dariusz_s 06.03.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam Proszę o pomoc w doborze elementó systemu nawadniania:- rodzaj węża oraz średniac- jakie zraszacze (rodaj,typ)- jaka pompa, hydrfor aby dać odpowiednie ciśnienie oraz mieć możliwość wyłączenia się podczas braku wody w studni- idt Dziękuję za pomoc. Aha nie cytujcie stron producentów jak gardencz czy innch. Chodzi mi o rady praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrodnki 21.03.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Czy ktoś może pomóc mi w zaprojektowaniu nawdniania na ogrodzie?? Mam plansze w pdf i teraz nie wiem jak sie zabrać na rozrysowaniu zraszaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnoliana 22.03.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witaj, Dobór zraszaczy zależy od wielu czynników, ważne są parametry źródła wody z jakiego będzie korzystał system tj. ciśnienie, wydajność i średnicę rury do jakiej podłączony będzie system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 03.05.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) WitamPostanowiłem założyć w ogrodzie nawadnianie. I tu powstał problem.Posiadam pompę z zbiornikiem 50l WILO typ HWJ -203 zamontowaną w piwnicy o takich parametrach: Dane techniczne• przetłaczane ciecze: woda czysta i deszczowa• max. przepływ 4,7 m3/h• max. wysokość podnoszenia 42 m• max. temperatura cieczy +35°C• max. ciśnienie robocze 6 bar• głębokość zasysania max. 7 m• podłączenie do sieci 1~230V, 50Hz 3~400V, 50Hz• zbiornik przeponowy – stal emaliowana – 50 Do tego zbiornik na deszczówkę z poziomem lustra wody 4m pod ziemią i odległość od pompy ok 16m.Wyłącznik ciśnieniowy ustawiony na ok 4,5 (wył) - 3 (zał) Problem polega na tym że pompa nie może dopompować do tego ciśnienia... tzn pompuje ok 1 h do stanu ok 3,5 i poźniej mimo pracy pompy i jej nagrzewania się ciśnienie nie wzrasta.Zauważyłem że jeśli otworzę kran odbiorczy i puszczę pompowanie ze zbiornika, jest tam bardzo nikłe ciśnienie i strumień wody (na pompie pokazuje wtedy ciśnienie ok 1) Co z tym fantem zrobić ? Pompa nowa ma ok pół roku i co dziwne jeśli przełączę zasilanie pompy ze zbiornika na sieć to wszystko działa idealnie tzn po ok 10 min mam ciśnienie 4,5 a po otworzeniu kranu cały czas utrzymuje się na ok 3.Szczelność instalacji od zbiornika do pompy sprawdzona, nie jest też zatkana...Jaka przyczyna? słaba pompa?ktoś pomoże? Edytowane 5 Maja 2011 przez niko777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rain-men 09.05.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 słaba pompa przy tych odległosciach. Wydatek przy 3 barach to około 1600l/h. Musisz mieć pompę z wydatkiem przy 3 barach na poziomie 3000l/h.Zobacz w mojej ofercie to jest DAB JET 132 lub JET 251( mocna pompa) . Moze być tez w opcji hydrofor ( zbiornik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 09.05.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 ....co dziwne jeśli przełączę zasilanie pompy ze zbiornika na sieć to wszystko działa idealnie tzn po ok 10 min mam ciśnienie 4,5 a po otworzeniu kranu cały czas utrzymuje się na ok 3...... na prawdę Cię to dziwi? W sieci masz jakie ciśnienie? 2- 2,5 bara? Czyli pompa "dobija" tylko 2 bary i masz 4,5 a ze zbiornika musi zassać z 4 metrów głębokości i do tego te 16 m rury też swój opór stawia. Poza tym chcesz z niej zrobić stachanowca który 110% normy wyrabia. Jak masz w parametrach napisane "max. wysokość podnoszenia 42 m" to jest 4,2 bara a ty chcesz żeby Ci 4,5 nabiła. "max. ciśnienie robocze 6 bar" nie oznacza że pompa tyle nabije tylko że do takiego ciśnienia atestowane są wszystkie elementy. Kup mocniejszą pompę i pamiętaj że przy maksymalnym podnoszeniu wydajność jest minimalna i odwrotnie, maksymalna wydajność jest przy minimalnym podnoszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 10.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 W sklepie doradzili mi coś takiego...http://hydrodom.pl/opis/680055/pompa-mhi-1300-230v-100l-55atm.htmlbędzie działać?I jeszcze jedno między zbiornikiem a hydroforem zamontowany jest elektrozawór RAIN BIRD. może on blokuje... Z tego co doczytałem to większość elektrozaworów montowana jest tam gdzie mają odciąć ciśnienie tutaj jest sytuacja że pompa musi zassać wodę przez elektrozawór (oczywiście NO) czy to się nie gryzie ? być może zawór wymaga do działania ciśnienia od strony zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 10.05.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Powinno działać tyle że nie oczekuj wydajności 100l/min. Jak wynika z danych producenta przy ciśnieniu 4,5 bara wydajność powinieneś mieć w okolicach 40 l/min. Co do zaworu to że tak zapytam po kiego grzyba on tam jest? Przestawianie zbiornik / sieć jak rozumiem i tak jest "ręczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 11.05.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 (edytowane) Sterowanie automatyczne (sondy w zbiorniku) w momencie spadku poziomu wody poniżej zadanego odcina dopływ ze zbiornika a załącza sieć .Co do 40 l -ok . Ilość wody jakiej potrzebuję na 1 sekcję podlewania to ok 25l/min Problemem jest elektrozawór ... po zdemontowaniu wszystko działa...Podobno są elektrozawory pośredniego działania i bezpośredniego.Jaka jest różnica nie wiem ale podobno u mnie powinien być pośredni... Edytowane 11 Maja 2011 przez niko777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamiYaca 24.05.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 witam, prosze o opinie czy dobrze dobrałem materiał do systemu nawadniającego wg załączonego projektu: 1. Zraszacz rotacyjny Hunter PGP zasięg do 15,8m - 2szt. 2. Zraszacz statyczny HUNTER PS415-A zasięg 5,2 m - 4szt. 3. Elektrozawór HUNTER PGV-100-GB SZYBKA WYSYŁKA - 2szt. 4. Sterownik HUNTER ELC 4 sek. programator ECO-LOGIC - 1szt. 5. RURA PE 25 - 100mb (nie wiem jaką grubość dobrać, średnice w kranie mam na 1/2") 6. TRÓJNIK 25x25x25 DO łączenia rur PE ASTORE - 4szt. 7. KOLANO PE 25x1/2" - 2szt. czy potrzebuję jeszcze jakiś materiał oprócz powyższego, czy zastosowanie dwóch obiegów (jak na rysunku) będzie wystarczające (wiaderko 10l napełnia się w ok. 30sek.)? z góry dziekuję za odpowiedź pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_N 12.06.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Zaszaleliśmy z mężem i daliśmy zrobić projekt naszego przyszłego ogrodu. Bardzo chcemy mieć też automatyczne nawadnianie, ale z tego co czytam, wynika że to duże koszty, przy czym nie jest to zbyt trudna rzecz do samodzielnego wykonania. Niestety nikt z naszych znajomych nie ma takie systemu u siebie i nie mamy możliwości przyjrzeć się temu od środka. Czy powinniśmy próbować się za to zabierać? Czy znajdę gdzieś jakiś poradnik jak krok po kroku zrobić to samodzielnie? Czytałam o firmie Hunter, że porządna i wiem, że nie robić na Gardenie. Ale jak się do tego zabrac od zera? Od czego zacząć? Wiem, że na forum jest kilku ekspertów w tej dziedzinie Może ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisdar ogrody 19.06.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 (edytowane) Zaszaleliśmy z mężem i daliśmy zrobić projekt naszego przyszłego ogrodu. Bardzo chcemy mieć też automatyczne nawadnianie, ale z tego co czytam, wynika że to duże koszty, przy czym nie jest to zbyt trudna rzecz do samodzielnego wykonania. Niestety nikt z naszych znajomych nie ma takie systemu u siebie i nie mamy możliwości przyjrzeć się temu od środka. Czy powinniśmy próbować się za to zabierać? Czy znajdę gdzieś jakiś poradnik jak krok po kroku zrobić to samodzielnie? Czytałam o firmie Hunter, że porządna i wiem, że nie robić na Gardenie. Ale jak się do tego zabrac od zera? Od czego zacząć? Wiem, że na forum jest kilku ekspertów w tej dziedzinie Może ktoś pomoże? witam Jestem instalatorem nawodnienia , nie jest to już takie drogie jak kiedyś.Myślę że jestem w stanie pomóc. Ja osobiscie polecam Rain bird, system niezawodny. Jakieś pytania konkretne 514 33 99 21. Edytowane 20 Czerwca 2011 przez kisdar ogrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisdar ogrody 20.06.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 witam Jestem instalatorem nawodnienia , nie jest to już takie drogie jak kiedyś.Myślę że jestem w stanie pomóc. Ja osobiscie polecam Rain bird, system niezawodny. Jakieś pytania konkretne 514 33 99 21. lub gg 1012810 Jeśli ktoś ma pytania chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisdar ogrody 21.06.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Jeśli ktoś ma pytania chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Dorota - mając projekt ogrodu będziesz ogród wykonywać od razu czy na raty?Jeśli na raty, to na raty możesz również rozłożyć budowę instalacji nawadniania.Najpierw położysz główne rury, potem zamontujesz rozdzielacz i podłączenie do wody, następnie podłączysz zraszacze na trawnik lub linie kroplujące pod rośliny, które już posadziłaś, a kolejne linie kroplujące i zraszacze będziesz dodawać w miarę rozbudowy ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_N 21.06.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Dziękuję za zaoferowaną pomoc. Ogród zakładać będziemy od zera i nie wiemy od czego zacząć właśnie ze względu na nawadnianie. Będę chciała zacząć od trawników. Pozostała część to nasadzenia, które znajdują się na niewielkich nasypach. Tam nawieziemy ziemię i zobaczymy na ile roślin wystarczy funduszy Myślę, że nawodnienie musimy zrobić całe od razu... Pochwalę się tym, co będzie kiedyś... m_ogr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 22.06.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam, Szukam pompy hydroforu do nawadniania, Instalacje dopiero robię sam, hydrofor miałem podkręcony aby miał większe ciśnienie i bylo wszystko ok ale w końcu sie zajechał Co lepsze pompa czy hydrofor do systemu nawadniania?Dodam ze wodę ciagne ze studni około 6m głebokosci i do 2 metrów wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisdar ogrody 26.06.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Dziękuję za zaoferowaną pomoc. Ogród zakładać będziemy od zera i nie wiemy od czego zacząć właśnie ze względu na nawadnianie. Będę chciała zacząć od trawników. Pozostała część to nasadzenia, które znajdują się na niewielkich nasypach. Tam nawieziemy ziemię i zobaczymy na ile roślin wystarczy funduszy Myślę, że nawodnienie musimy zrobić całe od razu... Pochwalę się tym, co będzie kiedyś... [ATTACH=CONFIG]62301[/ATTACH] Trzeba zacząć od określenia ilości sekcji jakie znajdą się w ogrodzie. Najważniejsze to położyc węże pod trawnikiem do zraszaczy i zamontować zraszacze, dalsza część może poczekać i byc wykonywana stopniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachari 14.07.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Żeby koleżanka nie była zmylona to nie układa się węży a rury. Z montażem zraszaczy także trzeba się zastanowić przed trawnikiem. Poziom zakopania zraszacza dostosowujesz do poziomu trawnika a nie odwrotnie. Jeśli będą instalowane dodatkowo na elastycznych rurkach to nie ma problemu ale jeśli na sztywno musisz już wówczas zadbać o to aby ustalić dokładny poziom trawnika bo inaczej jeden zraszacz będzie wystawał inny z kolei zbyt bardzo schowany a tego przecież byś my nie chcieli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_N 14.07.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Dla nas to "czarna magia" w związku z tym zdecydowaliśmy, że tę kwestię pozostawimy spechalistom Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts