Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Besta, już tłumaczę, bo nie wszystko widać na rysunkach. "Meblościanka" będzie dostępna od strony kuchni i w niej będzie zabudowana lodówka od strony okna(szafka nr 3 na planie), bo w samej kuchni 3 szafki wiszące i 2X60 cm szuflad, to chyba trochę mało. Pomiędzy kuchnią a tą ścianą będzie jakieś 20 cm. Jeśli przesunę płytę, to zburzy się górny układ szafek i raczej nie będzie to dobrze wyglądać.

Teraz to rozumiem :)

Jeśli owa tajemnicza "meblościanka" to dalsza zabudowa kuchenna to zupełnie inna sprawa! :D Pewnie, że to co jest na przeciwnej ścianie to bardzo malutko na pomieszczenie wszelkich kuchennych sprzętów, ale myślałam, że po prostu jesteś ograniczony wielkością kuchni :)

Patrzyłam jeszcze raz na górne szafki - naprawdę obawiałabym się kuchenki tuż przy ścianie (wiem, że tam jest taka mała szafeczka na ok. 20 cm, ale to i tak brdzo blisko). Po pierwsze - będzie się chlapać (zaufaj, albo pogadaj ze swoją Kobietą :wink: ), nawet jeśli będziesz na ścianie miał kafelki to będą więcej pobrudzone niż inne, i wydaje mi się, że jeśli jest taka możliwość to lepiej odsunąć kuchenkę od ściany. Po drugie: wygodnie jest mieć miejsce do odstawienia czegoś z kuchenki z obydwu jej stron, a przy tej opcji zostaje Ci niewielki kawałek blatu. Tak sobie jeszcze myślę, że teraz masz między kuchenką a zlewem 120 cm dstępu, czyli dosyć sporo i wychodzi fajny blat roboczy... z trzeciej strony jak przestawisz kuchenkę na miejsce następnej szafki, to skrócisz blat, ale między szafkę z obecnym zlewem a następną mógłbyś wsadzić tą 20cm szafeczkę z końca np. w postaci wąziutkiego cargo (wykorzystasz je lepiej niż otwarte półki). Aha a górne szafki - czy nie można po prostu zostawić tej samej ilości szafek tylko zamienić miejscami wyciąg z szafką? Wyciąg nad przesuniętą kuchenką byłby wtedy 3 od okna.

To tylko takie moje spostrzeżenia na gorąco :)

I koniecznie pokaż tą "meblościankę"! Bardzo jestem ciekawa jak to rozplanowałeś :)

Jeśli chodzi o meblościankę to chciałbym zrobic wysoką zabudowę. Od strony okna byłaby zabudowana lodówka a obok niej rząd płytkich wysokich szafek. Na końcu byłaby znowu głęboka szafa, ale tym razem na ubrania gości (to już prawie w przedpokoju będzie). Cały ten ciąg będzie w tym samym stylu co szafki kuchenne (mam na myśli typ uchwytów), ale na pewno lekko błyszczący i jednokolorowy . Po drugiej stronie tej konstrukcji, we wnęce, które utworzą te płytkie szafy, będzie szafka rtv z telewizorem. Podoba mi się dolna zabudowa z szufladami (Mephisto) i takie coś chciałbym u siebie, dlatego piekarnik musi byc przy scianie. Jesli chodzi o plyte to moge ja dac nad szafka 3 od prawej, a zlew przesunac w naroznik. wtedy na gorze bedą 2 szafki od prawej, potem okap a nastepnie znowu 2 szafki (w tym jedna w narozniku nad zlewem). Wieczorem dam dokladniejsze szkice z KD.

Jesli chodzi o plyte to moge ja dac nad szafka 3 od prawej, a zlew przesunac w naroznik. wtedy na gorze bedą 2 szafki od prawej, potem okap a nastepnie znowu 2 szafki (w tym jedna w narozniku nad zlewem). Wieczorem dam dokladniejsze szkice z KD.

Dokładnie o taki układ mi chodziło :)

A piekarnik nie musi być pod płytą, prawda?

Oto co udało mi się wykombinować w Kitchen Draw. Co uważacie o takim zestawieniu frontów? Jeśli macie jakieś sugestie, co do koloru dolnych szafek, to proszę o fotki. Nie wiem jak wykończyć ścianę z oknem, która biegnie dalej do salonu. Myślałem o jakichś wstawkach w kolorach zastosowanych na szafkach, ale nie mam pomysłu.

http://lh5.ggpht.com/_xzdZcYFgr8I/SkO3y2M6HmI/AAAAAAAAAOI/YfF2neL0Rek/s800/ciag%20kolor.jpg

Moim zdaniem układ lepiej niż wcześniej, ale...

Patrząc pod kątem ergonomii - bierzesz coś z lodówki/spiżarki - kładziesz na blat - przygotowujesz, myjesz czyli zlew - znowu przygotowujesz czyli blat - wrzucasz na kuchenkę. I wydaje mi się, że będzie mało miejsca między zlewem a kuchenką, a najdłuższy blat roboczy masz na końcu, co jest bez sensu, abyś od zlewu biegł z tym na koniec i dopiero na kuchenkę. Podejrzewam, że chodziło Ci o symetryczne zaplanowanie górnych szafek - wygląda super z tym okapem. Ja jednak dałabym kuchenkę o jedną szafkę dalej tworząc główny blat między zlewem a kuchenką, a żeby nie łamać symetrii górnych szafek dałabym inny okap, taki jak miałeś w pierwszym projekcie.

A co do kolorów to wszystko kwestia gustu, IMHO... ja jakoś nie widzę czerwonej góry i brązowego dołu.

Jesli chodzi o plyte to moge ja dac nad szafka 3 od prawej, a zlew przesunac w naroznik. wtedy na gorze bedą 2 szafki od prawej, potem okap a nastepnie znowu 2 szafki (w tym jedna w narozniku nad zlewem). Wieczorem dam dokladniejsze szkice z KD.

Dokładnie o taki układ mi chodziło :)

A piekarnik nie musi być pod płytą, prawda?

Przepraszam, ja Cię tutaj źle zrozumiałam - liczyłam dolne szafki te dostępne czyli faktycznie nie policzyłam narożnikowej :roll:

W obecnym mieszkaniu mam baaardzo małą kuchnię i blat pomiędzy zlewem a kuchnią ma jedynie 40 cm i w sumie dajemy sobie radę z gotowaniem (a obiad gotujemy codziennie). Jeśli ten blat będzie miał 60 cm to myślę, ze tez tragedii nie będzie, szczególnie, że za płytą będzie 120 cm. Ta czerwień na górze, to efekt wymysłów mojej narzeczonej, która całą kuchnię chciałaby czerwoną. Proszę o sugestie, co lepiej będzie pasować do błyszczącej czerwieni?

PS. Jakie wymiary mają małe narożne zlewy? Jeśli znalazłbym jakiś mniejszy, to przestrzeń zlew-płyta się powiększy.

Aha, planuję zmywarkę pod oknem, więc ten zlew na prawdę nie musi być duży. A gdyby był okrągły...?

Ta czerwień na górze, to efekt wymysłów mojej narzeczonej, która całą kuchnię chciałaby czerwoną. Proszę o sugestie, co lepiej będzie pasować do błyszczącej czerwieni?

Ech ta czerwiń i mnie kusi, ale boję się, że będzie to trudne w utrzymaniu...

Spójdz na moją wizualizację - do czerwieni wybrasłam jaśniutką wanilię i czerń - wszystko w połysku :)

http://smietnikkoniczynka.blox.pl/resource/Image4.jpg

http://smietnikkoniczynka.blox.pl/resource/Image6.jpg

http://smietnikkoniczynka.blox.pl/resource/Image2.jpg

No muszę powiedzieć, że wizualizacja ciekawa i mnie zainspirowała do tego:

http://lh3.ggpht.com/_xzdZcYFgr8I/SkPXa3_oUsI/AAAAAAAAAOk/-VIPv4d9234/s800/ciag%203.jpg

Czy w szufladach o szer 60 cm dobrze bedzie dzialal system otwierania bez uchwytów push and pull? Czy obciązone szuflady będą się otwierać bez problemów?

Czy mogę prosić o opinie użytkowników lakierowanych mebli z połyskiem? Czy ślady palców są widoczne na takich gładkich powierzchniach (chodzi mi o jednolity kolor frontów, na lakierowanych fornirach pewnie mniej widać).

Im ciemniejszy lakier polysk tym bardziej widac. Ale na szczescie dobrze sie to czysci, wystarczy przetrzec wilgotna szmatka, zostawic i samo wyschnie - smugi nie zostaja.

W przypadku ciemniejszych lakierow ja bym nie martwila sie o paluchy (chociaz dzieciece lapki bardzo widac)tylko o kurz. Mam na ekspozycji lakier krem i bordo, wiec mam porownanie. Jak wyczyszcze fronty to doslownie po godzinie na bordowej kuchni widac juz przyklejone drobinki kurzu, a jest to tylko kuchnia pokazowa, wiec nie wyobrazam sobie takiej w domu przy dzieciach.

Ostatnio klientka wybrala sobie kuchnie czarna z ognista czerwienia w polysku - kuchnia piekna ale utrzymanie jej w czystosci katastrofa (babka miala 3 malych dzieci).

Zgłupiałam teraz całkiem - czerwieni planuję niewiele, cały dół w jasnej wanilii - więc ok, ale wysoka zabudowa ma być czarna - nie wiem co mam teraz zrobić. Podoba mi się takie rozwiązanie, ale nie chciałabym, aby moim jedynym zajęciem w kuchni było jej sprzątanie.

Magpie101 wiesz może jak sprawuja się frony - akryl lakierowany czarne z brokatem? Macałam coś takiego w sklepie i odcisków, nie było aż tak widac jak na czarnym jednolitym. Moze to jest rozwiązanie dla mnie?

Jaksie, tym to mnie zmartwiłaś. W sumie to lakierowane meble będą się zachowywac pdobnie do podłogi. Jak wycierasz front scierką, to zebranymi drobinkami kurzu "szlifujesz" lakier, co da w rezultacie rysy na lakierze. Teraz znowu zastanawiam się, czy wybór takich czarno czerwonych frontów jest trafny.

Nie znam się na technologiach lakierownia mebli sprzed 30 lat na wysoki połysk, to fakt,że nie widać zbytnio na nich zarysowań, zwłaszcza gdy wzór drewna jest bardzo wyrazisty. Widziałam jednak czarne lakierowane fronty i wiem, co mówię.

Z tego co pamiętam jest na forum nawet temat o czarnych meblach i ludzie pisali, ze już nowe przyszły z delikatnymi zarysowaniami.

Kiedyś to były inne, bardziej twarde lakiery. Teraz w dobie wszystkoograniczającej ekologii, jakośc powłok lakierniczych uległa pogorszeniu. Wracając do mojego projektu kuchenki, czy nie uważacie, że w tak małej kuchni takie lakierowane fronty będą wyglądac dobrze? Fajnie to się prezentuje w dużych dobrze oświetlonych pomieszczeniach, ale jaki da efekt w moim mieszkaniu?[/b]