Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po tym jak przeczytałam warunki gwarancji na panele quick step nie wierzę w dożywotnie gwarancje na zlew. Na panele mamy niby 25 lat gwarancji ale: podkład musi być też quick step, montować trzeba narzędziami quick step, do mycia używać mopa i płynu quick step. I wystarczy że przyjdzie "ekspert" i powie że panele nie były myte tym czym powinny i z gwarancją możemy się pożegnać. Tak samo pewnie jest ze zlewem. Powiedzą że był źle użytkowany i takie tam i nie ma gwarancji. Dlatego najpierw radzę przeczytać dokładnie warunki tej gwarancji dożywotniej!

Ja osobiście wybrałam teke (jednokomorową) z 2 letnią gwarancją ale zapłaciłam 500 zł a nie ponad tysiąc (tyle kosztował schock, blanco). Wygląda super i za taką cenę nie będzie dramatu za jakiś czas wymienić na inny.

Podpisuję się pod tym:yes:

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:jawdrop: to ja jednak jakaś zacofana w kwestii utrzymania zlewu w kondycji jestem bo raczej zawsze starałam się go odtłuścić. :oops: a jak wyglada przed tym zabiegiem? chyba sie swojemu za bardzo nie przygladam bo nie zauważyłam żeby mu coś brakowało.

Naszemu też nie brakuje:), ale ten zabieg polecił mi fachowiec od kuchni i powiem szczerze, że po takim samym zdziwieniu spróbowałam i efekt przekonał mnie do jego powtarzania.

Zlew musi być przede wszystkim zupełnie czysty, pozbawiony ewentualnych śladów po kamieniu, odtłuszczony:)

Suszę go ręcznikiem i delikatnie wklepuję olej jadalny (używam kujawskiego). Nie wylewam oleju na zlew. Zlew nie jest po tym tłusty, zyskuje tylko rodzaj filtru, po któryk woda spływa, nie pozostawiając śladów, kropli przez dłuższy czas. Tak jak szyba samochodowa po wyjechaniu z myjni:)

Mówię o zlewie granitowym, tegranitowym czarnym! Po potraktowaniu go olejem odzyskuje swoje intensywne barwy, czerń jest bardziej czarna, nie matowa, a jaśniejsze ciapki (mamy onyx) są również wyraźniejsze.

Witam.:welcome:

Już od jakiegoś czasu przeglądam to bardzo (dla mnie) przydatne forum. Niedawno robiłem u siebie kuchnię i kupowałem wszystkie te kuchenne "gadżety"

Za jakiś czas zaprezentuję co mi z tego wyszło ale na razie muszę opanować wklejanie zdjęć .

Natomiast co do zlewu to wydaje mi się że nie należy na tym akurat oszczędzać bo korzystamy z niego kilkakrotnie w ciągu dnia (przez wiele lat), dlatego polecam zlew wykonany w technologi "cristadur' , jest on niesamowicie gładki i nic się do niego nie przylepia , użytkuję taki od ok 1,5 miesiąca i jeszcze nie było potrzeby go szorować - wystarczy tylko na bieżąco przecierać ściereczką.

Co do zabiegów olejowania zlewu - nie ma mowy nikt mnie na to nie namówi . Wiem że są takie preparaty oparte na silikonie to chyba może się do tego nadawać.

Bateria zlewowa koniecznie z wyciąganą wylewką i niech nikt nie mówi że się wąż przeciera bo to guzik prawda , ach ci wszyscy fachowcy i ich rzadko kiedy fachowe rady;)

Edytowane przez Charlie 13

No i świetnie w sobotę przyjechały nowe fronty i barek a dziś się rozkleiły. Czy ktoś z Was orientuje się ile razy należy reklamować przed odstąpieniem od umowy? Chciałabym zakończyć współpracę z firmą ,,De Lux" uzyskać zwrot pieniędzy i zamówić nową kuchnię, nie widzę po prostu sensu dalszych wymian, to już trzecia wymiana frontów. Natomiast szafki dolne zostały faktycznie wymalowane lakierem ICA, ale inne komponenty typu utwardzacz były już g......e, stąd żółknięcie w tak krótkim czasie, informacje te są potwierdzone przez technologa z ICA, którego to miłego Pana nasłałam na lakiernika. Jeżeli rozpisuję się nie wtym temacie co trzeba to bardzo proszę o informację.

Ja mam wyciąganą wylewkę w baterii zlewowej i umywalkowej i nie wiem jak przez tyle lat mogłam użytkować normalną! Bardzo przydatna sprawa podczas płukania dużych garów, nalewania wody do czajnika czy garnka a w łazience na przykład do mycia włosów w zlewie albo wlewania wody do miski.

Moim zdaniem wyciągana wylewka bardzo się przydaje. Byłam o krok od kupienia zwykłej, ale w ostatniej chwili zmieniłam zamówienie. Mam taką baterię:

http://zlewozmywaki-baterie-lazienki.p9.pl/images/linusS.jpg

Dobrze, ze nie kupiłam takiej, ale bez wyciaganej wylewki.

Wcześniej nigdy nie miałam wyciąganej wylewki i radziłam sobie bez niej, jednak zwłaszcza w przypadku wysokiej baterii, wyciągana wylewka to ogromne udogodnienie - kiedy chcesz opłukać dokładnie zlew, np po czyszczeniu mleczkiem, umyć owoce na sitku - masz o wiele większe pole do manewru i jest o wiele wygodniej. Podkreślam, zwłaszcza przy wysokiej baterii :)

Ja nie znalazłam żadnego zastosowania dla baterii z wyciąganą wylewką, więc mam baterię ze zwykłą wylewką. Dla mnie jest znacznie wygodniejsza w użyciu. Co do czyszczenia czarnego zlewozmywaka, to wystarcza mu przetarcie dobrze wykręconą ściereczką z mikrofibry i wygląda jak trzeba.

Czym sie rozni w uzyciu bateria z wyciagana i bez wyciaganej wylewki??

ale przecież przy codziennym plukaniu kubków po śniadaniu nic sie nie wyciąga. natomiast czasem (ja często - dużo korzystam z piekarnika, zawsze mam świeże kwiaty w domu) trzeba wyczyścić przedmiot o większych gabarytach niż nasz zlew. albo nalać wody do wysokiego naczynia (nie trzeba latać i zmywac w łazience pod prysznicem)

o czyszczeniu zlewu pisali poprzednicy

poza tym nie do końca rozumiem argument o wyciaganiu i wtykaniu, żeby sie schowalo. wyciąga sie lekko, chowa sie samo