-ula- 12.06.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Zamiast zaworów automatycznych zbiornik wyrównujący ciśnienie Kiedyś takie zbiorniki były ale jacyś geniusze z administracji je zlikwidowali i pozakładali te zawory. Do tego było cieplej w mieszkaniu bo pod sufitem były dodatkowe rury. Czyli widać, że były potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.06.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Też mam zawory (ostatnia kondygnacja), na szczęście nie automaty i w razie W zakręcam i już mnie nie zalewa takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MyszaAJ 13.06.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 A może kupić duże kubki i w nich posadzić roślinki? http://i693.photobucket.com/albums/vv298/theliebertfamily/open.jpg tam muszą być kwiaty? Można pomalowac farbą magnetyczną i miec galerię na rysunki dzieci też o tym myślałam, żeby ewentualnie zrobić kwiatów niewiele - może dwa małe po bokach? a w środku miejsce na obrazki, rysunki... w każdym razie tam nie będzie ziół - zioła maja być gdzie indziej, a tu kwiaty ponad tę ściankę, żeby ażurowo jeszcze ją "podwyższyć"; no szukam dalej, dzięki! a, i jeszcze coś: szafki, na których stoi ta ścianka - parawan są otwierane na przestrzał, z obu stron, więc kwiaty/obrazki moga wisieć jedynie na tej ściance/parawanie, bo niżej to się drzwi otwierają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MyszaAJ 13.06.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) coś w tym stylu... albo taka skrzynka ocynkowana droga jak diabli? Edytowane 13 Czerwca 2013 przez MyszaAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 13.06.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Jolasia, dzięki, zdjęcie stolika mam jedynie takie jak zamieściłam wyżej (IKEA PS 2012). Nie ma lepszych ujęć. A to zdjęcie kuchni z oknem: http://img713.imageshack.us/img713/2889/dsc03192yk.jpgUploaded with ImageShack.us Jak tak patrzę na to zdjęcie, myślę, że ciężko będzie coś wykombinować. Mam pytanie odnośnie podłogi... Czy to płytki czy panele? I jaki dokładnie kolor? Czegoś takiego szukam! Pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diedra 13.06.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Myszo, a mi coś innego przyszło do głowy, ale najpierw muszę wiedzieć, co masz na ścianie - to płyta meblowa? Czy fornir?Gdyby kuchnia była moja i chciałabym mieć taką skrzynkę na zioła, poprosiłabym męża lub stolarza o skręcenie i wykończenie skrzynki-osłonki z tej samej płyty, co na ścianie, dokładnie na całą długość "parawanu". Prościutka forma skrzynki, wewnątrz ukryte równie proste białe doniczki, w nich zioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MyszaAJ 13.06.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Acha, może to jest pomysł? Pomyślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_s_z 13.06.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 http://images40.fotosik.pl/2012/c44e02034d4bb564gen.jpg http://images38.fotosik.pl/2011/6861bbba934a283cgen.jpg witam, proszę o informacje co to za fajne kinkiety nad blatem, szukam inspiracji jak doświetlić blat bez górnych szafek i bardzo spodobało mi sie Twoje rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 13.06.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 To kinkiety massive "pochodnie" przerobione - odwrócone by światło padało na szafki, moc max 22w więc nie wiem czy jako jedyne źródło światła wystarczą na dobre doświetlenie, u mnie prócz nich świecą ledy wokół sufitu nad wyspą, dwa kinkiety nad oknami i będzie jeszcze jedno źródło światła w suficie nad wyspą tam gdzie widoczna jest mała dziurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-ula- 13.06.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 gosik102, moja podłoga to wersja dla odważnych albo nierozsądnych czyli deski sosnowe ługowane i pokryte roztworem białego mydła do podłóg. Wczoraj miałam totalnie zalaną kuchnię i deski mokruteńkie a dzisiaj są już ok. Nawet woda się nieźle dała z nich zbierać i brudu nie złapały. W przeciwieństwie do zabezpieczenia olejem deski pokryte mydłem chłoną wodę ale nie przyjmują brudu i dość łatwo można je umyć (tym samym mydłem, tylko bardziej rozcieńczonym). Nie wiem jak będzie z kuchennymi brudami ale w innych pomieszczeniach nie powinno być problemu. Na żywo wyglądają jak "wyprane" surowe drewno (są trochę szorstkie w dotyku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 13.06.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 W przeciwieństwie do zabezpieczenia olejem deski pokryte mydłem chłoną wodę ale nie przyjmują brudu i dość łatwo można je umyć (tym samym mydłem, tylko bardziej rozcieńczonym). Nie wiem jak będzie z kuchennymi brudami ale w innych pomieszczeniach nie powinno być problemu. Na żywo wyglądają jak "wyprane" surowe drewno (są trochę szorstkie w dotyku). :yes:Tak będzie jeszcze przez jakiś czas. W pewnym momencie to minie i podłoga przestanie być szorstka i przestanie chłonąć wodę. Musisz tylko uważać, żeby roztwór mydła miał odpowiednie proporcje. Zbyt duże stężenie mydła może spowodować, że mokra podłoga będzie bardzo śliska. Powoli i konsekwentnie - mydło jest znakomitym konserwantem-impregnatem, wypełnia pory drewna i z czasem je utwardza. Tylko dla cierpliwych ale efekt niepowtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-ula- 13.06.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Wojtku, pocieszyłeś mnie bardzo, bo miałam obawy jak to się będzie sprawdzać i dzięki za radę. Nawet parkieciarz, który cyklinował mi podłogę nie miał o mydle zielonego pojęcia ale strasznie się napalił na wprowadzenie tej metody do oferty. Sam bał się jednak u mnie tego podjąć i muszę właściwie wszystko robić sama metodą prób i błędów (moją głową a rękoma fachowca od remontu , moja córka nie pozwala mi na dłuższe nieobecności poza domem). Trochę informacji udało mi się jedynie wyszperać na angielskojęzycznych stronach. Podłoga wymaga dopieszczenia ale już ją kocham i nie mogę patrzeć na polakierowane fragmenty, które jeszcze czekają na cyklinowanie. A kiedyś mi się podobała. Cóż, do pewnych rzeczy się dorasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 13.06.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Cóż, do pewnych rzeczy się dorasta. Jesteś odważna, musisz być też cierpliwa. Takie podłogi, to stara i sprawdzona metoda, wyparta przez pośpiech i wygodę kosztem efektu. Tak się kiedyś pielęgnowało podłogi również w Polsce. Nie tylko podłogi Zgadnij co jeszcze ( i to z niezłym skutkiem )? A rurami się nie przejmuj, pomaluj choćby na czarno . Nawet proporcje pomieszczenia masz trafione w Skandynawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-ula- 13.06.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tak się kiedyś pielęgnowało podłogi również w Polsce. Nie tylko podłogi Zgadnij co jeszcze ( i to z niezłym skutkiem )? O meblach wiem, choć raczej ze Skandynawii. Ale to chyba zbyt proste by było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 13.06.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 O meblach wiem, choć raczej ze Skandynawii. Ale to chyba zbyt proste by było? Owszem , zbyt proste:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_s_z 14.06.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 To kinkiety massive "pochodnie" przerobione - odwrócone by światło padało na szafki, moc max 22w więc nie wiem czy jako jedyne źródło światła wystarczą na dobre doświetlenie, u mnie prócz nich świecą ledy wokół sufitu nad wyspą, dwa kinkiety nad oknami i będzie jeszcze jedno źródło światła w suficie nad wyspą tam gdzie widoczna jest mała dziurka. Dziękuje za odpowiedź, to nie będzie jedyne źródło światła, planuje normalną lampę sufitową i po jednej stronie oświetlenie pod szafkowe druga strona nie będzie miała szafek i chciałam jakoś ją doświetlić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-ula- 14.06.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Owszem , zbyt proste:lol2: No to głowię się dalej, nie podpowiadaj jeszcze. Mam jakiś trop ale muszę sprawdzić. Edit: Wojtku, chyba już mam. Czy chodzi o pokrywanie ścian, a konkretnie świeżych powłok wapiennych mydłem? Powstaje wtedy mydło wapienne dobrze zabezpieczające ścianę przed brudem i do pewnego stopnia wodą. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez -ula- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-ula- 14.06.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Jolasia Coś mi jednak nie gra ten stolik, przynajmniej mogłam to zobaczyć. Dzięki. Coś innego chodzi mi już po głowie. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez -ula- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 14.06.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ja mam w mojej kuchni dewnianą podłogę, która sobie liczy 90 lat. Kilka lat temu pomalowaliśmy ją na ciemniejszy brąż a teraz dla odświeżenia przetrę ją od czasu do czasu zwykłym olejem słonecznikowym. W kuchni niewiele wody dostanie sie na podłogę, a deski mają tą zalete że nie przyciągają kurzu i okruchy na niej są prawie niewidoczne. Ula twoja kuchnia już teraz bardzo mi sie podoba. Jestem ciekawa efektu końcowego. Matowe fronty wyglądają super - niby nowocześnie, ale nadal tak przytulnie domowo. Podłoga też oczywiście robi swoje. W salonie planujemy też zrobic drewnianą podłogę i ta mydlana technika bardzo mnie zainteresowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 t żeby ażurowo jeszcze ją "podwyższyć"; no szukam dalej, dzięki! To może ample zwieszające się z sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts