Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szafka dwudrzwiowa została specjalnie tam umieszczona z myślą wkładania do niej talerzy ze zmywarki. Wiem, że lepiej wyglądałby ciąg z szafką, w której umieszczona jest mikrofalówka, ale tak będzie moim zdaniem wygodniej.

a może w takim razie rozważ przesunięcie zlewy w lewa stronę? zwiększyłaby Ci się odległość zlew-płyta... a mikrofala byłaby w okolicach kuchni, czyli tam gdzie szykujemy i gotujemy posiłki...

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szafka dwudrzwiowa została specjalnie tam umieszczona z myślą wkładania do niej talerzy ze zmywarki. Wiem, że lepiej wyglądałby ciąg z szafką, w której umieszczona jest mikrofalówka, ale tak będzie moim zdaniem wygodniej.

AMFI możesz pokazać mi kuchnie z ciemnymi blatami, jestem ciekawa jak one wyglądają.

eee, no bez przesady. Przecież to żadna odległość, co innego gdybyś musiała chodzic z talerzami przez całą kuchnię, a będzie to wyglądało dużo lepiej.

Dziękuje Marfa za cenne rady. Chyba masz rację z tą szafką nad okapem - może rzeczywiście powinna otwierać się na dwie strony.

Możecie mi wyjaśnić dlaczego według Was tak ważna jest wolna przestrzeń pomiędzy zlewem, a kuchenką? Przez całe życie miałam te sprzęty obok siebie i nigdy mi to nie przeszkadzało.

A jeżeli chodzi o te szare szafeczki, to dojda tam jeszcze białe szybki, na razie otrzymałam projekt bez nich:)

Sephira,

Ja bym zamieniła kolejność sprzętów na dole. Całkiem od lewej dała zmywarkę, potem szafkę pod zlewem (zapewne z koszem i środkami czystości), a na niej zlew (może półtorej komory bez suszarki? i wtedy suszarkę w szafce nad), potem szafkę z szufladami (będziesz miała sztućce blisko kuchenki, a dodatkowo wolne miejsce między płytą a zlewem).

Ja też dałabym szafkę z szufladami między zmywarkę a kuchenkę.

Jeżeli chodzi o zlew, to marzy mi się ciemny, ale nie wiem jaki będzie w utrzymaniu czystości, a dla mnie jest to podstawowe kryterium.

Ja mam brązowy "plastikowy" (jak go kupowałam w 1997, to wydałam na niego tyle co na meble w kuchni :o bo jakiś włoski ble ble) - żadnych kłopotów z utrzymaniem czystości - do dzisiaj wygląda jak nowy. Gorzej się walczy ze srebrnym :evil: Do kuchni w domu marzy mi się grafitowy (coby do blatów pasował), ale jeszcze się nie rozglądałam, wiec nawet nie wiem czy takowe są dostępne w polandii - a jeżeli tak, to z czego mi za ile :wink:

Możecie mi wyjaśnić dlaczego według Was tak ważna jest wolna przestrzeń pomiędzy zlewem, a kuchenką? Przez całe życie miałam te sprzęty obok siebie i nigdy mi to nie przeszkadzało.

Ja teraz mam podobnie i dla mnie najbardziej przekonujące to to, że potencjalne krople z mokrych naczyń nie będą spadać na kuchenkę i odwrotnie, czyli np. tłuszcz czy para nie będą osiadać na ociekaczu i na naczyniach, które tam mogą być. Dwa, że przydaje się miejsce na odstawianie naczyń z kuchenki. Trzy, że możesz coś bezpośrednio z tego miejsca przygotowywać, np. obiad (takie kotlety) i na lewo odkładać brudne naczynia/sztućce, a na prawo do razu wkładać kotlety na patelnię. To taki wolny przykład :wink:

Popieram przedmówczynie :) Po prostu to taki wygodny układ..

W kuchni przydaje się jakiś kawałek blatu na którym będziesz przygotowywała wszystko. Patrząc na Twoją kuchnię najdłuższy kawałek blatu masz po przeciwnej stronie ciągu (koło lodówki).. To chyba nie najwygodniejsze przenosić kotlety przez kuchnie..

No więc przygotowywanie odbywa się na którymś z ok. 60cm kawałków blatu.. no to jak na mój gust najwygodniej między zlewem a płytą :) jedno na kuchenkę, drugie do zlewu :)

A jeżeli chodzi o te szare szafeczki, to dojda tam jeszcze białe szybki, na razie otrzymałam projekt bez nich:)

przy kuchniach gazowych to nie jest problem ale przy ceramicznych jak nie chcesz zeby sie cos dluzej gotowalo to musisz to zdjac z plyty (ciagle przeciez goracej po wylaczeniu) dla mnie to jedyny minus i jak pisalam mozna sie do tego przyzwycaic bez problemu :) choc teraz mam blat roboczy miedzy zlewem i plyta i jest to bardzo wygodne ...

co do zlewu - ja sobie upatrzylam juz dawno ciemny ale teraz mam dylemat ... a maz pogania z kupnem :)

w obecnej kuchni na ciemnym blacie (ale nie na czarnym tylko ciemnym orzechu ) mam jasny zlew i bardzo fajnie to wyglada ... dlatego tez wypatrzylam sobie teraz ciemny zlew na jasny blat ...

ale dotarly do mnie negatywne opinie o smugach na ciemnych zlewach ? jak to jest w rzeczywistosci ? jakiej jakosci sa ciemne zlewy franke (jasne sa super - mam teraz taki)

A no i jeszcze jedno..

Tak sobie myślę nad tym zlewem.. wydaje mi się, że ta duża suszarka przy zlewie to strata miejsca, które mogło by być lepiej wykorzystane :) wg mnie max szerokość zlewu to powinno byc w Twoim wypadku 60 cm.

Jak już pisałam zrobiłabym jednopoziomową suszarkę w szafce górnej na jakieś duperele (reszta i tak schnie w zmywarce) :)

Pozdrawiam raz jeszcze :roll:

ja bardoz chetnie podrzucę linki swojej prawie ostatecznie zaprojektowanej kuchni nie umiem wklejać zdjęc więc wklejam linki:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f3d89a199c589f9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec794a1655bd5a99.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/343bd2458580ef83.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b0c79c312f547a2.html

bardoz dobra gra swiateł do tego dojdzie.

Tam na środku w jednej scianie dzielonej na 9 części jest wstawiony tv za lustrem weneckim

damianexus a nad wyspa to co jest ? dwa okapy ? okap i lampa w takich samych obudowach ?

poza tym faktycznie kuchania bardzo nowoczesna i fajnie sie zapowiada ... tylko wizualizacje same takie od gory ... nie widac dokladnego rozplanowania szafek ...

przychylam sie tez do zdania zeby dac jedno drewno wszedzie ...

no i ten telewizor ... rozumiem ze niektorzy potrzebuja tego gadzetu w kuchni (moja mama i tesciowa maja i zyc bez niego nie moga :) ) ale ja bym go tak nie eksponowala ... w tym miejscu pasowal by jakis piekny duzy obraz :) ale to tylko moije zdanie :lol:

A tak mniej wiecej bedzie wygladala nasza kuchnia.

Fronty fornirowane w kolorze heban, blat jasny (bialy/bezowy) korpusy szafek wiszacych tak samo + mleczna szyba.

Beda tez inne uchyty - takie poziome, inne kolory scian - bezowe/ kremowe i jasny gres polerowany na podlodze.

Na scianach zamiast kafli bedzie szyba.

Stol bedzie na 4 krzesla a nie na 2 jak w projekcie :)

Aha i ten slupek na scianie bedzie przesuniety odrobinke w prawo aby nad oknem zmiescil sie karnisz :)

Mamy tez dookola obnizony sufit i obnizenie nad stolem

http://i372.photobucket.com/albums/oo165/BudowaTysona/th_KUCHNIA1.jpg

http://i372.photobucket.com/albums/oo165/BudowaTysona/th_KUCHNIA2.jpg

Nad wyspą są dwa okapy. Tu jeszcze decyzja nie zapadła co do okapu ale prawdopodobie będzie taki kształt. Nie bardo zrozumiem z tym drewnem...gdzie proponujecie zeby bylo? To jest jednakowe drewno zarówno na ścianie z zabudową jak i obok okna.

Co do telewizorka w meblach to jest to pomysł mojej połówki i uważam że genialny:0 Nie bedzie on w zaden sposob wyeksponowany ponieważ przykrywać go będzie lustro weneckie co powoduje ze jest on widoczny jedyni egdy jest wlaczony:)

Przy zgaszonym swietle dzial to dodatkowo jako dekoracja.