Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam zlew i płytę na dwóch różnych końcach blatu i nie narzekam. Jestem z takiego rozwiązania bardzo zadowolona. Nie rozumiem dlaczego tak wiele ludzi próbuje wmawiać innym, że jest to jakieś nie wiadomo jakie niedopatrzenie przy projekcie, że będzie na pewno niewygodnie itp. Dla mnie niewygodne było posiadanie kuchenki gazowej przy zlewie w poprzedniej kuchni. Co chwilę musiałam ją wycierać, bo była cała zachlapana. Nigdy więcej takiego układu.

f.5,

ale skąd Ty masz TAKIE ceny desek???

Ja sprawdzałam dechy lite i warstwowe (22 i 16 mm), olejowane, szczotkowane + fazowane (dąb)- przy mixie długości, szerokość 15 cm - ceny z montażem i chemią to przeważnie 170-200 zł/ m2 BRUTTO, w zależności od klasy desek.

Sharlotko w tym tygodniu miałem troszke czasu i pojezdziłem po Katowickich parkieciarzach - nie po sklepach i salonach.

Dowiedziałem sie ciekawej rzeczy odnosnie poszukiwanego przezemnie drewna.

To drewno ktore mi sie podoba (a jego cena nie) to drewno dymione - palone w zwiazku z czym zmienia ono kolor ale podobno staje sie przez ten zabieg bardziej kruche - moze w przyszłosci pękac.

zabieg ten podobno podnosi cenę materiału.

w dodatku ów deska jest strugana czy heblowana

tak czy siak to co mowiłas sie potwierdza i mozna spokojnie znalesc deske o wymiarach 19 cm szeroka x 200 cm dłoga grubosc 1,4 cm

natknęłem sie na parkieciarza ktory takie oto deski sam robi - produkuje

tylko niestety koloru nie jest w stanie zrobic bo nie ma urządzenia.

deska jest szczotkowana olejowana i wieeelka i szeroka ma cenę do 200 zł.

moje deski po bokach ciemne jego w srodku próbka

http://images62.fotosik.pl/119/404067ebe322bc16med.jpg

http://images62.fotosik.pl/119/241a897220f8cd1fmed.jpg

pozdrawiam

Edytowane przez f.5

Co do koloru podlogi (mialam dylemat czy ciemna czy jasna) - moje watpliwosci zostaly rozwiane przez jedno zdanie znajomego i jednoczesnie b.dobrego projektanta - do jasnej podlogi wszystkie kolory dobierzesz, a do ciemniej beda problemy na kazdym etapie doboru...(bo przeciez podlogi pewnie nigdy nie zmienisz - w przeciwienstwie do reszty wyposazenia).

Lobby jasnych podłóg widzę jest bardzo silne :)

Co do koloru podlogi (mialam dylemat czy ciemna czy jasna) - moje watpliwosci zostaly rozwiane przez jedno zdanie znajomego i jednoczesnie b.dobrego projektanta - do jasnej podlogi wszystkie kolory dobierzesz, a do ciemniej beda problemy na kazdym etapie doboru...(bo przeciez podlogi pewnie nigdy nie zmienisz - w przeciwienstwie do reszty wyposazenia).

do ciemnej podłogi idealnie pasuje jasna kremowa płytka

jasne / białe lniane zasłony / firanki

jasna kuchnia

białe sciany , kawowe sciany

ciemna podłoga daje wieczorem przy przygaszonym swietle klubowy klimat.

takie moje zdanie ale moge sie oczywiscie mylic

ja jestem tego zdania co koza:yes::yes::yes:

zatem dlaczego w łazience inny kolor ? w garderobie też !!!!

deski w głównym pomieszczeniu masz w poprzek na tarasie w zdłuż

kazdy parkieciarz mowi ze powinno sie kłasc deski do okna ........przynajmniej ci z ktorymi rozmawiałem.

ciagle sie zastanawiam

a najbardziej podoba mi sie podłoga forumowiczki Edyty M

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131091-Moja-CHOMICZOWKA/page107

post nr #2134

F5 u Reni jest tyle przeszkleń że do ktoregoś na pewno jest wzdłuż:).

Na ciemnej podłodze widać każdy pyłek niestety a w sezonie grzewczym tym bardziej. Poza tym przy szaro-burej pogodzie w domu robi się po prostu ciemno i ponuro a u nas taka pogoda panuje przez większość roku.

To tyle jeśli chodzi o moje uzasadnienie dla wyboru wersji jaśniejszej a Ty zrobisz jak zechcesz :)

[ATTACH=CONFIG]207855[/ATTACH]nie wiem czy uda mi się coś napisać-małe dziecko na ręku

jestem tu nowa i porzebuje pomocy odnosnie kuchni, czy kuchnia czarno biała jest dalej modna? na początku miała być cała w lakierze a teraz dół matowy czarny, a góra biała bądź ciepła biel w lakierze. Czy ktoś ma takie rozwiązanie?

Witam smerffetka

Mam do ciebie pytanko w sprawie twojej kuchni, pozatym ze jest super ekstra to chciałabym zapytać o wymiary tego barku jakiej jest długości i jakiej wielkości jest ten stolik u ciebie w kuchni, bo taz myśle nad takim rozwiazaniem ale nie wiem czy mi sie zmieści.

A tak pozatym to jakie wymiary ma twoja kuchnia?

pozdrawiam

Magda

Poza tym przy szaro-burej pogodzie w domu robi się po prostu ciemno i ponuro a u nas taka pogoda panuje przez większość roku.

Podłoga zdecydowanie nie jest szaro-bura moze zdjęcie tak to oddaje bo i aparat niskiej klasy

Podłoga jest ciemno brązowa ale matowa z tym sie zgodzę (fabrycznie olejowana)

drewno posrodku jest na cele reklamowe zaolejowane i nawoskowane aby sie błyszczało.

zdaniem parkieciarza takie sie lepiej sprzedaje i kazda sprzedaną podłogę prędzej czy pozniej woskuje.

zatem dlaczego w łazience inny kolor ? w garderobie też !!!!

deski w głównym pomieszczeniu masz w poprzek na tarasie w zdłuż

kazdy parkieciarz mowi ze powinno sie kłasc deski do okna ........przynajmniej ci z ktorymi rozmawiałem.

bo w łazience może być teak lub merbau, pierwsze za drogie;)

a ja w salonie dałam jak sama uważałam, mam fazę tylko na długiej krawędzi, nie na krótkiej, i tak wygląda lepiej pokój optycznie wydłuża, a taras chyba nie ma nic do rzeczy, ma spad więc innego ułożenia nie widzię wogóle;)

f.5 to jakiś atak?, Jezusie obie deski piękne

nie no Rani na Ciebie proszę Cię.

Probuję sobie uzasadnić zakup dosc drogiej deski a moja pani wszywa mi ze dobrze pasują do okien i do deski tarasowej.

Twierdzi ze trzeba byc konsekwentnym i nie zmieniac koloru.

jak bym miał białe okna od wewnątrz inna sprawa biorę tanszą w takim samym kolorze schody i konczę sprawę podłóg

wiesz :) mi pasuje nawet wylewka betonowa z ktorą nawet sie troszke emocjonalnie związałem a juz na pewno ta probka ze zdjęc cenowo tez mi pasuje.

staram sie jakos w tym połapac a srednio jako facetowi mi sie chce.