Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)

to nie kafelki, tylko tapeta - najprostszy sposób żeby potem wprowadzać zmiany :)

i ta kolorowość ma swoje uzasadnienie w pokoju dziennym (bo to oczywiście aneks).

nieźle udaje kafle ta twoja tapeta :) a swoją drogą - jestem zaintrygowana kolorowością w pokoju dziennym. ta tapetka przypomina mi bardzo kolorowe (choć to akurat był efekt zbieractwa mebli i ich różnych meblarskich historii) w moim studenckim mieszkaniu. lubiłam te klimaty hehe

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też mam kuchnię zupełnie bez górnych szafek, natomiast oświetlenie to lampki ledowe, takie nieco wystające z zabudowy regipsowej

Zamiast szafek mam jedną wpuszczoną dekoracyjną (na szklanki itp.) na jednej ze ścian, pozostałe to słupek z licznymi półkami, bo nie ukrywajmy one są niezbędne w kuchni. Na zdjęciu są widoczne te dwie czarne lampki , dają wystarczająco dużo światła, oprócz nich jest oczywiście jeszcze lampa nad stołem w drugiej części kuchni, oraz jeden led na suficie i w okapie który jest nad wyspą też są światła, kuchnia ma prawie 27 m i w zupełności to wystarcza :D

Nad blatem można różne fajne rzeczy zrobić, od dekoracyjnego szkła, po taki tam mały składzik na winko :D

jak sie sprawdza takie oświetlenie ledowe? duzo daje światła?

jak takie oswietlenie sie nazywa?

poprosze wiecej fotek kuchni :)

@aksamitka

dziś niemal każdą żarówkę możesz wymienić na ledową. sama wymieniam każdy halogen, bo żywotność ledówki i pobór energii - bez porównania na plus.

do tego pełnen przegląd rodzajów światła: punktowe i rozproszone, ciepłe i zimne, nawet kolory...

(w mojej czarnej kuchni przestronnej i z dobrym dostępem światła dwie ledowe żarówki po 30 w (oczywiście mam na myśli odpowiedniki tradycyjnych - nie do końca wiem, jak przeliczać ledy na tradycyjne) na wys. 2 m. dają tyle światła, że wieczorem nie muszę w zasadzie uruchamiać oświetlenia podszafkowego, no chyba, że mówimy o czymś super precyzyjnym)

Iwek śliczna kuchnia!

czy możesz podać jakiej grubości masz blat w kuchni, jakiej firmy i dokładnie kolor?

drugie z czego masz obudowę wysokiej zabudowy w kuchni? i jakiej grubości ?

Trzecie- to jaka szerokość ma szafka wisząca koło okapu?

sorrki, że tak późno piszę:)

blat ma 6 cm i jest z czegoś na co Pan od kuchni mówił Corian (kolor szary jednolity).

A obudowa lodówki jest z tego co fronty czyli pewnie płyta mdf połysk, r. 3 cm.

A szafka ma szerokość (to znaczy głębokość??? ) 30 cm, wys. 60 a długość 100.

:)

Drodzy forumowicze, nie chcąc tworzyć nowego wątku spytam czy możecie polecić jakąś lodówko-zamrażarkę do zabudowy w okolicach 2000 zł (+/-), będę miał aneks kuchenny i nie chcę aby rzucała się w oczy. Nakierujcie mnie proszę na albo konkretne modele, lub na producentów, będę wdzięczny

Nie wiem czy zebrałem dobre informację ale z tego co słyszałem i gdzieś wyczytałem to lodówki z "no frost" są z zasady głośniejsze niż te lodówki które tego nie posiadają, wiadomo że jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził ale myślę właśnie o takiej która posiadała by taki system, a nie wydawała by dziwnych odgłosów, czy jest to wogólę możliwe ?

mam lodówkę do zabudowy ( takie naj mniej rzucają się w oczy ;) ),gorenie nrki55288, no frost i właściwie w ogóle jej nie słychać, nawet przy wyłączonym tv ( mam aneks w salonie)

:) tak się składa że myślałem o tej lodówce, znalazłem jakieś komentarze odnośnie tego modelu że mała funkcjonalność półek i że strasznie hałaśliwa, arcia - rozumiem że możesz to zdementować

jak najbardziej!!! powiem szczerze,że przy zakupie sprzętów nie pomyśleliśmy o głośności ich pracy :oops:, bo po co? jak się zorientowaliśmy, sprzęt był już zamontowany....

załamka.... na szczęście mieliśmy fart i okazało się,że wybraliśmy na prawdę cichutki sprzęt, wg nas. w sumie najgłośniejszy jest czajnik!!! ...no i pikanie zmywarki może umarlaka na nogi postawić, ale podobno w instrukcji może być przepis na wyciszenie...może kiedyś zechce mi się ją przewertować?

co do funkcjonalności półek, to każdy ma swoje preferencje. na początku nie mogłam się odnaleźć, ale teraz jest ok.

co do funkcjonalności półek, to każdy ma swoje preferencje. na początku nie mogłam się odnaleźć, ale teraz jest ok.

jasne

jak najbardziej!!! powiem szczerze,że przy zakupie sprzętów nie pomyśleliśmy o głośności ich pracy :oops:, bo po co? jak się zorientowaliśmy, sprzęt był już zamontowany....

załamka.... na szczęście mieliśmy fart i okazało się,że wybraliśmy na prawdę cichutki sprzęt, wg nas. w sumie najgłośniejszy jest czajnik!!! ...no i pikanie zmywarki może umarlaka na nogi postawić, ale podobno w instrukcji może być przepis na wyciszenie...może kiedyś zechce mi się ją przewertować?

czajnik to fakt, daje po garach strasznie :)

temat zmywarki przede mną, i sam jeszcze nie wiem którą upolować

jeśli chodzi o tą lodówkę to rozumiem że bezproblemowo ją wsadzę w szafkę a raczej szafę na zabudowę 60 cm

http://www.gorenje.pl/imagelib/products-magnified/6eaf6e1ff4649515f2e1028019b11b84_70255_fp.jpg

tak, ma standardowe wymiary. tylko trzeba pamiętać o zapewnieni odpowiedniej cyrkulacji powietrza( tak jak na rysunku). wtedy pewnie też jest cichsza...nie musi pracować na pełnych obrotach. tak mi się wydaje....

ja mam zabudowę do sufitu. sufit gk. przy czym górna szafka jest wypłycona( tylko plecy, boki są normalnej głębokości,żeby estetycznie było ;))i nad szafką mam wycięcie w suficie z odprowadzeniem w pobliże kanału wentylacyjnego

tak, ma standardowe wymiary. tylko trzeba pamiętać o zapewnieni odpowiedniej cyrkulacji powietrza( tak jak na rysunku). wtedy pewnie też jest cichsza...nie musi pracować na pełnych obrotach. tak mi się wydaje....

ja mam zabudowę do sufitu. sufit gk. przy czym górna szafka jest wypłycona( tylko plecy, boki są normalnej głębokości,żeby estetycznie było ;))i nad szafką mam wycięcie w suficie z odprowadzeniem w pobliże kanału wentylacyjnego

będę wdzięczny za podesłanie zdjęcia - ściągawki :)

bo z tego co piszesz to kuchnia musi się prezentować nieźle ! a podobna koncepcja mi chodzi po głowie

w każdym bądź razie dzięki za pomocne info

aricia poniewaz wybilam sobie z glowy czarne szklo mam do Ciebie pytanie - jaki masz dokladnie kolor lacobelu nad blatem? tych szarych jest kilka, a na probkach 20x15 malo widac :) zastanawiam sie nad metaliczna szaroscia lub nad klasyczna szaroscia, ale nie wiem jak sie prezentuja na duzej powierzchni! chcialabym uzyskac taki efekt jak u Ciebie! :) pozdr.

annNS2, mój stolarz miał chyba 3 szarości : metaliczną, jakiś ciemny odcień i ten mój. niestety nie pamiętam numeru:( świta mi jakaś 18tka, ale tyle tego było, że mogę coś pokręcić. ja dobierałam odcienie szarości dopasowując do stali. wybierałam takie, które wg. mnie najfajniej się z nią komponowały. bez błękitu i fioletu w odcieniu... nie wiem jak to ująć.....mam nadzieję, że jeszcze bardziej nie namąciłam!:D Edytowane przez aricia

Witam

Widzę, że w mojej sprawie cisza... Będę chyba musiała sama pomęczyć się ze swoją kuchnią... Patrzę na Wasze aranżacje i wszystko jest takie dopasowane, całość współgra ze sobą. Też bym tak chciała:) Nie wiem, czy iść na żywioł, czy wszystko jeszcze raz dokładnie przemyśleć i zaplanować na nowo...:bash:

Szolga, moim zdanie strasznie dużo będzie się działo u Ciebie w kuchni. zebrano samo w sobie jest bardzo "mocne". a w ilości, jaką planujesz, jego moc może być wręcz porażająca. do tego aluminiowe ramki, paski na płytkach i dekory... sporo tego wszystkiego!

rozumiem, że zebrano, to wybór ostateczny? w takim razie, wg. mnie, zrezygnuj z ramek. a górnym szafkom przydałyby się fronty w jednym kolorze ( może biały, szary?). ściana też nie powinna mieć faktury. gładsza płytka, bądź szkło wprowadzi ład i elegancję. na blatach kuchennych dużo za zwyczaj się dzieje, dodatkowe "dekoracje" jeszcze powielają efekt chaosu. pozdrawiam :D