Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedź ale proszę napisz jeszcze czy to deska trójwarstwowa? Sory, że tak Cię męczę ale jestem zupełnym laikiem w tym temacie. Często oglądam jakieś piękne podłogi, o których właściciel pisze, że to merbau, padouk, teak, lapacho i tyle, a ja jako laik chciałabym wiedzieć co to dokładnie jest, bo jeżeli np. panele, które wyglądają jak prawdziwe dechy to jestem chętna. Jeżeli nie to też ok. Poprostu fajnie by było wiedzieć.

Obiecuję już więcej się nie zadręczać :D

Fakt, jest wysoko, ale ja mam prawie 1,80, a mąż sporo więcej, więc dla nas to idealna wysokość blatu - nie musimy się garbić.

No i w takie duże szafki więcej wejdzie ;)

Alma, a na jakiej wysokości macie blaty? Ja mam pełne 1,80 :lol: i planujemy blaty na wys. 85 cm, czy to wystarczająco?

to nie do mnie pytanie ale moge powiedzic jak jest u nas ... ja mam 171 cm a blat w kuchni konczy sie na 91 cm ... i wcale nie uwazam zeby bylo za wysoko - jest bardzo wygodnie;

a wiszace szafki sa na 145 i siegam wszedzie ... no czasami tylko musze na blat wlezc :roll:

LeoAureus- my też jesteśmy wysocy małż 193cm, ja 170 i zrobiliśmy sobie blaty na prawie 90cm. Jest super wygodnie.

Niestety przesadziliśmy z wysokoscią zamontowania szafek wiszących- dałam się przekonać mezowi i wiszą na 150cm- ciut za wysoko :(

Czy dla ciebie blat na 90cm nie jest za wysoki? My oboje z mężem mamy 170cm dokładnie. Okno mamy na wysokości 90cm i chcemy zrobić blat na równi z parapetem, tzn. parapetu brak. Czy to w żaden sposón nie będzie uciążliwe?

Gdzie jest lodówka?

Lodówkajest po prawej stronie wejscia, niedaleko kuchni, obudowana w K-G.

Jezeli chodzi o barek to zastepuje on stół kuchnenny i blat roboczy. Ma miec wysuniety blat, tak, zeby mozna bylo normalnie usiasc.

W projekcie stol stal pod oknem. Ja zaplanowalam drzwi na taras 180 cm, co zabralo miejsce na stół. Dodatkowa zaleta tego barku jest przysloniecie czesci kuchennej i "zmywarkowej" od jadalni i salonu.

Sama nie jestm zachwycona tym projektem, ale mam nadzieje ze po kilku spotkaniach z projektantem dopracujemy ta koncepcje.

Dziekuje wszystkim za opinie.

Moze macie jakis fajny pomysl czym zastapic tradycyjny stol kuchenny???

LeoAureus- my też jesteśmy wysocy małż 193cm, ja 170 i zrobiliśmy sobie blaty na prawie 90cm. Jest super wygodnie.

Niestety przesadziliśmy z wysokoscią zamontowania szafek wiszących- dałam się przekonać mezowi i wiszą na 150cm- ciut za wysoko :(

Czy dla ciebie blat na 90cm nie jest za wysoki? My oboje z mężem mamy 170cm dokładnie. Okno mamy na wysokości 90cm i chcemy zrobić blat na równi z parapetem, tzn. parapetu brak. Czy to w żaden sposón nie będzie uciążliwe?

Blat jest dokładnie na 89,5cm- dlatego , że dostosowaliśmy go do wysokosci parapetu właśnie. Kuchni jeszcze nie użytkuję, ale przymierzałam się do niej i pasuje super. Chciałam specjalnie taką wysokosć, zeby móc w swobodnej wyprostowanej pozycji wykonywać wszelkie czynności kuchenne.

Chodzilismy po salonach i przymierzaliśmy się do różnych wysokosci blatu i ten na 90cm odpowiada nam obojgu.

Nie bez znaczenia są doswiadczenia mojej mamy, która przy wzroście 160cm tez ma blaty na prawie 90cm, ale jest po operacji kręgosłupa i nie lubi się schylać i garbić.

Przy takiej wysokosci mam komfort zarówno przy krojeniu szczypiorku jak i przy wyrabianiu ciasta. Szafki pozostały w standartowych wymiarach, tylko cokół mamy podniesiony.

Jak posprzątam to wkleję fotki.

Gdzie jest lodówka?

Lodówkajest po prawej stronie wejscia, niedaleko kuchni, obudowana w K-G.

Jezeli chodzi o barek to zastepuje on stół kuchnenny i blat roboczy. Ma miec wysuniety blat, tak, zeby mozna bylo normalnie usiasc.

W projekcie stol stal pod oknem. Ja zaplanowalam drzwi na taras 180 cm, co zabralo miejsce na stół. Dodatkowa zaleta tego barku jest przysloniecie czesci kuchennej i "zmywarkowej" od jadalni i salonu.

Sama nie jestm zachwycona tym projektem, ale mam nadzieje ze po kilku spotkaniach z projektantem dopracujemy ta koncepcje.

Dziekuje wszystkim za opinie.

Moze macie jakis fajny pomysl czym zastapic tradycyjny stol kuchenny???

A macie jadalnię? Bo jeżeli tak to czy naprawdę potrzebny jest stół w kuchni? Rozumiem, że jest fajny ale jak się nie da, u nas też nie będzie stołu w kuchni - za mała :(

Witajcie dołączyłam do was po wielkich bojach i przemyśleniach odnośnie mojej kuchni..jaki kolor...jakie uchwyty ...gdzie kosz na śmieci...jak wysokość szafek górych i cokołu a jaki sprzęt itd i itp..., a przedewszystkim komu zaufać i kto ma wykonać i za ile, właśnie podpisuję umowę w tym tygodniu i powiem wam wszystkim że po takiej burzy mózgu urlop jest mi niezbędny :lol:

wyższy blat ma sporą zaletę, szczególnie widać to w małej kuchni. dzięki temu, że mój blat będzie wyżej, przez co cokół będzie miał około 17-18cm, to w cokołach mieszczą się szuflady o wysokości standardowej. oznacza to dla mnie 3 dodatkowe szuflady o szerokości 120 cm każda. fakt, nie na codziennie używane rzeczy, ale na przykład na jedzenie i akcesoria domowego zwierzaka, słoiki, śrubokręty, żarówki itp.

mam nadzieję, że nie będę bardzo cierpiał z powodu braku piwnicy, czy pawlaczy.

a oto moja kuchnia :D

http://deccoria.pl/files/6559/14422/3c121a4aa8a4a365515a7e475638fc3a.jpg

http://deccoria.pl/files/6559/14422/19b5d4b2ad49c7232191d56d5d3da4bc.jpg

http://deccoria.pl/files/6559/14422/6081753b2a8950f2f959525f92fdfb38.jpg

http://deccoria.pl/files/6559/14422/7d324c26375023f0ca519bad6feb3ecd.jpg