Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnie (POŚ) - istotne informacje

Recommended Posts

Na stronie bioeko jest coś takiego

5. Jeżeli ktoś decyduje się na studzienkę chłonną (może być istniejące rozszczelnione i oczyszczone szambo) musi pamiętać o zachowaniu odległości minimum 25m od granic działki lub 30m od istniejącego ujścia wody pitnej (w świetle istniejących przepisów rozporządzenia o warunkach zabudowy Dz. -Ust 75 poz. 609).

Jaka więc ma być ta odległość od granicy działki bo zgłupiałam 25m czy 2m. Bo jak 25 to niech mi ktoś powie ile ludzi ma działki szerokości 50m :o

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc,

Moze bede nudny, ale chcialbym wrocic do tematu odleglosci POS od studni. Jesli na swojej dzialce moge bez problemu spelnic wymaganie odleglosci 30m miedzy POS a studnia, a na sasiednich dzialkach nie ma istniejacych studni, to czy to wystarczy, by byc w zgodzie z przepisami? Dzisiaj powiedziano mi, ze musze tez umiescic POS co najmniej 25m od granicy, tak, by sasiad mogl kiedys zrobic sobie studnie 5m od plotu, co da w sumie 30m miedzy potencjalna studnia sasiada a moja POS. Czy to prawda, ze musze spelnic takie zalozenie?

Pzdr!

To chyba sama sobie odpowiem:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 r., Nr 75, poz. 690)

Rozdział 7

Zbiorniki na nieczystości ciekłe (§ 34-38)

§ 34.

Zbiorniki na nieczystości ciekłe mogą być stosowane tylko na działkach budowlanych nie mających możliwości przyłączenia do sieci kanalizacyjnej, przy czym nie dopuszcza się ich stosowania na obszarach podlegających szczególnej ochronie środowiska i narażonych na powodzie oraz zalewanie wodami opadowymi.

§ 35.

Zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe, doły ustępów nieskanalizowanych oraz urządzenia kanalizacyjne i zbiorniki do usuwania i gromadzenia wydalin pochodzenia zwierzęcego powinny mieć dno i ściany nieprzepuszczalne, szczelne przekrycie z zamykanym otworem do usuwania nieczystości i odpowietrzenie wyprowadzone co najmniej 0,5 m ponad poziom terenu.

§ 36.

1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe, dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż 4 i podobnych urządzeń sanitarno-gospodarczych o pojemności do 10 m3 powinna wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz do magazynów produktów spożywczych - 15 m,

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 7,5 m.

2. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości urządzeń sanitarno-gospodarczych, o których mowa w ust. 1, powinny wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi - 5 m, przy czym nie dotyczy to dołów ustępowych w zabudowie jednorodzinnej,

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m.

3. Odległości pokryw i wylotów wentylacji z dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc większej niż 4 oraz zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe i kompostowników o pojemności powyżej 10 m3 do 50 m3 powinny wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń wymienionych w ust. 1 pkt 1 - 30 m,

2) od granicy działki sąsiedniej - 7,5 m,

3) od linii rozgraniczającej drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 10 m.

4. Właściwy organ w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w porozumieniu z państwowym wojewódzkim inspektorem sanitarnym, może ustalić dla działek budowlanych położonych przy zabudowanych działkach sąsiednich odległości mniejsze niż określone w ust. 1 i 2.

5. Kryte zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe oraz doły ustępowe mogą być sytuowane w odległości mniejszej niż 2 m od granicy, w tym także przy granicy działek, jeżeli sąsiadują z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej, pod warunkiem zachowania odległości określonych w § 31 i § 36.

6. Odległości zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe i kompostowników o pojemności powyżej 50 m3 od budynków przeznaczonych na pobyt ludzi należy przyjmować zgodnie ze wskazaniem ekspertyzy technicznej, przyjętej przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

§ 37.

Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach.

No to chyba jednak 2 metry.... :roll:

Ja mam nastepujacy problem jezeli ktos mi odpowie to z gory dziekuje.

W projekcie mam szambo a ja chce POS, ale rura kanalizacyjna w projekcie wychodzila na polnoc a ja mam wykopana z drugiej strony domu na poludnie.

Zle mi na projekcie narysowali, dom stoi i musze to zmienic, ale slyszalam ze moze byc z tym problem.

Czytalam forum ale nic o tym nie znalazlam. Chce zmienic nie tylko szambo na POS ale wylot kanalizy.Nie wiem czy architekt bedzie musial to zmienic w projekcie, a pozniej zglosic to w starostwie.

Pytam bo jestem zagranica a jak przyjade to mam tylko miesiac na zalatwienie tego. Jak sie nie da tego zrobic to nie moge robic podlogowki i wylewek bo trzeba najpierw rozwiazac sie z kanaliza PROSZE O JAKIES RADY.

Ja mam nastepujacy problem jezeli ktos mi odpowie to z gory dziekuje.

W projekcie mam szambo a ja chce POS, ale rura kanalizacyjna w projekcie wychodzila na polnoc a ja mam wykopana z drugiej strony domu na poludnie.

Zle mi na projekcie narysowali, dom stoi i musze to zmienic, ale slyszalam ze moze byc z tym problem.

Czytalam forum ale nic o tym nie znalazlam. Chce zmienic nie tylko szambo na POS ale wylot kanalizy.Nie wiem czy architekt bedzie musial to zmienic w projekcie, a pozniej zglosic to w starostwie.

Pytam bo jestem zagranica a jak przyjade to mam tylko miesiac na zalatwienie tego. Jak sie nie da tego zrobic to nie moge robic podlogowki i wylewek bo trzeba najpierw rozwiazac sie z kanaliza PROSZE O JAKIES RADY.

Ja mam identycznie: w projekcie szambo a chcemy POŚ. Nasz architekt mówił, ze na szambo musi być pozwolenie bo wielkością przekracza ileś tam i na takie budowle wymagane są pozwolenia i dokumenty wszelkie. Na PoŚ nie jest to wymagane i składając papiery do starostwa o pozwolenie na budowe i tak wspisuje się szambo a potem juz w trakcie budowy niesie się jakieś tylko wyjaśnienie do starostwa i dołącza do dokumentów. To tak w skrócie...

Podciągam ponieważ ten wątek (konwersja szambo->POŚ) mnie zainteresował.

Także mam w projekcie usytuowania budynku na działce wstawione szambo ale teraz gdy trochę zmądrzałem (dzięki Wam !) to przychodzi mi ochota na zbudowanie dobrego POŚ.

Dwa pytania:

1. czy trzeba załatwiać jakieś formalności w organie, który wydał pozwolenie na budowę? I kiedy trzeba się koło tego zakręcić. Przed wykonaniem czy po?

2. który system/producenta/instalatora (z ręką na sercu !) polecacie?

pzdr.

-romwis

Dwa pytania:

1. czy trzeba załatwiać jakieś formalności w organie, który wydał pozwolenie na budowę? I kiedy trzeba się koło tego zakręcić. Przed wykonaniem czy po?

pzdr.

-romwis

zadzwoń do swojego starostwa, w którym będziesz składał dokumenty o pozwolenie na budowę..Tak uspokoją Twe niepokoje :p

pozdr.

Witam wszystkich forumowiczów zainteresowanych budową POŚ

ja buduję dom w okolicy Suchej Beskidzkiej,tutejsi urzednicy nie mają pojęcia

o czymś takim jak POŚ [oczyszczalnia firmy Bioeko]

,a ścieki chcę odprowadzić do rowu melioracyjnego,ale przerażają mnie formalności z tym związane-może ktoś wie co potrzebne jest do takiegp

operatu-wodno-prawnego

Unia, tanie kredyty, inicjatywy proekologiczne ble ble ble jestem z Zamościa byłem w melioracji z moim nie tanim pomysłem na bioeko żeby we wsi podnieść świadomość proekologiczną, wytłumaczyłem o co chodzi starym siwym dziadkom, a co to jest mnie zapytali wyciągneli stare pożółkłe mapy na których więcej było taśmy bezbarwnej niż papieru i stwierdzili, że tak można by było odprowadzać oczyszczone ścieki do rowu melioracyjnego pod warunkiem, że ja na własny koszt będę go utrzymywał technicznie tzn pogłębiał i wykaszał całe 250m rowu, takiej operacji to on nie widział od wyzwolenia tak sobie sprytnie wymyśliły stare pierniki. I cały misterny plan w p...u robię na drenach i chromolę użerać się z pierdzielami.

Z tego co do tej pory doczytałam to na POŚ nie potrzeba zezwolenia. Wysyła się jedynie zgłoszenie do Starostwa o budowie POŚ.

Przede wszystkim, żeby można było wybudować POŚ trzeba dostarczyć do Starostwa:

- projekt oczyszczalni z opisem technicznym

- badania geotechniczne gruntu

- mapę z wyrysowaną instalacją.

Jeżeli Starostwo w 30 dni nie wyrazi negatywnej opinii można przystąpić do budowy.

Czyli od strony formalno-papierowej-w takich przypadkach lubię jasne sytuacje :-)

1.zlecamy wykonanie badania geotechniczne gruntu

2.wybieramy system

3.wybieramy instalatora, który na początek wykona projekt instalacji + opis techniczny

4.zlecamy wykonanie wrysowania instalacji systemu na mapie

5.czekamy 30 dni i jeśli Starostwo w tym czasie zachowuje milczenie

6.instalator wjeżdża z koparką i startujemy z budową POŚ

przy czym niektóre czynności są od siebie zależne i mogą nastąpić w innej kolejności, np. usytuować wstępnie POŚ- zlecić badanie geo tego miejsca a potem już wg. schematu powyżej?

pzdr.

-romwis

P.S. mimo braku konieczności ubiegania się o pozwolenie to jednak jakiś nakład pracy, czasu i kasy ten POŚ jednak wymaga!!!

Z tego co napisali na stronie bioeko można samemu narysować na mapce schemat ich oczyszczlni (jest na tej stronie) a badanie geotech. robię od razu i pod kontem fundamentów i oczyszczalni za 450zł. Tylko jakoś nie mogę doczytać czy to bioeko jest o.k. Nikt się nie wypowiada. A z drenażem nie chcę bo wypowiedzi, że śmierdoli jest całkiem sporo :(

Ja mam bioeko i co z tego jak jeszcze nie wiem jak działa.Kupiłem w tamtym roku i na razie straszy sąsiadów.Prawdę mówiąc brałem w ciemno .Jest to pierwsza oczyszczalnia tego typu na podlasiu,także nie mam kogo zapytać jak to coś funkcjonuje.Prawdopodobnie uruchomię latem tego roku i jak nie zapomnę to powiem czy było warto.Trochę miałem problemów z projektantem i architektem(robili takie cuś po raz pierwszy) ,ale jakoś się udało.Od domu do ogrodzenia mam 12 m i jakos się zmieściła.Będę robił odprowadzenie do studni chłonnej tzn. wkopię ze 3-4 kręgi i już.

• 1 month później...

To ja może opowiem jak i co bo własnie jestem na etapie montowania bioeko.

1. Badania geotechniczne, czy da się POS

2. Projekt przysłali mi z Bioieko. Fajny kontakt mailowo-telefoniczny. Przysłali mi projekt, bo ten z internetu nie nadawał się. Czemu? Nie było pieczatek Bioeko...

3. Uzyskać pozytywną opinię Wydziału Ochrony Srodowiska w Gminie.

4. Wrysować samemu na mapkę geodezyjna i zgłosić rozpoczęcie budowy

5. Po 30 dniach zamówić POS

6. Przyjeżdzają, przywożą, instalują. - u mnie nie zainstalowali, bo akurat w mejscu gdzie miał być POS była kupa piachu do wylewek. Sam zamontuję. Do Bioeko trzeba przugotować dół 2 na 2 na 2.2m

7. Jak chcę zamieszkać to muszę jeszcze sudnię z kręgów wkopać, podłaczyć rurą 110 i .. podłaczć pompę do prądu.

Tyle. Najgorzej było w gminie i zgranie terminu Bioeko..

POS mam 1.5m od okna pomieszczenia technicznego, a studnia chłonna jakieś 1-1,5m os granicy.

Ja znalazłem coś takiego http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270100167152&ssPageName=MERCOSI_VI_ROSI_PR4_PCN_BIX&refitem=270094981954&itemcount=4&refwidgetloc=closed_view_item&refwidgettype=osi_widget

ale wydaje mi się że jest ona nie kompletna jak sądzicie bo tak szczerze mówiąc przymierzam się do BIOIRES-ata wygląda podobnie ale jest połowe tańsza

Dodam że mam duzo wolnej przestrzeni i naturalny spadek terenu i potężny teren za budynkami 2ha łąki co sądzicie warto się zastanawiać

• 4 weeks później...

PODCIAGAM WĄTEK LICZĄC NA WASZĄ POMOC!

W projekcie mamy SZAMBO, chcemy zrobić POŚ.

W planie zagospodarowania przestrzennego mamy: pkt. 5 "odprowadzanie ścieków do szczelnych zbiorników okresowo opróżnianych; ścieki należy wywozić do zlewni ścieków wskazanej przez UGiM; docelowo odprowadzanie ścieków do zbiorczej sieci kanalizacyjnej";

UWAGA

Zrobienie sieci kanalizacyjnej jest przewidziane w planach Gminy w latach 2007 - 2014.

Proszę o pomoc.

Mamy zamiar zgłosić do Starostwa, że chcemy zrobić POŚ. Dowiedziałam się, że razem ze zgłoszeniem tej oczyszczalni muszę mieć jeszcze dołączone dokumenty tzw. uzgodnienia z Energetyką Nakło, Wodociągami Szubin i Telekomunikacją Bydgoszcz, że moge zrobić POŚ.

- Proszę powiedzcie mi jak się do tego zabrać. Jak to się robi, gdzie się idzie w danej instytucji, co muszę mieć ze sobą, jak długo to trwa.

- Proszę pomóżcie czy to jest konieczny wymóg ze strony Gminy (tzn. cholernie niemiłego Urzędasa)?

- Czy można to jakoś ominąć?