Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

magdziorka24 nie jestem specem, ale blenda to potocznie "przykrywka", ma za zadanie ukryć coś albo wprowadza się ją w niewygodnych do zaprojektowania momentach. U mnie na przykład blenda przy oknie powstała z tego względu, iż parapet wystawał poza wnękę okna i niestety nie dało się od razu przy ścianie ustawić lodówki w zabudowie(musiałaby być luka 9 cm pomiędzy ściana i lodówka), dlatego zakryliśmy część rogu parapetu blenda i od ściany powstał ciąg mebli. Druga blenda przy zmywarce... powstało nam 5 zbędnych centymetrów po wprowadzeniu zmywarki (60cm). Blenda 5 cm powstała, aby długość szafek dolnych i górnych kończyła się jednakowo przy końcu ściany.

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

agatah to, ze szybka zarasta kamieniem to wina twardej wody a nie samej baterii. Ta, ktorą pokazałaś na fotce, jest bardzo podobna do mojej, tylko u nas nie ma metalowej poprzeczki. Powiem tak, 2 razy w tygodniu muszę czyścić bo woda twarda i matowieje, widać osad z każdej kropli wody. A chlapie tak, ze każdą bluzkę mam mokrą, dlatego w większości jest wyciągnieta na maxa i woda leci po samym dnie zlewu.

Na pewno twardej wody, ale i samej baterii też. Niestety :(

Mam dwie baterie w łazience (wanna i umywalka), które mają "sitko" z gumy/silikonu, i to nie zachodzi kamieniem tak szybko. A bateria kuchenna ma siteczko metalowe, które błyskawicznie obrasta w kamień.

ja mam tę baterię:

[ATTACH=CONFIG]181717[/ATTACH]

i na bluzkę mi się nie leje, ale za to na szybie mam kamienne kropki :(

duże znaczenie ma kąt, pod jakim podkładamy pod kran zmywane przedmioty. zazwyczaj są one pochylone tak, że krople lecą właśnie w stronę ściany, stąd częstsze zachlapania właśnie w tym obszarze.

choć nie bez znaczenia jest też kształt miski...pamiętam jedno wesele, na którym każda dama wychodziła z toaleto lekko przemoczona od pasa w dół, z winy źle dobranej umywalki do kranu!!!!

Ja juz jak coś myję to staram się żeby woda lała mi się po dłoniach, wtedy tak nie pryska. Ale przecież nie o to chodzi... ze zlewu korzyta czasami ktoś poza mną. I wtedy woda jest wszędzie, dosłownie. Podłoga, szyba, cały blat dookoła zachlapany. Tak nie powinno być.

Ta którą pokazałam ma wylewkę niżej, 13 cm od górnej krawędzi zlewozmywaka. A ta moja jakieś 34 :o

Tutaj nie ma znaczenia kształt zlewozmywaka, bo woda spadająca nie odbija się od dna. Tylko ta lecąca z góry przy kontakcie z czymkolwiek.

Jak będzie niżej to będzie wymuszała podkładanie wszystkiego niżej, przez co nie będzie tak chlapać... mam nadzieję.:sick:

ja mam identyczna tylko innej marki i sobie chwale...nie jest idealna ale za taka cene nie narzekam ;)

Jakiej marki?

Czego jej brakuje do ideału? Jak mam wybulić dobre kilkaset złotych to muszę znać jej wady.

metalowe sitko jakoś tam reaguje z minerałami w wodzie i może szybciej się to cholerstwo odkłada. U mnie trzeba co jakiś czas odkręcać i czyścić, woda twarda na maksa. Do celów takich jak pranie, mycie, płukanie przydałby się filtr podwójnej osmozy, taki zmiękczający wodę maksymalnie. Prawie woda destylowana z kranu leci. Z tym, ze dla zdrowia woda skrajnie miękka nie jest zdrowa i koszt to kilka tys, więc odpada. Mamy inne wydatki.

Przecież w każdym sklepie z bateriami dokupić można takie sitko (perlator) - do wyboru: plastikowe, metalowe, silikonowe. Trzeba tylko znać średnicę, a najlepiej wziąć stare i dopasować. Z tym, że na kamień i tak nie ma rady, na każdym materiale się odłoży, ale na metalu najszybciej. Wytrąca się szybciej od ciepłej wody, może warto obniżyć temp. na bojlerze do optymalnych 55°C ?

Może o ja w końcu pokażę kawałek naszej kuchni ;)

Wieczorową porą...

IMG_1864.jpg

IMG_1865.jpg

IMG_1884.jpg

I trochę szerzej...

za dnia...

http://dl.dropbox.com/u/77244481/murator/IMG_1036.jpg

http://dl.dropbox.com/u/77244481/murator/IMG_1040.jpg

Śliczna kuchnia - powiedz jaka jest odległość górnych szafek od blatu???

agatah spróbuj zmienić perlator jak radzi Gryfpc :)

Ja również mam okropnie twardą wodę, przy baterii miałam zwykły perlator z siateczkami który musiałam czyścić co kilka dni bo zarastał kamieniem i okropnie pryskał. Wymieniłam na taki z silikonową końcówką i już drugi miesiąc mam spokój.

Edytowane przez leon60

Przecież w każdym sklepie z bateriami dokupić można takie sitko (perlator) - do wyboru: plastikowe, metalowe, silikonowe. Trzeba tylko znać średnicę, a najlepiej wziąć stare i dopasować. Z tym, że na kamień i tak nie ma rady, na każdym materiale się odłoży, ale na metalu najszybciej. Wytrąca się szybciej od ciepłej wody, może warto obniżyć temp. na bojlerze do optymalnych 55°C ?

:D

Może ecru, a może Navajo white. :rolleyes:

Nie nie, to nie ecru, nie beż, nie Navajo white... wybraliśmy w sklepie ze wzornika, kolor miał być lekko wpadający w kremową brzoskwinie(zdjęcie totalnie przekłamuje kolor frontu). W rzeczywistości fronty są delikatnie lekko różowe co na początku troszki nas przeraziło, ale z racji tego iż ściana naprzeciwko zabudowy mebli jest w kolorze zielonym (konkretniej mówimy na nią odcień SHREK'a) to totalnie ujmuje frontom różowego koloru :)

Ja widziałam takie rozwiązanie jak zwykła szafka, jest to "wbrew sztuce", ale moim zdaniem wygląda lepiej niż żaluzja :yes:. Tylko że wtedy faktycznie część blatu nie będzie wykorzystywana - pytanie tylko, czy chciałaś w tej części coś postawić i jak tam u Ciebie z porządkiem na blatach (tzn. czy są puste, czy raczej zastawione różnymi potrzebnymi w każdej chwili przedmiotami)?

Pomysł arici też jest fajny, osobiście nie lubię odkrytych półek, ale ten kąt może być idealnym miejscem na ekspres do kawy/czajnik/toster, itp.

Znalazłam system blum aventos - fajnie podnoszą sie do góry... Moze takie dam zrobić...Aricia nad płytą grzewczą jest duży pochłaniacz z czarnego szkła (czeka juz w garażu :)).... No nie wiem... mam wrażenie, ze im dłużej trwa to wybieranie wszystkiego tym wiecej wątpliwości... Zaraz ta kuchnia przestanie mi sie podobać, o zgrozo! Juz nie mam siły i kasy na kolejne projekty a dodam, ze było ich kilka i wszystkie do siebie podobne... :(

Mam kuchnię identyczną jak Twoja (tylko bez półwyspu) Też jest szafka. W tym miejscu gdzie u Ciebie stoi ekspress odkładam po umyciu np. większe gary. Jak wyschną chowam i jest pusto. Fakt, że w tej szafce są rzeczy używane rzadziej + jest półka z wysuwaną krajalnicą, (ale nagle rodzinka nauczyła się obsługiwać nóż i deskę :) więc rozumiem, że za dużo zachodu z otwarciem szafki, i wysunięciem szuflady) Żaluzja nie wygląda dobrze. Pomysł z dziurą na ekspress fajny Choć i tak uważam, że najładniej z pełną zabudową.