Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Jakiś czas temu dobre duszyczki tego forum pomagały mi przy tworzeniu projektu mojej kuchni. Jeszcze raz bardzo dziękuję i ... pokazuję co wyszło. Kuchnia jest świeżo po montażu - brakuje jeszcze mnóstwo rzeczy np: brak jednego uchwytu, oświetlenia nad zlewozmywakiem, hokerów, drzwi suwanych, cokołów, gniazdek ....... o matko ile tego jeszcze !!!

Wybaczcie proszę jakość zdjęć, mój aparat został na moście w Dubrowniku :bash:, więc pozostał tylko aparat w telefonie.

Kuchnia może zwyczajna, ale moja i już dobrze się w niej czuję :wiggle:

20120908391.jpg [20120908394.jpg 20120908392.jpg 20120908399.jpg20120908402.jpg(IMG]

Mam jeszcze sporo dylematów i nie podjętych decyzji - nie wiem jeszcze co dać na ścianę pomiędzy szafkami dolnymi i górnymi - myślę o szkle, ale czy jednobarwne, czy może jakaś fototapeta za szkłem. Okno - żaluzje czy roleta, ściana koło witryny - czy machnąć ją na jakiś mocniejszy kolor dla kontrastu...

sorry za ścierkę na ostatnim zdjęciu :(

20120908391.jpg

20120908394.jpg

20120908395.jpg

20120908399.jpg

20120908402.jpg

Edytowane przez Beasza

Fajna kuchnia, powiedz proszę co to za blat?

Jakiś czas temu dobre duszyczki tego forum pomagały mi przy tworzeniu projektu mojej kuchni. Jeszcze raz bardzo dziękuję i ... pokazuję co wyszło. Kuchnia jest świeżo po montażu - brakuje jeszcze mnóstwo rzeczy np: brak jednego uchwytu, oświetlenia nad zlewozmywakiem, hokerów, drzwi suwanych, cokołów, gniazdek ....... o matko ile tego jeszcze !!!

Wybaczcie proszę jakość zdjęć, mój aparat został na moście w Dubrowniku :bash:, więc pozostał tylko aparat w telefonie.

20120908391.jpg [20120908394.jpg 20120908392.jpg 20120908399.jpg20120908402.jpg(IMG]

Mam jeszcze sporo dylematów i nie podjętych decyzji - nie wiem jeszcze co dać na ścianę pomiędzy szafkami dolnymi i górnymi - myślę o szkle, ale czy jednobarwne, czy może jakaś fototapeta za szkłem. Okno - żaluzje czy roleta, ściana koło witryny - czy machnąć ją na jakiś mocniejszy kolor dla kontrastu...

Jak można? Czy Ty nie czytałaś co tu się działo za sprawą ścierki? :rotfl:

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Bardzo się cieszę, że kuchnia już gotowa :). Pamiętam, że miałaś mały problem z układem. Bardzo ładnie wyszło :yes:

Przygotuj się na pytania o to co będzie w oknie :D

A jak łazienka?

:bye:

Jak można? Czy Ty nie czytałaś co tu się działo za sprawą ścierki? :rotfl:

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Bardzo się cieszę, że kuchnia już gotowa :). Pamiętam, że miałaś mały problem z układem. Bardzo ładnie wyszło :yes:

Przygotuj się na pytania o to co będzie w oknie :D

A jak łazienka?

:bye:

Julianna dziękuję :) , właśnie nie wiem jeszcze co w oknie i co na ścianę między szafkami dolnymi i górnymi. Jeśli jednokolorowy lacobel, to jaki? Iść w kierunku jakieś zgaszonej szarości czy może trochę rozweselić tą kuchnię czymś innym? Może hokery w jakimść odważniejszym kolorze. Na pewno nie zostawicie mnie bez rady ... :rolleyes:

Co do łazienki, to gotowa jest mała dolna łazienka (projekt nie był pokazywany na forum) i też ma jeszcze sporo braków , ale zrobię kilka fotek i wstawię w odpowiednim miejscu :). Co do łazienki górnej, nad którą pracowałyśmy to.... leży i kwiczy i czeka na lepsze czasy finansowe tzn. sprzedaż mojego dotychczasowego lokum :( , ale... płytki kupione i do realizacji z pewnością dojdzie !

Leoneq, wg mnie trochę za mało blatu roboczego. Aby zwiększyć tę powierzchnię w pierwszej kolejności zrezygnowałabym z tej szafki z otwartymi półkami za lodówką na rzecz jeszcze jednej stojącej szafki z blatem przed słupkiem w piekarnikiem i lodówką. Na plus wg mnie fajne kolory, podoba mi się połączenie "drewnianego dołu i białej góry.

Faktycznie blatu mało ale nie jest najgorzej. Jeżeli Leoneq i jego narzeczona nie są szalonymi kucharzami to powinno wystarczyć .;) poza tym jest jeszcze stół który wygląda na dość spory i w razie co może pełnić funkcje blatu roboczego :)

Szafka za lodówką to fajne miejsce na wina, książki kucharskie. Sama chętnie bym taką u siebie widziała :)

Leoneq, wg mnie trochę za mało blatu roboczego. Aby zwiększyć tę powierzchnię w pierwszej kolejności zrezygnowałabym z tej szafki z otwartymi półkami za lodówką na rzecz jeszcze jednej stojącej szafki z blatem przed słupkiem w piekarnikiem i lodówką. Na plus wg mnie fajne kolory, podoba mi się połączenie "drewnianego dołu i białej góry.

Własnie ta półka za lodówką jest płytka ok. 30-35 cm ( bo za nią jest komin ;/ ) dlatego nie ma opcji przesunięcia całej zabudowy w prawo ;/

Kucharzami nie jesteśmy z lodówki wyjmujesz na blat ( jest tam taki mały blacik 35 cm ) chyba wystarczy żeby coś wyjąc coś z lodówki .

Myślimy jednak żeby to zabudować też po prawej żeby tam syf sie nie zbierał... ;D

Szafki górne chyba jednak tradycyjne otwierane na bok nie do góry....

Ja tam uważam że szafki otwierane do góry są wygodniejsze. Być może jest to podyktowane moją ciapowatością gdyż prawie zawsze zaryję w otwartą szafkę ;) poza tym u was szafki są szersze niż wyższe więc moim zdaniem lepiej będzie otwierać je do góry

Możesz napisać po kolei jakie są wymiary blatu?

Szafkę po prawej możecie zakryć ale możecie też dać szybę.

Co do ilości blatu jeszcze wracąjc. W kuchni ważna jest organizacja. Jeżeli ktoś jest dobrze zorganizowany to wystarczy mu mała ilość blatu. Moja mama np ma malutką kuchnię ale nie ma problemu z gotowaniem, pieczeniem itp zazwyczaj robi kilka rzeczy na raz i wszystko ogarnia. Ja natomiast mam 2x więcej blatu i zawsze mi mało bo jestem chaotyczna i roztrzepana. I nawet jakbym miała jeszcze więcej blatu to to by nie pomogło ;)

Witam

Jestem tu dość nowym ;)

Moja narzeczona zaprojektowała nam taka kuchnie ( 1 raz robiła w programie )

Podoba sie ? jakieś błędy ? sugestie ?

Myślimy żeby lodówkę jednak po lewej stronie a piekarnik po prawej ? bardziej praktycznie....

[ATTACH=CONFIG]135673[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]135674[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]135675[/ATTACH]

Leoneq , kuchnia przyjemna ale... ja otwartym półkom (i to jeszcze w takiej ilości) mówię NIE. Wywaliłabym tą owartą półkę albo na rzecz zamknietej, albo całkiem i dołożyłabym blat roboczy z dolną szafką obok płyty. Zlewozmywak na środku okna i odwrócony ociekaczem w drugą stronę zwiększyłby miejsce do pracy w okolicy płyty (to moje zdanie).

Mam jeszcze pytanie odnośnie szafek górnych - w jaki sposób będą się otwierały? Sięgniesz do uchwytów półek położonych najwyżej? Może wystarczyłby jeden uchwyt - w moim mniemaniu byłoby trochę lżej na górze :)

Nawiasem mówiąc Twoja narzeczona ma wyjątkowe zdolności, skoro po raz pierwszy poruszała sie po programie i od razu wyszło tak ładnie :), a tak w ogóle to zaraz Elfir na pewno zrobi tu porządek i przeniesie tę dyskusję do działu projektowania :rolleyes:

Pozdrawiam

Julianna dziękuję :) , właśnie nie wiem jeszcze co w oknie i co na ścianę między szafkami dolnymi i górnymi. Jeśli jednokolorowy lacobel, to jaki? Iść w kierunku jakieś zgaszonej szarości czy może trochę rozweselić tą kuchnię czymś innym? Może hokery w jakimść odważniejszym kolorze. Na pewno nie zostawicie mnie bez rady ... :rolleyes:

Co do łazienki, to gotowa jest mała dolna łazienka (projekt nie był pokazywany na forum) i też ma jeszcze sporo braków , ale zrobię kilka fotek i wstawię w odpowiednim miejscu :). Co do łazienki górnej, nad którą pracowałyśmy to.... leży i kwiczy i czeka na lepsze czasy finansowe tzn. sprzedaż mojego dotychczasowego lokum :( , ale... płytki kupione i do realizacji z pewnością dojdzie !

Beasza :)

Łazienka nie zając :). Pochwal się choć małą :D.

Co do kuchni, to kolor "dodatków" zależy od Twoich preferencji i tego co się dzieje w reszcie domu. Jeśli dobrze kojarzę masz kuchnię zamkniętą (?), ale nie przeszkadza to, żeby w niej umieścić element kolorystyczny z salonu jeśli występuje tam jakiś szczególny. To się zazwyczaj sprawdza i daje poczucie harmonii.

Lacobel zrobiłabym raczej spokojny, albo w kolorze frontów, albo blatu, choć z tym drugim może być kłopot, bo nie jest jednorodny. Ładny efekt można też uzyskać dając czystą szybę, a za nią coś ozdobnego - zaraz poszukam, bo gdzieś coś podobnego widziałam.

Wspomniałaś o kolorowych hokerach, masz jakiś konkretny kolor na myśli?

Co będzie na ścianie obok okna (nad półwyspem)? To fajne miejsce na zegar, tablicę, chyba, że planujesz tam TV? Do okien znajdziesz z pewnością ładne rolety rzymskie (może pasujące małym elementem kolorystycznym do hokerów) :).

Dzięki spokojnej bazie będziesz mogła zmieniać wystój kuchni bezinwazyjnie.

Duże pole do popisu widzę na największej dostępnej ścianie :). Tam zrobiłabym coś ożywiającego kuchnię - może fototapetę (niekoniecznie kolorową), albo galerię z ulubionymi przepisami w ramkach, albo literki (mnie nadal niezmiennie zachwycają)?

Znalazłam, to o czym wspominałam - może przypadnie Ci do gustu - delikatny, a jednocześnie "jakiś" pomysł na to co nad blatem i w oknie :)

http://www.dobrzemieszkaj.pl/img/imagecache/800x534__media_21366_wm

http://www.dobrzemieszkaj.pl/img/imagecache/800x534__media_21365_wm

Źródło

I tu jeszcze kadr z programu "Ugotowani" - bardzo spodobał mi się ten efekt serwetki za szkłem :) (choć oczywiście kuchnię tę wielbię za cegłę :D)

http://desmond.imageshack.us/Himg20/scaled.php?server=20&filename=bicuqhg.jpg&res=landing

Źródło

Beasza - ładna kuchnia. U mnie będzie taki sam blat a do tego będą cegiełki. Jakiej firmy masz uchwyty?