniej trzeba zrzucić z nich resztki. Kiedy zmywarka stoi obok zlewu to 3 ruchy na każdą rzecz, ale u Ciebie trzeba zrobić jeszcze parę kroków, za każdym razem kiedy chcesz coś przerzucić ze zlewu do zmywarki. Dużo przekładania, dużo chodzenia, dużo chlapania i brudzenia zarówno blatu, jak i podłogi.

Warto wsadzać do zmywarki oplukane talerze, bez resztek. Resztki, które trafią do zmywarki, trzeba wyciągać z sitka, które jest umieszczone na samym dnie, to kłopotliwe. Sitko łatwo zachodzi tłuszczem, a do mycia jest upierdliwe. Są 2 opcje, albo utrzymujesz zmywarkę w czystości, albo zawieszasz zapaszek do zmywarki, tylko to co zostaje w zbiorniku zmywarki wydaje zapaszek, wraca z powrotem do obiegu przy kolejnym myciu. Dlatego warto zrzucać resztki i opłukiwać talerze.

Warzywa po umyciu można odłożyć na ociekacz ;)

Nikt w warunkach domowych nie myje na raz tony warzyw do obiadu,

spokojnie zmieszczą się nawet na małym ociekaczu ;)

Co do kuchni - osobiście nie lubię sprzętów wolnostojących, ale to kwestia gustu

jeden woli tak, drugi inaczej ;)

i faktycznie zmywarka za daleko od zlewu

poza tym ok, fajny żyrandol