Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję. To już moja trzecia kuchnia, druga w BRW i powiem szczerze, że mi BRW odpowiada, stara kuchnia ma już 6 lat i nic się z szafkami nie dzieje :)

Ostatnio zakochałam się w białych kuchniach :)

Najpierw chciałam, taką kuchnie jak niżej, ale oczywiście nie dało się tak zrobić bo wszędzie musiały by być szuflady, nie dało by się tak zrobić na zmywarce, śmietniku i szafkach narożnych więc zrezygnowałam. Stolarz proponował mi naklejane, hartowane szkło, ciemno brązowe na drzwiczki, ale jakoś to do mnie nie przemawiało. Co Wy na tą kuchnie (kuchnia jest z Leroy Marlin, na ul. Ostrobramskiej)

Co to za srebrzysty blat w tej kuchni? Ktoś może wie?

ja też bym się bała że dziecko, zwali garnek a wrzącą wodą

Ja bym zrobiła ściankę wokół blatu (w kształcie L), jakieś 20-30cm wyższą od blatu. Tak rzeczywiście jest mało bezpiecznie. Zwłaszcza, ze płyta jest prawie na drodze do kącika jadalnego. A trasa będzie pewnie często i gęsto uczęszczana.

lepsze fotki

http://img98.imageshack.us/img98/3992/20110924182229273.jpg

oj, dla mnie też mało bezpiecznie...

..niedawno pracowałyśmy z siostrą nad Jej kuchnią i odradziłam jej właśnie takie rozwiązanie.. ;)

..poza tym jak ja gotuję to lubię mieć dużo miejsca wokół płyty, ale to akurat jest moim widzimisię ;)

..a kuchnia? trudno mi się jakoś wypowiedzieć, bo... mam wrażenie, że kolejna taka sama kuchnia na forum, chyba że dodatki ją jakoś zmienią - niemniej jednak najważniejsze, że Tobie się podoba ;)

Pozdrawiam,

dzięki wszystkim za opinie,jak już będzie gotowa to pokażę jak to wyszło z jadalnią, barierką, podświetleniem no i wysoką zabudową...

starałam się żeby było trochę inaczej...u nikogo nie widziałam takich frontów, mozaiki i blatu ;)

w każdym razie - choć jeszcze nie skończona - czuję się w niej świetnie i tego wszystkim życzę w swojej kuchni :)

starałam się żeby było trochę inaczej...u nikogo nie widziałam takich frontów, mozaiki i blatu ;)

chyba ja po prostu tak reaguje już na jasne kuchnie - opatrzyły mi się straszecznie...

w każdym razie - choć jeszcze nie skończona - czuję się w niej świetnie i tego wszystkim życzę w swojej kuchni :)

i to jest najważniejsze ;)

tylko, że wenge to chwilowy koks...tak jak zebrano...a biel jest ponadczasowa !!!!

...aczkolwiek też wiele zależy od aranżacji tej bieli :D...co dalej nie zmienia faktu jej ponadczasowości!

dla mnie biała to chwilowy koks bo 90% kuchni prezentowanych na forum to białe, a co będzie za 5 lat? zapewne królować bedzie inny kolor....

a czy ktoś z was ma do pokazania kuchnię w kolorze dąb bielony? ewentualnie dół ciemniejszy a góra w bielonym?

nad taką opcją się zastanawiam bo chciałabym mieć kuchnię praktyczną, a nie po każdym gotowaniu pół dnia ze szmatą latać (tak relacjonują właściciele białych czy lakierowanych mebli)

dla mnie biała to chwilowy koks bo 90% kuchni prezentowanych na forum to białe, a co będzie za 5 lat? zapewne królować bedzie inny kolor....

mam dokładnie takie samo zdanie - jakoś kilka lat temu jak królowało wenge czy zebrano "ponadczasowa" biel nie występowała tak jak teraz ;)

..generalizując - teraz jest czas na jasne kuchnie, więc... nie powiem, że w każdym, ale w wielu domach takowe się spotyka ;)

tylko, że białe kuchnie robi się od lat, a taka biała, ze smakiem pomyślana, przetrwa "wieki". fakt, ze teraz dużo jest białych kuchni i biel ta występuje w wielu aranżacjach ( nie wszystkie mi się podobają, rzecz jasna!!!! )

zaś kuchni w wenge bądź zebrano, nie widziałam zbyt wiele wśród inspiracji, począwszy od lat 60-tych, na czasach obecnych skończywszy.:rolleyes:

każdy ma inne skojarzenia...mnie wenge i zebrano kojarzą się od razu z firaneczką w oknie i dodatkami w czerwoną kratkę, do kompletu....co nie znaczy, że białe kuchnie nie bywają równie kiczowate...

generalnie, w naszym kraju zdaje się być przewodnim styl "wczesna castorama" ;)

dlatego cieszę się, ze na forum pojawia się wiele fajnych rzeczy, które udowadniają, że przyszedł czas na zmiany :D:D:D

ale to moje subiektywne odczucia :D

dobór ciemnego czy jasnego koloru kuchni ( jak i innych pomieszczeń), zdeterminowany powinien być, przede wszystkim ilością światła w danym pomieszczeniu, kompozycją z przestrzenią wokół, efektem, jaki chcemy osiągnąć i naszym ulubionym stylem.... moda powinna być brana pod uwagę w niewielkim stopniu...moim zdaniem