Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękujęza odpowiedź,właśnie taka wielkość bądź 150x150 byłaby moim zdaniem właściwa, architekt na razie zaproponował 120x150. Nie ma problemu z otwarciem okna przy baterii? Jaka jest wysokość szafek dolnych?

Witam , nieskromnie powiem że są dwie wysokości dolnych szafek i coraz częściej robi się szafki na nóżkach 15 cm . Więc razem z blatem szafki mają 91 cm lub na nóżkach 10 cm i mają 86 cm . Występują różne baterie podokienne , najnowsze są wsuwane w blat , natomiast starszego typu odkręca się kluczem ampulowym i wyjmuje razem z wężykami . W fazie projektowania można mniej więcej ustalić położenie baterii i jeżeli będzie na środku dwóch skrzydeł to nie będzie problemu z otwieraniem . Pozdrawiam

QUOTE=mycha.:);5234791]Asiadob śliczna kuchnia :) chociaż ja też bym zrobiła odwrotnie lodówkę ze słupkiem ;) A co tam za wywietrznik pod szafką zlewową?

Pod szafka zlewowa jest szufelka od odkurzacza centralnego.

Natomiast co do zamiany slupka z lodowka to na etapie projektowania byla i taka i taka wersja.

Wybralam ta werscj z nastepujacych powodow:

1. nie chcialam lodowki pod zabudowe, a tam tylko taka moglaby byc bo ta czesc zabudowy kuchennej widoczna jest z salonu.

2. Jezeli lodowka stalaby tam gdzie slupek to zauwazcie ze przed lodowka stalby stol. Dostep do lodowki bylby lekko ograniczony majac komplet przy stole kuchennym.

To takie moje osobiste argumenty ktore przesadzily o takim rozkladzie a nie innym:) hehehe im wiecej sie nad tymi wszystkimi wersjami zastanawialam tym mniej wiadzialam jak powinno byc:)

hehe wiec po kilku nieprzespanych nocach stwierdzilam ze na cos sie trzeba zdecydowac i wybor padl na to ustawienie:)

Nataly ma racje ze polozenie baterii da sie zaplanowac. U mnie tez tak bylo tylko w ostatniej chwili zdecydowalam sie na inny zlew. I to zmienilam kolor, ksztalt i z lewego na prawy. Wiec z bateria wyszlo jak wyszlo:(

Kolor frontow dolnych to fornir modyfikowany orzech canaletto, fronty gorne to lakier ( zlamana biel)

Jeszcze wracajac do lodowki to wybieralam ja i kupowalam przez internet. I jak ja przywiezli to bylam w szoku.........jak mogli zrobic w lodowce wolnostojacej tak okropne boki:(

Mogę w końcu pokazać moją kuchnię, mało oryginalna na tym forum, ale taką od wieeeelu lat chciałam. Taką, czyli dużą i jasną.

Kuchnia w połysku, kolor stara biel, blat dębowy.

http://img855.imageshack.us/img855/7291/dsc0646s.jpg

Absolutnie w moich kolorach :). Piękna, piękna, piękna :D.

Co prawda w piekarniku mogłoby się piec ciasto, a za oknem świecić słoneczko, ale co tam - zachwycam się mimo tych drobnych mankamentów ;).

Witam,jestem w trakcie wyboru mebli kuchennych,wstepnie wybralam kolor frontów caffe late,w połysku,czy blat może być matowy? chcę jakiś ciemny,ewentualnie zbliżony do koloru podłogi (na podłodze woodentic ochra) kolor ścian w kuchni jest w odcieniu zieleni.Proszę doradżcie coś.

Witam,jestem w trakcie wyboru mebli kuchennych,wstepnie wybralam kolor frontów caffe late,w połysku,czy blat może być matowy? chcę jakiś ciemny,ewentualnie zbliżony do koloru podłogi (na podłodze woodentic ochra) kolor ścian w kuchni jest w odcieniu zieleni.Proszę doradżcie coś.

Alic owszem do połysku można dobrać również mat, piszę z doświadczenia. Najpierw do mebli w połysku wybrałam błyszczący blat, firma się pomyliła i przywiozła matowy. Dopiero po tygodniu chyba zaczęłam się zastanawiać czy miał być mat czy poler, zadzwoniłam do studia i okazało się, że pomyłka. Przywieźli blat w połysku, odfoliowali pokazali, że błyszczący laminat rysuje się szybko i paskudnie i zostałam przy macie.

Moja rada trzymaj się 3 kolorów: masz już caffe latte i powiedzmy podłogę podobną czyli liczymy jako jeden, drugi to zieleń na ścianie. 3 Blat zrobiłabym kontrastowy, albo ciemny albo całkiem jasny. Wbrew pozorom biały laminat czyści się dobrze (nie wiem czy chcesz kamień czy laminat). Dodatkowo jeżeli planujesz półwysep np ze schodzącą nogą blatową do ziemi to moim zdaniem koniecznie musisz zagrać kontrastem inaczej wyjdzie mdło i nijako, ale może się mylę :)

A wie ktoś może, czy istnieje bateria składana z wyciąganą wylewką (i nie kosztuje tysiaka... ;) )?

Niestety widywałam je tylko w cenach ok 1000 zł i powyżej. W kuchni mamy co prawda wysoką baterię za 870 zł i widzę różnicę między tą wybieraną po taniości do pralni - mniejsze ciśnienie, pytałam już hydraulika o to, kombinował i niestety.

Spartankaa ja również przymierzam się do blatu z konglomeratu kwarcowego. Z firmy z jakiej wybrałam blat są dwie grubości konglomeratu 2 i 3 cm. Jeśli chcesz grubszy blat np 5 cm to możesz zamówić górę blatu o grubości 2cm a pogrubienie robi się wtedy pod kątem 45 stopni na dowolną grubość. A jaki blat wybrałaś?

Spartankaa ja również przymierzam się do blatu z konglomeratu kwarcowego. Z firmy z jakiej wybrałam blat są dwie grubości konglomeratu 2 i 3 cm. Jeśli chcesz grubszy blat np 5 cm to możesz zamówić górę blatu o grubości 2cm a pogrubienie robi się wtedy pod kątem 45 stopni na dowolną grubość. A jaki blat wybrałaś?

Jeszcze nie wybralam, jestesm w trakcie wlasnie. Laminatu nie chce, mysle wlasnie nad konglomeratem.

Witam,

Mam pytanko do tych, którzy maja blat z konglomeratu. Jakiej jest grubości i czy caly jest z konglomeratu? Wczoraj powiedziano mi, ze blat np.4cm to jest konglomerat ale naklejony na mdf. Jak to jest u Was?

Beata

Witam , konglomerat ma różną grubość 6,8 , 12 lub 16 mm , nigdy nie jest grubszy bo kosztowałby nie 1500 -1800 z metra tylko kilka znacznie więcej ..

Pozostałą grubość wypełnia się mdfem lub płyta laminowaną , oczywiście kant dostosowuje się do grubości którą życzy sobie Klient . Blat kwarcowy ma 20 lub 30

mm i jest też sposób żeby ten blat był grubszy . Pozdrawiam