Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aniula jak ty wyciągasz gorącą blaszkę z piekarnika...próbowałas juz ? bo strasznie wysoko go masz, ja mam podobnie mikrowelę i troche za wysoko jest

ja go używam zazwyczaj tylko jako mikrofali i do rozmrażania, a poważne pieczenie zostawiam drugiej połowie (jest w tym lepszy:D), a on ma troszkę koło 200cm i dla niego jest spoko

powiem Ci, że może za jakiś czas zamienimy układ piekarnika z kawiarką, tylko chwilowo mamy zimowego lenia i nam się nie chce :rotfl:

przesadzacie, wszyscy macie jakąś manie minimalizmu, pobawiłam sie paintem i dodatkowe szafki u góry wcale nie wyglądają źle, wręcz przeciwnie, gdyby było tak od początku, pewnie nikt by sie nie czepiał że za dużo, czy przytłaczająco...

aniula specjalnie dla Ciebie powiesiłam dodatkowe szafki w kuchni, troche krzywo wiszą, ale co tam:lol:

jeśli masz potrzebę posiadania więcej szafek w kuchni to po prostu je dołóż...

[ATTACH=CONFIG]102055[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]102056[/ATTACH]

Wygląda to całkiem dobrze.

Edytowane przez piu

Mi zawsze jest żal cokolwiek wywalić i leżą już dwie szafy w piwnicy z ciuchami :D Mało rzeczy wywalam czy oddaję.

a ja lepsiejsze ciuchy, które mi się już znudziły oddaję do domu dziecka - piorę i zanoszę tam dzieciakom ;) Nie rozumiem tego trzymania w szafach - moja teściowa jest taki zbieracz (choć ostatnio zmusiłam ją do zrobienia porządku) - ile razy jakaś rzecz, która jest w szafie w piwnicy będzie przez Ciebie wykorzystana? raz albo wcale. To już wolę oddać dzieciom ;)

Ja oddaję, bo jeśli coś wyniosę do garażu, to zupełnie o tym zapominam. Nawet o rzeczach włożonych głęboko na najwyższych półkach garderoby, mimo że mam opisane kartony. Musiałabym zaprowadzić sobie inwentaryzację hehe. Ale to zależy od człowieka. Starsza córka chomikuje wszystko, a ja cichaczem wyrzucam ;)

W kuchni wiele by mi się jeszcze przydało, ale nie kupuję tylko dlatego, by nie zagracać sobie szafek. Jesteśmy zresztą zbyt zabiegani, by wyjmować półmiski specjalnie do ryb, zupę przelewać do wazy, wodę do karafki itd. Chciałabym tak, ale zupełnie nie mam na to czasu.

A zapasów robić nie musimy, marketów dookoła w bród, jedna szafa wystarcza nam na spiżarnię.

No dobra, nadszedł czas zwierzeń ;)

Ja do niedawna miałam jedną patelnie, teraz dwie, bo mąż stwierdził, że teflon jest bardzo niezdrowy i kupił stalową. Garnków mam równo 4 + malutki rondelek. Talerzy tyle, ze przeważnie wieczorem wszystkie (te małe najczęsciej używane) mam już w zmywarce, szklanek i kubków też w sam raz. Jest kilka salaterek i dodatkowe talerze i 2 półmiski, ale one stoja sobie w komodzie i właściwie używane są sporadycznie, na imprezach czy podczas świąt. Nie żebym sobie żałowała, ale często wolę nie kupić, niż kupić jakąś rzecz do kuchni. Już tak mam, że do kupna wielu rzeczy (nie tylko kuchennych gadzetów) skutecznie zniechęca mnie perspektywa zagraconego domu. Wole mieć pusto i nawet odczuwać brak czegoś niż za dużo (oczywiście nie taki brak, ze nie posiadanie jakiejś rzeczy utrudnia normalne funkcjonowanie, ale jeśli sobie bez czegoś spokojnie radzę, to znaczy, ze tak naprawdę tego nie potrzebuję).

no to ja odwrotnie. Nalesniki piekę (smażę?) na 3 patelniach bo szybciej, czwarta do 1 jajka bo szybciej. Garnków z 10 bo czasem duży potrzebny a czasem szeroki, ja gotuję zwykle na 2-3 dni, więc dużo. Kubków muszę mieć full bo inaczej rodzina by piła w kryształach, im wszystko jedno a z pokoju nie przyniosą.. Talerzy dokupiłam właśnie, bo czasem były wszystkie w zmywarce i nie bylo na czym jeść, duże półmiski jak są goście, misek z 10 i to ciągle używanych itd. Nie cierpię kuchni więc muszę mieć komfort żeby w ogóle do niej wejść :)

Myślę, że wiele jednak zależy od tego ile się gotuje czy wypieka. Ja np jedną szafkę w obecnym mieszkaniu mam na same rzeczy do ciasta - blachy, blaszki, foremki, rzeczy do dekorowania, barwniki, bakalie, prodiż (nie uznaję biszkoptu pieczonego w piekarniku) i już robot się nie mieści ;)

Ostatnio zwróciłam uwagę na foremki silikonowe, reklamowali je jako te, które można zwinąć w kosteczkę i zajmują niewiele miejsca. Ale jakoś nie mam przekonania i się nie skuszę :)

ja zazwycza wywalam zbedne graty. bedac w grudniu zasililem zlomiarza.schowek mam o pow.25m2 z otwartymi metalowymi polkami w kolo. komercyjny zestaw ze stali nn. latwa regulacja wysokosci polek, glebokosc 45cm. garow i patelni sam nie mam pojecia ile jest. najmniejsza patelnia to 12.5cm , a najwieksza 50 cm. wiekszosc to stal nn, zeliwo i zeliwo emaliowane. all-clad,calphalon, beka s nn z miedzia. na boczne palniki grilla uzywam "commercial quality chef pro denmark. kuchnie mam zaopatrzona na zestawy dla 12 osob. wszystko w jednej formie z bialej porcelany. szklanki , kubki i kieliszki jednakowo i prosto. dostawiam jedynie na okres wakacyjny meksykanskie szklo ogrodowe. kuchnia jest w 75% pusta, znaczy sie polki. odmiennym segmentem jest wyposazenie kuchni letniej. piec weglowy(rumun), tam uzywam wiszacych garow cuisinart.

Witam , nie ma sprawy .. Więc górne szafki są wykonane w mdfie lakierowanym na połysk , dolne i słupki w fornirze naturalnym palisander santos a blat w laminacie z doklejką aluminium na krawędzi . Niestety pracujemy na "miejscu" chyba że domówimy sprawę transportów i montaży w Pani okolicy ... Pozdrawiam

NAtaly czy ten formir jest w macie czy w polerze?

Kurka to ja też odwrotnie niż Asizo. Talerzy mam 3 komplety i ciągle brak, kubki takoż, miski, salaterki, ciągle dokupuję. Po wprowadzeniu do domu, kupiłam komplet nowych garnków i dwie patelnie na indukcję, po czym stwierdziłam, że to stanowczo mało. Nie dalej jak wczoraj byłam zmuszona kupić kolejny komplet garnków, bo w 5 nie wyrabiałam. Zelmer ma teraz fajną promocję, to chyba się opłacało, bo coś tam sobie mogę wybrać dodatkowo , za free.

Ilość kuchennego sprzętu zależy chyba przede wszystkim od zamiłowania do gotowania. Ja gotować nie cierpię. Nie mam cierpliwości do obierania, krojenia i całego tego bałaganu, który powstaje przy gotowaniu. Nienawidzę kroić surowego mięsa. Gotuję więc jak naprawdę muszę. Wczoraj robiłam nuggetsy i smażyłam kotlety i zanim sie jeszcze za to zabrałam, to już myślałam "kiedy ja to w końcu skończę i posprzątam" ;) Sprzątać mogłabym na okrągło, gotować - o nie! Dobrze, że żyjemy w czasach, kiedy większość rzeczy można kupić i nie trzeba od zera przyrządzać każdej potrawy. Gdybym naprawdę musiała, to bym gotowała, ale tak tego nie lubię, że omijam kuchnię szerokim łukiem ;) Ale jak juz coś zdarzy mi sie przyrządzić, to jest całkiem niezłe (chińszczyzna, ciasta). Jedyne, co lubię w gotowaniu to przyprawianie - dobrze mi wychodzi łączenie smaków :) Dobrze, że mam teściową, dla której gotowanie jest pasją. Zawsze po niedzielnym obiedzie (u teściów), dostajemy coś "na wynos". Kocham moją teściową :)

NAtaly czy ten formir jest w macie czy w polerze?

Witam Majamaki akurat ten fornir jest w macie ale są forniry które kapitalnie wyglądają w połysku . W studiu mamy próbkę takiego palisandra zrobionego w macie

i w połysku także zawsze jest jakiś wybór ..

Teraz kończymy kuchnię w połysku w fornirze który jest szary , wstawię niedługo do galerii bo zostały nam tam tylko szkła i sobie zobaczysz ..

A to zdjęcie poniżej to heban w połysku i on wygląda rewelacyjnie :

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1497.jpg

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1500.jpg

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1501.jpg

Pozdrawiam