Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym zamieniła miejscami wysokie cargo z piekarnikiem/mikrofalą. Łatwiej Ci będzie dostać się do piekarnika, a z cargo przy ścianie się wygodnie korzysta- dokładnie tak teraz mam.

A ja odradzam taki manewr, w tej chwili cargo miedzy lodowka a piekarnikiem jest lepszym rozwiazaniem, gdyz goracy piekarnik obok zimnej lodowki nie dzialaja na siebie za dobrze.

Nie podoba mi sie skrajne polozenie piekarnika z mikrofala w dosyc szerokiej kuchni. Zastanowil bym sie nad rozszerzeniem wysokiej zabudowy blizej okna z przesunieciem lodowki, carga i piekarnika i dorzuceniem po prawej stronie np. wysokich szafek. Bedzie mniej blatu roboczego, ale przy tej ilosci nie jest to bardzo znaczace

Casuall

Ja też bym dodała wysokie kargo od ściany w ten sposób będzie bardziej funkcjonalna mikrofala. Szuflady stojące można dac tych samych rozmiarów i będzie OK. A żeby było symetrycznie to można jeszcze powiesic jakieś półeczki żeby była taka sama odległośc od okna po obu stronach.

A i jeszcze jedno pytanko a gdzie masz suszerkę do naczyń? Ważne żeby był blisko zlewu.

A mnie się podoba wersja 3 - z wyspą ale bez tej dziwnej konstrukcji z prawej strony. Jakby wyspa miała od salonu wyższą scianke osłaniałaby częsć roboczą kuchni. Z lewej strony szafki przy ścianie zakonczylabym tez pełnym słupkiem, aby z salonu nie było widoku na blat roboczy.

Dziękuje bardzo wszystkim za opinie i zainteresowanie. Nie wiem jeszcze jak ostatecznie będzie wyglądała moja kuchnia, ale na pewno niektóre opinie wezmę pod uwagę. Myślałam, że skoro mam tak dużo miejsca na kuchnie nie będzie problemu z jej umeblowaniem, nic bardziej mylnego :(

Duża kuchnia duży problem :) Do tego dochodzi jeszcze kłopot z wyborem agd...tragedia.

Jeszcze raz wszystkim serdeczne dzięki :)

aha odnośnie suszarki do naczyń to jej nie planuje skoro mam zmywarkę i ociekacz.

Właśnie oddałam w ręce fachowców, ale coś nie mogę się z nimi do końca zgodzić. Projekt nr 3 jest pomysłem fachowca. Wydaje mi się, że oni bardziej patrzą na wygląd niż na funkcjonalność kuchni. A to jednak trzeba wypośrodkować. A poza tym pochodzę z małego miasta i trudno tu o dobrego projektanta, bardziej są to sprzedawcy :( Niestety.

Ale może jakoś wspólnymi siłami uda nam się zrealizować jakiś projekt. Raczej nie ma wyjścia :)

u mnie kuchnia wygląda tak:

projekt: http://img222.imageshack.us/img222/4987/kuchnia16d.jpg

realizacja po drobnych zmianach :-)

http://img217.imageshack.us/gal.php?g=pict0002c.jpg

lakier biały wysoki połysk

wysokość kuchni z blatem 92 cm - w ogóle niższa kuchnia to jakieś nieporozumienie, nawet teraz byłbym skłonny dać nawet 5cm więcej, jestem normalnego wzrostu czyli 183 a kobietka z jakieś 170 i stwierdziliśmy że jakby było jeszcze trochę wyżej to też ok

blat z wpuszczony zlewem, grubość 10 cm REHAU + deska pod kolor gratis ;-)

uchwyty union knopf

szafka narożna GS

cargo kosz pod zlewem WESCO

reszta na Blumie, Rehau

+sprzęt:

bateria franke Planar Cliff Chrom

Płyta Teka GKST 90 DBM Prof - fajna bo ma pole do grillowania

Okap Gorenje DKT 900 M

Piekarnik Gorenje B1-ORA-E

Lodówka Gorenje RK-ORA-E

Zmywarka zabudowa SIEMENS SF 64T354 EU

pozdrawiam

na wszelkie pytania chętnie odpowiem

sephira kuchnia wyglada ciekawie ... dobrze ze lodowke moglas postawic na innej scianie - nie zabiera cennego miejsca :)

jedyny minus to mala odleglosc plyty od zlewu ... mialam tak w kuchni przez 7 lat ... malo wygodne ale da sie pzryzwyczaic ... mozna pomyslec o odwroceniu zlewu ociekaczem na prawo ... da to dodatkowe miejsc na ociekaczu na odstawienie garnka z kuchenki ...

kolory takie jak lubie ... ciemne fronty jasny blat :) tak bedzie w mojej kuchni ...

i jezeli pozwolicie to i ja sie dolacze z pytaniem ... jaki kolor zlewu ? jasny jak blat ? czy kontrastowo - ciemny ? zlew juz mam upatrzony tylko na kolor nie moge sie zdecydowa ... co sadzicie w tym temacie ?

Szafka dwudrzwiowa została specjalnie tam umieszczona z myślą wkładania do niej talerzy ze zmywarki. Wiem, że lepiej wyglądałby ciąg z szafką, w której umieszczona jest mikrofalówka, ale tak będzie moim zdaniem wygodniej.

AMFI możesz pokazać mi kuchnie z ciemnymi blatami, jestem ciekawa jak one wyglądają.

Sephira,

Ja bym zamieniła kolejność sprzętów na dole. Całkiem od lewej dała zmywarkę, potem szafkę pod zlewem (zapewne z koszem i środkami czystości), a na niej zlew (może półtorej komory bez suszarki? i wtedy suszarkę w szafce nad), potem szafkę z szufladami (będziesz miała sztućce blisko kuchenki, a dodatkowo wolne miejsce między płytą a zlewem).

Ciekawie wyglądają te 3 szafki jasno szare, ale odradzam (podobnie jak wiele forumowiczek) otwarte szafki. No chyba że kiepsko widzę i to są szklane fronty :)

No a ponieważ mam fioła na punkcie symetrii to nad okapem dałabym drzwiczki otwierane na dwie strony jak ta szafka druga od lewej :)

Pozdrawiam - M