Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ula, piękna kuchnia się zapowiada :yes:

MyszaAJ - mi się podoba, chociaż brakuje mi odrobiny... symetrii? Zlew wolałabym bardziej na środku pod oknem, ale widzę - że technicznie się nie da, bo zmywarka... Górna szafka (ta bardziej dolna z górnych ;)) nad płytą, ta po prawej... tez niesymetryczny podział. Rozumiem, ze okap, ale zrobiłabym taką "podzieloną" - tzn. ten podział niefunkcjonalny, jedynie dla oka :p

Roleta to juz doczytałam, że wtopa do poprawki :p

Dla mnie doniczki to bardzo ważna sprawa, może uda się coś prostokątniejszego znaleźć, ale "ścianka" z kwiatów chciałabym, żeby była, koniecznie muszę tam mieć pozasłaniane i to nie zlew, ale blat - za blatem będzie ekspres i czajnik i ja przygoptowująca kanapki jednoczesnie gadająca z dziećmi ;-) lub co milsze - gośćmi :-)

Zlew, szafka okapowa mi nie przeszkadza, że nie symetrycznie.

Trochę martił mnie jedynie blat i oswietlenie - może zmienimy je za jakiś czas na dwie wiszące lampy nad blatem, ale nikt z Was na to nie zwrócił uwagi, to może to nie takie rażące - ten brak lamp nad blatem ;-)

chyba nikt sie nie obrazi ;-) a szczególnie mój super wykonawca :-) jak pokażę Wam wizualkę

Agnieszka Janowska - przerobiona góra (2).jpg

oj ja tym ogrodowym korytkom w domu mówię nie. nie podoba mi się to, choć zielnik w kuchni w ogóle w pełni aprobuję.

w katalogu ikei zioła są umieszczone w doniczkach zawieszonych na przymocowanym do ściany relingu. bez urazy, ale to trochę wygląda jak niezbyt wierna (i niezbyt udana) kopia tego pomysłu. nie podoba mi się też ten dziwny parawan, na którym to jest zamontowane. moim zdaniem psuje ładną estetyczną kuchnię (kilka rzeczy - symetria, roleta zachodząca na szafkę - bym zmieniła, ale wrażenie estetyczne jest ogólnie pozytywne. minus balkonowe korytko na parawanie).

malka skąd te zdjęcia?

z Juli - długość 70 cm cena coś koło 40 zł. - ale na żywo nie widziałam.

Podoba mi się jeszcze ten rodzaj doniczek

silikonowe

http://www.domplusdom.pl/sites/default/files/imagecache/size-478x_/blog/ewa_wajs/zdjecie_0.jpg.crop_display.jpg

te są magnetyczne

http://d-spot.pl/upload/images/user_4/image2770.jpg

Ciekawie skomponowane, mogą dać naprawdę fajny efekt

edit :

pierwsze to KG desing, drugie- Urbio

Edytowane przez malka

Dziękuję, ja też mam wątpliwości co do tego blatu, ale juz jest no i będzie, trudno ;-) natomiast dzisiaj odkryłam zonk z roletą obok szafki wiszącej... roleciarz wezwany na dywanik...

na zdjęciu narożnik dla dajdek :-)

bardzo fajna !! :yes: Wszystko mi się podoba, a roleta - to już sama wiesz :)

Pozwolę się nie zgodzić. Biały mat wygląda rewelacyjnie w nowoczesnym wydaniu. Niedługo pokażę swoją kuchnię. Blat jest w trakcie olejowania, więc jeszcze troszkę to potrwa. A to jedna skończona ściana z białym matem:

http://imageshack.us/a/img811/4459/dsc03185q.jpg

http://imageshack.us/a/img836/2694/dsc03191q.jpg

Na żywo wygląda jeszcze lepiej.

Zapowiada się przepiękna kuchnia :yes: Mat ze szlachetnym aksamitem olejowanego drewna to połączenie, które bardzo do mnie przemawia. Świetnie rozplanowane szafki i ogromny plus za gładkie sufity bez żadnych obniżeń i podświetleń.

Tylko jak Ty zapamiętasz, w której szafce co trzymasz ? :) :lol2:

Żartuję :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=194299&d=1370595709

te doniczki..... zależy jakie kwiaty do nich włożysz, bo jeśli będą to np. nefroleptisy, koronkowych osłonek nie będzie widać.

Edytowane przez joliska

kochani jesteście - dzięki za uwagi!! poszukam kwadratowych doniczek, te z Juli wyglądają nieźle, a dokładnie o tego typu efekt, jak na zdjęciach Malki mi chodzi, plus aspekt praktyczny - mamy dwa koty, które wolno stojące kwiatki by wywalały... no i te osłonki koronkowe to są tam przypadkowo :-)

blat ma inny odcień niż dąb bielony, miał mieć taki sam, pomyliłam się w numerze :-( dobrze, że nie jest pomarańczowy ;-)

ściany są jasne, jak blat, jak rolety, tylko ten kawałek nad kuchenką to woodentic brąz jak na podłodze; może jeszcze jakieś zdjęcia wrzucę...

Zdjęcie-0001.jpg

Zdjęcie-0010.jpg

Zdjęcie-0011 (2).jpg

Zdjęcie-0011.jpg

Zdjęcie-0017.jpg

Edytowane przez MyszaAJ

Dziękuję wszystkim za miłe słowa.

Sylwia_LBN - olej to Osmo Top Oil (do blatów) Naturalny nr 3068. Dobrze, że opóźniły mi się prace nad blatem bo to zupełna nowość. I rzeczywiście, jak obiecują blat wygląda jakby oleju wcale nie było (nie ma efektu mokrego drewna). Zobaczymy jak się sprawdzi ale Osmo ma bardzo dobre opinie.

Piu, rzeczywiście sama śmiałam się, że każdy będzie głowił się co gdzie jest, nie mówiąc już, że samo otwieranie szafek to nie lada zagadka. Góra i dół ma frezowane uchwyty, ale środkowy rząd nie (ma tip-on), żeby zachować równe linie podziału. Dodatkowo to nieco skraca optycznie górne i dolne drzwiczki, więc nie rzuca się tak w oczy, że są wyższe niż środkowe. No i jeszcze które są prawe a które lewe? :lol2:

A na podłodze - uwaga - mydło a nie olej. Mam nadzieję, że nie będę przeklinać myjąc podłogę. W razie czego pociągnę olejem. W reszcie mieszkania mam stary sosnowy parkiet. Przecyklinowałam lakier i potraktowałam go ługiem i mydłem (jak w kuchni). Ta stara podłoga wygląda jeszcze lepiej niż nowe deski w kuchni.

Generalnie ma być po skandynawsku, prostota, biel, naturalne materiały. Lubię zwłaszcza odmianę fińską, więc pojawią się też czarne akcenty.

Edytowane przez -ula-

"Quidquid agis prudenter agas et respice finem".

Brawo!

Fakt, postawiłam sobie ambitny cel. Całe mieszkanie to jeden wielki eksperyment ale Skandynawia to moja miłość. Boję się okropnie jak to wszystko wyjdzie bo muszę radzić sobie sama. Nie znalazłam w mojej okolicy projektanta, który by to udźwignął.

A duńskie wzornictwo to dopiero bajka!

Edytowane przez -ula-

A duńskie wzornictwo to dopiero bajka!

Czapka z głowy.

Wzornictwo skandynawskie dla przeciętnego Europejczyka z tej strony Bałtyku jest niemal nierozróżnialne.

Nie ma dla większości z nas różnicy pomiędzy designem szwedzkim a duńskim. No, może oprócz Lego a w wyjątkowych porywach czasem Novasol i B&O reszta jest niestety dla nas, po prostu "tylko" skandynawska :D

Tym bardziej więc z niecierpliwością będę teraz oczekiwał końca. Powodzenia.

Oj, Wojtku, zarumieniłam się. Usłyszeć to od profesjonalisty to nie byle co. Ale muszę cię zmartwić, bo trochę poczekasz. Nie stać mnie na kupienie hurtem tego, co bym chciała a żadne podróbki nie wchodzą w grę. Pozostaje więc albo powolne ciułanie pieniędzy albo polowanie na okazje używanych rzeczy. Ale jeden krok już zrobiłam. Do jadalni czeka używana lampa, którą kupiłam przez internet w duńskim domu aukcyjnym. Och, kiedyś nawet nie marzyłam o takich możliwościach. Ty będziesz wiedział co to jest:

http://imageshack.us/a/img836/5229/lampaph5ph50louispoulse.jpg