Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dopiero teraz przeczytałem opinie na temat naszej kuchni i odpowiadam:

- kuchnia jest w kolorze żółtym i niebieskim. Ma wstawki koloru pomarańczowego. Blat jest z ciemnoszarego i niebieskiego granitu (labradoryt)

Nie ma ani kawałka koloru, który wywołał burzę: moreli, czy tez brzoskwini. Połączenie go z niebieskim byłoby fatalne i nie w naszym guście.

- projekt jest architekta wnętrz chyba z 2005r., przez nas zaakceptowany.

- stół, krzesła, czajnik i zegar są tymczasowe. "Dekoracje" są też do usunięcia. Ci co zbudowali już dom, to wiedzą,że wykańczanie domu wykańcza finansowo!

- kuchnia jest otwarta na jadalnię i salon, a więc siłą rzeczy okno kuchni musi być w tym samym wystroju co wykusz jadalni; a tam są zasłony i firanki.

Teraz chciałbym się odnieść co do niektórych wypowiedzi.

- z przykrością czytałem niektóre inwektywy. Przegięciem pały było na przykład to,że "niebieski odchudza"! Kogo? Moja żona ma 167cm i waży 65kg. Jest gimnastyczką sportową. Ja mam 181cm i ważę 79kg. Jak można pisać takie rzeczy nie znając osób, których to dotyczy.

- mamy odrazę do sztampy i byle jakości - to widać u nas w domu i w ogrodzie

- ja rozumiem,że trzeba podążać za trendami mody, czyli być trendowatą (nie mylić z trędowatą!) ale trzeba być choć trochę sobą. Życie jest dzięki temu dużo piękniejsze i świat też jest bardziej urozmaicony. Zobaczcie jaka jest kolorowa natura!

- z przykrością czytałem niektóre inwektywy. Przegięciem pały było na przykład to,że "niebieski odchudza"! Kogo? Moja żona ma 167cm i waży 65kg. Jest gimnastyczką sportową. Ja mam 181cm i ważę 79kg. Jak można pisać takie rzeczy nie znając osób, których to dotyczy.

to nie byla akurat moja wypowiedz,ale wydaje mi sie,ze chyba potraktowales ja zbyt osobiscie?

niebieski naprawde jest uznawany za kolor niesprzyjajacy apetytowi i dziewczyny,ktore to mowily,nie pily do niczyjej tuszy :roll:

- z przykrością czytałem niektóre inwektywy. Przegięciem pały było na przykład to,że "niebieski odchudza"! Kogo?

No właśnie, gdzie tu inwektywa? :o

Ogólnie wiadomo, że np. kolor czerwony pobudza, niektórych za bardzo i ci właśnie, dla uspokojenia powinni siedzieć w niebieskościach ;)

Jestem pełen podziwu dla osób, które odważyły się na forum mieć własne zdanie. Dziękuję też tej 19-tce (w dużej większości kobiet), która do mnie napisała na priv. Postaram się im jak najszybciej odpisać i przesłać fotki o które mnie prosiły. Jeżeli dobrze pamiętam, to jedyny mężczyzna na forum wierzch,jak na chłopa przystało w tym babskim temacie kuchni zajął fajną postawę. Dzięki.

A to co napisała Renia to jest szczyt odwagi. Renia jesteś wielka! Sama prawie przeciw wszystkim. Masz to samo zdanie o aktualnym trendzie w modzie wystroju kuchni co my. 90% to same kopie. My też wolimy oryginał. W pewnym momencie myślałem,że Ty byłaś u nas,że nas znasz i wiesz dlaczego lubimy taki wystrój i takie kolory. Wenge, MDF, panele, itp. to tematy, które u nas nie istnieją. Być może dlatego,że już to mieliśmy i mamy bardzo niedobre o nich wspomnienia.

- z przykrością czytałem niektóre inwektywy. Przegięciem pały było na przykład to,że "niebieski odchudza"! Kogo?

:o ty się dobrze czujesz? :o

chyba jeszcze nigdy inwektyw nie słyszałeś, albo nie znasz znaczenia tego słowa :roll:

a o niebieskim w kuchni, to se np w feng shui poczytaj

niektórzy się stosują ;)

Nie zauważyłam, żeby trendem były obecnie panele i "wenge" :roll:

Trendem może nie, ale w salonach sprzedaży mebli wciąż króluje wenge - sami właściciele/kierownicy przyznają, że to po prostu najczęściej wybierany kolor, w związku z czym w ofercie jest go najwięcej. A jak człowiek zapragnie np. stołu w jakimś mało popularnym kolorze (akurat mam mieszkanie urządzone w takich kolorach, że wenge mi nijak nie pasuje), to musi się porządnie naszukać, a i to bez gwarancji powodzenia.

Nie zauważyłam, żeby trendem były obecnie panele i "wenge" :roll:

Trendem może nie, ale w salonach sprzedaży mebli wciąż króluje wenge - sami właściciele/kierownicy przyznają, że to po prostu najczęściej wybierany kolor, w związku z czym w ofercie jest go najwięcej. A jak człowiek zapragnie np. stołu w jakimś mało popularnym kolorze (akurat mam mieszkanie urządzone w takich kolorach, że wenge mi nijak nie pasuje), to musi się porządnie naszukać, a i to bez gwarancji powodzenia.

A możesz podać, jakiż to kolor? Tradycyjne wybarwienia drewna są w ofercie wszystkich liczących się firm...

90% to same kopie.

A ja zapytam: i co z tego?

Podobają mi się białe, minimalistyczne kuchnie. Mam w nosie fakt, że mogą być "modne", że połowa osiedla może mieć takie same... a co mnie to obchodzi? Czy ja robię kuchnie na pokaz, żeby na siłę przekonywać wszystkich (i samą siebie) o swojej rzekomej oryginalności i obrzydzeniu do sztampy? Nie, robię kuchnię dla siebie, bo taka mi się podoba, taka jest dla mnie funkcjonalna... a że ktoś będzie miał bardzo podobną? No i świetnie, to go jeszcze pochwalę za dobry gust, bo też będzie mi się podobała :)

A możesz podać, jakiż to kolor? Tradycyjne wybarwienia drewna są w ofercie wszystkich liczących się firm...

Trudno mi nazwać jednoznacznie ten kolor, moje poszukiwania wyglądają tak, że chodzę z deską w torebce i przykładam ją kolejno do interesujących mnie mebli w różnych wybarwieniach :D Poszukuję prostych w formie, jasnych mebli - maksymalnie rozbielony kolor, coś w stylu jesionu, nie wiem, jak go nazwać. I na razie nie znalazłam jeszcze nic, co by mi odpowiadało/pasowało.

Trudno mi nazwać jednoznacznie ten kolor, moje poszukiwania wyglądają tak, że chodzę z deską w torebce i przykładam ją kolejno do interesujących mnie mebli w różnych wybarwieniach :D Poszukuję prostych w formie, jasnych mebli - maksymalnie rozbielony kolor, coś w stylu jesionu, nie wiem, jak go nazwać. I na razie nie znalazłam jeszcze nic, co by mi odpowiadało/pasowało.

Bo tak trzeba... Też chodziłam z kawałkiem panela i szukałam mebli, z którymi silnie usłojony dąb się nie pogryzie... I znalazłam: naturalne wenge

:lol:

Jestem przekonana, że fajnej, modnej kuchni białej czy wenge nie ma nawet 1/5 osiedla więc nie wiem czy to taka norma. Osobiście nie widziałam u nikogo na żywo takiej kuchni więc dla mnie nie jest to takie oczywiste, że wszyscy mają. Tak samo jak z kuchnią na pokaz. Mi się podobają wenge i całkiem możliwe, że taką sobie zrobię. Po co mam robić inną, skoro niebieskie np. mi się nie podobają.

Oglądając kuchnie znajomych wiem dokładnie, że takich właśnie nie chcę. Każdy ma jak dla mnie zwykłą (nie wenge) kuchnię więc u nas wenge to na pewno jest coś nowego.

Pomyślcie jaki odsetek polskich kuchni pokazanych jest na forum...bardzo niski. Te kuchnie są fajne. Większość to jednak szare zwyklaki więc spokojnie kuchnia wenge na pewno zwyklakiem ni ejest.