Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż

Deks

Recommended Posts

Witam,

mam nastepujący problem, z dwu stron działki płynie rzeczka, piwnica jest wykonana po środku domu i dno piwnicy jest poniżej lustra rzeki, ściany fundamentów są zaizolowane papą i styropianem i folią wypustkową, piwnica jest zaizolowana papą i posmarowana jest środkiem bitumicznym, na to jest zrobiona druga wylewka zazbrojona wraz z wodą szklaną, od ścian fundamentów odsunieta jest sciana z cegły o 10 cm za którą połozona jest folia i zalane jest to betonem z wodą szklaną. dom zasypany jest ziemia rodzimą a rynny są jeszcze nie wpuszczone do ziemi. Co większe opady w piwnicy pojawia sie 10 cm wody a po zimie bylo nawet 1 m.

Proszę o pomoc w pozbyciu sie problemu wody w piwnicy - jaki drenaż zastosować, jak odprowadzić wodę wiedząc ze lustro rzeki jest na wysokości 80 cm nad poziomem posadzki w piwnicy - rzeczka oddalona jest od domu jakies 10m

poddaj się jak nie chcesz kosztów.

Albo spróbuj z rząpia jak ja.

Jedyne na razie sprawdzone.

Nie rób dodtakowych kosztów - bo efekty będą zerowe..l

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

Czy można w wykopie ułożyć rurę obsypać ją kamykiem i zasypać ziemią do samej góry do poziomu gruntu ?

rura z kamykiem będzie owinięta geowłókniną a grunt jakią taki słabo przepuszczalny jakiś ił czy coś tego typu

zrobiłem tanio tak

rura, owinieta geowłóknina

od budynku stary ze złomu panel grzejny

z drugiej strony też

i sypałem kamień (płukany - z huty - wysoko miałem żwirem bym sie nie wypłacił)

I tak - usypane w srodku - panele do góry o metr

I dalej.

Aż do gruntu.

Pompuje 5 rok - jak zaglądam do studzienek po roztopach to wali jak z pompy na wsi takiej co to sie ręka machało.

Idzie jak burza, odprowadza daleko - i spokój.

Ale pracy troszkę i pilnowania i nie pozwólcie sie przekonać że - "na dole obsypać żwirem - a potem to zasypać, wziąść kasę i w długą.

Witam,

sąsiad zrobił odprowadzenie wody z rynien swojego domu wzdłuż ogrodzenia dzielącego nasze posesje (fundament betonowy i słupki z siatką ogrodzeniową). Niby nic takiego, ale drenaż jest dokładnie wzdłuż całego fundamentu ogrodzenia tuż przy nim (rura drenażowa fi 100 w obsypce żwirowej). Mam obawy odnośnie takiego rozwiązania bo wydaje mi się, że nie jest to bez wpływu na trwałość ogrodzenia. Co o tym sądzicie ? Może nie ma się czym przejmować, ale jednak jakaś niepewność jest - np, czy ogrodzenie nie zacznie się sypać za jakiś czas z tego powodu, lub podmoknie i będzie się przechylać ?

Prośba o Wasze opinie na ten temat

ma na 100%

ja co prawda nie zagrażam nikomu bo obok pustka - ale w porze deszczowej raz pomyślałem że rura pękła - tak dawało i wybijało.

I że ma wpływ na wszystko co po drodze to nie ma to tamto.

Nawet moje robią obok doły i rowy z ciśnienia i nadmairu wody.

Opierdziel go wcześniej - niz sie przyzwyczai że tak ma zostac.....

• 4 weeks później...
  • 2 years później...

Witam.

chce wode z dachu wpuscic do drenazu ktory bedziemy wykonywac z sasaidami , chcailem zapytac jaka rure zastosowac do samego drenu , tak zeby odbierala wode z dachu i jednoczesnie w jakims malym stopniu osuszala teren . Chodzi mi o to czy rura drenarska ma być otworowana na calym obwodzie , czy taka z pelnym spodem ?? Bo wode z dachu to rozumiem ze pelnymi rurami z pcv.

Zanalazlem cos takiego , czy kktos stosowal tkie rury ?? http://www.polyteam.pl/index.php?page=ruryd

Jeszcze jedno czy wode z dachu moge bezposrednio puscic do rury drenarskiej poprzez trójnik ?? ałozmy ze rura drenarska bedzie 200.

Witam.

chce wode z dachu wpuscic do drenazu ktory bedziemy wykonywac z sasaidami , chcailem zapytac jaka rure zastosowac do samego drenu , tak zeby odbierala wode z dachu i jednoczesnie w jakims malym stopniu osuszala teren . Chodzi mi o to czy rura drenarska ma być otworowana na calym obwodzie , czy taka z pelnym spodem ?? Bo wode z dachu to rozumiem ze pelnymi rurami z pcv.

Zanalazlem cos takiego , czy kktos stosowal tkie rury ?? http://www.polyteam.pl/index.php?page=ruryd

Jeszcze jedno czy wode z dachu moge bezposrednio puscic do rury drenarskiej poprzez trójnik ?? ałozmy ze rura drenarska bedzie 200.

Wode najpierw powinines skierowac do malego zbiornika, chocby zrobionego z rury 400mm, po to zeby na jego dnie osadzal sie piasek, a nie trafial do drenazu rozsaczjacego. Inaczej, zanieczyszczenia z dachu (po tygodniu bez deszczu), liscie itp, zatkaja Ci szybko drenaz.

Ilosc drenzu, srednica rur itp powinna byc dostosowana do chlonnosci Twojego gruntu. Tu szczegolow nie podam jak to sprawdzic, policzyc.

Moim zdanie rury z dziurkami na pelnym obwodzie. Te z czesciowymi dziurkami, sa po to zeby od gory wode z gruntu zbierac, a pelnym dolem tranposrtowac.

Nie musza to byc rury o duzej sztywnosci, szkoda kasy.

Rury powinienes obsypac piaskiem, idealnie grubym zwirem, po to, zeby wraz z opadami nie wmywalo do srodka do rury drobionutkiego mułu.

Gruby zwir dodatkowo stanowi zbiornik wody, bo wokol kamyczkow zostaje sporo pustego miejsca.

marcin

• 11 months później...

Witajcie,

Podłączę się pod wątek, chociaż jeszcze nie wiemy czy robić drenaż czy nie. Mamy dwa budynki (dom i garaż) i póki co po prostu (od ponad roku) mamy założone ryry spustowe... i woda z nich leje się "tam gdzie chce" - nie komentujcie tego :)

Generalnie nie ma tragedii i wilgoć po roku pojawiła się "tylko" w spiżarce (tam nie ma ogrzewania), piwnic nie mamy. Przy intensywnych opadach jest jednak mokro wokół domu i wiadać, że ziemia jest mocno nasączona. Fundamenty nie pamiętam jaką mają wysokość ale są zamalowane dysperbitem, ocieplone, na to folia kubełkowa ale już obsypane chyba zwykłą ziemią z wykopu.

Zastanawiamy się jak odprowadzić wodę z dachów jak najdalej od budynku. Bierzemy pod uwagę:

a) "jakieś" korytka odprowadzające wodę parę metórw od budynku

b) drenaż (nie wiemy jaki)

c) odporowdzenie wody do paru studni chłonnych

Na znacznej powierzchni działki mamy na około 1m kolektor poziomy od pompy ciepła.

Pytanie - w jaki sposób "tanio" odprowadzić wodę z rur spustowych od budnyku na dalszę odległość?

Jeśli macie odpowiednie warunki geologiczne to polecam nieśmiało moje rozwiązanie :D :)

http://forum.muratordom.pl/entry.php?124154-Zagospodarownie-deszcz%C3%B3wki

http://forum.muratordom.pl/entry.php?124158-Zagospodarownie-deszcz%C3%B3wki-cd

Jakbyście napisali (tutaj albo na priv) gdzie dokładnie mieszkacie to być może będę mógł pomóc bo dość dobrze znam budowę geologiczną woj. pomorskiego.

• 1 year później...

Odgrzeję :)

Chcę zrobić drenaż rynien. Dachu mam ok 250m2, rynien 6 (po 3 na stronę). Grunt to przepuszczalny piasek, nigdy z wodą nie było problemu. Rury spustowej planuje wpuścić w studzienki z osadnikiem połączone z rurą drenarską przez ok 1m rurę pełną.

Planuje dać ok 8m rury drenarskiej (110) na rynnę, rury obwinąć geowłókniną i dać podsypkę (ok-15-20cm) z kamieni (frakcja 16-32).

Czy mam słuszne założenia, czy czegoś za mało / za dużo ?

Założenia słuszne ale trochę się obawiam czy 8m rury drenarskiej odbierze wodę z rynny. Skoro masz tak przepuszczalny grunt to chyba tak, ja bym jednak dał sporo tej podsypki pod rury.

ok drenaż gotowy. 3 dni pracy i 6 rynien + 2 odływy z wew zrobione. Teraz jednak aż tyle bym nie dawał rury, dawałem 5-8m + w niektórych jamy chłonne.

Sąsiad ma od 20 lat rurę z kolankiem i nigdy nawet o metr od domu kałuża nie doszła. W międzyczasie miałem zrobione takie dziury na 1,5 szpadla i woda dochodziła do max 2/3 wys, a pojemność była jak z wiadra. Także grunt mam chłonny, bo to piasek. Myślę, że bez problemu wystarczy co zrobiłem, ostatnią nawet dałem 4,5m - zobaczymy czy styknie. Wkurzyłem się tylko na kamienia, kupiłem 5 ton a kamienie były zmieszane z piachem. Fianlnie dawałem geowłokninę tylko od góry.

• 2 years później...
Przy "normalnym" drenażu spadek takiego rurociągu może być naprawde minimalny i wynosić już nawet 0,1%.
Jak to jest z tym spadkiem rur drenażu? W różnych miejscach czytam, że 0,1% do 5% - toż to 50-krotność. Raczej skłaniam się ku opcji 0,5%, a nie 5% jak ktoś gdzieś pisał.

Zrobiłem drenaż opaskowy wokół piwnicy. Póki co - piwnica jest zakryta stropem, ale dachu jeszcze nie ma i jest otwór na klatkę schodową. Od kilku dni pada - sami wiecie. Czy to normalne, że pomimo ułożenia drenażu woda w piwnicy jeszcze stoi? Nie ma jeszcze betonu w piwnicy.

Innymi słowy - jak szybko drenaż powinien odbierać wodę?

I jak? Sytuacja się ustabilizowała i nie masz wilgoci?