SKula 23.11.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 a tak to wyglądało po złożeniu "na sucho" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.11.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 przymiarki i montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 kilka miesięcy po montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irrka 27.11.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 A pro pos Huntera i projektów, tu znajdziecie darmowe projekty i wycenę http://www.k-rain.com.pl/pl_darmowy-projekt-instalacji-systemu-nawadniajacego!,141.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 06.02.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 mam pytanie, czy pompa o ciśnieniu 6bar i wydajności 6000l/h da rade zasilać nawadnianie gdzie na jednej sekcji najbardziej oddalony zraszacz będzie powiedzmy 30m od źródła? 4 sekcje po 3 zraszacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 30.03.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 w centralnym miejscu ogródka zamontuje studzienkę na elektrozawory (24v) na 4 sekcje. Jaki kabel zastosować od programatora do elektrozaworów?. Jakiś ziemny?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachari 31.03.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Najlepiej specjalny kabel wielorzyłowy oferowany w formie plecionki. Firmy handlujące asortymentem do budowy instalacji mają taki w swojek ofercie. Moja rada jest taka abyś nigdy nie stosował kabli telefonicznych, tych z pojedyńczym drucikiem, bo zaraz go szlak trafi. Na instalacje 4 sek. potrzebujesz kabla 5 żyłowego + ewentualnie 2 żyły na czujnik opadu deszczu. Można to zrobić na dwa kable ale po co się bawić. Pozdrawiam. Kabel włóż w peszel, tak będzie bezpieczniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 16.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Najlepiej specjalny kabel wielorzyłowy oferowany w formie plecionki. Firmy handlujące asortymentem do budowy instalacji mają taki w swojek ofercie. Moja rada jest taka abyś nigdy nie stosował kabli telefonicznych, tych z pojedyńczym drucikiem, bo zaraz go szlak trafi. Na instalacje 4 sek. potrzebujesz kabla 5 żyłowego + ewentualnie 2 żyły na czujnik opadu deszczu. Można to zrobić na dwa kable ale po co się bawić. Pozdrawiam. Kabel włóż w peszel, tak będzie bezpieczniej. Pozdrawiam Hej, a co powiecie o kablu ziemnym XzTKMXpw 5x4x0,5mm: http://allegro.pl/kabel-zel-xztkmxpw-5x4x0-5mm-fv-p-n-i3493276974.html Pomiędzy sterownikiem, a elektrozaworami (24V) będę miał około 12m. W tym kablu jest do dyspozycji 20 żył i w razie czego można powiększać przekroje łącząc ze sobą np. 2 żyły. Zastanawiam się czy przy takiej odlełgości ten kabel będzie ok, czy też szukać czegoś grubszego? Będę miał raczej sporo elektrozaworów, bo ogród jest duży, a ciśnienie ze studni raczej nie będzie za wysokie - więc zależy mi na jakimś sterowaniu z maksymalną ilością żył za rozsądne pieniądze (kabel muszę położyc już teraz, a samo nawadnianie będę robił w przyszłym roku). Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.09.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 u mnie, odległości w poście wyżej jest zwykła skrętka w żelu, i działa bez problemu, praktycznie to samo co w podanym linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 17.09.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 u mnie, odległości w poście wyżej jest zwykła skrętka w żelu, i działa bez problemu, praktycznie to samo co w podanym linku Dzięki za info. To chyba skorzystam z takiego rozwiązania, bo ceny tzw. "kabli irygacyjnych" przyprawiają mnie o ból wątroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 19.09.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Dzięki za info. To chyba skorzystam z takiego rozwiązania, bo ceny tzw. "kabli irygacyjnych" przyprawiają mnie o ból wątroby W końcu zdecydowałem się na kabel: XzTKMXpw 5x4x0,8 - http://sklep.tim.pl/kabel-telekomunikacyjny-xztkmxpw-5x4x0-8-bebnowy?context=af9c166209 Wklejam, bo sporo się tego naszukałem i może komuś się przyda taka informacja. Ma średnicę żyły 0,8mm (czyli 0,5mm2) - tak więc tyle ile np. Gardena zaleca chyba do 30m. Ma 20 żył więc jest "rozwojowy", i cena jest w miarę OK. Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciuset 17.10.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Pytanie do projektantów instalacji nawadniania roślin. Czy w budynku np. Hali, w której część powierzchni zajmują rośliny egzotyczne, należy montować zawór antyskażeniowy na zasilaniu wody zimnej do nawadniania tych roślin?? Zasilanie wody doprowadzono z kotłowni. Woda zimna będzie podmieszana z ciepłą na zaworze mieszającym do temp 20 st. C. Instalacja byłaby wykonana razem z cyrkulacją podmieszanej wody a na każdym punkcie poboru wody przewidziane są ograniczniki temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu23 28.03.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Jestem na etapie planowania ogrodu i szukam porządnej firmy, która wykona mi projekt systemu nawadniającego - konkretnie chodzi mi o nawodnienie trawnika, rabatek z kwiatami, skalniaków i krzewów. Czy zna ktoś może jakąs sprawdzoną firmę? Najlepiej ze swojego doświadczenia - nie chciałbym później tysiąca poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 kazda firma wykonawcza ci zrobi projekt w cenie realizacji.Chyba, że chcesz sam układac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachariasz 31.03.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Mnie do szklarni projektowała system nawadniania firma Tanake Do ogrodu pewnie też by zaprojektowaliNo ale moje pytanie = myśle o systemie nawadniania dokorzeniowego, oni też takie maja w ofercie i mnie to zainteresowało chodzi dokladnie o coś takiego http://nts.tanake.com.pl/sklep/system-rws Chce przesadzić kilka starych choin żeby wybudowac drugą szklarnie , szkoda drzewek bo mają już po kilka lat podobno takie nawadnianie może im pomóc się przystosować?Ktos sie w tym orientuje? Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez zachariasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu23 31.03.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 @elfir - sam absolutnie nie, kompletnie się na tym nie znam, na firmach specjalizujących się w systemach nawadniających również, dlatego pytam. ;p@zachariasz - brzmi nieźle, powiedz mi jeszcze, czy dużo sobie policzyli? i wszystko sprawnie działa? nie chciałbym żadnych poprawek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Dobre firmy z systemami to Toro, RainBird, wspomniane Tanake, Hunter. Jak nie umiesz się zdecydowac na firme wykonawczą, zadzwoń do dystrybutora i podpytaj, czy nie maja zaufanych montażystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmon 14.04.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Mam takie pytanie. Mam system na zraszaczach RainBird. Niestety woda w studni jest solidnie zażelaziona. Po trzech sezonach zraszacze z trudem się wynurzają, a czasami w ogóle nie chca wyjść. Muszę im pomagać. Co można na to poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 14.04.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 A czy to czasem nie wina zabrudzenia czpienia w prowadnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachariasz 22.04.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 @elfir - sam absolutnie nie, kompletnie się na tym nie znam, na firmach specjalizujących się w systemach nawadniających również, dlatego pytam. ;p @zachariasz - brzmi nieźle, powiedz mi jeszcze, czy dużo sobie policzyli? i wszystko sprawnie działa? nie chciałbym żadnych poprawek... Dobre firmy z systemami to Toro, RainBird, wspomniane Tanake, Hunter. Jak nie umiesz się zdecydowac na firme wykonawczą, zadzwoń do dystrybutora i podpytaj, czy nie maja zaufanych montażystów. TANAKE z projektem spisało sie świetnie. Jak pisze Elfir należa do czołówki firm od nawadniania, ja przed wyborem firmy i sprzętu sporo sie rozglądałem i podpytywałem tu i ówdzie. No i faktycznie polecą Ci dobrego montażystę to z montażem tez nie kłopot. Cenowo porónywalnie jak na rynku a sprzęt nap[rawde pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts