Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny monta? okien

tczarek

Recommended Posts

Ja jeszcze nie montowałem, ale z lektury wiem, że:

1. Przy ścianach jednowarstwowych w połowie przegrody

2. Przy ścianach dwuwarswtowych zewnętrzna płaszczyzna okiennicy musi być zlicowana z łączeniem ściany z ociepleniem.

3. Przy trzywarstwowych nie pamiętam, ale jak tzeba to sprawdzę w domu

Wszystkie szpary wokół okna trzeba wypełnić pianka, nie można łączyć parapetów zewnętrznych i wewnętrznych - szczególnie jeśli dobrze przewodzą temperature.

Otóż mam bardzo niemiłe doświadczenia z montażu okien u moich rodziców w bloku. Firmy te, a może ta Firma pracowała na akord. Efekt takie, że jak nie dopilnujesz, a na budowie nie jesteś w stanie bo przyjedzie trzy albo cztery zespoły, które zakładają okna równolegle, to przy oknie jest tylko trzy kotwy. Odległość od krawędzi ściany do ramy okna w każdym oknie jest inny. To takie większe błędy. Oczywiście jast kilka innych niedogodności.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Gwarancję oczywiście się traci, ale zyskuje się kwotę za montaż. Z tym, że montaż to niestety niewielka kwotka. Matariały do motażu zawsze liczy się osobno (pianka, kotwy, dyble). Warto więc przy zakupie oprócz negocjacji cenowych proponować dilerowi gratisowy montaż. Osobiście nie podjąłbym się montażu okien, ponieważ jest to w pewnym sensie robota zanikowa, czyli nie bardzo jest jak poprawić spapraną pracę. Ponowny demontaż i montaż - nie warto się uczyć na własnym domu. Osobiście patrzyłem na ręce jak ekipa montowała czternaście okien, w tym dwa duże (tarasowe i balkonowe )... ale jak ktoś się uprze to do dzieła. Hulaj dusza piekła nie ma.U siebie wolno wszystko .

Jeżeli w treści warunków gwarancji nie jest określony nakaz montażu przez określonego dostawcę oraz montaż został wykonany zgodnie z wytycznymi podanymi w aprobacie technicznej oraz zgodnie z wytycznymi producenta to gwarancji się nie traci. Przed zakupem okien nalezy żądać od sprzedawcy tych dokumentów.

Pozdrawiam

Oczywiście zgadzam się z tobą, że trzeba mieć coś takiego na piśmie od sprzedawcy. Ja takie papiery dostałem nim opłaciłem okna. A swoją drogą nie wiem czemu ekipy "FIRMOWE" tak zawyżają ceny montażu okien. Spotkałem się z cenami od 20 zł/mb netto (+7%VAT) do 30 zł/mb.

Gdyby podeszli do sprawy inaczej, większość kupujących zamawiała by okna z zamontowaniem

Ale ceny?!

Dzwoniłem do przedstawiciela OKNOPLAST-u. Montaż firmowy 12 zł netto za 1mb. W cenie wszystkie materiały - pianki, taśmy , kołki , kotwy. Te 20-30 zł to chyba coś nie tak?

Ja mam 13 okien - 58 mb - z materiałami to wyjdzie ok. 700 zł. Materiały ca. 250-300 zł. Sam tego nie zrobię - potrzebna druga osoba i pewnie 2-3 dni roboty. Amator zawsze wykonuje takie prace dłużej.Przy cenie wszystkich okien wynoszącej ok. 9000 - 11000 zł (wybór koloru, okleiny, okuć itd.) warto chyba dorzucić te 400 za robociznę... Natomiast gwarancja jest nie tylko na wyrób ale także na wykonanie. Zdarza, że przy sprzedaży i montażu przez firmę otrzymuje się np. 5 lat gwarancji, natomiast przy sprzedaży okien bez montażu gwarancę skraca się o np. 2-3 lat.

Wiesław

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Ja montowałem sam.

Gwarancja pozostaje jeśli okno jest idealnie "pod wagę" (pion i poziom)

[Ofkens2-plastiki]

Zamontowałem 4 lata temu - wszystko jest ok.

jak to robiłem w najprostrzy sposób (ściana jednowarstwowa BK) ocieplona styropianem.

Do boków ściany przykręcałem listwy tak by okno mogło się na nich oprzeć (listy pod wagę w pionie). Krawędź listwy od strony wewnętrznej była 5 cm przed połączeniem ściany ze styropianem (po to aby mieć do czego przymocować parapet zewnętrzny.

Następnie na dnie otworu (dół) układałem i poziomowałem listewki na których kładłem okno.

Mocowałem kotwy i przykręcałem je na kołki do śiany (po uprzednim dopchnięciu okna do listwy pionowej.

Potem tylko oblanie wszystkiego pianką montażową i gotowe.

Szybko zgrabnie i jak dotąd nic się nie dzieje z oknami (odpukać)

Pozdrawiam i powodzenia

• 5 weeks później...
Zamontowałem u siebie i u znajomych w sumie 20 okien, to żaden problem. Rama okna nie może żadną częścią dotykać ściany, wszystko musi być według poziomicy. Przed piankowaniem okno musi być zaklinowane ( kliny tylko w narożnikach) i powinno się swobodnie otwierać. Podczas piankowania okno musi być zamknięte.

- w scianch dwu- i trojwarstwowych okno powinno przynajmniej stykac sie jedna krawedzia z ociepleniem

- i piankowac trzeba pianka niskorozprezna

- jesli montujesz rolety tez nie moga przylegac bezposrednio do okna ani do scian (stosuje sie specjalne gabki samoprzylepne)

- wyregulowac okna kilka dni po montazu

zakladalem okna pod okiem fachowca. nie jestem specjalista w tej dziedzinie ale dodalem tych pare szczegolow ktore pamietam z mojej praktyki, a ktore kiedys spartaczyli nam monterzy kiedy zmienialismy okna w wynajmowanym mieszkaniu

powodzenia!