Elfir 01.06.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Mam płytę indukcyjną, wiec nie mam tłustych od spodu garnków, żeby mój blat miał stały styk z mazutem, jak przy kuchniach gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 01.06.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Mamy dylemat jak najlepiej zestawić 3 kolory heksagonów na ścianie kuchni nad płytą. Heksagony będą w tym fragmencie, gdzie są naniesione wymiary. Na prawo od płyty we wnęce będzie jeszcze lodówka wolnostojąca, a nad płytą będzie okap szer. 90 cm. Okap ten jest też zaznaczony na heksagonach tą szarą listwą. No więc sprawa jest taka. Pozornie to losowe ułożenie (aranżacja 1) jest najciekawsze, ale boimy się trochę, że wniesie taki chaos do naszej kuchni, która ogólnie ma spokojny charakter. Z drugiej strony te kolejne aranżacje są mało ciekawe. Czy może macie inne pomysły? Najlepiej do samego blatu pasują te beżowe płytki, natomiast kumulacja tej czekolady jest jakoś przytłaczająca. Będziemy wdzięczni za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 01.06.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Przyznaję, że dostałem kawałek płyty granitowej i zaniosłem do jednego członka rodziny który dużo gotuje. Ten kawałek służył za podstawkę pod garnki... po pół roku jest zupełnie zaolejony ?! Owszem, nie był nigdy impregnowany, jest płomieniowany a nie polerowany; jest zatłuszczony ?! Czy w praktyce płyty granitowe się nie zatłuszczają ?! Mam blat granitowy polerowany od ok. 9-10 m-cy i ciągle wygląda jak nowy, absolutnie nie wygląda na zatłuszczony, a też dużo gotuję . Granit zapewne jest zaimpregnowany, a płytę mam indukcyjną, ale nie wiem czy to ma znaczenie. Ja blatem jestem zachwycona, zamówiłam z granitu, bo marzyłam o zlewie podwieszanym . Brałam pod uwagę jeszcze blat ze spieków kwarcowych, ale wychodził dwa razy drożej, więc zostałam przy granicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.06.2017 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Mam blat granitowy polerowany od ok. 9-10 m-cy i ciągle wygląda jak nowy, absolutnie nie wygląda na zatłuszczony, a też dużo gotuję . Granit zapewne jest zaimpregnowany, a płytę mam indukcyjną, ale nie wiem czy to ma znaczenie. Ja blatem jestem zachwycona, zamówiłam z granitu, bo marzyłam o zlewie podwieszanym Jaki wymiar zlewu podwieszanego wybrałaś. Czy ociekacz masz wyfrezowany w granicie ? Czy robiłaś otwory pod dozowniki np. dla mydła i płynu do mycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 02.06.2017 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Mamy dylemat jak najlepiej zestawić 3 kolory heksagonów na ścianie kuchni nad płytą... Moim zdaniem ułozenie powinno być 'chaotyczne' ale z dominującymi dwoma kolorami, a kolor trzeci wprowadzony tylko sporadycznie, coś jak tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 03.06.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 nk, zdecydowanie chaos - będzie najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 03.06.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 nk, też jestem za chaosem i tak jak mówi Magdalena74 trzeci kolor tylko sporadycznie, czyli jak dla mnie, 1/3 czekolady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 03.06.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Moja świeża kuchnia z ikea http://i.imgur.com/qWDqX1e.jpg http://i.imgur.com/qPDSmMb.jpg http://i.imgur.com/8xzTpOG.jpg http://imgur.com/a/DavmP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 04.06.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Jaki wymiar zlewu podwieszanego wybrałaś. Czy ociekacz masz wyfrezowany w granicie ? Czy robiłaś otwory pod dozowniki np. dla mydła i płynu do mycia? Zlew podwieszany, które szukałam (po tym jak odpadła wersja zrobienia go z granitu) musiał być ceramiczny, mieć 1,5 komory i w miarę jak najmniejsze rozmiary, by nie tracić blatu roboczego. Znalazłam taki z Villeroy@Boch, ma 54,5 cm x 44 cm. Ociekacza nie chciałam mieć wyfrezowanego w granicie. Miałam już dość widocznych stojących kubków czy innych naczyń na ociekaczu (w poprzednim mieszkaniu miałam zlew 1-komorowy z ociekaczem), dlatego chciałam mieć zlew 1,5 komory, bo te pół komory pełni mi funkcję ociekacza i w zupełności to nam wystarcza (rodzina 5-osobowa). Nie wkładam tam dużo rzeczy, raczej jakieś pojedyncze kubki, które potrzebuję na szybko zmyć, reszta idzie do zmywarki. Dla mnie idealne rozwiązanie Otwór zrobiłam pod płyn do naczyń, dla mydła nie potrzebowałam, bo nie widziałam potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 04.06.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 nk, ja też zrobiłabym chaotyczne ułożenie tych heksagonów. Dwa dominujące kolory i trzeci w mniejszej ilości dla ożywienia ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t.kasia 28.06.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Witam. Wrzucam zdjęcia mojej niedokończonej kuchni i proszę o radę. Pod szafkami górnymi planuję płytki cegiełki (vives mugat blanco) ułożone bez przesunięcia, na prosto. Początkowo myślałam o białym lacobelu, ale wydaje mi się, że z płytkami będzie ciekawiej. Jaki okap będzie pasował? Skośny, w kształcie litery T, a może inny (myślę o szerokości okapu 90 cm) ? Urządzenia AGD są w czerni, czy czarny okap nie przytłoczy pomieszczenia? Kuchnia jest otwarta na salon i wystrój salonu będzie nowoczesny, w kierunku skandynawskim. Bardzo proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 29.06.2017 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Pytanie mam do osób które mają górne szafki na klik, czy to jest wygodne? Zastanawiam sie wlasnie miedzy frezami na górze a klikiem. Bawiłem sie w kilku salonach i na frez jest oczywiscie wygodniej, nie trzeba mocno dociskać itp no ale wygladem lepiej na klik bo sie ma jednolitą powierzchnie frontów. Te minusy klikow są do przeżycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 29.06.2017 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Nasza kuchnia świeżo po montażu. Brakuje tylko jednego frontu, poszedł na reklamacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 29.06.2017 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Pytanie mam do osób które mają górne szafki na klik, czy to jest wygodne? Zastanawiam sie wlasnie miedzy frezami na górze a klikiem. Bawiłem sie w kilku salonach i na frez jest oczywiscie wygodniej, nie trzeba mocno dociskać itp no ale wygladem lepiej na klik bo sie ma jednolitą powierzchnie frontów. Te minusy klikow są do przeżycia? Klik czyli tip-on? Zdecydowałam sie na nie ze wzgledow wizualnych, cała wielka płaszczyzna szafek bez uchwytów, super to wyglada, ale w codziennym uzytkowaniu srednio wygodne, kilka razy sie tym przytrzasnełam, no i straszliwie widac paluchy- to dla mnie najwiekszy minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 29.06.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 No cóż dla mnie mimo wszystko wazniejsza jest wygoda używania i troche denerwuje mnie w tych tip-onach że trzeba mocno naciskać a czasami nawet dwa razy jak sie nie trafi w punkt. Do tego zamykanie tez do lekkich nie należy mimo że testowałam bluma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 29.06.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Aaricia23, zdecydowanie wybrałabym frezy. Są przede wszystkim ergonomiczniejsze w użytkowaniu niż tip-ony i nie widać tak odcisków palców jak przy tip-onach. I przy frezach możesz chwycić za drzwiczki w dowolnym miejscu, a nie celować w konkretne, czego wymaga tip-on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 29.06.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 W tip ona trafisz bezblednie bo po pewnym czsie wiesz gdzie on dokladnie jest, ale druga sprawa jest taka że one czasami nie zadzialają, trzeba je okrecać o pół obrotu, zeby znów były sprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t.kasia 30.06.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Ja mam tip - on w dwóch szafkach wiszących nad blatem i jestem zadowolona. W słupku z piekarnikiem mam szafkę górną otwieraną na frez i zdecydowanie wygodniej otwierają i zamykają się szafki na tip - ona. Ślady po palcach widać bez względu na sposób zamykania. Ale to tylko moja opinia. Myślę, że najlepiej przetestować w salonie meblowym obydwa sposoby otwierania i dopasować pod siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 30.06.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 No testowałam kilka razy i zdecydowanie szafke frezowaną otwieraną do góry duzo łatwiej otwiera sie niż tip-ona. Nie mowiąc juz o zamykaniu bo przy frezach to szafka sama sie domknie a przy tip-onach trzeba uzyc sporej siły. Moja wątpliwość zrodziła sie tylko dlatego że frezy są troche brzydsze niż jednolite fronty na klik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viann 30.06.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Witam. Wrzucam zdjęcia mojej niedokończonej kuchni i proszę o radę. Pod szafkami górnymi planuję płytki cegiełki (vives mugat blanco) ułożone bez przesunięcia, na prosto. Początkowo myślałam o białym lacobelu, ale wydaje mi się, że z płytkami będzie ciekawiej. Jaki okap będzie pasował? Skośny, w kształcie litery T, a może inny (myślę o szerokości okapu 90 cm) ? Urządzenia AGD są w czerni, czy czarny okap nie przytłoczy pomieszczenia? Kuchnia jest otwarta na salon i wystrój salonu będzie nowoczesny, w kierunku skandynawskim. Bardzo proszę o poradę. Bardzo ładna kuchnia, ale okap tutaj zdecydowanie powinien być podszafkowy plus dołożyć jeszcze szafki do samego sufitu. Będzie ładna jednolita powierzchnia. Jeśli nie i okap musi być wolny to czarny w literę T. Nie skośny. Te skośne wciśnięte pomiędzy szafki wyglądają fatalnie, dla mnie w ogóle taki niezależny okap powinien znajdować się na wolnej ścianie bez szafek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts