Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaprawa czy klej

Recommended Posts

Zamierzam stawiać ściany z betonu komórkowego (Solbet). Sprzedawca w hurtowni sugeruje, że coraz więcej osób decyduje się na zaprawę klejową - chociaż jest "troszkę" droższa. "Mój" majster patrzy na to trochę "krzywo". Proszę o radę:

1. czy solbet - jego jakość- spełni warunki do zaprawy klejowej (jeden z argumentów majstra, że nie),

2. inne plusy i minusy - a najlepiej doświadczenia.

Proszę o wypowiedzi. Pozdrawiam Justach

Zaletą kleju to

- robi się szybciej

- budynek dostaje mniej wody (szczególnie ważne na jesień, jeśli chce się mieszkać w zimie).

- dla konstrukcji 1W - brak mostków

- jeśli się klei, a bloczki nierówne, to... majster ma się wziąć do roboty i podszlifować, niech tylko nie równa klejem, bo to kasa...

- jakość budynku klejonego zawsze jest lepsza od murowanego na zaprawę

- majster chce SOBIE zrobić dobrze, nie TOBIE.

- jego kryteria optymalizacji materiału nie muszą i nie są zgodne z Twoimi.

- do nierównych bloczków istnieje fajny patent Tubag klej Vario . Zawiera 3 mm ziarna pumeksu. Do równania "bloczka" wystarcza uderzenie gumowym młotkiem, pumeks "siada" w tym miejscu i można skompensować różnice wymiarowe - to wszystko bez szlifowania.

Zamierzam stawiać ściany z betonu komórkowego (Solbet). Sprzedawca w hurtowni sugeruje, że coraz więcej osób decyduje się na zaprawę klejową - chociaż jest "troszkę" droższa. "Mój" majster patrzy na to trochę "krzywo". Proszę o radę:

1. czy solbet - jego jakość- spełni warunki do zaprawy klejowej (jeden z argumentów majstra, że nie),

2. inne plusy i minusy - a najlepiej doświadczenia.

Proszę o wypowiedzi. Pozdrawiam Justach

Moim zdaniem wszystko zależy od tego czy ściany maja być w technologi 1W czy 2W. Jesli 1W to zwykła zaprawa absolutnie odpada - musi być tzw. ciepłochronna (spoiny max. do 7...10mm) lub klej cienkowarstwowo. Jeśli ma być 2W to może być klej może być zaprawa co ci wyjdzie taniej. Przy 2W ocieplasz wszystko z zewnatrz a ściana pełni tylko rolę konstrukcyjną. Przy 1W ściana jest konstrukcją i zrazem stanowi izolację termiczną. Przy ścianie 1W kupujesz drogą odmiane BK np. 400 lub 500 grubości 36cm natomiast przy 2W kupujesz odmiany dużo tańsze np 700 i grubości 24cm. Jak odmiany są tańsze to bloczki moga być mniej dokładne i może nie być możliwości murować na klej. Natomiast sprawą rozstrzygajacą jest tu technologia 1W czy 2W.

Pozdrawiam

Z tego co piszą na stronie SOLBETU najtaniej wychodzą bloczki w chwytach po brutto 6,71zł/szt.

P+W są o ponad 50% droższe (10,44zł/szt) więc się nie opłaca.

Wszystkie bloczki 24cm mają niestety uchwyty montażowe, które bardziej przeszkadzają niż pomagają.

http://www.solbet.pl/bloczki_solbet__chwyty.php

Murowałem na zaprawę cem-wap. bloczki 24 odm.600, będzie jeszcze 12 cm styropianu. Uważam że zrobiłem bardzo dobrze wybierając zaprawę, dlatego że:

-w konstrukcji budynku było dużo elementów z żelbetonu (wieńce,słupki), więc i tak nie obeszło się bez betoniarki.

-bardzo łatwo utrzymać poziom ścian - odpada skrobanie bloczków.

-moduł 25 cm (24 cm wys.bloczka plus 1 cm zaprawy) jest bardzo praktyczny - 6 warstw bloczków daje 150 cm - idealna wysokość standartowych otworów na okna, 9 bloczków - 225 cm minus 17cm na styropian i wylewkę co daje 208 cm na drzwi.

-tynk od wewnątrz lepiej się trzyma w bruzdach spoin.

Myślę, że murowanie na klej przy ścianie dwuwarstwowej to przerost formy nad treścią.

• 10 months później...
  • 4 weeks później...

Większość murarzy podchodzi do BK na klej jak pies do jeża bo jest to technologia mniej znana, przyzwyczajeni są do zaprawy i na klej wykonawstwo musi być dużo dokładniejsze.

Co do jakości spoiny to podam przykład z mojej budowy. Trzeba było rozebrać kawałek ściany wewnętrznej która była częściowo na klej a częściowo na zaprawę. Zaprawa puściła bez problemu a tam gdzie był klej bloczków nie dało się już odzyskać tak trzymał. O ciepłochronności już nie wspomnę.

Majster który buduje mój dom ma dwie stawki za robociznę

Beton komórkowy na klej - niższa.

Beton komórkowy na zaprawe - wyższa.

On preferuje technologię na klej - ja nie bede się go czepiał niech muruje na klej

w technologii która zna i lubi będzie lepiej wykonane.

no bo przy kleju jest mniej roboty -praktycznie odpada "betoniarkowy"