Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko można zrobić..... Tylko po co? I za ile?

Grzejniki o układzie wodnym wyłącznie z miedzi, nadające się bez problemów do układu otwartego to jak oczywiście powszechnie wiadomo :wink: (nieprawdaż forumowi doradcy),

grzejniki regulus - http://www.regulus.com.pl

Cechą grzejników Faviera była(jest) ich wysoka moc związana z dużą powierzchnią czynną.

Wiązało się to z dużą ich masą. Przy dzisiejszej cenie miedzi, podobny grzejnik z tego metalu, dodatkowo wykonany jako swoisty prototyp,

byłby szalenie drogi.

Niech w tej sprawie wypowie się może Janussz, który zeznał, iż swego czasu produkował fawiry.

Dlatego też polecam uwadze regulusy, które przez swą równie wysoką w stosunku do masy powierzchnię czynną., pracują wydajnie zarówno w wysokiej jak i w niskiej temperaturze.

Hmm!! Pytałem o jabłko proponują gruszkę, no trudno.

To tylko tak wyjaśnię dla potomności koszt regulusa kanałowego z pozostałym osprzętem za metr bieżący około 1000 PLN. Koszt 1 metra bieżącego Faviera 75 PLN bez osprzętu. Uwaga !!!! Po zamontowaniu grzeją tak samo a widać kratkę. Policzmy ile może nas kosztować więcej wykonanie grzejnika z miedzi wraz z dodatkowymi akcesoriami u miejscowego rzemieślnika. To zadanie pewno wykona dział marketingu Regulusa:D. Ja wiem.

Pozdrawiam

radko!

Skoro wiesz to po co pytasz?

Ciekawe, że regulus lub ktokolwiek inny na to nie wpadł, że można robić grzejniki Faviera z miedzi ? :o

I tak ich w podłodze nie widać.

Liczmy szybko: Cena 1 kg miedzi - to około 25 PLN x powiedzmy 10 kg/mb + robocizna, koszty "zaopatrzenia", pozostałe materiały i koszty.....

Extra biznes!

Produkowałem (mam nawet sprzęt do upłynnienia :lol: ) Faviery.

Myślę Radko, że nie da rady z miedzi. Dlatego, gdyż cały sęk w tym, że taśma miedziana jest bardzo plastyczna. Nie jest sprężysta jak stalowa.

Taśma stalowa opina rurę sprężyście. Na miedzi tego nie uzyskasz.