Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolejna próba ;>

Twoje linki nie kończą się rozszerzeniem .jpg dlatego sa niewidoczne na forum.

Linki z forum wizaz.pl zakończone sa skrótem php i nie sa aktywne.

Polecam przeczytanie instrukcji wklejania zdjęć.

czyli dalej ich nie widać? ... to dlaczego ja je widzę? :/

Przeczytałam instrukcję ... ale chyba późno było i nie do końca zrozumiałam ;)

W każdym razie dziękuję :*

Spróbuje z załącznikami ... tak jest łatwiej ;)

Proszę o każdą uwagę i sugestię ...

zastanawiam się nad okapem .... ?

- jak wykończyć ściankę "barek", deska na nim nie jest jeszcze przymocowana...

- jaka lampa ...

- i okno???? roleta, firanki, sama nie wiem :/

kuchnia...jpg

meble w kuchni (1).jpg

meble w kuchni.jpg

meble w kuchni (2).jpg

Edytowane przez Trajkotka

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze nie wiem jak będzie sprawował się laminat...

przy indukcji tak jak pisałam wcześniej będzie konglomerat na tym podwyższeniu barku, jedyne obawy to przy zlewie, ale łączenie blatu a płyty będzie zabezpieczone przeźroczystym silikonem i mam nadzieję, że to wystarczy:)

Ja w większości korzystam ze zmywarki a w innych sytuacjach trzeba uważać i tyle.

Co do podłogi i reszty.... w salonie też mam kilka delikatnych mebelków z białego lakieru i jedna szafkę ze śliwy łąckiej więc to jest takie nawiązanie do kuchni i jadalni a podłoga jeszcze w salonie nie jest zamontowana, aby zobaczyć czy faktycznie pasuje bo była dobierana tak na moje oko, ale nazywa się FinishDeska jesion termobursztyn czy jakoś tak;)

Pytam, bo właśnie takie połączenie bardzo mi się podoba. Biała kuchnia z elementami drewnopodobnymi, tylko w ciepłym odcieniu. Ja planuję na podłodze merbau, jakoś zachorowałam na taką podłogę, dlatego zastanawiam się czym zaakcentować jego obecność w kuchni aby stowrzyć jakąś całość:) Super więć wygląda moim zdaniem akcent drewna na ścianach - jak w Twojej kuchni :)

Pozdrawiam

KRISMADZIK

Ja też myślałam o podłodze merbau, ale wiesz ciągle mi nie pasował ten czerwony odcień...

Generalnie nad kolorystyką podłogi, tych płyt, drzwi, schodów zastanawiałam się chyba z rok... początkowo chciałam wszytko w kolorze dębu, taki ciepły i jasy odcień, ale doszłam do wniosku, że beżowe płytki, ściany chyba wystarczą bo by się wszytko zlało w jeden kolor więc wybraliśmy ciemniejsze odcienie, ale nie chciałam wenge bo jak dla mnie to już zbyt oklepane i zbyt ciemne.

Podłoga w salonie jeszcze nie zamontowana, schody w przyszłym tygodniu, drzwi już są... dopiero jak wszytko będzie zobaczymy jaki wyjdzie efekt, mam tylko nadzieję, że nie będzie zbyt ciemno.

Natomiast odcienie tych rzeczy nie są idealnie dobrane, raczej z przypadku, płyta miała być orzech ecco w ostatniej chwili zobaczyliśmy tę śliwę łącką i ją wybraliśmy, podłoga była już wcześniej zamówiona a drzwi i schody... najbardziej na oko pasowała nam bejca brązowa, na próbkach wychodziła jaśniejsza w rzeczywistości jest ciemniejsza, ale jestem dobrej myśli:)

To jest tylko mój dom, ma być miło i przytulnie, nie musi być jak na światowej wystawie;)

Pytam, bo właśnie takie połączenie bardzo mi się podoba. Biała kuchnia z elementami drewnopodobnymi, tylko w ciepłym odcieniu. Ja planuję na podłodze merbau, jakoś zachorowałam na taką podłogę, dlatego zastanawiam się czym zaakcentować jego obecność w kuchni aby stowrzyć jakąś całość:) Super więć wygląda moim zdaniem akcent drewna na ścianach - jak w Twojej kuchni :)

Pozdrawiam

Ok, ale jak zamierzasz połączyć to merbał z ciepłym drewnem na frontach kuchni, żeby stworzyć jakąś całość? Zauważ, że merbał to czewone egzotyczne drewno....Czyli merbał będzie też na frontach? bo ja nie wyobrażam sobie połączenia merbał np. z dębem.

trajkotka przepraszam że to mówię ale cud może tylko uratować twoja kuchnię, meble choć są ładne to płytki ścienne dobrałaś fatalnie, ten barek ja bym skuła bo wygląda jak "wydawka" obiadów, szkoda że półki górne kończą się wcześniej niż płytka na ścianie(zdjęcie 3) a te drzwi gdzie prowadzą?

Witam serdecznie,

Czy ktoś z użytkowników forum posiada może kuchnie z frontami indyjska jabłoń ? Wygląda to mnie więcej TAK.

Może ktoś ma doświadczenie gdzie kupic same fronty, bo szafki mam, brakuje mi frontów. Te mis ię podobają.

A znasz cenę tego forniru? :) Zamów w WFM, albo u miejscowego stolarza, chyba nie liczysz na to, że są w wolnej sprzedaży? :jawdrop:Fronty ze względu na konieczność nałożenia tego forniru w taki sposób, żeby stanowił jednolitą całość można zrobić tylko na zamówienie.

Edytowane przez Aleksandryta

ta kuchnia zyskała stanowczo za mało ochów i achow :)

Dla mnie piękna! Moje marzenie niezrealizowane ze wzgledu na brak kasy i powierzchni. Ja pewnie dałabym u siebie ciemną podłogę, ale to tylko moja skłonność, prywatna. Ogólnie cudo!!!

trajkotka przepraszam że to mówię ale cud może tylko uratować twoja kuchnię, meble choć są ładne to płytki ścienne dobrałaś fatalnie, ten barek ja bym skuła bo wygląda jak "wydawka" obiadów, szkoda że półki górne kończą się wcześniej niż płytka na ścianie(zdjęcie 3) a te drzwi gdzie prowadzą?

Nie przepraszaj, dziękuje., ze się odezwałaś :*

wiedziałam, że jest źle, ale trzeba aż cudu? :( ... wiem, ze płytki są do bani :/ a za pomysł ze zburzeniem barku mąż by mnie chyba z domu wyrzucił, mimo, ze jeszcze tam nie mieszkamy ;) No ale zamiast barku to co? Chciałam, żeby chociaż trochę kuchnia była zasłonięta ...

Drzwi prowadzą do spiżarki ....

ta kuchnia zyskała stanowczo za mało ochów i achow :)

Dla mnie piękna! Moje marzenie niezrealizowane ze wzgledu na brak kasy i powierzchni. Ja pewnie dałabym u siebie ciemną podłogę, ale to tylko moja skłonność, prywatna. Ogólnie cudo!!!

Dziekuję EZS:) Chyba lepsza juz kurtyna milczenia niz lawina krytyki.....a moze sie myle:):rolleyes:

czyli dalej ich nie widać? ... to dlaczego ja je widzę? :/

Przeczytałam instrukcję ... ale chyba późno było i nie do końca zrozumiałam ;)

W każdym razie dziękuję :*

Spróbuje z załącznikami ... tak jest łatwiej ;)

Proszę o każdą uwagę i sugestię ...

zastanawiam się nad okapem .... ?

- jak wykończyć ściankę "barek", deska na nim nie jest jeszcze przymocowana...

- jaka lampa ...

- i okno???? roleta, firanki, sama nie wiem :/

Trajkotka,

kuchnia klasyczna, wydaje mi się że wygodna, ale póki co to nie kuchnia tylko meble w kuchni :p

A odnośnie Twoich pytań,

- Murek murowany faktycznie nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, ale może uda się go ładnie skomponować z resztą pomieszczenia. Jeśli go nie chcesz, to można było pociągnąć go albo do sufitu i zrobić kuchnię półprzymkniętą, albo skuć i zrobić barek drewniany, który wygląda co do zasady zgrabniej niż murowany.

- Okap moim zdaniem również klasycznie - przyścienny literka T albo taki półokrągły,

- Natomiast z doborem dodatków takich jak lampa czy coś na okno, poczekaj aż w kuchni będą wstawione wszystkie sprzęty oraz dodatki. Kuchnia będzie robiła zupełnie inne wrażenie, nie będzie świeciła ślepymi dziurami. Przecież nawet jeśli się wprowadzisz, to tydzień czy dwa z żarówką i gołym oknem przeżyjesz...

A wyborami się nie stresuj :D W końcu każdy ma ten pierwszy raz meblowania no i od czego są remonty, jeśli coś się chce zmienić :D:D

Edytowane przez Aantenka

Zgadzam się, bo kuchnia cudnie ciepła!

Ja też się przyłączam do tych achów :) uwielbiam taki styl, niby retro niby wiejskie klimaty, jak u babci :D

wiatm wszystkich zaglądających, chciałam sie przywitać :) Jestem nowa, czytam was od dwóch tygodni :yes: dzien i noc (ale bez przesady). Dzieci, praca dom, budowa i mąż w wiecznej delegacji. Jestem na 540-ej stronie, juz bliżej do końca niż dalej. Musze powiedzieć, że strzał w dziesiatke z tym forum, super sprawa. Napawde duzo sie dowiedziałam przy rozważaniu i zmianach jakie chciałam zrobic a nie bardzo wiedzialam od czego zaczac i na co tak na prawde zwrocic uwage. Kupilismy okazyjnie mieszkanie w bloku na parterze, budujac sie jednoczesnie. Wczesniej mieszkalismy w cztery osoby na 34m kw - bardzo ciasno. Trafiło sie mieszkanko 500 m od naszej budowy, no to ciach. Oczywiscie zadnych duzych remontow bo po co, jak czeka mnie urządzanie chaty (ale to potrwa, skoro oszczednosci poszly w mieszkanie :] ). Jednak 65m kw, 3 duze pokoje, 2 lazienki - osobny kibelek to jest to. No i oczywiscie to co tu jest głównym tematem KUCHNIA! Mała niestety, ale po poł roku krzątania sie w niej wpadlam w jakąś obsesje. Generalnie mieszkanie po rozwodniku (5lat sam) i chyba nie sprzątane od zawsze w tym mieszkaniu było. Kuchnia nie brzydka, bo z BRW, ale bardzo zaniedbana, probowalam ja troche "podniesc na duchu", bez nakładu finansowego sprawić by mi się podobała. Ale nie dam rady, chce nowa kuchnie. Raz że zniszczona ( a ma TYLKO 5 lat!) a dwa to niesamowicie nie funkcjonalna. Kuchnia gazowa bezpośrednio przy zlewie i żadnej półki, szafki obok, ani zestawić garnka odłożyć łyżki, irytujące ;] Brawo dla projektanta i wykonawcy! Zależy mi zeby tanio tą kuchnie zrobić bo przeciez będę ją zostawiać. Kuchnia 2,54mx2,72m- malutka :) Naoglądałam sie , najeźdźiłam, okazało sie że za same meble ktore mi sie marzą musze miec ok 9tys...trochę za duzo! Wyskrobałam znajomego, który robi wlasnie i ma sie zmiescić w 5 tys. Lodowke mam upatrzoną i kuchnie do zabudowy też, wszystko wstylu retro (ale to może za pare miesięcy bo póki co brak funduszy a za żadne pożyczki i kredyty nie chce się brać) . Za tydzień zabieramy sie za wymiane tapety, płytki na podłodze zostawiam (niestety zupełnie nie w moim stylu, ale ich kolor - odcień brązu pojawia sie na tapecie, sądze że ujdzie), przeinstalowujemy gaz na inną ściane, ponieważ pochłaniacza nawet nie ma, wrrr, a wyciąg na innej scianie niż obecna kuchnia. Kujemy sciany na gniazdka, bo wszystkie są na dole i pozastawiane. Niby jest opcja wpuszczanych w blat, czego sie dowiedziałam własnie tutaj, ale ja jednak wole w scianie i wyzej, z dala od kontaktu z woda bo roznie to bywa, zwłaszcza kiedy w kuchni buszuja dzieci. Mam zamiar jak najtaniej sie da podciagnac kuchnie do stylu retro wiec kolorystyka typowo drewniana, brązy, kremy i dodatki mosiadzu antycznego. Gniazdka montowane w blatach sa siwe, czarne albo białe, za chiny nie beda pasowac, stąd kucie scian. Lampe uwaga bede robic sama, od poczatku do konca. Mój pomysł, zamowilam czesci i bede ja montowac. Jak tylko przykrece ja do sufitu podesle zdjecia mojej produkcji :D Tak wiec czytam was dalej z ciekawoscia i ogladam wasze kuchnie. To moja druga kuchnia w zyciu ktora robie, mala ale przeciez to tyle samo wybierania i myslenia co przy duzej :) Jak tylko bedzie juz wszystko gotowe to postaram sie jak najszybciej przeslac foty. Zasatanawiam się czy nie zrobić zdjęć obecnej pt " JAKIEJ KUCHNI NIE POWINNO SIE ROBIC" ;) Wracam na 540-tą stronę, do później, HEJ!

Edytowane przez oczkazielone

Od razu chciałam sie przywitać :) Jestem nowa, czytam was od dwóch tygodni :yes:

Witamy nowego użytkownika! :bye:

Rozumiem że było już późno jak pisałaś swojego posta, ale może teraz już się wyspałaś, więc spróbuj przeczytać to co napisałaś powyżej i może popraw to (istnieje możliwość edycji postów!) tak żeby inni mieli choć cień szansy zrozumieć o co Ci chodziło.

Witam serdecznie,

Czy ktoś z użytkowników forum posiada może kuchnie z frontami indyjska jabłoń ? Wygląda to mnie więcej TAK.

Może ktoś ma doświadczenie gdzie kupic same fronty, bo szafki mam, brakuje mi frontów. Te mis ię podobają.

Witam , szczerze mówiąc mieliśmy jednego Klienta na taki fornir . Na pewno jest on trudny do wykonania ponieważ najważniejsze w tym jest żeby były przechodzące słoje i nie zrobi tego każdy stolarz .. Na rynku jest bardzo dużo fornirów i ja dla "świętego" spokoju zabieram ze sobą Klienta który wybiera sam fornir na miejscu . Nie sądzę żeby można było gdzieś kupić same fronty ale można próbować . Pozdrawiam

http://www.nataly.pl/podstrony/img/1046.jpg

Witamy nowego użytkownika! :bye:

Rozumiem że było już późno jak pisałaś swojego posta, ale może teraz już się wyspałaś, więc spróbuj przeczytać to co napisałaś powyżej i może popraw to (istnieje możliwość edycji postów!) tak żeby inni mieli choć cień szansy zrozumieć o co Ci chodziło.

hehe, troszke w paru miejscach odmiana czesci mowy mi nie weszła, a to wszystko dlatego ze chciałam strescić swoją historie dlaczego i jaka kuchnia

Chyba lepsza juz kurtyna milczenia niz lawina krytyki.....a moze sie myle:):rolleyes:

hmm ja chyba wolę to drugie. Po to wstawiłam fotki, zeby ktoś mi pomógł doprowadzic kuchnie do ładu i w miarę normalnego wyglądu, bo wiem, że idealnie nie będzie :/

Trajkotka,

kuchnia klasyczna, wydaje mi się że wygodna, ale póki co to nie kuchnia tylko meble w kuchni :p

A odnośnie Twoich pytań,

- Murek murowany faktycznie nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, ale może uda się go ładnie skomponować z resztą pomieszczenia. Jeśli go nie chcesz, to można było pociągnąć go albo do sufitu i zrobić kuchnię półprzymkniętą, albo skuć i zrobić barek drewniany, który wygląda co do zasady zgrabniej niż murowany.

- Okap moim zdaniem również klasycznie - przyścienny literka T albo taki półokrągły,

- Natomiast z doborem dodatków takich jak lampa czy coś na okno, poczekaj aż w kuchni będą wstawione wszystkie sprzęty oraz dodatki. Kuchnia będzie robiła zupełnie inne wrażenie, nie będzie świeciła ślepymi dziurami. Przecież nawet jeśli się wprowadzisz, to tydzień czy dwa z żarówką i gołym oknem przeżyjesz...

A wyborami się nie stresuj :D W końcu każdy ma ten pierwszy raz meblowania no i od czego są remonty, jeśli coś się chce zmienić :D

szczerze mówiąc to odetchnęłam z ulgą jak przeczytałam Twojego posta :) dziekuję :*

A gdyby tą ściankę zabudować? drewnem? płytą? sama nie wiem ...

hehe ... remonty - dobrze, że takie coś istnieje ;)

A mnie w kuchni Trajkotki zastanawiaja gniazdka....to znaczy ich usytuownie tak wysoko nad blatem. A jesli chodzi o okap to dałabym coś w prostej formie w kształcie tuby lub prostopadłościanu....

człowiek uczy się na błędach :rolleyes:

Trajkotka, nie jest tak źle z Twoją kuchnią :) Głowa do góry. Chyba każdy z nas ma na sumieniu jakieś błędy w urządzaniu nowego domku. Powiem Ci, ze ja też teraz urządziłabym moją kuchnię zupełnie inaczej.

Ok, do rzeczy :)

Uważam, że robienie barku to błąd w przypadku Twojej kuchni. Wydaje mi się, ze nie będziecie z niego korzystać, tzn. nie będzie spełniał funkcji barku (ten blacik będzie po prostu za mały - wątpię, czy będziecie przy nim siadać - po prostu to nie ten układ kuchni). Za to będzie idealnym miejscem na wszelkiego rodzaju rzeczy, które będziecie tam kłaść, by mieć "pod ręką". Już widzę na nim odstawione szklanki, jakieś papierki, rachunki, chusteczki, itp. Będzie po prostu wiecznie bałagan na widoku, bo tego nie da się uniknąć - albo Ty będziesz się denerwować, ze musisz to miejsce ciągle doprowadzać do ładu ;)

Dużo lepiej będzie pociągnąć tę ściankę do sufitu i już. Przymkniesz nieco kuchnię, zyskasz ściankę na której od strony salonu/jadalni można powiesić jakiś ciekawy zegar, obraz, plakat. Od strony kuchni za to można ją wykorzystać jako miejsce na tablicę na notatki, przepisy, kalendarz, itp. (mnie takiego czegoś bardzo w kuchni brakuje, ale nie mam miejsca, by taką tablicę sobie zrobić).

Co do okapu (ze względu na falistą linię na suficie, rodzaj płytek na ścianach i podłodze i raczej tradycyjne meble) to widzę w Twojej kuchni taki:

http://www.alejahandlowa.pl/obr/34756279/1-agdglooka0045_0_d.jpg

Nie żadna tuba ani typowo nowoczesny - prosty - bo to pasuje do minimalistycznych, bardzo nowoczesnych kuchni. Twoja taka nie jest.

Odnośnie dekoracji okna - to się zgodzę, zaczekaj. Będziesz miała skończoną zabudowę, popatrzysz sobie na to okno i zdecydujesz. Albo wrzucisz jeszcze fotki na forum, to moze coś podpowiemy. :) Nie śpiesz się, zeby później nie żałować decyzji.

KRISMADZIK

Ja też myślałam o podłodze merbau, ale wiesz ciągle mi nie pasował ten czerwony odcień...

Generalnie nad kolorystyką podłogi, tych płyt, drzwi, schodów zastanawiałam się chyba z rok... początkowo chciałam wszytko w kolorze dębu, taki ciepły i jasy odcień, ale doszłam do wniosku, że beżowe płytki, ściany chyba wystarczą bo by się wszytko zlało w jeden kolor więc wybraliśmy ciemniejsze odcienie, ale nie chciałam wenge bo jak dla mnie to już zbyt oklepane i zbyt ciemne.

Podłoga w salonie jeszcze nie zamontowana, schody w przyszłym tygodniu, drzwi już są... dopiero jak wszytko będzie zobaczymy jaki wyjdzie efekt, mam tylko nadzieję, że nie będzie zbyt ciemno.

Natomiast odcienie tych rzeczy nie są idealnie dobrane, raczej z przypadku, płyta miała być orzech ecco w ostatniej chwili zobaczyliśmy tę śliwę łącką i ją wybraliśmy, podłoga była już wcześniej zamówiona a drzwi i schody... najbardziej na oko pasowała nam bejca brązowa, na próbkach wychodziła jaśniejsza w rzeczywistości jest ciemniejsza, ale jestem dobrej myśli:)

To jest tylko mój dom, ma być miło i przytulnie, nie musi być jak na światowej wystawie;)

Słusznie!!! Ma być tak, abyście się dobrze czuli w swoim wnętrzu:) Wenge to też odcień nie dla mnie, jakoś nie przepadam za nim. A jednak wciąż mam w głowie ten merbau...