Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzieś ktoś pisał na forum o niekonsekwencji. Powstają nowoczesne kuchnie, które potem wydają się zbyt "zimne" na domowników. Są więc ocieplane dodatkami i wychodzi ta niekonsekwencja. W kuchni Agi mam właśnie wątpliwości co do tych miseczek, koszyczków i zwierzątek poustawianych na półce nad oknem. Mnie chyba w ogóle przeszkadzałaby sama półka, bo chyba miałabym ją poziomie wzroku (ale to może złudzenie na zdjęciu, że wygląda na powieszoną dość nisko).

Reszta bardzo ładnie, tylko dlaczego znów biała.

a dlaczego nie ?? kuchnia Agi jest naprawde piekna :)

gdyby nie to, ze jakies 15 lat temu mialam biala (co prawda w innym stylu), to teraz tez bym zrobiła - taka kuchnia pasuje wszedzie i do wszystkiego - kwestia reszty

a u Agi ta "reszta" jest pieknie dobrana - drewno, czarne blaty, cudne okno :)

to, że piekarnik jest w innym miejscu, niż zazwyczaj przyjeto to tylko na plus - oryginalne rozwiazanie i domyslam się, że wygodne

mnie się podoba :) lubię to co inne i doceniam wkład i pomysł wlascicielki/li :)

Spirea odnośnie półki nad oknem to może byc jedynie takie odczucie, ja jestem wysoka (z tego powodu nie mam takiego okna :( ) i pewnie tez mialabym polke na wysokosci oczu, ale chyba u Agi tak ona nie wypada ;)

zreszta co do wygody i funkcjonalnosci moze sie jedynie Aga wypowiedziec :)

Gdzieś ktoś pisał na forum o niekonsekwencji. Powstają nowoczesne kuchnie, które potem wydają się zbyt "zimne" na domowników. Są więc ocieplane dodatkami i wychodzi ta niekonsekwencja. W kuchni Agi mam właśnie wątpliwości co do tych miseczek, koszyczków i zwierzątek poustawianych na półce nad oknem. Mnie chyba w ogóle przeszkadzałaby sama półka, bo chyba miałabym ją poziomie wzroku (ale to może złudzenie na zdjęciu, że wygląda na powieszoną dość nisko).

Ile ludzi tyle opinii.....

Spirea dlaczego sadzisz, ze chciałam nowoczesną kuchnię czy dom ? Że w efekcie końcowym stwierdziłam, ze jest mało przytulnie i ocieplam na silę dodatkami? Nie lubię stylu dworkowego ani super nowoczesnego plastikowego, dlatego u mnie w prostych formach pojawiają sie materiały nie kojarzące

się raczej z nowoczesną architektura (chociazby mój ukochany drewniany sufit czy juz niedługo pojawią sie płyty z piaskowca na scianie telewizyjnej) Zamiast betonu wybrałam cegłę, kamień i drewno i co w tym złego? A co z kierunkiem zwanym powszechnie eklektyzmem? Wiem, że to trudny kierunek, ale ja właśnie w tą stronę ide.... Zgodzę się, że koszyczek na półce nie pasuje i w zasadzie juz tam nie stoi ale nie rozumię dlaczego zgrzytają Ci miski?

Co do wysokości półki ...Jej dół jest na wysokości 170cm czyli jak dla mnie w sam raz... :)

a dlaczego nie ?? kuchnia Agi jest naprawde piekna :)

gdyby nie to, ze jakies 15 lat temu mialam biala (co prawda w innym stylu), to teraz tez bym zrobiła - taka kuchnia pasuje wszedzie i do wszystkiego - kwestia reszty

a u Agi ta "reszta" jest pieknie dobrana - drewno, czarne blaty, cudne okno :)

to, że piekarnik jest w innym miejscu, niż zazwyczaj przyjeto to tylko na plus - oryginalne rozwiazanie i domyslam się, że wygodne

mnie się podoba :) lubię to co inne i doceniam wkład i pomysł wlascicielki/li :)

Spirea odnośnie półki nad oknem to może byc jedynie takie odczucie, ja jestem wysoka (z tego powodu nie mam takiego okna :( ) i pewnie tez mialabym polke na wysokosci oczu, ale chyba u Agi tak ona nie wypada ;)

zreszta co do wygody i funkcjonalnosci moze sie jedynie Aga wypowiedziec :)

Dziękuję :)

Ja prawde mówiąc wahałam się czy fornir z czarnymi blatami czy biały lakier.Wygrała kuchnia biała bo daje lekkości, rozjaśnia wnętrze usytuowane od północnego wschodu i jest genialna w utrzymaniu czystości! A i jeszcze jedno ...można ja zmieniać kolorowymi dodatkami jak się chce.Moim zdaniem białe kuchnie sa bardzo uniwersalne, a że sa "modne" obecnie ....no cóż ...Ta moda trwa już nieprzerwanie od kilku lat i nadal biel nie zchodzi ze sceny tak jak to było na przykład z modnymi jakiś czas temu frontami zebrano.... Edytowane przez Agi75

AgiA co z kierunkiem zwanym powszechnie eklektyzmem? Wiem, że to trudny kierunek...

Widzisz, ja też uwielbiam eklektyzm, tyle, że jego tradycyjną formę, tę cięższą. Niestety na tym forum nie należy do popularnych. Tutaj rządzi minimalizm lub ultra nowoczesność, a wszystko co inne jest co najmniej "dziwne", że nie wspomnę, iż dla większości co najmniej niepraktyczne. Jednak my jesteśmy w naszym urządzaniu domku bardzo konsekwentni, ale aby nie drażnić forumowiczów nie wklejam już zdjęć ;) bo nie chcę za każdym razem udowadniać słuszności naszych wyborów... :D

niestety myślenie niektórych jest bardzo "proste" - masz nowoczesną lakierowaną kuchnię to już nic nie można postawić, krzesła najlepiej plastikowe( no bo przecież pasują;)) cokolwiek dodatkowego - to od razu ocieplanie ( przecież użytkownicy teraz się źle w niej czują) itp. itd. - bzdury jedne wielkie bzdury, właśnie takie meble dają wiele możliwości aranżacyjnych i to w różnych kierunkach - są bardzo dobrą bazą .

Muszę również stanąć w obronie użytkowniczek białych kuchni. Dlaczego biała? Bo biała kuchnia jest jak "mała czarna", nigdy nie wyjdzie z mody i zawsze będzie dobrze wyglądać. Nie znudzi się za 5 czy 10 lat, bo zawsze można zmienić jej charakter dodatkami (jak w poście wyżej). Pierwszy raz urządzałam kuchnię 12 lat temu i miałam modne wtedy waniliowe fronty do ciemnobrązowych korpusów. Wtedy mi się podobało ale już od kilku lat nie mogłam na nią patrzeć. Teraz będzie biała, bo jest ponadczasowa.

Nikt z mojej rodziny ani znajomych nie ma białej kuchni, więc z tym szałem na nie bym nie przesadzała. W krajach skandynawskich pewnie z 90% kuchni jest białych i nikogo to nie boli. Po prostu biel daje wrażenie większej przestrzeni, daje światło (którego tam zimą brakuje), a w takich wnętrzach dobrze się mieszka.

Ciekawych mojej interpretacji białej kuchni zapraszam do mojego dziennika. Co prawda kuchnia jeszcze w proszku ale co nieco już widać. Ja postawiłam na matowe fronty, myślę, że są najbardziej ponadczasowe i eleganckie. Na żywo wyglądają na prawdę dobrze.

Edytowane przez -ula-

Witam serdecznie!

Mam pytanie - może głupie :) czy jeśli będę robiła kuchnię na wymiar, a cały sprzęt będę kupowała sama (nie z firmy, która robi meble), to czy ten sprzęt (np. płyta grzewcza, piekarnik, lodówka, zmywarka) muszę mieć już podczas mierzenia kuchni przez firmę czy wystarczy, że podamy jaką co będzie miało wielkość?

Witam serdecznie!

Mam pytanie - może głupie :) czy jeśli będę robiła kuchnię na wymiar, a cały sprzęt będę kupowała sama (nie z firmy, która robi meble), to czy ten sprzęt (np. płyta grzewcza, piekarnik, lodówka, zmywarka) muszę mieć już podczas mierzenia kuchni przez firmę czy wystarczy, że podamy jaką co będzie miało wielkość?

Jeśli macie już upatrzone sprzęty, to wystarczy, jak podacie nr katalogowy. Studia kuchenne mają dostęp do większości specyfikacji technicznych, jak nie, to i tak większość sprzętów do zabudowy ma standaryzowane wymiary.

Witam wszystkich! Kuchnie macie przepiękne :) My jesteśmy na etapie projektowania swojej wymarzonej kuchni... i idzie strasznie ciężko :( Pomyślałam, że może coś nam doradzicie...

Kuchnia nie jest za duża - zaledwie 10m2.

Mamy ogólny zarys - ale na kolory nie możemy się zdecydować. Najbardziej podobała się nam kuchnia czarno-biała (czarna wysoka zabudowa, białe szafki pod blatem) ale znając nas nie będziemy latać ciągle ze szmatką... a kuchnia jest bardzo dobrze doświetlona - więc wszystkie ślady byłyby na czarnym lakierze/szkle widoczne.

Zdecydowaliśmy się póki co na biały lakier, jasne beżowo/szare drewno oraz betonowy blat (laminat). Płytki będą w kuchni (jak i w reszcie domu na parterze) szare (paradyż taranto).

W zabudowie planujemy duże cargo, szafka nad blatem będzie się podnosić do góry - system blum (zależało mi, żeby nie było tam rolety).

Musimy jeszcze wybrać uchwyty (może takie listwy metalowe na samej górze frontu?).

W ostatniej chwili zdecydowaliśmy się na szafkę lekko zasłaniającą kuchnię, pełniącą funkcję szafki na kieliszki i alkohole w jadalni (bo w jadalni nie ma gdzie takiej szafki postawić).

Co myślicie o naszych aranżacjach?

11(1).jpg

7.jpg

4.jpg

9.jpg

2.jpg

ULA swietnie sie zapowiada Twoja kuchnia, ja tez planuje matowy bialy.

Co masz na podlodze w kuchni i w lazience?

Dzięki! W kuchni są wybielone deski sosnowe (ług + białe mydło). Mieszkanie jest stare i w całym mieszkaniu mam sosnę na podłodze, więc padło na deski (wcześniej miałam płytki ale lubimy chodzić boso a drewno jest cieplejsze). Tylko w kuchni są nowe, bo parkietu nie dało się uratować przy pierwszym remoncie. Obym nie żałowała tej decyzji.

W łazience są płytki z Tubądzina (kolekcja M.Zienia - Barcelona).

Edytowane przez -ula-