Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Opensprinkler to kompletne urządzenie, to co proponujesz, wymaga postawienia na czymś jeszcze home assistanta, o ile się nie mylę. Wystarczy do tego jakieś raspberry pi, albo miejsce na jakimś serwerze - ale trzeba to uwzględnić.

Home assistanta trzeba też regularnie aktualizować, jest z tym trochę zabawy.

No właśnie, szukam autonomicznego rozwiązania

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie co do działania sterownika Rain Bird i aplikacji na telefonie czytałem kiepskie opinie. Gubienie zasięgu, powolne działanie...

Wszystko zależy od mocy WiFi i odległości od siebie tych dwóch elementów - niestety w sterowniku ten element wygląda jak pen i nie ma nawet zewnętrznej antenki - jeśli jest blisko domu to powinien bezproblemowo działać - nawadnianie to też nie gra zręcznościowa - realizuje funkcje i to w czasie - a ten czas liczony jest w kwadransach( to takie minimum nawadniania obwody) trudno żeby elektrozawory przełączały się jak przycisk "fire" w dżojstiku.

Układ jest dobrze dobrany, niezależny , łatwy w modernizacji, a przede wszystkim nadaje się do pracy na zewnątrz. Dla kogoś kto lubi wygodę i trochę automatyki - nadaje się.

Opensprinkler to kompletne urządzenie, to co proponujesz, wymaga postawienia na czymś jeszcze home assistanta, o ile się nie mylę. Wystarczy do tego jakieś raspberry pi, albo miejsce na jakimś serwerze - ale trzeba to uwzględnić.

Home assistanta trzeba też regularnie aktualizować, jest z tym trochę zabawy.

Ogólnie racja. Z tym, że aktualizować nie trzeba.

Z autonomicznych rozwiązań to niedawno sporo się rozglądałem na tym co oferuje rynek nasz i amerykański i stwierdziłem, że gdybym nie poszedł w customowe rozwiązanie, to kupiłbym po prostu najprostszy sterownik z wymaganą liczbą sekcji.

No właśnie co do działania sterownika Rain Bird i aplikacji na telefonie czytałem kiepskie opinie. Gubienie zasięgu, powolne działanie...

Aplikacja do OpenSprinklera działa dobrze, WiFi nie gubi, ale mam dość blisko domu.

No to jeszcze jedno pytanie dla użytkowników Opensprinkler, a konkretnie pobierania danych pogodowych z netu. Widzę, że Weather Underground nie udostępnia już kodu API (o ile nie ma się PWS), podobnie od niedawna DarkSky.

Czy jest możliwość synchronizacji z serwerami pogody ?

• 6 months później...

Podpowiedzcie proszę, jak najprościej wywołać stały przepływ na elektrozaworze? Wystarczy usunąć membranę? Jedna z sekcji nie będzie potrzebna, a chętnie wykorzystam ją w dalszej części ogrodu jako tymczasowe przyłącze dla węża ogrodowego. W tej chwili ręcznie otwieram zawór, ale wymaga to sięgania za każdym razem do studzienki.

Pozdrawiam

Tak, ale po co rozbebeszać elektrozawór jak można go wykręcić i wstawić kawałek rurki. Nie ograniczy to przepływu, a i pełnosprawny zawór będziesz miał w zapasie.
  • Like 1
Pamiętaj tylko , że jak wyjmiesz membranę to dekiel elektrozaworu straci szczelność - jej krawędź jest uszczelką więc potrzebna będzie uszczelka(mozna w ten rowek dać sylikon delikatną warstwę na karton i skleić, ale najlepsza byłaby dętka samochodowa.
Podpowiedzcie proszę, jak najprościej wywołać stały przepływ na elektrozaworze?

Nie masz wajchy do ręcznego otwarcia?

Większość sterowników ma możliwość załączenia sekcji na 4-6 godzin pracy,przy możliwości obsługi 2 elektrozaworów w tym samym czasie,ale to musisz sprawdzić w specyfikacji sterownika który posiadasz.Wydłuż maksymalnie czas na tej sekcji oraz zwiększ ilość startów na zadanej sekcji,aby zwiększyć okienko czasowe potrzebne do komfortowej obsługi węża-szlauch'a ogrodowego.Jeżeli masz w sterowniku wejście(styk) na zawór główny ,możesz też go wykorzystać jako sekcję o wydłużonym przepływie(ograniczenia sterownika w czasie działania sekcji,zaworu głównego,oraz powiązanie z inną sekcją) wystarczy przepiąć przewody,oraz zaprogramować sterownik.Można powiązać pracę zaworu głównego z pozostałymi sekcjami,wtedy czas może się nam znacznie wydłużyć.

Dziękuje za uwagę.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Czy ktoś mógłby mi porównać zraszacze:

Rainbird 3504 PC oraz hunter pros 02 z dyszą rotacyjną MP Rotator?

Czy któryś jest wyraźnie lepszy/bardziej równomiernie nawadnia? Rainbird wychodzi drożej, ale różnica jest pomijalna.

Skoro już piszę - w systemie mam też mieć elektrozawory Hunter 1" PGV oraz sterownik ESP RZX 6i WiFi wraz z czujnikiem deszczu.

Edytowane przez PrzyszłyBudowniczy
Nie ma różnicy, każda z firm ma w swojej ofercie spryskiwacze pewnego typu z odpowiednim zakresem i rodzajem dysz. Jeśli chodzi o trwałość...H.

Jakie rozwiązanie będzie najtrwalsze i sprawdzone przy pobieraniu wody ze studni:

A/ pompa hydroforowa + zbiornik (np. Omnigena)

B/ pompa + automat wykrywający spadek ciśnienia (wtedy zostaje uruchomiona pompa)

C/ pompa zanurzeniowa + falownik

Dziękuje .

Chciałbym postawić taki zestaw na studni, pobór przez wodę wchodząca przez pokrywę do studni , jak to zabezpieczyć przed zimą?z pompy wiadomo można wodę wypuścić ale rura z wodą zostanie .

W pobliżu mam sąsiadów i pracująca pompa w nocy to chyba średni pomysł, no chyba że obudowę dodatkowo wygłuszę.

Zastanawiałem się czy nie wykorzystać pompy która pobiera wodę do budynku z tej samej studni.

• 2 weeks później...
Czy linia kroplująca może być położona emiterami w dowolną stronę (góra/dół.boki), czy jednak istnieją zalecenia? Kładę linię z kompensacją pod tujami i kwiatami.
Czy linia kroplująca może być położona emiterami w dowolną stronę (góra/dół.boki), czy jednak istnieją zalecenia? Kładę linię z kompensacją pod tujami i kwiatami.

Dowolnie;) - jeśli w pełnym Słońcu(czyli gdy oddziałują na linie promienie słoneczne (nie w górę! - najlepiej w dół)