Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak się sprawdza kuchenka tak blisko narożnika?

Co zamiast?

przeprasxzam nie widziałem postu =-

co zamiast - propozycja uchytów od uchwytu UKW-1 do UKW16 lub bez uchwytu frezowanie ścinowe < w podobie jak uchwyt UKW-1 lecz w samym froncie

http://zobal.com.pl/uploads/pliki-pdf/2010%20pl-ru/uchwyty.pdf

Jakie są przeciwwskazania?

Czytałam, że piekarniki przeznacozne do zabudowy w słupku mają wentylację rozwiązaną w ten sposób, że nie przeszkadza to w postawieniu obok lodówki.?

a brałaś pod uwagę Lodówkę ?

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że krytyka (poza nielicznymi wyjątkami) ma na celu pokazanie popełnionych błędów przy realizacji.

Bo każda z prezentowanych kuchni jakieś wady posiada. I każda kolejna będzie je miała, nie ma pomieszczeń idealnych, chociaż każdy do tego ideału dąży.

Wiele wad zauważa się dopiero po realizacji, nie wszystko można poprawić. Wiele wad zauważa się dopiero jak pomieszczenie wystawi się na widok publiczny.

A skoro coś na widok publiczny się wystawia, to należy liczyć się z tym, że zostanie skrytykowane.

Chyba nikt nie liczy na same ochy i achy?

Zgadzam się, dlatego odezwałam się dopiero teraz, bo często krytyka jest wytłumaczalna czy nawet potrzebna - podałam nawet przykład (delikatnej co prawda, ale jak najbardziej uzasadnionej) krytyki mojej kuchni. Nie uważam jednak, żeby w dobrym guście było zrównywanie z ziemią - kiedy idziemy w gości do dopiero co wybudowanego domu/urządzonego mieszkania, nie mówimy gospodarzom, co nam się nie podoba i nie stwierdzamy kategorycznie: "Jak ściana się nie brudzi? Nie wierzę! Tak źle ustawiliście sprzęty, że musi się brudzić, u mnie jest idealnie" - a wiadomo, że często parapetówki urządza się po to, żeby pokazać nowe wnętrza (tak jak tu, na forum).

Być może na forum troszeczkę "popuszczamy", bo czujemy się anonimowo i przez to bezpiecznie. Jeżeli wyrażamy swoją opinię w taki sposób, w jaki nie bylibyśmy w stanie jej wyrazić wobec naszych znajomych, w cztery oczy, to nie jest do końca fair.

Widzę powtórkę dyskusji o tym jak należy i co można ewentualnie krytykować a co nie ... Podobna wymiana zdań jest co kilkanaście stron ...

Jeżeli dyskusja pojawia się któryś raz z kolei, to może faktycznie coś jest na rzeczy z tą naszą krytyką? Tym bardziej, że z mojej strony to nie jest żadna obrona przed atakiem?

I co ja mam powiedzieć. Ok. niech będzie, że wierzę, że wygodny jest ten piekarnik...(choć i tak nie wierzę :D )

Uwagi są nie po to, żeby ktoś coś zmieniał w nowo powstałej kuchni ale po to, żeby inny wziął je pod uwagę. W każdej kuchni da się znaleźć wady, nie ma kuchni idealnych. Dlaczego o nich nie napisać na forum.

A co do znajomych, no cóż...Właśnie to jest najgorsze, przyjdą tacy wypowiedzą swoje achy i ochy, własciciel myśli, że zrobił kuchnię idealną, a za płotem słyszy co też ci znajomi naprawdę myślą o jego kuchni :) Jak słyszy to jeszcze ok. a jak nie...żyje w błogiej nieświadomości.

Kochani, czy myślicie, że dobór uchwytów w meblach kuchennych do uchwytu w piekarniku to rozsądny pomysł?

Osobiście - patrząc na kuchnię - nie zwróciłabym na to uwagi, ale jeśli jest taka możliwość, to czemu nie? Mam na myśli, że jeśli znalazłaś uchwyty, które pasują do piekarnika i w dodatku Ci się podobają, to na pewno będzie to działało tylko na plus kuchni :)

Osobiście - patrząc na kuchnię - nie zwróciłabym na to uwagi, ale jeśli jest taka możliwość, to czemu nie? Mam na myśli, że jeśli znalazłaś uchwyty, które pasują do piekarnika i w dodatku Ci się podobają, to na pewno będzie to działało tylko na plus kuchni :)

Też nie zwróciłabym na to uwagi. Nawet nie przyszło by mi to do głowy, by zwracać ale jak pisze Ilona Agata jak będą podobne będzie działało na plus i wtedy pewnie da się to zauważyć.

A ja się zapytać chciałam, co wy pieczecie w tych swoich piekarnikach, że uważacie że ściany obok w kuchni mme33 na pewno będą brudne? Bez ironii, czysta ciekawość:)

Też się zastanawiałam, czy ktoś nie przygotowuje przypadkiem substancji wybuchowych :) Gorzej z płytką, bo tam i bulgocze i pryska olejem :(

przeprasxzam nie widziałem postu =-

co zamiast - propozycja uchytów od uchwytu UKW-1 do UKW16 lub bez uchwytu frezowanie ścinowe < w podobie jak uchwyt UKW-1 lecz w samym froncie

A co tak na prawdę jest takiego złego w relingach, że są tak krytykowane? Czy one są takie passé?

Nie to ładne co ładne, ale to ładne co się komu podoba. Dlaczego więc krytykować coś co jest kwestią gustu? A gust wiadomo jak co...

I nie chodzi o to żeby o gustach nie dyskutować, bo IMO o gustach rozmawiać należy.

Ale może by tak skupić się na pokazywaniu błędów, których każdy unikać powinien, niż na obnażaniu czyichś upodobań?

a brałaś pod uwagę Lodówkę ?

Lodówkę w sensie? Że przy piekarniku? Przecież o tym piszę.

Wyczytałam, że przeciwwskazań do stawiania lodówki obok piekarnika do zabudowy nie ma. Pod warunkiem, że ten ostatni ma odpowiednie parametry.

Czyż nie?

A co tak na prawdę jest takiego złego w relingach, że są tak krytykowane? Czy one są takie passé?

Lodówkę w sensie? Że przy piekarniku? Przecież o tym piszę.

Wyczytałam, że przeciwwskazań do stawiania lodówki obok piekarnika do zabudowy nie ma. Pod warunkiem, że ten ostatni ma odpowiednie parametry.

Czyż nie?

dokładnie jest przestarzały i nie pasuje do mebli nowoczesnych , o strukturze frontów w połysku , półmacie o krawędziach ostrych ,bez szprosów

Agatko , a czy Ty dobrze popatrzyłaś na temat lodówki w zabudowie słupkowej

Edytowane przez ANSE72

Kamilla - ja się z uchwytami miotam, bo mi się każde z uchwytem piekarnika "gryzą" - ciekawa jestem, jak opowie się w tej kwestii forumowe towarzystwo ...

ja (chyba) zdecydowałam się na piekarnik z takim oto "brakiem" uchwytu:

takie wglębienie ma :D

http://img222.imageshack.us/img222/9150/piekarnikbltm91001pt.png

dokładnie jest przestarzały i nie pasuje do mebli nowoczesnych , o strukturze frontów w połysku , półmacie o krawędziach ostrych ,bez szprosów

Agatko , a czy Ty dobrze popatrzyłaś na temat lodówki w zabudowie słupkowej

Dzięki za wyjaśnienie kwestii relingów. Chociaż jak komuś się podoba, to co zrobić. Przymknąć oko i zaakceptować.

IMO nie jest to powód do krytyki.

Oświeć mnie w temacie połączenia lodówki i piekarnika, bom wyczytała, że nic nie stoi na przeszkodzie.

Tutaj na stronie Siemensa: "Czy lodówkę można zabudować obok piekarnika?

Urządzenia do zabudowy mają zapewnioną najlepszą izolację, dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań, aby urządzenie chłodnicze było zabudowane obok urządzeń grzewczych, takich jak piekarnik." Jak i wiele wyników z google.

ja (chyba) zdecydowałam się na piekarnik z takim oto "brakiem" uchwytu:

takie wglębienie ma :D

http://img222.imageshack.us/img222/9150/piekarnikbltm91001pt.png

Całkiem niezły pomysł. Co to za producent?

Uchwyty super - też bym takie chciała, ale co zrobić, jeśli się kupuje gotową kuchnie z IKEA ?? tam raczej ich nie wmontuję ??

no raczej nie , poniewaz jak przypuszc\zam sa to gotowce na stanie magazynowym . chyba ze można zastrzec ze chcesz wziąć fronty bez nawiercen . Powiem szczerze ze specjalnie pojechałem do Ikea Poznań aby sprawdzićich jakośc i , pozostawie to bez komentarza . ekspozycje są niestarannie wykonane .

no raczej nie , poniewaz jak przypuszc\zam sa to gotowce na stanie magazynowym . chyba ze można zastrzec ze chcesz wziąć fronty bez nawiercen . Powiem szczerze ze specjalnie pojechałem do Ikea Poznań aby sprawdzićich jakośc i , pozostawie to bez komentarza . ekspozycje są niestarannie wykonane .

Nawierceń na nachwyty nie ma, bo można dobrać jakiekolwiek, więc fronty są "czyste".

Więc jeśli kupię taki czysty to takie uchwyty da się założyć ??

Samemu ?? A może zrobi to Stolarz ??

Czy jednak mebel musi od początku być zaprojektowany pod takie uchwyty i tylko wtedy będzie poprawnie działał.

Jak się przyglądam tym uchwytom to wydaje mi się że musi być zostawione miejsce np. pomiędzy 2 szufladami, by w to miejsce wszedł ten uchwyt.

Jeśli szuflady są zaraz jedna pod drugą to chyba taki system nie przejdzie ??

Chyba że można to jakoś montować na froncie, a nie "od góry" ??

ANSE -liczę na Twoją fachową pomoc - teraz możesz się wykazać ;)

Dodam, że meble z IKEA miałyby mieć fronty Abstrakt szary i biały, w połysku.

I kolejne pytanie - co z uchwytami w zmywarce, mikrofalówce, piekarniku ?? przecież tam jakieś są i będą się "gryźć"....

Edytowane przez atika