Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi z drewna egzotycznego - praktycznie (Boorg help:)

zielonooka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wojtku2112 tobie należy się tytuł Wielkiego Cornicusa - guru sekty parkieciarzy!!! :wink: :lol: :lol: :lol:

:oops: :oops: Improwizowalem - wybacz :lol: :wink: .

Hi,hi wolne zarty prosze Pana boorga :p To ja Cie slucham jak swinia grzmotu i nawet od pewnego czasu popisuje sie juz na budowach wiedza od Ciebie zdobyta hue,hue.

:lol: :lol: :lol:

wojtku2112 tobie należy się tytuł Wielkiego Cornicusa - guru sekty parkieciarzy!!! :wink: :lol: :lol: :lol:

:oops: :oops: Improwizowalem - wybacz :lol: :wink: .

Hi,hi wolne zarty prosze Pana boorga :p To ja Cie slucham jak swinia grzmotu i nawet od pewnego czasu popisuje sie juz na budowach wiedza od Ciebie zdobyta hue,hue.

:lol: :lol: :lol:

To nie mówmy o tym głośno bo wyjdzie, że prowadził ślepy głuchego!!! :wink: :lol: :lol: :lol:

A myśmy są nadzieją milionów!!! :lol: :lol: :lol:

quebracho

;)

http://www.forestal-quebracho.com.ar/imagenes/h13.jpg

a tu kompletnie inne...

http://www.elojocreativo.com.ar/imagenes/artistadelmes/lucreciap-despertar.jpg :wink: :lol:

z tego co widze w necie popularne na figurki i meble

odcienie drewna - wiem ze sa tak rozne ze fotki to tylko przymiarka zeby wiedziec o co pytac

bede ogladac w rzeczywistosci

podoba mi sie wenge ale nie to prawie czarne ale takie w kolorze czekolady

tyle ze ciut za malo uslojenie widac

ja lybie jak widoczna jest faktura...

a teak? widzialam takie piekne zdjecia... trzeba zobaczyc jak to wyglada faktycznie

Boorg, Wojtek - a taki strzał na szybko - jako ciekawostka ? :wink:

Jakie Waszym zdaniem drenwo jest takim "diamentem" wsrod parkietów ?:p

takie najbardziej snobistyczne, efektowne, ohh i ahh ?;) :D Teakowe?

Wojtek - jestes pewien ze doussie to odmiana merabu?

ja wyczytalam ze doussie pochodzi z afryki, a merabu - malesia, indonesja.... :-?

Bardzo dobrze wyczytalas :D

Metaseqoia glyptostroboides to ani "meta" ani "sekwoja" chociaz podobno metasekwoja w dodatku chinska :lol: :lol: Podobnie jest ze swinka morska . Ot nazwa na uzytek nie zadna tam odmiana swini , w dodatku dussie africa to chyba nawet gatunek endemiczny /cos mi sie kolacze , ale tu lepiej zapytac biologa /

:wink:

quebracho

;)

http://www.forestal-quebracho.com.ar/imagenes/h13.jpg

albo np takie :))

http://img106.imageshack.us/img106/3008/querbacho8fg.jpg

To drewno o bardzo wyraznym i pieknym rysunku, niezwykle twarde V kl w skali Janka, twardosc nawet 1500kG/cm2, wspaniale do polerowania, robi sie z niego schody, posadzki, meble - rewelacja . A i figurki jak z kamienia wychodza :p . Trudne w obrobce.

...Jakie Waszym zdaniem drenwo jest takim "diamentem" wsrod parkietów ?:p

takie najbardziej snobistyczne, efektowne, ohh i ahh ?;) :D Teakowe?...

A dlaczego Teak??? :o

Prędzej powiedziałbym że czarny dąb i wenge. :-?

A tacy z "mega grubym" portfelem to kładą inne podłogi: z rozetami, bordiurami, kostkami mahoniu i takimi tam "głupotami". To chyba jest snobizm (a może ekscentryzm :wink: ).

No i jaka decyzja Agnieszko, bo jak widzę dyskusja trwa i trwa i trwa.... :wink: ?

Fajnie Was czytać - Cornicusy :wink: :D .

No w stronę doussie olejowanych idę :D

Chłopaki spece nasze powiedzcie jeszcze co taniej wyjdzie - kupic deske litą i ja cyklinowac i olejowac? czy parkiet gotowy kupic? a czy z tego doussie jest parkiet 1-pasmowy?

Wciaz jak widzisz Sonika walczę :lol:

Zielonooka a Ty to ja Cie mam - w swym czasie poradzę się co do zywopłotów :D

a nie, to ja takich rozetek nie lubie

lubie duuuze powierzchnie drewniane;)

O teak spytalam bo mi sie wlasnie ten gatunek drewna kojarzy z mega wysoka jakoscia :wink: (i cena;)) ale to tylko moje skojarzenia

Boorg moze inaczej - pytanie takie:

chce miec podloge z drewna o bardzo ciepłym ale dosyc ciemnym odcieniu..., nie wpadajacy w czerwnienie roze, pomarancze, czy w mahon

jesli juz to w zlotawy odcien ale ciemny

myslalam o czyms a'la gorzka czekolada (ale ten chyba ciut za zimny i troche ze ciemny....)

ma byc cieply , chodzi mi o gleboki odcien i dosyc zdecydowany i intensywny kolor (od ciemnego brazu do bardzo ciemnego brazu)

....- plus do tego wyrazny rysunek slojów

znajde cos?

...Boorg moze inaczej - pytanie takie:

chce miec podloge z drewna o bardzo ciepłym ale dosyc ciemnym odcieniu..., nie wpadajacy w czerwnienie roze, pomarancze, czy w mahon

jesli juz to w zlotawy odcien ale ciemny

myslalam o czyms a'la gorzka czekolada (ale ten chyba ciut za zimny i troche ze ciemny....)

ma byc cieply , chodzi mi o gleboki odcien i dosyc zdecydowany i intensywny kolor (od ciemnego brazu do bardzo ciemnego brazu)

....- plus do tego wyrazny rysunek slojów

znajde cos?...

A jak wyobrażasz sobie złotawy odcień brązu nie trącający kolorem pomarańczowym??? :o

Jak wyobrażasz sobie ciemny brąz, który w świetle słonecznym nie błyszczy czerwienią lub pomarańczem??? :o

Gorzka czekolada faktycznie jest zimnym brązem. Jak ją ocieplić? zielenią :o a może żółcią, pomarańczem i czerwienią??? :oops:

Czy ty na pewno chcesz egzotyczną brązową podłogę??? :o

[btakie najbardziej snobistyczne, efektowne, ohh i ahh ?;) :D Teakowe?

Teak , bankirai to wspaniale drewno ale na tarasy,lazienki bo nie ma potrzeby, zeby je impregnowac specjalnie czy lakierowac, nie najlepiej chyba sie poleruja a wiec parkiet lakierowany jedynie zeby nadac mu troche polysku :wink: , no i jest to drewno dosyc miekkie.

Nie mam pojecia co moze byc takim diamentem wsrod parkietow, mysle , ze to raczej kwestia gustu a gatunkow rzadkich i drogich jest bardzo duzo np heban :p

...No w stronę doussie olejowanych idę :D

Chłopaki spece nasze powiedzcie jeszcze co taniej wyjdzie - kupic deske litą i ja cyklinowac i olejowac? czy parkiet gotowy kupic? a czy z tego doussie jest parkiet 1-pasmowy?...

Oj kobiety, kobiety. :x

Sama pisałaś, że nie chcesz cyklinować to kupuj gotową podłogę. A co jest lepsze??? Jak masz sprawdzonego rzemieślnika to z obydwu podłóg będziesz tak samo zadowolona. :p Jak masz partacza to szkoda podłogi. :(

Więc jak Ci lepiej bez cyklinowania to co pytasz się nas o zdanie??? :wink:

A parkiet 1-pasmowy będzie na 100%. Chyba, że chodzi Ci o panel drewniany, to wtedy musisz poszukać. :roll:

Ot i cała wiedza. :wink:

Wojtek nie :(

tzn fajny ale w sumie jest jasny - bardzo duzy kontrast ale nie mozna nazwac tego "ciemym" i brazowym

no nic musze poszukac nie po fotkach a po sklepach... ale dzieki za cierpilwosc :oops:

Boorg - mam problem z przekazem informacji przepraszam :wink:

cieply braz - niech sobie tam w sloncu w czerwien wpada czy pomarancz - chodzi o to by nie był to główny element koloru te pomarancze , tylko wlasnie głeboki brąz

ciepły , brązowy i ciemny

Zielonooka wtršcę trzy grosze.Mam w sypialniach i gabinecie Męża olejowane lapacho.Jest miłe w dotyku, takie "tłuste" ,połknęło dużo mniej oleju niż merbau,jest gładkie . Kolory : sš deski zielonkawe-więcej ich w sypialni córki ,bo lubi zielony,sš rude,pomarańczowe i sš głęboko bršzowe ,sš i z paskami czerni.Kolorystycznie niestabilne.Najbardziej lubię te bršzowe .Kiedy parkiet już leżał zobaczyłam na żywca sucupirę.Gdybym wczeœniej jš widziała może ...może,ale jest szorstka.Lapacho jak pupa niemowlaka.Sporo czasu spędzam z dziećmi na podłodze stšd moje dziwne kryterium.Lapacho w gabineci Męża podchodzi pod sam kominek otwarty i tam widać jak proacuje.Jak się pali rozchodzi się.Po sezonie kominkowym wraca na swojš pierwotnš pozycję- i tu wierzę w kleje elastyczne.

Ale dzisiaj był pogrom. Ufff...

A tak dla porządku: LAPACHO.

Twarde jak diabli :evil: ale stabilne ono nie jest. Najbrzydsze podłogi jakie widziałem z egzotyków, to były podłogi z desek lapacho: strasznie duże szpary między deskami i wyłódkowane drewno. Po prostu koszmarek. :( Więc pomny swoich doświadczeń i negatywnych doznań, jedyną podłogę z lapacho jaką polecam z czystym sumieniem: to mozaika przemysłowa. :p

Odnośnie kolorów: to mix brązów, zieleni, beżów. Ale w oświetleniu sztucznym (żarówki energooszczędne) ma dziwny fioletowy odcień :o (przez co podłoga sprawia wrażenie sztucznej). :(

Nie wiem jak zachowuje sie lapacho w parkietach gotowych (nigdy takich nie kładłem) - powinno być dużo stabilniejsze. I wtedy w połączeniu ze swoją twardością może być podłogą "nie do zdarcia". :roll:

SUCUPIRA - drzewo polecane przez naszego włóczykija Tonny Halika. Podłogi, które kładłem, wszystkie olejowałem (dziwne, ale prawdziwe) więc nie wiem jak wielka różnica jest w ich kolorystyce (pomiędzy lakierem a olejem).

Z jedną z użytkowniczek jestem w kontakcie: podłoga leży u niej rok i wciąż jest z niej bardzo zadowolona (rodzinka 2+1 i bardzo aktywne życie towarzyskie). Właśnie ona powiedziała mi o tym Tonny Haliku (sama wiele podróżowała po Ameryce Płd.). :p

i to chyba tyle.

P.S.

A to przykład jak drewno wygląda w zależności od pokrycia (na przykładzie starej podłogi dębowej):

Od lewej: olej; po środku: lakier chemiczny (lekko brązowy w stanie płynnym); po prawej: lakier wodny (lekko żółty w stanie płynnym)

http://www.magix-photos.com/mediapool02/A4/E9/69/20/9E/F4/11/DA/B3/21/3F/9E/D4/4C/25/9A/oma/10/2345B780D3AF11DA998E94A6D44C259A.jpg