Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobają mi się Wasz skojarzenia :yes: ludzie przestali latać w kosmos, więc stylistyka kabiny, choć retro, pozostanie futurystyczna na wieki. Postanowiłem unikać manieryzmu do którego zaliczyłbym nie tylko jakieś kosmiczne detale i dodatki, ale też modne, uporządkowane linie podziału - niezgodne przecież z industrialnym prymatem funkcji.

Płyta jest centralnie.

Ta kuchnie ma dość sporą ilość mebli a jednak fajnie się wkleja i wygląda zgrabnie w zmkniętej powierzchni - kosztem jest wspomniany podziału powierzchni roboczej, ale po co kilka metrów blatu w jednym ciągu

Edytowane przez MaciekTyr.

Maciek Ty mnie zapraszaj lepiej na imprezę ja kołuje panie i blanty Ty mnie niesiesz na salony jak padnę

Ciesze sie ze masz dystans do małych ludzi takich jak ja komentujących a swojej kuchni jeszcze nieposiadających :)

sam mam wiatrołap dobudowany do domku pasuje tam jak pięśc do oka ale cieszę sie ze będę miał gdzie odzienie i buty zostawic po całonocnej imprezie u Ciebie.

Gosiaczek, płyta jest 2 cm od ścianki i centralnie pod górną szafką/okapem.

Zaproponowałem styl (który akurat Żona podziela) i układ białe-granat-białe. Żona zrobiła resztę- układ szafek, podział blatu, rurka z koszykiem... Nawet "firanki" wypatrzyła na jakiejś witrynie i je odkupiła.

Jak się będzie podobać, to pokażę sypialnię

No widzisz, to teraz Cię rozumiem. Nie no, płyta musi być symetrycznie do dolnej szafki, bo to nad nią jest osadzona. Bieg górnych szafek mnie tutaj nie razi, może przez brak uchwytów. Gdyby były poszatkowane uchwytami pionowo i poziomo to pewnie gorzej by to wyglądało.

Pokaż jeszcze kuchnię bez oświetlenia szafek bo chcę zobaczyć prawdziwy kolor :)

Pokazuj sypialnie, pokazuj. Po firankach czuję, że to może być coś ;)

Dopisek:

Tak teraz spojrzałam na tą część z płytą. Trzeba było wziąć zmywarkę 60 i zmniejszyć tą szafkę z szufladami i od razu by to lepiej wyglądało. Wtedy góra i dół byłyby równe. A jak góra i dół są różne to akurat w przypadku kiedy trzeba w blacie umiejscowić jakiś sprzęt to robi się problem, bo nie wiadomo czego się trzymać.

Edytowane przez Gosiaczek!
dopisek

Ciekawa dyskusja :)

Ja postawiłem na prostą kuchnię. Jej kształt to litera U (jako aneks pokoju) więc dużego pola do popisu nie miałem z ustawieniem. Zrezygnowałem z płytek czy lacobela na ścianie na rzecz farby tablicowej - można ją zmywać, więc właściwości ma te same, a jest dużo tańsza i dla mnie ciekawsza. Generalnie dużo w niej pracy własnej - półki sam zrobiłem z deski kupionej w Castoramie za 8 zł :) A ściana tablicowa przyciąga znajomych, którzy zawsze przed wyjściem coś na niej "nabazgrzą" ;) Poniżej zdjęcia:

Kuchnia_imindesign_1.jpg

Kuchnia_imindesign_2.jpgKuchnia_imindesign_3.jpg

Ostatnio nawet zegar "zrobiłem" ku czci rodziców swoich nowo narodzonych pociech ;)

Kuchnia_imindesign_4.jpg

Ciekaw jestem Waszych opinii.

Bardzo mi się podoba pomysł z tą farbą i fototapetą/ tapetą/plakatem (?) ala gazetą, świetny pomysł. Mógłbyś dać zdjęcie ciągu szafek z płytą grzejną? Co za nią będzie? Coś czuję, że spodobałoby mi się to, co jest poza kuchnią. Lubię takie pomysły.

A jeszcze powiedz jak masz wykończone łączenie blat - ściana, bo widzę, że nie ma żadnej listwy chyba. Nie leje się tam nic?

Zegar ku czci - rewelacja! A jakie możliwości modyfikacji ;)

Bardzo mi się podoba pomysł z tą farbą i fototapetą/ tapetą/plakatem (?) ala gazetą, świetny pomysł. Mógłbyś dać zdjęcie ciągu szafek z płytą grzejną? Co za nią będzie? Coś czuję, że spodobałoby mi się to, co jest poza kuchnią. Lubię takie pomysły.

A jeszcze powiedz jak masz wykończone łączenie blat - ściana, bo widzę, że nie ma żadnej listwy chyba. Nie leje się tam nic?

Zegar ku czci - rewelacja! A jakie możliwości modyfikacji ;)

Gosiaczek - dzięki wielkie.

Ta fototapeta to prawdziwe gazety - kupiłem je w dniu kupna mieszkania, żeby dokładnie zapamiętać co tego dnia się działo. Pewnie za parę lat będzie zabawnie jak przeczytam np. niespełnione obietnice rządu na 2015 rok ;-)

Za płytą grzewczą będzie szyba z podklejonymi od strony zadruku, wykonanymi przeze mnie zdjęciami (wydruk zlecę w drukarni, jest taka specjalna technologia). Bawię się trochę fotografią, a w Krakowie jest parę fajnych miejsc, więc zdjęcia powinny być ok - z resztą mam już je zrobione, czekam na realizację z drukarni.

Blat faktycznie nie ma wykończenia przy styku ze ścianą. Zabezpieczyłem jedynie silikonem podczas montażu od wewnętrznej strony, bo nie lubię listw itp.

Jeśli podobają Ci się tego typu zabawy z wnętrzami to wejdź na mojego bloga, odkąd zamieszkałem u siebie uzależniłem się od własnej roboty zmian za małe pieniądze ;):

http://www.imindesign.pl

w kwestii farby tablicowej - nie zostają maziaje po zmyciu napisów, jak na zwykłej tablicy szkolnej? Jak się pisze na niej kredą to czy mocno pyli?

Nie, mazie nie zostają. Ja zawsze dwurkotnie przecieram poprzednie "bazgroły" i nie ma po nich śladu. Jeśli chodzi o pylenie to kupuję zawsze niesypiące kredy i też nie ma z tym problemu. Naprawdę polecam to rozwiązanie, daje sporo możliwości jak zauważyła Gosiaczek.

:)

imindesign Masz wspaniałą wyobraźnię i pomysły. Bardzo podobała mi się Twoja łazienka, którą pokazałeś w innym wątku (i na blogu), a teraz doceniam śliczną kuchnię. Bez kretyńskich wywodów i dorabiania ideologii udowadniasz, że we wnętrzach można dokonywać cudnych rzeczy z iskrą, inteligencją i zwyczajnie gustem. Będę podglądać Twoje dalsze działania na blogu. Gratulacje :)

imindesign Masz wspaniałą wyobraźnię i pomysły. Bardzo podobała mi się Twoja łazienka, którą pokazałeś w innym wątku (i na blogu), a teraz doceniam śliczną kuchnię. Bez kretyńskich wywodów i dorabiania ideologii udowadniasz, że we wnętrzach można dokonywać cudnych rzeczy z iskrą, inteligencją i zwyczajnie gustem. Będę podglądać Twoje dalsze działania na blogu. Gratulacje :)

Kama_ naprawdę ciężko opisać mi słowami jak bardzo miło mi się zrobiło po przeczytaniu Twojej opinii. Bardzo, bardzo dziękuję. Dodałaś mi skrzydeł. Jutro zabieram się przygotowywanie nowego projektu. Na pewno podzielę się nim na forum :)

Witam , prezentuję nową inspirację ..kuchnię która została zaprojektowana przez Panią Kasię Sampławską Kałaską z firmy laboarch . Kuchnia ze sporą wyspą oraz częścią pod okienną i słupkami sprzętowymi .. Zastosowaliśmy w niej fornir naturalny oraz blat kamienny . Drzwiczki bez uchwytowe oraz szuflady na systemie servo . Górne szafki otwierane za pomocą tipona ze spodem lakierowanym w którym zamontowana jest kapitalna listwa ledowa . Na ścianie lacobel w kolorze brązu . Miłego , Piotr

_s0.zmniejszacz.pl_DSC09000_zmniejszacz-pl_719915.jpg

_s0.zmniejszacz.pl_DSC09001_zmniejszacz-pl_517020.jpg

_s0.zmniejszacz.pl_DSC08999_zmniejszacz-pl_552626.jpg

_s0.zmniejszacz.pl_DSC09039_zmniejszacz-pl_462950.jpg

_s0.zmniejszacz.pl_DSC09033_zmniejszacz-pl_758237.jpg

Nie wszystkie zdjęcia '' wchodzą" i pewnie niedługo będą nowsze na mojej stronie oraz na stronie Pani Kasi ..;-)

Edytowane przez Nataly Design

A mi sie podoba - (znaczy nie podłoga - nie jestem zamaszystą fanką parkietu) - ale koncepcja kuchni. Skromna, bez wypierdów i bzdetów, ładna i ponadczasowa a poza tym schludna taka i ciepła. zdecydowanie lepiej wygląda w świetle dziennym - wg mnie. szkoda że mikro i piekarnik też nie schowane - gdyby mnie jakieś szaleństwo opętało i miałabym budować się kolejny raz - taką bym sobie zrobiła kuchnię ze schowanym wszystkim( łącznie z kontaktami, których organicznie nie znoszę na widoku)

drobiazgi mnie irytują - np wajha do otwierania lodówki, albo kran biały z tym sreberkiem na tutce, albo blat we fale;) - mimo, że kocham fale ;)- ale to detale i prawdopodobnie podobaja się Właścicielom- a o to biega przecież:)

nie podoba mi się tylko ta deska w poprzek na wyspie jakby od środka, nie wiem co to i do czego służy bo na pewno nie do ozdoby ale nie mam wyspy więc się nie znam...

ogólnie - na tak:)

jak zwykle Piotrze klasa w wykonaniu, pozdrawiam:):bye:

a co do poprzedniej star trekowej kuchni - najfajniejsze jest to, że Właściciel i Szanowna Małżonka - są szczęśliwi i dumni:) I tak ma być

F5 - masz chłopie wyobraźnię....prawie padłam czytając Twoje przemyslenia o imprezach i wrotach do teleportacji itp itd....:bye: pozdrawiam

i wykorzystam sposobność - co prawda w dziale o kuchniach - ale bardzo, ale to bardzo mi się Twoja łazienka podobała F5, ta którą Pesteczka pokazała w konkursie. Przesliczna:)

Edytowane przez amglad1

Pierwszy raz się wypowiadam na temat kuchni wystawionych w tym wątku,czasami miałam ochotę napisać,ale nie chciałam sprawiać przykrości....

W granatowo niebieskiej kuchni oprócz rury ,której od zawsze nie lubiłej,to nie dawałabym okrągłych frontów,których również nie jestem fanką .

I powiem szczerze nigdy w tak w miarę dużej kuchni nie widziałam gorzej umieszczonej płyty grzewczej !!!!Dlaczego ,przecież opary ciepło będzie szło na ścianki szafki po lewej,poza tym mało miejsca dla garów.Przepraszam wygląda to tak jakby ktoś specjalnie chciał wam bbubla w kuchni zrobić.Jeśli to małżonka zaprojektowała to chyba ona nie gotuje tylko Ty.Wiem ,że to przykre co mówię,ale przy projektowaniu trzeba trochę pokory.

Czasami warto sobie zrobić wizualizację ,dać ją na wątek o projekcie i wtedy dużo uwag do przemyślenia można uzyskać przed zamawianiem mebli.

Teraz to za późno na pewne zmiany,ale dzięki temu my tutaj wiemy czego byśmy nie dali lub co nam się bardzo podoba.

A do wypowiedzi skłoniła mnie kuchnia Nataly,bo jest prosta i piękna,parkiet ,blat wymiata.Blat mam zresztą identyczny :)zlew też tylko w czarnym kolorze i z jego rozmiaru jestem zadowolona.Ciekawa jestem reszty domu,a ta brzoza za oknem dodatkowo zdobi kuchnię

Edytowane przez Barbara74

A do wypowiedzi skłoniła mnie kuchnia Nataly,bo jest prosta i piękna,parkiet ,blat wymiata.Blat mam zresztą identyczny :)zlew też tylko w czarnym kolorze i z jego rozmiaru jestem zadowolona.Ciekawa jestem reszty domu,a ta brzoza za oknem dodatkowo zdobi kuchnię

Basia, to jest granitowy blat?????

czy w rzeczywistości te fale na blacie sa takie duże i widoczne? bo może to przekłamanie zdjęcie...?

a widok zza okna - sliczny:)