fotohobby 12.10.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Opensprinkler to kompletne urządzenie, to co proponujesz, wymaga postawienia na czymś jeszcze home assistanta, o ile się nie mylę. Wystarczy do tego jakieś raspberry pi, albo miejsce na jakimś serwerze - ale trzeba to uwzględnić. Home assistanta trzeba też regularnie aktualizować, jest z tym trochę zabawy. No właśnie, szukam autonomicznego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 No właśnie co do działania sterownika Rain Bird i aplikacji na telefonie czytałem kiepskie opinie. Gubienie zasięgu, powolne działanie... Wszystko zależy od mocy WiFi i odległości od siebie tych dwóch elementów - niestety w sterowniku ten element wygląda jak pen i nie ma nawet zewnętrznej antenki - jeśli jest blisko domu to powinien bezproblemowo działać - nawadnianie to też nie gra zręcznościowa - realizuje funkcje i to w czasie - a ten czas liczony jest w kwadransach( to takie minimum nawadniania obwody) trudno żeby elektrozawory przełączały się jak przycisk "fire" w dżojstiku. Układ jest dobrze dobrany, niezależny , łatwy w modernizacji, a przede wszystkim nadaje się do pracy na zewnątrz. Dla kogoś kto lubi wygodę i trochę automatyki - nadaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.10.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Opensprinkler to kompletne urządzenie, to co proponujesz, wymaga postawienia na czymś jeszcze home assistanta, o ile się nie mylę. Wystarczy do tego jakieś raspberry pi, albo miejsce na jakimś serwerze - ale trzeba to uwzględnić. Home assistanta trzeba też regularnie aktualizować, jest z tym trochę zabawy. Ogólnie racja. Z tym, że aktualizować nie trzeba. Z autonomicznych rozwiązań to niedawno sporo się rozglądałem na tym co oferuje rynek nasz i amerykański i stwierdziłem, że gdybym nie poszedł w customowe rozwiązanie, to kupiłbym po prostu najprostszy sterownik z wymaganą liczbą sekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 12.10.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 No właśnie co do działania sterownika Rain Bird i aplikacji na telefonie czytałem kiepskie opinie. Gubienie zasięgu, powolne działanie... Aplikacja do OpenSprinklera działa dobrze, WiFi nie gubi, ale mam dość blisko domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.10.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 https://opensprinkler.com/product/opensprinkler/ Dzięki. Ale znalazłem bliżej i taniej: https://www.olx.pl/oferta/sterownik-nawadniania-android-ios-wi-fi-CID628-IDzzED1.html#716b4a64e5 No i zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.10.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 No to jeszcze jedno pytanie dla użytkowników Opensprinkler, a konkretnie pobierania danych pogodowych z netu. Widzę, że Weather Underground nie udostępnia już kodu API (o ile nie ma się PWS), podobnie od niedawna DarkSky.Czy jest możliwość synchronizacji z serwerami pogody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 14.10.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Używają OpenWeatherMap domyślnie, można podać klucz do Weather Underground jak się posiada, nie testowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 25.04.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Podpowiedzcie proszę, jak najprościej wywołać stały przepływ na elektrozaworze? Wystarczy usunąć membranę? Jedna z sekcji nie będzie potrzebna, a chętnie wykorzystam ją w dalszej części ogrodu jako tymczasowe przyłącze dla węża ogrodowego. W tej chwili ręcznie otwieram zawór, ale wymaga to sięgania za każdym razem do studzienki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.04.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Tak, ale po co rozbebeszać elektrozawór jak można go wykręcić i wstawić kawałek rurki. Nie ograniczy to przepływu, a i pełnosprawny zawór będziesz miał w zapasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.04.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Pamiętaj tylko , że jak wyjmiesz membranę to dekiel elektrozaworu straci szczelność - jej krawędź jest uszczelką więc potrzebna będzie uszczelka(mozna w ten rowek dać sylikon delikatną warstwę na karton i skleić, ale najlepsza byłaby dętka samochodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2021 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Podpowiedzcie proszę, jak najprościej wywołać stały przepływ na elektrozaworze? Nie masz wajchy do ręcznego otwarcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek16 29.04.2021 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Większość sterowników ma możliwość załączenia sekcji na 4-6 godzin pracy,przy możliwości obsługi 2 elektrozaworów w tym samym czasie,ale to musisz sprawdzić w specyfikacji sterownika który posiadasz.Wydłuż maksymalnie czas na tej sekcji oraz zwiększ ilość startów na zadanej sekcji,aby zwiększyć okienko czasowe potrzebne do komfortowej obsługi węża-szlauch'a ogrodowego.Jeżeli masz w sterowniku wejście(styk) na zawór główny ,możesz też go wykorzystać jako sekcję o wydłużonym przepływie(ograniczenia sterownika w czasie działania sekcji,zaworu głównego,oraz powiązanie z inną sekcją) wystarczy przepiąć przewody,oraz zaprogramować sterownik.Można powiązać pracę zaworu głównego z pozostałymi sekcjami,wtedy czas może się nam znacznie wydłużyć.Dziękuje za uwagę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 11.05.2021 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) Czy ktoś mógłby mi porównać zraszacze:Rainbird 3504 PC oraz hunter pros 02 z dyszą rotacyjną MP Rotator? Czy któryś jest wyraźnie lepszy/bardziej równomiernie nawadnia? Rainbird wychodzi drożej, ale różnica jest pomijalna. Skoro już piszę - w systemie mam też mieć elektrozawory Hunter 1" PGV oraz sterownik ESP RZX 6i WiFi wraz z czujnikiem deszczu. Edytowane 11 Maja 2021 przez PrzyszłyBudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.05.2021 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Nie ma różnicy, każda z firm ma w swojej ofercie spryskiwacze pewnego typu z odpowiednim zakresem i rodzajem dysz. Jeśli chodzi o trwałość...H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 13.05.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Jakie rozwiązanie będzie najtrwalsze i sprawdzone przy pobieraniu wody ze studni: A/ pompa hydroforowa + zbiornik (np. Omnigena)B/ pompa + automat wykrywający spadek ciśnienia (wtedy zostaje uruchomiona pompa)C/ pompa zanurzeniowa + falownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 13.05.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Dziękuje .Chciałbym postawić taki zestaw na studni, pobór przez wodę wchodząca przez pokrywę do studni , jak to zabezpieczyć przed zimą?z pompy wiadomo można wodę wypuścić ale rura z wodą zostanie .W pobliżu mam sąsiadów i pracująca pompa w nocy to chyba średni pomysł, no chyba że obudowę dodatkowo wygłuszę. Zastanawiałem się czy nie wykorzystać pompy która pobiera wodę do budynku z tej samej studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.05.2021 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Napisz jaśniej co chcesz osiągnąć. Inaczej to jest zgadywanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 25.05.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Czy linia kroplująca może być położona emiterami w dowolną stronę (góra/dół.boki), czy jednak istnieją zalecenia? Kładę linię z kompensacją pod tujami i kwiatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.05.2021 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Czy linia kroplująca może być położona emiterami w dowolną stronę (góra/dół.boki), czy jednak istnieją zalecenia? Kładę linię z kompensacją pod tujami i kwiatami. Dowolnie;) - jeśli w pełnym Słońcu(czyli gdy oddziałują na linie promienie słoneczne (nie w górę! - najlepiej w dół) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts