Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie moich komentarzy to faktycznie użyłam słowa "wiejski" w dwóch opisach :) hehe, nie bede sie za duzo tłumaczyc bo sama sie pogubie w tym co mialam na myśli ;) wiejski klimat nie koniecznie oznacza to samo co wiejska kuchnia. Ale juz przestanmy sie czepiac, przeciez nie napisalam ze kuchnia jest okropna, albo nie do przyjecia :) zobaczymy jaka moja bedzie ;)

Co do barków, wysokich krzeseł to powiem wam z doświadczenia ze w użytkowaniu nie jest to takie fajne i super, ale na pewno prezentuje sie dobrze. Z uwagi na to, że w poprzednim (małym) mieszkaniu mialam wnękę kuchenną, oddzieliłam takim właśnie barkiem sobie pokój dzienny. Ładnie wyglądało, prezentowało sie super, ale za długo to sie przy stole nie wysiedziało. W ciąży to praktycznie w ogóle sie nie gramoliłam na te wysokie krzesła. To samo się tyczy osób starszych. W moim przypadku rodziców i teściów :] Jesli ktoś ma wybór albo tradycyjny stoł z krzesłami albo hokery z wysokim blatem to podpowiadam ze najlepsza jest ta pierwsza opcja. Jeśli ktoś ma dużą kuchnie i moze sobie zastosowac i to i to, to dlaczego nie :) Hokery z tego co wiem można poszukać w dwóch wysokościach, bo coś mi sie kojarzy , że jak szukalam to mogłam wybrac...

A ja mam półwysep na równi z szafkami dolnymi czyli 88 cm od podłogi, mam hokery z regulacją z dosyć wysokim i bardzo wygodnym oparciem, jemy zawsze śniadania, a nierzadko również obiady :)

Natomiast mając kota który lubi sobie czasem pobrykać, hokery podwyższamy do samego blatu tak aby nam ona na nie nie właziła. Zawsze zanim usiądziemy musimy je "spuścić" do pożadanej wysokości i szczerze "gramolić" żeby je obniżyć to wcale mi się nie chce. Gdybym miała wysoko barek i krzesła to pewnie w ogóle bym nie korzystała.

To oczywiście nie jest krytyka wysokiego barku Piopio bo każdy robi jak uważa najlepiej, ja piszę z doświadczenia :)

Piu, dzieki za dokładną odpowiedź :) Zastanawiam sie teraz jakie swiatło tak naprawde jest mi potrzebne pod tymi szafkami. Chyba do mycia naczyń późnym wieczorem nie potrzebne mi mocne swiatło ale z drugiej strony za ciemno też bym nie chciała żeby było. Myśle nad tą "barwą białą" - gry i zabawy. Co bedzie to bedzie. Przeciez jeszcze bedzie góra (4szt lampek)... Jeszcze raz dzieki

piopio - kuchnia zapowiada sie fajnie, moze wrzuc wieksze zdjecia coby lepiej mozna sie tematowi przyjrzec :D

co do wysokosci barku - to zalezy jakie funkcje ma spelniac.

u nas wyjdzie gdzies na 115-119cm, ale taki chcialam. choc w sumie u nas to bardziej wysoka szafka stojaca bedzie (nie mozna tego nazwac wyspa) niz barek. Ale funkcja ma byc: przestrzec plus osloniecie otwartej kuchni. jeszcze nie wiem czy kupie hokera bo dosc malo miejsca jest.

co do jedzenia samych sniadan czy obiadow - to zgodze sie z Venus - spokojnie mozna. wszystko zalezy od przyzwyczajen i nastawienia :)

i kolejna kuchnia którą włascicielka opisała jako "wiejski styl". Mnie sie bardzo podoba, miło popartzec, ale jak juz ktos napisał, sprzątania troche jest wiec troche pochowałabym tych wiszacych gadzetow. Ale to ja... Ogólnie to gratuluje!

Witam!

Moja kuchnia - mieszkam na Słowacji w drewnianym domku który ma już prawie 90 lat. Lubię wiejski styl, dużo dodatków, ale także funkcjonalność. Pomieszczenie w którym jest kuchnia jest bardzo małe dlatego biała kuchnia sprawia że optycznie wygląda na większą. Mugaty miały mieć białą fugę, ale pomimo że cały projekt był mój, mąż się uparł że będą brązowe, no i chociaż myslałam że to położy cału koncept, wygląda to całkiem nieźle. Wielkim wyzwaniem było namontowanie całej kuchni na ścianach o odchylenia - + 10 cm, ale udało się :)

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3009407,2,3,4.html

http://fotoforum.gazeta.pl/u/zojaart.html

Czekam na opinie.... jakiegokolwiek charakteru :)

Pozdrawiam z zaśnieżonej Słowacji :)

kiedy to Twoje akwarium, piu, ujrzy w końcu światło dzienne??? znaczy - forumowe????? już nie mogę się doczekać :D

oczka, takie światło "doświetlające" mnie np. przydaje się wieczorem, kiedy w pokoju włączona jest tylko lampa. nie muszę zapalać górnego oświetlenia w aneksie, tylko właśnie włączam ledy. mogę spokojnie pracować na blacie, bez psucia wieczornej atmosfery ostrym światłem :D

sprawdź też, ile światła masz na blacie, kiedy w pomieszczeniu nie ma światła dziennego. niekiedy górne szafki rzucają na blat cień i w tedy bardzo przydaje się dodatkowe żródło w postaci ledów, np.

Edytowane przez aricia

aricia, w aneksie kuchennym takie podswietlenie zdaje egzamin kiedy w salonie ciemno :) racja. Ja miałam tak własnie w poprzednim mieszkaniu. Stół jadalny typu barek podswietlony trzema oczkami. Praktycznie kazdy wieczor spedzalismy przy tym swietle. Klimacik był sympatyczny. Teraz mam upragnioną kuchnie osobno, oddzieloną korzytarzem :) Powiem wam, ze w malych pomieszczeniach aneks kuchenny to tragedia, wszystko co sie gotuje zostaje na meblach i zapach długo sie utrzumuje. Strasznie mnie to irytowało. Przy duzych przedsiewzieciach to mialam az szyby zaparowane w duzym pokoju :] mimo wentylacji (pochłaniacz). Wracajac do oswietlenia, to obecnie nie patrze co by mi dalo wizualnie klimat, ale co by mnie zadowoliło jesli chodzi o barwe i moc swiatla :)

dzieki za wszystkie podpowiedzi :)

Mam tez dylemat z pociegnieciem gniazdek, poniewaz obecnie wszystkie znajduja sie przy podlodze i sa zasloniete meblami ;] mielismy kuc sciany i ciagnac kable prawie pod gorne szafki. Znalazlam kilkaset stron temu rozwiazanie problemu za pomoca gniazdek wpuszczanych w blat. Problem jest w kolorystyce. Dodatki w kuchni wszystkie beda miały kolor antycznego mosiadzu: uchwyty szafek, lampki sufitowe, kran... a kuchnia orzech tapety w odcieniach bezu- motyw kamieni. podswietlenie ledowe powinno byc w odcieniu mocno zółtym (a pro po ledow). Ale jak tu zastosowac gniazdko ktore ma albo kolor biały, satyna, albo czarny???

http://xarchiwum.pl/gniazdko-wpuszczane-w-blat-biurka-power-port-i1823022454.html

Wyobraźcie sobie ze znaleźliśmy mosiadz antyczny, na zamowienie, 6 tyg oczekiwania, a cena? 160 EURO! Troche dużo jak za gniazdko,co? Zrezygnowalismy z kucia scian (zeby szybko poszedl remont i bez balaganu) i gniazo bedzie wyciagane z gornej szafki w dół. Poczatkowo mowie ze kolor czarny, ale moze ktos sie na tym zna i podpowie czy mozna pomalowac takie wieczko? Jesli tak, to jaka farba?

Zapomniałam sie jeszcze zapytac o fronty kuchenne. Prosze mi doradzic w jakim kolorze szybki w szafkach górnych? Szybki będą miały kratke. Cos w tym stylu, tylko ze kuchnia jest w kolorze jasnym a ja bede miala orzech

http://www.google.pl/imgres?q=front+kuchenny+retro&um=1&hl=pl&biw=1228&bih=582&tbm=isch&tbnid=hZb4HN0Atf8UdM:&imgrefurl=http://www.kelman.pl/info30469,front-zmywarki-45-alina-lakier-panel-ukryty.html&docid=aQU0c_DurrECKM&imgurl=http://www.kelman.pl/foto/products_large/Stolkar_Kuchnia_Alina_lakier.jpg&w=800&h=524&ei=YFdoT7esEYSXOpzwrbIK&zoom=1&iact=hc&vpx=79&vpy=295&dur=13&hovh=181&hovw=277&tx=123&ty=97&sig=107195759742605871231&page=1&tbnh=121&tbnw=160&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:15,s:0

Nie moge sie zdecydowac czy szybki zwykle białe, jak w oknach, czy lekko przydymione w odcieniu brązu. Cos mi za duzo tego brązu chyba wyjdzie :(

oczkazielone proponuję ci założyć osobny wątek np.: oczkazielone - moje mieszkanie, czy kuchnia oczkozielone. Tam będzie miejsce na twoje rozterki odnośnie planowanych remontów, kucia w ścianach, dopasowania gniazd i ledów. To wątek ogólny i moim zdaniem kuchnia twoja, która jeszcze nie istnieje, której ani jedno zdjecie się nie pojawiło troche go zaśmieca. Natomiast we własnym wątku możesz radzić się i pytać o co dusza zapragnie:).Forumowicze zapewne doradzą ci w wielu kwestiach odnosnie blatów, frontów i kolorów.

oczkazielone proponuję ci założyć osobny wątek np.: oczkazielone - moje mieszkanie, czy kuchnia oczkozielone. Tam będzie miejsce na twoje rozterki odnośnie planowanych remontów, kucia w ścianach, dopasowania gniazd i ledów. To wątek ogólny i moim zdaniem kuchnia twoja, która jeszcze nie istnieje, której ani jedno zdjecie się nie pojawiło troche go zaśmieca. Natomiast we własnym wątku możesz radzić się i pytać o co dusza zapragnie:).Forumowicze zapewne doradzą ci w wielu kwestiach odnosnie blatów, frontów i kolorów.

moze masz racje. Powinnam założyc osobne forum. Tylko tu jest skupisko osob ktore juz maja za soba kuchnie i wiedza juz co by mozna bylo zrobic inaczej bo sie nie sprawdzilo, chetnie korzystam wiec z owej mozliwosci. Wybacz ze zasmiecam Tobie umysl i zajmuje czas. Byc moze jestem samolubna ale podpowiedzi sprawiaja mi przyjemnosc wiec bede pytac :p Mozesz mnie omijac szerokim lukiem