Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejka, oglądam Wasze piękne kuchnie i powoli myślę nad własną :) Napaliłam się na biały blat kerrock lub corian, ale boję się, że będzie mocno widać na nim brud (takie mam doświadczenia z białym blatem laminowanym - pomimo codziennego przecierania raz na tydzień muszę go szorować cifem). Czy z kompozytowymi blatami też tak jest, czy wystarczy je przetrzeć?

 

Witam , może nie powinienem tego mówić bo to nie marketingowo ale widziałem taki blat po jakimś czasie i nie wyglądał już tak pięknie ... Oczywiście można go "odnowić" i będzie wyglądał jak nowy ale to też są jakieś dodatkowe koszty . Mamy w ofercie piękne białe laminaty i myślę że w użytkowaniu też się sprawdzi no i kosztuje znacznie mniej. Oto przykład blatu z laminatu :

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1694.jpg

ten pierwszy blat jest z pogrubianego laminatu a ten drugi z pogrubianego konglomeratu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam , może nie powinienem tego mówić bo to nie marketingowo ale widziałem taki blat po jakimś czasie i nie wyglądał już tak pięknie ... Oczywiście można go "odnowić" i będzie wyglądał jak nowy ale to też są jakieś dodatkowe koszty . Mamy w ofercie piękne białe laminaty i myślę że w użytkowaniu też się sprawdzi no i kosztuje znacznie mniej. Oto przykład blatu z laminatu :

ten pierwszy blat jest z pogrubianego laminatu a ten drugi z pogrubianego konglomeratu

 

Po latach nawet kamień nie wygląda tak samo jak świeżo po położeniu :)

no i ta możliwość odnowienia kompozytu to chyba jedna z jego głównych zalet, bo laminatu nie odnowisz, widać łączenia, uszkodzeń nie naprawisz... laminat można wprawdzie bez wielkiej straty wymienić ale wymiana całego blatu to chyba i tak drożej wyjdzie niż odnowienie kompozytu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po latach nawet kamień nie wygląda tak samo jak świeżo po położeniu :)

no i ta możliwość odnowienia kompozytu to chyba jedna z jego głównych zalet, bo laminatu nie odnowisz, widać łączenia, uszkodzeń nie naprawisz... laminat można wprawdzie bez wielkiej straty wymienić ale wymiana całego blatu to chyba i tak drożej wyjdzie niż odnowienie kompozytu?

 

Fakt faktem że blat można naprawić , odnowić i nie widać łączeń .. Laminaty są bardzo różne i występują w różnej

cenie ale przy zakupie są zdecydowanie tańsze .. i to czasami tak wychodzi że blat z konglomeratu kosztuje 6-7 tys w zależności od wymiarów a blat w laminacie 0k 2 tys ..

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marboc

 

piękna klasyka :)

 

Tutaj by się jednak bardzo przydało pochowanie drobiazgów, bo sprawia to wrażenie zagracenia - zdjąć naczynia na szafach i szafkach wiszących , reklamowy kalendarz, dopasować ceramiczne pojemniki i kuchnia nabierze sznytu. Efekt wtedy będzie naprawdę wspaniały, bo masz porządne meble, blaty i fajną aranżację. Mam nadzieję, że to Cię nie urazi :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kuchnia z ekspozycji sklepowej przystosowana do lokalnych warunków zabudowy, wydawało mi się , że określenie prowansalski pasuje, zdjęcia są zrobione z żywej kuchni, drobiazgi raz są raz znikają i są inne, te które aktualnie potrzebne,

Odległość od blatu nie przeszkadza, po kuchni często kręci się kilka (5) osób plus spory pies.

Dom jest wiejski na wsi i taka też miała być kuchnia, miasta mamy już dosyć

Aranżacja nie jest skończona, wszystkie uwagi przyjmuje pozytywnie,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chodziło mi o to, że niektóre laminaty sa tak tanie, ze jednak naprawa kompozytu może okazać się droższa :)

 

Jeśli blat z laminatu można mieć już za jakieś powiedzmy 500zł (wydaje mi się że przeszlifowanie kompozytu nie powinno więcej kosztować, ale pewności nie mam) to pewnie masz rację :)

 

 

 

Marboc, mnie też się podoba Twoja kuchnia, ale podobnie jak dziewczynom nie skojarzyła się ze stylem prowansalskim :rolleyes: Nawet odpaliłam sobie google grafika bo na to hasło mam całkiem inne skojarzenia, ale to nie zmienia faktu, że wyszło świetnie :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kuchnia prowansalska jest bielona.

W odróżnieniu od kuchni angielskiej, nie tworzy zabudowy dolnych i górnych szafek, raczej składa się z wysokich kredensów o ażurowych (bardzo charakterystycznych) drzwiczkach - we współczesnej wersji są to nadstawki na dolne szafki.

Szafki rzadko są przeszklone (jak w angielsko-wiktoriańskich). Często zamiast szuflad są koszyki.

Jest to typ kuchni wiejskiej.

 

Angielska kuchnia jest hmm... wykwintniejsza, bardziej mieszczańska.

 

Oczywiście obecnie często się te style miesza ze sobą. Ale jedno pozostaje wspólne - bielone drewno.

 

Stąd kuchnie z drewna w naturalnym kolorze, barwionego i przyciemnianego bardziej kojarzą się z kuchnią mieszczańską XIX wieczną i kuchnią wiejską.

Kuchnia Marboc na wiejską jest zbyt dopieszczona w wykończeniu detali, ale posiada murowane elementy zabudowy toteż mieszczańską też trudno nazwać :)

Taki misz-masz wiejsko-mieszczański cechował nasze małe dworki na prowincji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...