Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja mam mieszane uczucia co do Twojej kuchni. Złożyłaś ją z fajnych elementów (piękne białe meble, super blat, ładna mozaika, designerska lodówka, wyspa, stołki, płyta, półeczka z wieszakami i.... mogłabym tak wymieniać dalej). Dla mnie jednak jest za duża proporcja, niemal 50:50 nowoczesności do klasyki. Kłóci mi się ta lampa z halogenami na suficie, albo mosiężne uchwyty z tą lodówką. mam te samą lodówke i podobne uchwyty. U mnie jest tak...

IMG_2615.jpg

IMG_2615.jpg

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ładne odcienie kuchni, też planuję mieć w tym samym miejscu roletkę!! :) MOże to tylko złudzenie, ale nie masz wrażenia, że kuchnia by sporo zyskała na wyglądzie (nie wiem tylko czy w użytkowaniu :p), gdyby sprzęty były obok siebie? Tak się pytam, bo sama jestem na etapie "aranżacyjnym" :))

husky81 czy wygodnie otwiera się taki piekarnik w samym rogu? Pytam bo widziałam takie rozwiązania na kilku projektach i się zastanawiam na ile to praktyczne...

Kuchnia bardzo ładna chociaż ja wybrałabym okap do zbaudowy i lodówkę do zabudowy. Teraz mam taką we wnęce z szafek... co tam pod nią i za nią... ciągle coś wpada i zalega, a moja jets malutka (podblatowa) to ją łatwo wysunąć i odkurzyć a z taką dużą jest więcej zabawy. Ale ja ogólnie jestem zwolenniczką zabudowy ;)

Podoba mi się półwysep-stół super :)

kolory tej kuchni bardzo mi się podobają i jestem ciekawa jak ja ,,dopieścisz" dodatkami :) jedno bym zmieniła i przy okazji daję dobra radę wszystkim planującym- zaraz obok piekarnika dajcie kawałak blatu- ja mam 60 (wcześniej chciałam 40) i to była dobra decyzja. Mimo, że mam prowadnice teleskopowe, to po wyjęciu gorącej blachy z piekarnika wygodnie ją położyć obok, a nie chodzić z nią dalej. U Ciebie widzę wąski kawałek blatu (na oko 30 cm) i zaraz ociekacz zlewu, czyli nie ma tego miejsca, gdybys zlew dała centralnie pod oknem to po pierwsze byłoby bardziej symetrycznie, po drugie miałabyś 60 cm blatu pomocniczego do produktów wyjątych z piekarnika czy lodówki

Wow, nie spodziewałam się tylu komentarzy :D

Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi.

karolakr25 - no tak, lodówka nie pokrywa się z linią szafek górnych, jednak w tym przypadku priorytetowa była wysokość lodówki. Fakt, można było zrobić górne półki identyczne jak ta nad lodówką, jednak jakoś wybrana opcja zróżnicowania ich wielkości była mi bliższa. Poza tym lubię takie drobne zaburzenia symetrii :D.

IZA30- kuchnia jest wykonana z forniru Teak.

Róża - właśnie celowo rozdzielaliśmy lodówkę od piekarnik i mikrofali, gdyż słyszałam różne opinie odnośnie umieszczania tych sprzętów obok siebie, część z nich mówiła o niekorzystnym nagrzewaniu się urządzeń. Wydaje mi się, że opcja, którą wybraliśmy nie wygląda tak źle. :)

bdan - między szafkami a blatem mamy płytki Meisha bianco - Paradyż. Strrrrasznie mi się podobają :).

Proncesa - póki co, dopiero jeden raz używałam tej kuchni, w dodatku w warunkach mocno budowlanych. Umiejscowienie piekarnika podoba mi się, bo mam zaraz obok blat, gdzie mogę położyć blaszkę i nie muszę się przemieszczać. Piekarnik bez problemów się otwiera, nic nie haczy, itp. Jak będzie się takie rozwiązanie sprawdzało w dłuższym użytkowaniu, czas pokaże. A lodówkę wolałam wolnostojącą, bo mam kilka doświadczeń z często psującym się sprzętem i mam wrażenie, że wolnostojącą łatwiej wymienić. Poza tym lubię zachwianie symetrii i lekkie zróżnicowanie, które powoduje taka lodówka na tej ścianie :D.

Seven - być może masz rację, ale powodem takiego umiejscowienia zlewu było to, że chciałam po jego prawej stronie mieć większy kawałek blatu roboczego. Poza tym mam nawyk kładzenia garów na ociekaczu, więc mam nadzieję, że nie będzie problemu z odłożeniem tam blaszki.

duś - wysokość płytek zróżnicowana celowo.

dodazdrowia - hmm uchwyty wpuszczane :) nic więcej o nich nie wiem :). dobierał je stolarz. Ja decydowałam tylko o ułożeniu.

Ło matko, ale elaborat... . Doczyta ktoś do końca?? :D

pozdr.

karolakr25 - no tak, lodówka nie pokrywa się z linią szafek górnych, jednak w tym przypadku priorytetowa była wysokość lodówki. Fakt, można było zrobić górne półki identyczne jak ta nad lodówką, jednak jakoś wybrana opcja zróżnicowania ich wielkości była mi bliższa. Poza tym lubię takie drobne zaburzenia symetrii :D.

domyśliłam się że zwyciężyły względy praktyczne lub lodówkę mieliście już w poprzednim miejscu zamieszkania

myślę, że wybraliście mimo zaburzenia symetrii linii lepszą wersję

ta szafka nad lodówką jest dość niska i dużo mniej "pakowna" niż te nad pozostałą częścią zabudowy

i ta lodówka tak bardzo nie razie w twojej kuchni :)

mayland - generalnie nie bardzo wiemy, czym wykończył połączenie ściany z blatem nasz stolarz. Broniliśmy się wszelkimi kończynami przed listwą. Obstawiam 2 opcje: mniej prawdopodobna: akryl i bardziej prawdopodobna: jest to wykończenie z tego samego materiału co blat czyli płytą mineralno akrylową Staron. Wygląda to jak milimetrowy wałeczek tego materiału.

pozdr.

bardzo ładnie. piękne kolory.

na minus tylko roleta i różna wysokość kafli na ścianie - w okolicy okna dołożyłabym jeszcze 1 rządek lub w ogóle wcale :)

Muszę stanąć "w obronie" płytek na ścianie z oknem - ze względu na bliskość zlewu. Muszą tam być. My mamy dwa rzędy płytek, ale niestety tylko na ścianie, we wnęce okiennej już nie:( Optycznie nie ma różnicy, nie przeszkadza, ale praktycznie...:(