Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepiękna kuchnia, powtórzę za przedmówcami :D Pomysł z korkiem nad blatem jest bardzo trafiony i poważnie się nad tym zastanowię u siebie, będę miała tyle płytek w domu (75 m2 gresu), że chyba nad blatem miło byłoby zobaczyć coś ciepłego :D

Mam prośbę - czy mogłabyś jeszcze zaprezentować zdjęcie swojej kuchni z salonu z uwzględnieniem oświetleniowej belki na suficie? Gdybyś jeszcze pamietała jakie ma wymiary byłabym bardzo wdzięczna... Miałam podobny pomysł, ale wykonawcy mocno zawyżyli wymiary i wyszła kolumbryna. Albo każę to ściągac i poprawiać, albo jeśli u ciebie z meblami wygląda to dobrze to i u mnie będzie mogło tak wyglądać...

Belka na suficie o której mówisz jest elementem podwieszonego sufitu i biegnie dookoła całej kuchni. W poprzedniej kuchni miałam normalne oświetlenie nad górnymi, wiszącymi szafkami. Tutaj nie mam wiszących i miałam problem jak to rozwiązać, bo lubię porządne doświetlony blat roboczy. :lol:

Wygląda to niej więcej tak

http://images29.fotosik.pl/250/3c985c0a389b3a05med.jpg

I zdjęcie z salonu

http://images30.fotosik.pl/253/39d88e7f09f7609dmed.jpg

Jeżeli niezbędne okażą Ci się wymiary, to pójdę zmierzyć :lol:

Pozdrawiam

Dziękuję za zdjęcia i odpowiedź - właśnie o takiej drugiej wewnętrznej belce myślałam i widzę, że u Ciebie bardzo ładnie to wygląda. Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś... :D :D :D

Gdybyś mogła podać mi wymiary twojej kuchni to porównam sobie proporcje, bo u ciebie kuchnia jest chyba więższa od mojej :wink:

Jeśli resztę domku też prezentowałaś w jakimś wątku to proszę daj mi znać, bo bardzo mi się u Ciebie podoba :D

I zdjęcie z salonu

http://images30.fotosik.pl/253/39d88e7f09f7609dmed.jpg

Wracam do tematu roletek, widze że na jednym z okien masz zawieszone na ramach okiennych (jak sią przymocowane?? i jak tam jeszcze mieści się zazdroska??) - może jakieś zdjęcia za dnia? (obu okien) - chciałbym zobaczyć jak roletki wyglądaja jak sa podniesione.

Z góry bardzo dziękuję

Pozdrawiam

Dziękuję za zdjęcia i odpowiedź - właśnie o takiej drugiej wewnętrznej belce myślałam i widzę, że u Ciebie bardzo ładnie to wygląda. Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś... :D :D :D

Na tej najwyższej "półce" ma być jeszcze wąż świetlny, tak aby oświetlał tą najwyższą część sufitu. Ale jak na razie czeka na uprawomocnienie się wyroku :lol: .

Gdybyś mogła podać mi wymiary twojej kuchni to porównam sobie proporcje, bo u ciebie kuchnia jest chyba więższa od mojej :wink:

2,70 na 3,90 raczej mała, ale kucharzę tylko ja i się mieszczę :roll: (jeszcze).

Jeśli resztę domku też prezentowałaś w jakimś wątku to proszę daj mi znać, bo bardzo mi się u Ciebie podoba :D

Przymierzałam się do własnej galerii, ale jakoś nie mam śmiałości :oops: :roll: :oops: . Dom już zbudowany... gruntownie urządzony... to nie będę mogła na bieżąco przedstawiać postępów prac...

Troszkę moich wnętrz jest tutaj

http://forum.muratordom.pl/sciany,t136063.htm

troszkę powklejałam w różnych wątkach.

Bardzo się cieszę, że podoba Ci się u mnie, oczywiście zapraszam na wizję lokalną :lol:

Wracam do tematu roletek, widze że na jednym z okien masz zawieszone na ramach okiennych (jak sią przymocowane?? i jak tam jeszcze mieści się zazdroska??) - może jakieś zdjęcia za dnia? (obu okien) - chciałbym zobaczyć jak roletki wyglądaja jak sa podniesione.

Tak, niestety sufit nad tym oknem jest na tyle nisko, że jakbym powiesiła rolety na zewnątrz to po podniesieniu ich nie otworzyła bym okna. Najpierw był sufit, później rolety :roll: . Przymocowane są na ramie zwykłym drewnowkrętem, który był w komplecie z roletami. Zazdroska rzeczywiście prawie się nie mieści, roleta wisi bezpośrednio przy niej. Nie wygląda może to zbyt efektownie, ale ten problem dotyczy tylko tego jednego okna i muszę to przeboleć.

Zdjęć dziennych niestety chwilowo nie posiadam :-? , ale postaram się nadrobić braki i wkleić.

Pozdrawiam

Gość It****

dojrzałam tu wiele bardzo ładnych kuchni i inspiracji dla mnie,

offtopic :wink:

niestety ze względu na czas muszę szybko zdecydować się na projekt kuchni;

czy ktoś może mnie poratować linkiem do tematu, gdzie byłoby coś o tym jak dobierać szafki do kuchni, jakie są praktyczne, jakie się sprawdzają itp. (np. o co chodzi w tych typu cargo :wink: , jaka praktyczniejsza przy kuchence itp....)

i nie chodzi mi tzw. "trójkąt roboczy"

z góry dzięki :D

dojrzałam tu wiele bardzo ładnych kuchni i inspiracji dla mnie,

offtopic :wink:

niestety ze względu na czas muszę szybko zdecydować się na projekt kuchni;

czy ktoś może mnie poratować linkiem do tematu, gdzie byłoby coś o tym jak dobierać szafki do kuchni, jakie są praktyczne, jakie się sprawdzają itp. (np. o co chodzi w tych typu cargo :wink: , jaka praktyczniejsza przy kuchence itp....)

i nie chodzi mi tzw. "trójkąt roboczy"

z góry dzięki :D

Linkiem Cię nie poratuję, ale mam kilka doświadczeń z trzech kuchni jakie urządzałam:

miałam wysokie cargo i nie było funkcjonalne - garnki mi w nim strasznie hałasowały, moze gdybym w nim trzymała mąkę, kaszę itp byłoby lepiej. Obecnie mam niskie cargo na chemię, stoi koło zmywarki i jest ok.

Na garnki najlepiej sprawdzają mi się głębokie szuflady w szafce 80 cm - nie muszę nigdzie nurkować. Zresztą nie tylko na garnki - jak najwięcej szuflad w dolnym ciągu :D

Z dwóch stron kuchenki mam szafki 40 cm z szufladami (1 płytka na sztućce i 2 głębokie na różne skarby typy wałek, tarka, ubijaczka itp). W nowej kuchni planuję identycznie.

ja mam wysokie cargo i jestem bardzo zadowolona (to waska szafka, wysuwana jak szuflada, ale w calości z wszystkimi półkami. Bardzo sie sprawdza jako zakończenie zabudowy przy ścianie - można podejśc od boku i wszystko wyjąć. Ja mam w niej wszystkie artykuly - mąki, kasze, przyprawy, puszki. Ważne żeby była dobrej jakości, bo slabe mogą nie unieść ciężaru tego wszystkiego.CArgo niskie moim zdaniem nie jest zbyt wygodne, bo jedna półka zaslania od góry drugą. Już lepsze osobno wysuwane szuflady z drzwiczkami przymocowanymi do najniższej :) Garnki mam też w głębokiej szufladzie pod płytą i to jest świetne rozwiązanie. Płyta i piekarnik osobno - piekarnik na wysokości blatu prawie. Moj piekarnik do zabudowy nie grzeje nic szafki (Uruchamiałam go już raz, żeby się wygrzal) NAwet się nie spodziewaląm szczerze mowiąc.

Taka jest moja kuchnia :D :D :D :D

http://foto3.m.onet.pl/_m/ea1a724ac598e684e0793370c2d1c4cf,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/59fdb273ca66b93f392231656818c158,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/39e0a59a571778b92a96788f22325404,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/00035e5fb2b7a6c7ce7bc0e9284baa04,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/fbfdfb58ce8e415bc74df24ec2a27666,10,19,0.jpg

Edytowane przez kropkq
zdjęcia na nowym forum poucinane były do połowy:(

Kuchnie piękne- wszystkie.

A trochę z innej beczki... Czy ktoś ma kosze do segregowania śmieci -odpadów w kuchni. Czy moge poprosic o jakies podpowiedzi jak najlepiej ustawić poszczególne pojemniki? Czy zawsze znajdują się one przy zlewie czy moze w innej częsci kuchni, albo do odpadow przy zlewie, a papier/szkło w innym miejscu?

Moze fotki? :)

Pozdrawiam

Będę miała kosze na odpady segregowane w całkiem innym miejscu niż na odpadki.

Tak wyszło w praniu, bo kuchnię już mam. Pod zlewem jest bardzo mało miejsca i mieści się tylko malutki kosz na odpadki organiczne. Segregowane są po drugiej stronie kuchni. Kiedyś będzie szafka z pojemnikami, na razie tylko worek stoi.

Żadnych problemów z tym nie mam. Najważniejsze, że na odpadki organiczne jest pojemnik blisko zlewu - dalej byłoby niewygodnie.

kropkq - kuchnia prześliczna, gratuluję.

A jeśli można coś dodać o swoich doświadczeniach z nową kuchnią. Wysokie cargo to moja "ukochana szafka", ale nie jest to szafka na garnki! Umożliwia łatwy dostęp do produktów spożywczych, zawsze wiem co mam i ile - nie trzeba nurkować w głąb szafek, bo wszystko jest dostępne.Niskie wąskie cargo jest bardzo przydatne przy kuchence (olej, ocet itp - dlatego lepsze wąskie, zeby butelki nie latały). Piekarnik w słupku świetna sprawa, mój też jest dobrze izolowany, a stoi przy lodówce. Ma tez zimną szybę. Pod piekarnikiem płytsza szuflada na blachy,żeby nie lezaly w piekarniku, bo wtedy częściej można korzystać z różnych funkcji, gdy nie trzeba ciągle ich wyjmować. Górne szafki otwierane do góry - te do których sięgamy - bardzo wygodne w użytkowaniu. Fajna jest szafka wózek pod zlewozmywakiem - może być z selektorem lub zwykłym kubełkiem, ale można tam trzymać różne środki czystości i wszystko widać, gdy szafka wyjeżdża, łatwo ją sprzątać.No i tak jak inni, też podkreślali - dolne szafki w szufladach różnej wysokości - dla garów głęboka szuflada - nawet nie myślałam, że w jednej szufladze zmieszczę tyle garnków i tak wygodnie je się wyjmuje...Życzę fajnych pomysłów przy planowaniu :) Ja jestem super zadowolona, że nie zrezygnowalam z tych różnych udogodnień, bo fakt że można się bez tego obejść....ale nawet moja wszystkokrytykująca teściowa, po wizycie u nas, stwierdziła, że ona chyba też zrobi remont kuchni :-? i meble ma jakieś takie nieustawne :-? i w ogóle to krzyż ją boli często.....

Dziękuję dziewczyny za tyle miłych słów :lol: :lol: :lol:

Zawsze chciałam mieć kuchnię w nieco innym kolorze niż inni (brązy) postawiłam, a raczej mój mąż wybrał pomarańcz ....i chyba jestem jedyną posiadaczką mebelków w takim zestawie kolorów , dzięki nim cały salon wygląda tak radośnie, ciepło ....jestem zadowolona :lol: