Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja w kuchni relaksuję się, nie ma nic lepszego na stres, niż dobrze rozbite schabowe;)

:rotfl: ja mam talerze na 12 osób (przejściowe), w niedługim czasie chce kupić docelową zastawę na 18 osób. Jeden komplet garnków(4), 3 patelnie (30,26,20). 3 miski sałatkowe, 1 wielki półmisek, wielki zestaw blendera (dla mnie wielki), suszarka do sałaty, elektryczna wyciskarka do cytrusów, mikser ręczny. Kilka misek do przygotowywania posiłków. Spokojnie wystarcza mi na gotowanie większych obiadów (8-10 osób).

Również nie cierpię brudu, który powstaję albo które je tornado robię w kuchni, ale uwielbiam gotować i mieć tzw prawo kucharki w spróbowaniu potrawy :lol:

Iza30 ja mogę polecić szafki do samego sufitu, można bez nich żyć, ale przydają się. Ja np trzymam alkohol w najwyższych, bo my z tych niepijących. Każdy znajdzie coś czego nie potrzebuje na co dzień a co warto jednak mieć na miejscu nawet jeżeli trzeba użyć stołka żeby to wyjąć ;)

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nataly,mam jeszcze pytanie czy ogólnie polecasz robić szafki do samego sufitu?

Bo właśnie mam taki dylemat...

Witam , wszystko zależy od projektu i od wysokości pomieszczenia . W większości projektów wykonujemy szafki ale do obniżonego sufitu żeby nie zbierał się kurz na szafkach ..

Miłego

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1682.jpg

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1524.jpg

Witam,

jestem na etapie planowania rozmieszczenia swoich mebli kuchennych. Kuchnia w kształcie litery U. Mam problem z szerokością szafek.

Szafki na równoległych ścianach planuję o szerokości 60 cm + 30 cm w rogach, gdzie będą szafki narożne. Mam problem ze środkową ścianą bo tam zostaje 195 cm a musi się zmieścić zlew i zmywarka. Czy będzie źle wyglądało jak dam 2 szafki po 50 cm i po jednej 55 cm i i 40 cm (zmywarka)? Czy lepiej 2x60 cm + zmywarka 40 cm + 35 cm w rogu? Nie śmiejcie się ze mnie, jeśli to banalny problem ale to moja pierwsza kuchnia i nie wiem czy będzie duża różnica w szerokościach tych szafek czy sobie nie zaprzątać tym głowy bo nie będzie to tak widoczne.

Dodam jeszcze, że rozrysowałam to sobie w excelu ale nie potrafię wkleić załącznika :(

Podpowiedzcie proszę świeżynce :)

:rotfl: ja mam talerze na 12 osób (przejściowe), w niedługim czasie chce kupić docelową zastawę na 18 osób. Jeden komplet garnków(4), 3 patelnie (30,26,20). 3 miski sałatkowe, 1 wielki półmisek, wielki zestaw blendera (dla mnie wielki), suszarka do sałaty, elektryczna wyciskarka do cytrusów, mikser ręczny. Kilka misek do przygotowywania posiłków. Spokojnie wystarcza mi na gotowanie większych obiadów (8-10 osób).

Również nie cierpię brudu, który powstaję albo które je tornado robię w kuchni, ale uwielbiam gotować i mieć tzw prawo kucharki w spróbowaniu potrawy :lol:

Iza30 ja mogę polecić szafki do samego sufitu, można bez nich żyć, ale przydają się. Ja np trzymam alkohol w najwyższych, bo my z tych niepijących. Każdy znajdzie coś czego nie potrzebuje na co dzień a co warto jednak mieć na miejscu nawet jeżeli trzeba użyć stołka żeby to wyjąć ;)

Witam , wszystko zależy od projektu i od wysokości pomieszczenia . W większości projektów wykonujemy szafki ale do obniżonego sufitu żeby nie zbierał się kurz na szafkach ..

Miłego

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1682.jpg

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1524.jpg

Dzięki za opinie. Mnie jest zwyczajnie szkoda tego zmarnowanego miejsca ,tym bardziej ,że u mnie nie będzie spiżarki,to szkoda każdego kąta;)

Nataly, pamiętasz może co jest pomiędzy szafkami na drugim załączonym przez Ciebie zdjęciu?Czy to są białe płytki,bo w ogóle ich nie widać? I czy dolne szafki to też jest polisander santos ;)

Cudne te twoje kuchnie:D

witam, wiem że nie tu powinnam pytać, ale szukam od dwóch godzin i nie mogę znaleźć. Więc proszę o pomoc. Szukam wątku w którym umieszczacie zdjęcia swoich sypialni i witrołapów czy klatek schodowych. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.

sypialnie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?17192-SYPIALNIA-kolory-farby-dob%C3%B3r-kolor%C3%B3w-i-farb

schody http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Schody-pochwalcie-si%C4%99-zapytajcie-...

Dzięki za opinie. Mnie jest zwyczajnie szkoda tego zmarnowanego miejsca ,tym bardziej ,że u mnie nie będzie spiżarki,to szkoda każdego kąta;)

Nataly, pamiętasz może co jest pomiędzy szafkami na drugim załączonym przez Ciebie zdjęciu?Czy to są białe płytki,bo w ogóle ich nie widać? I czy dolne szafki to też jest polisander santos ;)

Cudne te twoje kuchnie:D

Witam ,

akurat w tym projekcie na ścianę położyliśmy ten sam laminat z którego jest zrobiony blat . A dolne szafki są właśnie z palisandra santosa . Piękny ten fornir a tym bardziej niepowtarzalny . Specjalnie zabieram Klienta żeby sobie wybrał kolor tego forniru na miejscu u importera ponieważ występuje on w różnej kolorystyce i oczywiście usłojeniu . Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa ;)

przesadzacie, wszyscy macie jakąś manie minimalizmu, pobawiłam sie paintem i dodatkowe szafki u góry wcale nie wyglądają źle, wręcz przeciwnie, gdyby było tak od początku, pewnie nikt by sie nie czepiał że za dużo, czy przytłaczająco...

aniula specjalnie dla Ciebie powiesiłam dodatkowe szafki w kuchni, troche krzywo wiszą, ale co tam:lol:

jeśli masz potrzebę posiadania więcej szafek w kuchni to po prostu je dołóż...

[ATTACH=CONFIG]102055[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]102056[/ATTACH]

to rozwiązanie wydaje się być najprawdopodobniej do wykonania:D

tylko się zastanawiam, czy wtedy pełnych drzwiczek nie wrzucić na górę, a te niższe szafki jakoś przeszklić na przykład?

Ja bym z przeszkleniem nie kombinowała bo po co zbytnio mieszać. Zresztą przeszklenia nie są wystarczająco maskujące i nawet te mleczne za dużo pokazują wnętrzności (przynajmniej w tych kuchniach w których takie rozwiązanie widziałam)

Ja miałam mleczne zupełnie nieprzezroczyste. Kubki prawie dotykały do szkła i nie było nic widać. Zawsze mozna dać szkło lacobel, wtedy masz zero przezroczystości.

Ale w przypadku kuchni Aniuli ja też chyba już bym nie mieszała i dała jednolite fronty.

Edytowane przez asizo

to rozwiązanie wydaje się być najprawdopodobniej do wykonania:D

tylko się zastanawiam, czy wtedy pełnych drzwiczek nie wrzucić na górę, a te niższe szafki jakoś przeszklić na przykład?

jeśli mogę....nie rób szkła, to chyba nie jest fajne...ja też kiedyś miałam i jakoś nigdy tego nie powtórzyłam ;)..powiedzmy delikatnie: zbyt urodziwe toto nie jest ...

możesz zrobić fronty w lakierze, pasującym np. do boków dolnej zabudowy, albo po prostu zostawić takie same :D

U mnie sufit został obnizony do...278 i zabudowa bedzie do sufitu...a jako ze ja z tych niewysokich, sprawie sobie jakas mini-drabinke;)

U mnie sufit został obnizony do...278 i zabudowa bedzie do sufitu...a jako ze ja z tych niewysokich, sprawie sobie jakas mini-drabinke;)

Witam , nie wiem jak wygląda pomieszczenie ale można zrobić podwójne obniżenie np do szafek bo 278 ... to wysoko ,

a takie drugie obniżenie tak by wyglądało :

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1500.jpg

Najlepiej zrobić projekt i wtedy wiadomo jak to będzie wyglądało . Pozdrawiam

nataly jako do eksperta :) od wykonania kuchni chciałam się poradzić, być może forumowicze też trochę pomogą, sprawa wygląda tak:

w mojej kuchni niestety przez moje niedopatrzenie zamontowano nieszczęsne listwy przyblatowe. Między blatem a ścianą pozostała szpara. Mąż planuje je czymś w niedługim czasie zastąpić. Może podpowiesz czego można użyć w ich miejsce?

nataly jako do eksperta :) od wykonania kuchni chciałam się poradzić, być może forumowicze też trochę pomogą, sprawa wygląda tak:

w mojej kuchni niestety przez moje niedopatrzenie zamontowano nieszczęsne listwy przyblatowe. Między blatem a ścianą pozostała szpara. Mąż planuje je czymś w niedługim czasie zastąpić. Może podpowiesz czego można użyć w ich miejsce?

Witam , nie wiem jak zostały zamontowane listwy ale domyślam się że nic nie można z tym zrobić ponieważ listwy zazwyczaj są przykręcone do blatu więc zostaną otwory po wkrętach . Do tego nie wiadomo jak został wpasowany blat

i czy nie ma szpar pomiędzy blatem a ścianą .. My wykonujemy szablon do blatu i wtedy pozostaje szczelina którą wypełniamy akrylem . Pozdrawiam

Dziewczyny wiem , że mogę dostać burę za zaśmiecanie wątku,ale proszę help...;)

Moja kuchnia ma być na wymiar ale przypominać ma Stat z IKEA. patrzę jednak na te wiszące witrynki i wydaje mi się ,że są po prostu za duże bo mają szerokość 110. Co myślicie o takiej dużej wiszącej witrynce? Są też wyższe bo mają 90 cm a to dlatego , że nie ma stropu nad kuchnia...PROSZĘ O OPINIE;0