Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WYANNA może się to okazać a wykonalne z tego względu, ze kostkarka musi być w częsci zamrażalnika i zajmuje baardzo dużo miejcsa przez co raczej montują ją tylko w lodówkach typu sbs. oczywiście mówię o opcji z podajnikiem do lodu od zewnątrz. Szukają 2 lata temu znajdowalismy kilka modeli w media market z kostkarką w zamrażarce ale taką trochę mechaniczna a trochę manualną tzn: miały pojemniczek na kostki lodu ale jak się ten lód zrobił to trzeba było otworzyć zamrażalnik i pokrętłem ten lód wysypać do pojemniczka. Dla mnie nie do przyjęcia.

A ja się w necie naczytałam (też planowałam kostkarkę u siebie ;)) że takie kostkarki to fajna sprawa ale na jakiś czas tylko. Potem coś się z nimi dzieje i lód trzeba samemu wygrzebywać. Miałam u znajomego do czynienia z czymś takim. Super wypasiona lodówka a z kostkarką trzeba było walczyć :evil: dlatego ja zdecydowałam się na takie pojemniczki na kostki. Super łatwo wyskakują i zajmują mniej miejsca ;)

A ja się w necie naczytałam (też planowałam kostkarkę u siebie ;)) że takie kostkarki to fajna sprawa ale na jakiś czas tylko. Potem coś się z nimi dzieje i lód trzeba samemu wygrzebywać. Miałam u znajomego do czynienia z czymś takim. Super wypasiona lodówka a z kostkarką trzeba było walczyć :evil: dlatego ja zdecydowałam się na takie pojemniczki na kostki. Super łatwo wyskakują i zajmują mniej miejsca ;)

Ja jestem uzależniona od lodu. I o ile teraz męczę się w korytkach, o tyle w nowym własnym mieszkaniu, gdzie będę miała wybór, chcę mieć kostkarkę. Wiem, że w grę wchodzi tylko taka twistowa (co się przekręca w zamrażalniku). Sbsa nie planuję, bo w kuchni nie mam tyle miejsca, ani tyle zapotrzebowania na miejsce w lodówce. A nie chcę wolnostojącej, bo mam kuchnię w aneksie i lodówka będzie w bardzo eksponowanym miejscu.....

W USA miałam taki fajny dzynks do lodu w zamrażalce, co się sam robił i po zrobieniu wsypywał do szufladki... ech.......

WYANNA może się to okazać a wykonalne z tego względu, ze kostkarka musi być w częsci zamrażalnika i zajmuje baardzo dużo miejcsa przez co raczej montują ją tylko w lodówkach typu sbs. oczywiście mówię o opcji z podajnikiem do lodu od zewnątrz. Szukają 2 lata temu znajdowalismy kilka modeli w media market z kostkarką w zamrażarce ale taką trochę mechaniczna a trochę manualną tzn: miały pojemniczek na kostki lodu ale jak się ten lód zrobił to trzeba było otworzyć zamrażalnik i pokrętłem ten lód wysypać do pojemniczka. Dla mnie nie do przyjęcia.

Alutka, właśnie o takie ustrojstwo mi chodzi. Wczorajszy wywiad w saturnie i mediamarkcie w okolicy zakończył się niepowodzeniem - gugle też mi tylko liebherry wypluwają. A nie będę płacić 4,5 tysiaka za parametry lodówki za 2 tysiaki+kostkarka........ Alutka, pamiętasz może, co wtedy znaleźliście za firmy (o modele nawet nie pytam)....

W USA miałam taki fajny dzynks do lodu w zamrażalce, co się sam robił i po zrobieniu wsypywał do szufladki... ech.......

Alutka, właśnie o takie ustrojstwo mi chodzi. Wczorajszy wywiad w saturnie i mediamarkcie w okolicy zakończył się niepowodzeniem - gugle też mi tylko liebherry wypluwają. A nie będę płacić 4,5 tysiaka za parametry lodówki za 2 tysiaki+kostkarka........ Alutka, pamiętasz może, co wtedy znaleźliście za firmy (o modele nawet nie pytam)....

to ustrojstwo to kostkarka twistowa i ma ją w ofercie kilku producentów lodówek

tu samsung http://www.samsung.com/pl/system/consumer/product/2009/11/20/rt63vbsm1xeo/T025.jpg

Rodzice mojego M. maja boscha z kostkarką twistową taką pojedynczą. Na początku super sprawa. Przekręca się i lód wyskakuje. Po pół roku jakoś już tak fajnie nie było. Kostkarka się zacinała i trzeba było kilka razy kręcić żeby cały lód wyleciał. Odgłosy przy tym były takie jakby zaraz to wszystko miało sie rozpaść. Z resztą nie ma się co dziwić jak to zwykły plastik-fantastik ;) Obecnie rodzice M. wyciągają kostkarkę i wydłubują lód bo po przekręceniu wypadają 2 może 3 kostki ;/ no i nie mają ochoty szarpać się z tym żeby dostać lód (z przodu kostkarka już jest połamana;/)

A w ogóle to mało lodu na raz można było zrobić. Dlatego ja cały czas będę namawiać na tackę do lodu. Tylko to musi być dobra tacka. Ja z lodówką dostałam tackę do której byłam sceptycznie nastawiona a teraz nie wyobrażam sobie robienia lodu w niczym innym. O taką mam:

http://www.mixremedia.pl/?144,tacka-do-lodu-kostki-jak-diamenty

Układam tackę na tej płaskiej szufladzie w zamrażalce (teraz praktycznie większość lodówek ma taka szuflado-tackę) zalewam wodą i już. Kostki same wyskakują z tej tacki. Nie ma żadnego problemu :)

Temat kostkarki w lodówce do zabudowy i ja wałkowałam jakiś czas temu i właściwie jedyną dosyć (ale nie dość) sensowną ma właśnie lodówka na L.

Ponieważ my i tak planowaliśmy jakąś dodatkową lodówkę wolnostojącą w spiżarni przy garażu- będzie nietypowo sbs :D W kuchni ze względu na zabudowę całej ściany nie widzę dla sbs miejsca. Znajomi mieli fajny patent na lód na imprezy, robili go poprostu więcej i w jednej szufladzie zamrażarki trzymali taki pojemnik na 3/4 wielkości szuflady, który był wypełniony lodem.

Co do kostkarek w sbs- są dosyć głośne. Mój szwagier wieczorem gdy jego synek już śpi, nie korzysta z podajnika lodu, tylko wyciąga lód ręcznie. Pewnei przegina, ale twierdzi, że kiedyś dzieciak mu się obudził...

Temat kostkarki w lodówce do zabudowy i ja wałkowałam jakiś czas temu i właściwie jedyną dosyć (ale nie dość) sensowną ma właśnie lodówka na L.

Zaciekawiona zerknęłam, ale ta firma, co się zaczyna na L i kończy na G ;) nie ma lodówek do zabudowy. Wolnostojących to jest od groma z kostkarkami, a tych do zabudowy ni hu hu.... ;/ Kurcze, chyba będę naprawdę musiała rozrysować Wam plan kuchni i wrzucić na wątek projektów kuchennych. Może ktoś cos ciekawego wymyśli... Niestety, w miejscu, w ktorym planuję musi być w zabudowie, bo będzie to centralny mebel... Wstawienie w innym wiąże się z wywaleniem półwyspu i wstawieniem mizernej wyspy.....

Edit: No dobra, już się obudziłam na tyle, żeby dotarło do mnie, że ta firma na L o której mówi Olgusieniunieczka to właśnie ta firma, co do której mój mąż wypowiedział się krótko "po moim trupie".............:cry:

Tu wstawiłam moją kuchnię:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje&p=5458643&viewfull=1#post5458643

Edytowane przez wyanna

Hej !!!

Blat w kuchni mam szary bo czarny u mojego męża nie przeszedł. Niewiem jaki teraz wybrać wzór szkła, które będzie między szafkami. Ta mała półka nad lodówką będzie akurat na lekarstwa, a uchwyt do lodówki daliśmy w drugą stronę bo tak było wygodniej otwierać. Płytki na podłodze to Arkesia Grys z Paradyża, polecam są super takie beżowo szare. Dzisiaj przyjedzie Pani od rolet to zobaczymy co nam zaproponuje.