Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja tez nie wyobrażam sobie gotowania bez okapu (mam płytę elektryczną) przede wszystkim ze względu na parę. Gdy czasem zapomnę włączyć okapu to za moment całą ścianę za kuchenką mam mokrą i spływa po niej woda. Włączam okap i nie ma problemu. Zapachy to inna sprawa - okap na pewno pomaga i mniej się roznosi po domu.

No właśnie - ściana i szafka pokazują potrzebę okapu, ale w sytuacji, kiedy płyta jest na wyspie, pomieszczenie jest duże, więc świetnie wentylowane, nie widzę konieczności okapu ;)

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie - ściana i szafka pokazują potrzebę okapu, ale w sytuacji, kiedy płyta jest na wyspie, pomieszczenie jest duże, więc świetnie wentylowane, nie widzę konieczności okapu ;)

jednak okap to wymuszony obieg powietrza i nie zastąpi go otwarcie okna, zwłaszcza w bezwietrzną pogodę, gdy "powietrze stoi".

ja też ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy by nie zrezygnować z okapu.

płyta indukcyjna, w kuchni półotwartej są dwa okna, nad płytą kratka wentylacyjna, w domu wentylacja grawitacyjna.

ładny okap jest drogi, a zapłacić prawie 7 stów za wentylator, kawał rury, kawałek szyby, lampkę i włącznik to trochę sporo. Moja babcia nie ma okapu i żyje , a gotuje nawet dużo! i na gazie i na kuchni węglowej.

kto też nie ma okapu i żyje ? :)

oj, chyba nie tędy droga :rotfl:

Idąc tym tokiem myślenia, można żyć bez okapu, bez lodówki (zimą), bez zmywarki i itd ;)

Nie! Zmywarki nie dam sobie odebrać !!! :no::no::no::lol2::lol2::lol2: Lodówkę tez wolałabym mieć i to koniecznie z zamrażarką :) Ale bez okapu żyję i nic na to nie poradzę, że za nim nie tęsknię ...

P.S. Nie widzę tu specjalnie toku myślenia idącego w kierunku braku lodówki, czy zmywarki - rozważamy jedynie zasadność okapu. I tyle.

A wcześniej miałaś okap? Filtry były czyściuteńkie? ;)

Kurcze ..... No nie miałam okapu .... U rodziców też nie było okapu ... Stara kamienica, oprócz kuchenki gazowej, piec na węgiel i tzw. żeleźniok (czyli żeliwny piec na węgiel) ... No jakaś uszkodzona jestem chyba, ale nie wiem jakie filtry są :o:o:o U mamy (na "nowym" mieszkaniu) jest pochłaniacz, ale nikt go nie używa ... Może zajrzę, jak tam filtry wyglądają ....

Przysięgam, że się nie nabijam i nie kpię. Szczerą prawdę mówię.

Edytowane przez Anulek2005
Piu: dlaczego usunęłaś post z pytaniem, na które odpowiedziałam ;)

A jak rybę smażysz, bez okapu, wydaje mi się, że wtedy te wszystkie zapachy z potraw rozchodzą się po domu, osiadają na ścianach i wcale czyste powietrze nie jest w taki domu. Zapachy zostają.

przy otwartej kuchni, w której smaży się rybkę to nawet posiadanie okapu nie pomoże, czy np. takie placki ziemniaczane.. po całej chacie roznosi się zapach/smród* (*wybierz właściwą odpowiedź)...

Odnośnie kuchni joly99 to raczej mi się nie podoba :/ No może plusem jest to, że nie jest biała, ale firanka mi nie pasuje kompletnie, dywanik też nie, ale to pierdoły. Wyspa jest taka... no nie wiem - mała, w jakim celu została tam postawiona? by zasłonić kuchnię? oddzielić? no nie wiem, ale generalnie wyspa fajnie wygląda w dużych pomieszczeniach, w małych jest... śmieszna, jakby na siłę zrobiona. Na temat czarnego szkła się nie wypowiadam, bo.. komuś się może podobać i ok natomiast fajne jest to, że z jednej strony kuchni są szuflady, z drugiej szafki, wszystko pod kreskę, prosto.

PS. Chyba jestem jedyna z taką opinią, więc... raczej ze mną jest coś nie tak ;)

Moim zdaniem okap jest bezwzględnie konieczny! (...)

Nie wyobrażam sobie że muszę otwierać okno bo właśnie gotuję, szczególnie w zimie.

Ja tez nie wyobrażam sobie gotowania bez okapu (mam płytę elektryczną) przede wszystkim ze względu na parę..

To nie jest kwestia braku okapu, lecz złej wentylacji w domu.

Katel -nie wietrzysz mieszkania (domu) zimą :rolleyes: :o

No chyba,ze masz reku, ale w takim przypadku, coś masz skopane, bo on by sobie poradził z niechcianymi zapachami.

Kurcze ..... No nie miałam okapu .... U rodziców też nie było okapu ... Stara kamienica, oprócz kuchenki gazowej, piec na węgiel i tzw. żeleźniok (czyli żeliwny piec na węgiel) ... No jakaś uszkodzona jestem chyba, ale nie wiem jakie filtry są :o:o:o U mamy (na "nowym" mieszkaniu) jest pochłaniacz, ale nikt go nie używa ... Może zajrzę, jak tam filtry wyglądają ....

Przysięgam, że się nie nabijam i nie kpię. Szczerą prawdę mówię.

aj, usunęłam, bo to w sumie osobny temat, a ciągniemy go już drugą stronę w temacie prezentującym kuchnie :)

Naprawdę wystarczy obejrzeć używany filtr, by przekonać się, ile się na nim zatrzymuje zanieczyszczeń. Zwłaszcza tłustych osadów, które osiadłyby na meblach, ścianach itd.

Dawno temu jak jeszcze byłam panienką w domu u mnie nie było okapu,ale pewno dlatego,że nikt go nie miał.Jak wyszlam za mąż kupilam nowe meble i okap od tego momentu nie wyobrażam sobie gotowania bez okapu.Prędzej bez zmywarki mogę się obejść,bo jeszcze jej nie mam i raczej nie będe miała(rodzina 2+1) jednak co do gotowania to nie wiem jak mozna ugotować np kapuste czy smażyć coś w wiekszych ilościach na tłuszczu bez okapu.Teraz mam chwilowy okres ,ze kuchnia posiada dwie szafki,lodowke i stól bez okapu(czekam na meble) i sciana tylko wygipsowana przy której stoi kuchenka zmienia barwę od tłuszczu.Pewno można zyc bez okapu mając w kuchni dużą ilość płytek na scianach lub czegoś co da się regularnie zmywać bez małowania ścian co roku.Ja jednak na scianach bede miala częsciowo szkło i nałożoną farbe wiec okap jest mi potrzebny.Rozmawialam w studiu kuchennym z producentem mebli własnie na temat okapu,bo meble bede miala czarno,oliwkowo,waniliowe lub białe i zastanawialam się czy ta wanilia nie zmieni barwy.Pan w studiu powiedział,ze wszystko zalezy od okapu jakiej bedzie wielkości i mocy,bo niestety,ale jasne meble w kuchni lubią żółknąć i dlatego warto zamontować okap z dużą mocą.

A wiec, rozpoczynając temat teraz postaram się go podsumować. Tak w ogóle, to dzieki za wszystkie wypowiedzi odnośnie okapu:) W rezultacie doszłam do wniosku, że kabel na okap bedzie, a jak starczy funduszy to i się zakupi:) W domu bedę miała z czasem dwie kuchnie, wiec smażenie ryb i placków przeniosę do tej drugiej, bo tam będzie okap z poprzedniego mieszkanka.

byłabym zapomniała!!!! na łfd widziałam nowy model piecyka. może komuś się przyda. ja zakochałam się od pierwszego wejrzenia !!! nawet nie zwróciłam uwagi na jego funkcje !!! :lol2: po prostu jest piękny!!!! matowa czerń i drewniany uchwyt. mam co prawda wątpliwości co do praktyczności tego wykończenia, ale co tam!!!!

amica Zen

must-have-Amica-Piekarnik-Zen-Lodz-Design-Festival-2012-2.jpg

Edytowane przez aricia

byłabym zapomniała!!!! na łfd widziałam nowy model piecyka. może komuś się przyda. ja zakochałam się od pierwszego wejrzenia !!! nawet nie zwróciłam uwagi na jego funkcje !!! :lol2: po prostu jest piękny!!!! matowa czerń i drewniany uchwyt. mam co prawda wątpliwości co do praktyczności tego wykończenia, ale co tam!!!!

amica Zen

[ATTACH=CONFIG]145861[/ATTACH]

Aricia pamiętasz może jaka była cena tego piekarnika

Projekt nagrodzony w lipcu, myślę, że trzeba zaczekać, aczkolwiek ja osobiście nie zaryzykowałabym z kupnem w ciemno, bez sprawdzenia przez rynek funkcjonalności. Bo design piękny bez dwóch zdań