Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hajmal. cieplutka kuchnia, gratuluję samodzielnego wykonania :)

Wiem, że dziewczyny czepiały się, czepiania uchwytów :) Ale ten narożny pionowy i pionowy w cargo zamieniłabym na poziome. Wprowadzają chaos. W ogóle jakoś dużo tych uchwytów. Chyba po ostatnich kuchniach oczy się odzwyczaiły :)

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

helloł, chyba się trochę nie zrozumieliśmy, miałam na myśli , że każdy wydaje ile ma też w sensie kredytu bo żeby go mieć , trzeba mieć aby go spłacać

kwestia brania samego kredytu, to inna sprawa, ja wolę budować na kredyt i budować dom rok, bo buduję dom dla siebie ale przede wszystkim dla dzieci, aby one miały ogród, plac zabaw i takie tam, gdybym miała budować bez kredytu i budować dom np 10 lat to moja córka mogłaby się nie doczekać zamieszkania w nim, każdy myśli innymi kryteriami, nie wątpliwie nic za darmo nie ma

Zgoda zgoda ale zapodam przypadek z zycia wzięty 2 tygodnie temu dzwonie do kumpla ktory pracuje w banku - dobra posada dosc ładne pieniądze kredyt na dom na poł melona - mowi wiesz co straciłem pracę.

szok !!!!! kierownicze stanowisko zona na utrzymaniu , dziecko małe , troszke oszczednosci.

rynek sie zmienia a ładne kuchnie kuszą :)

czekam juz tydzien na wycene mojej dlatego moze moje dylematy...

pozdrawiam

hajmal, no cóż ja też oczopląsu dostaję od tych uchwytów. Niby muszą być ale to przez te szuflady tak to wygląda. Kiedyś na dole robiło się głównie szafki otwierane i uchwytów nie było tak dużo. Teraz, kiedy jest moda na szuflady, robi się je z jak najmniej widocznymi uchwytami. U Ciebie widać dlaczego ....

Iwona, ten barek rzeczywiście wygląda kiepsko, może chociaż listwę wymienić? Aż strach pomyśleć co będzie Ci się lęgło na tych wysokich szafkach. Jeśli już ciągnąć zabudowę tak wysoko, to bez szpary pod sufitem (chociaż takie wysokie szafki to niezbyt dobry pomysł). A tak nijak tego nie wyczyścisz.

Zgoda zgoda ale zapodam przypadek z zycia wzięty 2 tygodnie temu dzwonie do kumpla ktory pracuje w banku - dobra posada dosc ładne pieniądze kredyt na dom na poł melona - mowi wiesz co straciłem pracę.

szok !!!!! kierownicze stanowisko zona na utrzymaniu , dziecko małe , troszke oszczednosci.

pozdrawiam

f5 - masz całkowitą rację. Pewnie bym kredyt na dom dostała ale nie uśmiechało mi się wiązać się z bankiem na powiedzmy 15-20 lat, kiedy nie wiem, co będzie za rok. Nie mówiąc już o tym, że przeciętny Polak oddaje bankowi w odsetkach tyle, że mógłby za to drugi dom wybudować. I co w związku z tym? Ano nie buduję i pewnie nigdy swojego domu mieć nie będę, bo mnie na to nie stać. Na szczęście, kiedy kilkanaście lat temu kupiłam mieszkanie za grosze w starym budownictwie, miałam w perspektywie pusty strych nade mną. Wtedy to była abstrakcja ale teraz się przyda, powolutku sobie powiększymy mieszkanko i w zupełności nam wystarczy.

A kiedy wasze dzieci wyfruną z gniazda zostaniecie z metrami, które coraz trudniej będzie sprzątać, z ogrodem, który coraz trudniej będzie pielęgnować i może jeszcze będziecie ten kredyt spłacać ....

Edytowane przez joliska

ula pewno że masz rację, ale tak jak napisałaś, nigdy domu mieć nie będziesz:(

Dla innych dom to cel w życiu, nie mówiąc już o tym jak zajebiscie się w nim mieszka, mieszkanie to nie to samo, nawet największe:yes:

Dzieci wiadomo urosną, ale dlatego wybudowałam najszybciej jak mogłam aby mogły prawie całe życie mieszkać w domu, kiedyś jak zostanę sama na 4 pokojach, sprzedam i ucieknę na starość nad morze do kawalerki, mój dom okazał się dobrą inwestycją, jest 3 krotnie więcej warty niż mój kredyt, dobrze ze napisałaś , ze swoje mieszkanie kupiłaś za grosze, bo są tacy którzy kupi na górce, kredyt nawet na 120% wartości inwestycji a dziś kwiczą, bo aby sprzedać to muszą dołożyć i tu jest problem, a nie widzę problemu tam gdzie inwestycja powstała owszem za kredyt ale jej wartość jest znacznie większa choćby ze względu na wkład własny.

@hajmal

podzielam zdanie poprzedników. zwyczajna, ale przyzwoita kuchnia, którą psują uchwyty (nie dość że jest ich strasznie dużo, to jeszcze totalnie nie ma konsekwencji w montażu. może gdyby kolor miały bardziej zbliżony do frontów...) i mi osobiście bardzo nie podoba się to poszatkowanie frontów oraz różne wysokości szuflad. od strony estetycznej - trochę niechlujnie.

@iwona_d_66

wyglądało fajnie dopóki nie powiększyłam zdjęcia. barek - niet, łączenie kolorów szafek - uszłoby, gdyby wszystkie górne szafki były tej samej wysokości, choć zestawienia bieli i brązu akurat nie czuję. nie podoba mi się zlew - kolor i umiejscownienie. ogólnie nie jest źle, ale widzę zmarnowany potencjał tego pomieszczenia.

hejmal miałam zapytać z czego będą blaty docelowe a tu niektorzy pytaja z czego one. Ja tego nie kupuję, kuchnia przeciętna, blaty wyglądają jak ze sklejki.

iwona d 66 jak zerknęłam na Twoją kuchnię, jej kolorystykę, narozne szafki i dwukolorowy blat , od razu pomyśląłam ''kinder kanapka'' . Dla mnie za dużo kontrastów brąz-krem.

pozwólcie ze pochwalę się moją kuchnią, jeszcze nie do końca skończoną co prawda ale już troszkę widać

Zrobiona wg własnego pomysłu, własnego projektu i własnego wykonania.

Mąż zrobił zdjęcia nie bacząc na usuniecie z planu rzeczy użytkowych i niepotrzebnych typu miski, puste butelki . :)

Śliczny masz widok za oknem :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=189699&d=1368386680

I sama kuchnia też mi się podoba, bo jest taka ciepła i wygląda na wygodną.

Fajnie by było, gdybyś ujednoliciła dodatki, np. w kolorze jasnej zieleni jak dwie z doniczek. Jasną zieleń dałabym też na okno.

pozdrawiam

Ja tam nie lubię się dzielić z bankiem, wolę jak bank dzieli się ze mną :lol2:

Żeby się nie nakręcać na bardzo drogie rozwiązania, proponuję spakować do bagażnika namiot, śpiwór i pojechać np. nad Drawę. Jak sobie człowiek przez kilka dni wymoczy tyłek w zimnej wodzie, powalczy z prądami, umyje się w lodowatej rzece, to domowe klimaty po powrocie odbiera się jako ****** luksusy :lol2: A do tego naładowane akumulatory i super wrażenia :)

Uchwyty były by chowane gdyby nie fakt ceny, koszt na jednej sztuki ok 100zł otwieranie przez dotyk super koszt 100zł cena uchwytów proponowanych przez was u mnie wyniosła by 2100zł to tyle samo ile meble nas kosztowały.. Lubie porządek a szuflady temu sprzyjają- osobo urządzenia , miski, garnki , artykuły spożywcze. Nie mogę patrzeć na otwierane szafki z półkami zapchanymi na maxa z których ciągle coś się wysypuje czy wypada.

Netinka - Blat jest oczywiście drewniany bambusowy, w sumie bambus to trawa wiec nawet nie drewniany lecz trawiasty :) jest olejowany olejem dopuszczonym do stosowania w kuchni.

piu- dekoracje oczywiście dobiorę, na razie stoi to co mam, na okno kupimy żaluzję bambusową, Widok z okna mam naprawdę przecudny, mam nadzieję ze nikt nie będzie chciał tam nigdy domu budować

a co się tyczy kredytów, moim zdaniem nie warto brać jeśli się nie musi, czasami wystarczy pomyśleć, żeby się nie wpakować w dożywocie, my budujemy dom 4 lata wzięliśmy na niego 20 tys kredytu by zrobić docieplenie. Nasz synek na tym nie cierpi. i może nas nie stać na to by wywalić 20 tyś na kuchnie czy na super szafę do wiatrołapu w cenie 1000-1500zł za mb ale stać nas na to by co roku wyjechać na tydzień na wakacje. Dlatego nie polecam kredytów i bez nich można mieć drewnianą podłogę zamiast paneli, inteligentne ogrzewanie podłogowe, centralny odkurzacz itd. i to nie przy prezesowskich zarobkach

Edytowane przez hajmal

hajmal, nie bierz tego do siebie

wątek już jakiś czas temu stał się bardziej komisją śledczą niż miejscem na sensowną wymianę doświadczeń ;)

fajnie, że zrobiłeś ją sam, ważne że się sprawdza, a najważniejsze, że Wam się podoba!

przecież to zupełnie inna kategoria, niż meble zrobione przez profesjonalne studia za grubą kasiorę....

przez te uchwyty kuchnia ma taki retrolook. możecie dodatkami pójść w tę stronę.

p.s. jedyne, z czym się nie zgodzę, to to , że bambus to drewno! :no: ;) :lol2:

Tak to prawda - są niestety tutaj osoby, które czekają jak sępy, aż im się rzuci jakiś mięsny kąsek... Krytykują dla samej krytyki nic konstruktywnego nie wnosząc dla właścicela prezentacji. Co innego jeśli ktoś podpowie jak coś poprawić... A u hajmal - tak jak podpowiada piu, będzie jeszcze piękniej jak się okno ubierze. Bambusowy blat jest świetny i jeszcze tutaj takiego nie widziałam, więc stanowi fajną inspirację dla odwiedzających ten wątek :D. Zresztą jak każda kuchnia tutaj zamieszczona może zawierać elementy "do podpatrzenia" i o to chodzi w tej zabawie, a nie o zlanie kogoś zimną wodą i to nie wiadomo po co?

Hajmal - jeśli sami zrobiliście kuchnie, to już choćby za to należą się fanfary. Do tego widać, że Wasza kuchnia jest Waszą radością i jeszcze współgra z widokiem za oknem, więc dla mnie już wygraliście :p :wave: i dlatego gratuluję Wam!

iwona_d_66 niemiłe przyjęcie zafundowali Ci "koledzy" z forum - niektórzy chyba tak już mają. A ja myślę, że kuchnia jest dla Was przyjazna i poręczna. I nikt nawet nie pochwalił Waszych uchwytów, które ładnie sie prezentują!!! :) Miałam kiedyś identyczne i są bardzo wygodne, prawda?