Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W tip ona trafisz bezblednie bo po pewnym czsie wiesz gdzie on dokladnie jest, ale druga sprawa jest taka że one czasami nie zadzialają, trzeba je okrecać o pół obrotu, zeby znów były sprawne

Wybaczcie off top,ale muszę :) Magdaleno,czy kiedyś byłaś Magda34??

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ładna kuchnia, ale okap tutaj zdecydowanie powinien być podszafkowy plus dołożyć jeszcze szafki do samego sufitu. Będzie ładna jednolita powierzchnia. Jeśli nie i okap musi być wolny to czarny w literę T. Nie skośny. Te skośne wciśnięte pomiędzy szafki wyglądają fatalnie, dla mnie w ogóle taki niezależny okap powinien znajdować się na wolnej ścianie bez szafek.

Zgadzam się że jeśli są szafki wiszące to tylko okap podszawkowy. Moim zdaniem wolnowiszący nie będzie wyglądał dobrze.

Dziękuję za pomoc. :) Skłaniam się ku czarnemu okapowi w T, chociaż wiem, że nie jest to rozwiązanie idealne. Zastanawiam się, jak ułożyć kafelki: czy wypełnić całą przestrzeń między szafkami, aż do ich górnej linii, czy tylko do dolnej linii okapu. Jak będzie ładniej? Okap będzie wisiał około 75 cm nad blatem.

Mamy dylemat jak najlepiej zestawić 3 kolory heksagonów na ścianie kuchni nad płytą. Heksagony będą w tym fragmencie, gdzie są naniesione wymiary. Na prawo od płyty we wnęce będzie jeszcze lodówka wolnostojąca, a nad płytą będzie okap szer. 90 cm. Okap ten jest też zaznaczony na heksagonach tą szarą listwą.

No więc sprawa jest taka. Pozornie to losowe ułożenie (aranżacja 1) jest najciekawsze, ale boimy się trochę, że wniesie taki chaos do naszej kuchni, która ogólnie ma spokojny charakter. Z drugiej strony te kolejne aranżacje są mało ciekawe. Czy może macie inne pomysły? Najlepiej do samego blatu pasują te beżowe płytki, natomiast kumulacja tej czekolady jest jakoś przytłaczająca.

Będziemy wdzięczni za pomoc!

Mam heksagony, co prawda w łazience a nie w kuchni i powiem Ci tak - układałam je na milion sposobów, by w stonowanym pomieszczeniu nie wprowadziły chaosu.

Płytki mam w w czterech kolorach (dwa odcienie szarości, biały, czarny i jako "dekor" kilka płytek orzecha włoskiego) i trzech fakturach (mat, połysk, drewno).

Kombinacjom nie było końca, układałam paskami, w pionie, poziomie, symetrycznie, na przemian, aż po wielu próbach doszłam do wniosku, że najlepiej wyglądają w "nieładzie" i wbrew pozorom pomieszczenie, mimo, że niezbyt duże, nadal nie jest przytłaczające.

Nie, ale kiedyś przez pewien czas przez przypadek miałyśmy taki sam awatar :)

Nick, avatar, no nieźle mi namieszałaś :D Szukam Magdaleny34 - jakby co :)

Co do tip-onów, przekleństwo przy szafce pod zlewem. Każde nieświadome dotknięcie szafki, otwiera ją. Zamknięcie jej - niby nic trudnego, ale irytujące jeśli otwiera się gdy nie trzeba. W każdej innej szafce - dla mnie idealne rozwiązanie.

Frezy polecam robić głębsze niż nam się wydaje, że być powinny. Szczególnie przy ciężkim cargo, można boleśnie połamać paznokcie ;)

• 4 weeks później...
No cóż dla mnie mimo wszystko wazniejsza jest wygoda używania i troche denerwuje mnie w tych tip-onach że trzeba mocno naciskać a czasami nawet dwa razy jak sie nie trafi w punkt. Do tego zamykanie tez do lekkich nie należy mimo że testowałam bluma.

Mam zamontowane synchronizatory w szufladach i nie muszę trafiać w punkt ;)

Mogę spokojnie nacisnąć z boku i szuflada się otwiera

• 1 month później...
  • 1 month później...
Kiedy niespełna rok temu planowałam swoją kuchnię ten wątek zjechałam od a do z. Dużo mi pomogły Wasze doświadczenia. Mieszkamy od stycznia i jak narazie nic absolutnie nic nie zmieniła bym w swojej kuchni. Ulubione miejsce WSZYSTKICH [ATTACH=CONFIG]371410[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371409[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371411[/ATTACH]

Witam, z czego masz blaty?

Dojrzałam do połozenia czegoś pomiędzy górnymi a dolnymi szafkami w kuchni, w związku z tym proszę o poradę. Czy dać w to miejsce:

a) szkło (trudno dobrać kolor, kuchnia jest w kolorze śmietany, ten sam kolor powtórzony na szkle dał efekt zielonkawy, mimo że na optiwhite...)

b) płytę mdf 6 mm lakierowana na kolor frontów (czy nie będzie pracować, czy dotyk gorącego garnka jej nie pokiereszuje?)

c) płytę mdf w kolorze blatu - efekt podobny jak na drugim załączonym zdjęciu

Ile masz cm od okapu do wysokiej zabudowy i jak otwierasz szafkę w rogu?

• 1 month później...
  • 2 months później...
Śliczna! I taka jasna! A nie boisz się, że będzie sprawiać problem podczas czyszczenia? Mi się bardzo podoba drugi z tych projektów: :spam:, jednak mam obawy przed kupowaniem całych białych mebli. Bardziej praktyczne byłyby jednak ciemne kolorki. Edytowane przez Greengaz

Śliczna! I taka jasna! A nie boisz się, że będzie sprawiać problem podczas czyszczenia? Mi się bardzo podoba drugi z tych projektów: :spam:, jednak mam obawy przed kupowaniem całych białych mebli. Bardziej praktyczne byłyby jednak ciemne kolorki.

Miałam ciemną kuchnie i teraz mam jasne szafki wszystkie. Sprzątanie i czystości w jednej i drugiej jest tak samo prosta do utrzymania. Po prostu trzeba sprzątać na bieżąco i uważnie gotować nie szastając twarożkiem ;)

Edytowane przez Greengaz

• 2 weeks później...