gahan 08.01.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 kasia176, jeśli będziesz miała tradycyjnie otwierane dzrwiczki do szafki pod zlewozmywakiem to otwarte będą Ci przeszkadzać przy wkładaniu naczyń do zmywarki, a kosz na brudy z naczyń i tak musisz wystawić na zewnątrz.Możesz mieć także wysuwany wózek z koszem i otwierane drzwiczki na drugą stronę niż stoi zmywarka. Wówczas masz wygodny dostęp do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 08.01.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) A czy trzeba mieć otwarte drzwi pod zlewem wkładając rzeczy do zmywarki? Po co? Ja wkładając naczynia do zmywarki opłukuje te które trzeba a ewentualne odpaki wyrzucam do śmieci po załadowaniu zmywarki (mimo posiadania szuflad pod zlewem). Gahan. Drzwiczki nie muszą przeszkadzać, jesli np. są dzielone. Wtedy aby wyrzucić smieci (jesli już ktoś koniecznie musi) wystarczy otworzyć jedną część. Mozna też np. tak: http://www.jbogacz.com/wp-content/uploads/2011/03/kosz.jpg Edytowane 8 Stycznia 2013 przez sheenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-ula- 08.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) A czy trzeba mieć otwarte drzwi pod zlewem wkładając rzeczy do zmywarki? Po co? Ja wkładając naczynia do zmywarki opłukuje te które trzeba a ewentualne odpaki wyrzucam do śmieci po załadowaniu zmywarki (mimo posiadania szuflad pod zlewem). Ja zwykle zgarniam resztki do śmietnika i ewentualnie jeszcze opłukuję pod kranem. Miałam więc wątpliwości, czy przy otwartej zmywarce i wysuniętym koszu będę mogła sięgnąć do zlewu. Tym bardziej, że to ze zlewu najczęściej wyjmuje się brudne naczynia. Korozja pomogła mi jednak rozwiać wątpliwości, poćwiczyłam przy kuchence (60 cm) i powinno być ok. Nie zdecydowałabym się jednak na umieszczenie zmywarki obok zlewu, jeśli kosz jest wysuwany. Poprzednio też miałam odstęp ale 80 cm i było idealnie. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez -ula- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 08.01.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ula, czyli to kwestia indywidualnych preferencji. U mnie po posilku odpadki laduja w koszu a nastepnei w głębokim zlewie. Zmywarkę ładuję wieczorem naczyniami ze zlewu.Stąd dla mnie problem szafka/szuflada-zlew -zmywarka nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 08.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ula, czyli to kwestia indywidualnych preferencji. U mnie po posilku odpadki laduja w koszu a nastepnei w głębokim zlewie. Zmywarkę ładuję wieczorem naczyniami ze zlewu. Stąd dla mnie problem szafka/szuflada-zlew -zmywarka nie istnieje. można także wystawić pojemnik na blat i do niego wrzucać resztki z talerzy, a potem z pojemnika kompleksowo do kosza - też rozwiązanie - i problem szuflada/ zmywarka nie istnieje .... ale nie o tym tu radzimy; moim zdaniem w układzie szafka z koszem koło zmywarki najlepiej sprawdzałby się wysuwany wózek z koszem i szafka jednodrzwiowa otwierana w przeciwną stronę.Wówczas najwygodniej będzie stać przy zlewozmywaku, zrzucać brudy do kosza i układać w zmywarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czy opłukiwanie naczyń przed włożeniem do zmywarki nie jest w zasadzie niszczeniem idei zmywarki? Raz, że i tak jakoś myjesz (nie oszczędzasz czasu) Dwa - zużywasz wiecej wody niż bez zmywarki (płukanie + zmywarka). Zwykle zachwala się zmywarki jako oszczędzające czas i wode do mycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 08.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Elfir słusznie prawi ja nie opłukuje naczyń przed włożeniem do zmywarki bo szkoda mi czasu i kasy. Zgarniam tylko ewentualne resztki do kosza (a i to nie zawsze:rolleyes:). Jak mi się nie chce to wszystko wywalam do zlewu, potem zgarniam ręką i do kosza. Co jakiś czas stosuję specjalny płyn do czyszczenia zmywarek i co kilka m-cy czyszczę ręcznie elementy zmywarki i jest ok a najwygodniej jak od razu po zjedzeniu talerze lądują w zmywarce a nie zalegają w zlewie:p Co dp samego ustawienia ja mam kosz obok zmywarki (po lewej) i jest super wygodnie. Drzwiczki otwierane tradycyjnie Przy wykładaniu jest jeszcze wygodniej. Po jednej stronie mam szuflady na talerze i gary po drugiej na sztućce. Nad zmywarką kubki. Wszytko blisko nie muszę latać po całej kuchni Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Korozja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 08.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ja też nie opłukuję. Resztki zrzucam do kosza i naczynia od razu ładuję do zmywarki. I staram się na mojej familii wymuszać sprzątanie za sobą naczyń. Nie cierpię pełnego zlewu, niech sobie talerze i kubki czekają na pranie w zmywarce. Korozja , właśnie taki układ proponowałam wyżej kasi 178. Pytanie czy szuflada sprawdziłaby się w takim układzie? Potwierdzam extra wygodne usytuowanie szuflad na talerze i sztućce obok zmywarki - też mam taki układ, szybkie i sprawne sprzątanie zmywarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia176 08.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ha, ile osób tyle rozwiązań Hmm, ja opłukuję trochę talerze wcześniej zrzucając grubsze odpadki do kosza. Jednak zastanawiając się nad wyższością szuflady z koszem nad tradycyjną szafką (lub odwrotnie) największe wątpliwości mam odnośnie mycia warzyw, mięsa w zlewie i jednoczesnego wyrzucania odpadków do kosza. Jakoś wydaje mi się, że po otwarciu szuflady będzie mi niewygodnie przez dłuższy czas korzystać ze zlewu, a zamykać i otwierać kilkukrotnie to też bez sensu. Wygodniejsze wydaje mi się rozwiązanie z wysuwanym wózkiem z koszem - otwieram szafkę (tak jak proponowała Gahan) i pracuję wygodnie przy zlewie a jak potrzebuję coś wyrzucić do kosza to myk i już. Ale to może tylko moje przyzwyczajenie ogranicza mi horyzonty? Bo nawet wysuwany wózek z koszem będzie dla mnie postępem technicznym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 08.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ja opłukuję to na czym mimo wrzucenia do zlewu pozostały resztki. Poza tym jesli garnek stał poł dnia na kuchni to jest zaschnięty, oplukanie go odmoczy i się lepiej domyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 08.01.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 A moze są zmywarki ktore umyją moj garnek z porannej zupki mlecznej z platkami ?Sory raz jeszcze ze sie wtrącam ale ani razu zmywarka nie domyła takiego garnka. mam wrzucic fotkę ???jak cos to podam nazwe zmywarki ktora nie domywa garnków jest to beko dis 5830jesli macie typy takich zmywarek ktore domyja to poproszę pisze z pozycji faceta a moze temp złą uzywam 55 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 08.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Żadna z moich zmywarek nie domywała garów, może jakieś miele dałoby radę, póki co szoruję "przed' albo poprawiam "po". W zasadzie idealne są do szkła, przynajmniej te moje, resztę i tak zmywam ręcznie ( tym bardziej, że te zdrowe gary są wielkie, ciężkie i zajmują całą półkę zmywarki:rolleyes:, a rzymskich RÖMERTOPF nie wolno zmywać z detergentami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 08.01.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 To ja mam albo ciut lepsze zmywarki albo garnki (od 8 lat te same) - ikea365. Moje zmywarki zmywały garnki. Bez problemów, ale też nieprzypalone.Ale ja jestem wielką fanką programu 70 stopni i nie używam tabletek a proszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 08.01.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 gahan ja też nie cierpie garów w zlewie. Jest zmywarka to niech tam od razu lądują naczynia a nie potem jeszcze je przekładać. Szuflada w takim układzie jak opisujemy moim zdaniem słabo się spr. Też swego czasu chciałam szufladę ale zrezygnowałam ze względu na koszty i jestem zadowolona Garów w zmywarce nie myje bo mi szkoda miejsca. Czasem wrzucę jakiś mniejszy. Nie zostawiam ich tez żeby sobie zasychały tylko od razu zalewam wodą żeby się odmoczyły dlatego nie mam problemu domyć garnka po zupce mlecznej Poza tym moja zmywarka też nie domywa garów przypalonych za co bosch ma u mnie wielkiego minusa. Pralka tej firmy z reszta też mnie rozczarowała tymczasem teście maja 10-letnią zmywarkę siemensa i lepiej zmywa niż moja jeszcze nie 2-letnia! Niektóre zmywarki, w tym moja, maja miejsca gdzie mycie jest mniej intensywne dlatego lepiej tam garów nie kłaść a np pojemniki plastikowe. Warto spr jak to jest w naszej zmywarce Oczywiście temp jak i rodzaj środka myjącego też ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 08.01.2013 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Owsianka się nie przyklei do garnka, tylko trzeba mieć dobry garnek z grubym dnem Potwierdzam. Mama mojego M. kupiła sobie taki specjalny garnek do mleka. Co prawda ta przyjemność kosztowała ją 400 zika! :rolleyes: ale są też garnki równie dobre i w ludzkiej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 09.01.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 ani razu zmywarka nie domyła takiego garnka. moja zmywarka myje garnki i one autentycznie błyszcza, podobnie jak szklo ale nie kładę przypalonych (nawet takich nie mam ), a jak coś się przypiecze lub przyklei to warto dno zalać woda, jak się odmoczy to dopiero włożyć do mycia mam co prawda boscha, ale ma już kilka lat, wiec ma standardowe parametry wg mnie istotną sprawą są tabletki - wypróbowałam niemal wszystkie dostępne na rynku (w5 także), jedne lepiej inne gorzej, ale teraz używam tylko Dreft i moge polecić z czystym sercem nie daje nabłyszczacza wcale, soli tez mniej - i naprawdę one są super http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRxudhfPndGyEZaMWt1pWnhjQKBJRTpadv1rDupK5pFPaIYo3R1 naczynia chowamy do zmywarki od razu (dzieci tez tego ucze), po to ona jest, by w kuchni nie staly brudne naczynia na widoku talerze oczyszczam z resztek wprost do kosza (nie znosze balaganu w zlewie) i raczej nie oplukuje (dokładnie z tych powodów, o których pisze Elfir) teraz mam pod zlewem szafke otwieraną na bok, a tuż obok zmywarke, ale planuje szufladę z przynajmniej 2 (a może 4-ema) koszami na odpady http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2011/07/sortownik-IKEA.jpg wiadomo, wszystko jest kwestia przyzwyczajenia, ale warto pomyśleć o wygodzie po to są te wszystkie sprzęty, by sobie życie ułatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 09.01.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) To ja jestem strasznie wygodnicka jednak pakuję gary do zmywarki ile wlezie ( bo ich nie cierpię myć), jak je dobrze ułożę to zazwyczaj są umyte,nawet po rosole, chyba,że jest jakiś przypalony. Myślę,że jakbym garnki myła osobno na programie "garnkowym" pewnie by były umyte na 100%.Zazwyczaj jednak myją się ze szkłem stołowym na niższej temperaturze. Czasem nie domyją mi się talerze ( !!!) - mam takie głębokie "miseczkowate" i nie mogę ich zbyt ciasno układać, bo woda nie dociera. Mam Electroluxa. KOrozja u Ciebie wózek by się nie zgrał z meblami. kasia176 ja mam też kuchnię U, tyle,że węższą niż Twoja, mam zlewozmywak z szufladą na kosz i obok szafka 120x60 na gary. Zmywarka stoi w bocznym rzędzie. Poza tym pokochałam szuflady, upchnęłam je gdzie się dało, stąd szuflada pod zlewem. Bardzo ją polubiłam. I jeszcze jedno : pod zlewem przetrzymuję 3 pojemniki do sortowania, w tym z zamykanym wieczkiem tylko na zrzutki "jedzeniowe". Przy szufladzie mam pełny dostęp do pojemnika z tyłu. Mnie najwygodniej jest obierać warzywa w zlewie i wrzucać do plastikowej miseczki, z której zawartość jednorazowo ląduje później w zamykanym kuble na resztki. Poza tym zmieściła mi się jeszcze mała, płytka szuflada bezpośrednio pod zlewem, w której przetrzymuję cały bałagan do mycia, gąbki, płyn itp. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 09.01.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Problem u mnie polega na tym, że pełną zmywarkę dozbieram dopiero po kolacji, więc garnki po obiedzie zasychają w zmywarce, bo nie znoszę niczego trzymać w zlewie. Chyba że najpierw po obiedzie włączę program przepłukania, a dopiero wieczorem zmywanie ,wtedy nawet rondle błyszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 09.01.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 pytanie do posiadaczy dębowych blatów: gdzie najlepiej takowy zakupić? na co zwrócić uwagę? które najlepiej się sprawdzają? wiem, że pewnie temat był już wałkowany parokrotnie .... więc z góry dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 09.01.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Moja zmywara świetnie radzi sobie z garami Ikea 365, troch gorzej z emaliowanymi zabytkami Ale to problem głębokości rowka wieńczącego garnek, w tych z Ikei nie zbiera się woda. Używam proszku, nie tabletek z 2 względów- tak radzili ludzie z laboratorium jednej z firm produkujących zmywary. 2 primo- mam stację uzdatniania wody i cała tabletka to za dużo. Zresztą nawet używając tabletek i tak musiałam dolewać nabłyszczacza, żeby szkło ładnie wyglądało. Co do kosza. Ja mam szufladę tuż przy zmywarce, pod zlewem. Polecam servo driva!!! Robiąc coś w zlewie, nawet jeśli mam brudne ręce-otwieram kosz kolanem i po kłopocie. Segregujemy smieci i jeśli zabieram się za jakieś większe obieranie warzyw-wyjmuję pojemnik na bio na blat. Przy sprzątaniu talerzy i wkładaniu do zmywarki też jakoś nigdy nie było problemu z faktem, że kosz jest w szufladzie i przy zmywarce. Osobiście polecam kosz w szufladzie, zwłaszcza jeśli ktoś segreguje śmieci-łatwy dostęp do wszystkich pojemników, nie ma "nurkowania" w głąb szafki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts