Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to super zaoszczędziłeś prawie 2 stówki.

Nie przesadzajmy, ten czujnik na portalu 125 zł. Jeśli by nie ruszył to bym z niego zrezygnował.

A tak na marginesie, czujnik jest zamontowany na płocie, południowa ekspozycja. Jak powinienem ustawić pierścień, żeby zrównoważyć szybkie parowanie, 3/4, 1/2 ?

Nie przesadzajmy, ten czujnik na portalu 125 zł. Jeśli by nie ruszył to bym z niego zrezygnował.

A tak na marginesie, czujnik jest zamontowany na płocie, południowa ekspozycja. Jak powinienem ustawić pierścień, żeby zrównoważyć szybkie parowanie, 3/4, 1/2 ?

Zależnie jakie masz warunki glebowe i nasłonecznienie swojego trawnika - to trzeba zgrać.

Witam forumowiczów jestem na początku planowania swojego nawadniania - wręcz zostałem do tego zmuszony bo za niedługo wjeżdza mi koparka by przekopać trochę ogródek + wykonać taras. Pomyślałem że to dobry moment żeby przynajmniej teraz rozłożyć rurki docelowo pod instalacje.

STAN FAKTYCZNY:

Trawnik z tyłu domu wraz z bocznym plus minus około 200 m2.

Wzdłuż ogrodzenia na szerokość ok. 80-100 cm pas przeznaczony pod tuje, krzewy i inne roślinne twory.

Niewielki obszar 3 x 3 m obok garażu blaszaka ( narożnik działki) przeznaczony na przydomowy warzywniak.

WSTĘPNE ZAŁOŻENIA i DANE

Ilość sekcji ok. 4 (preferowane 3)

2 przeznaczone na zraszacze

1 na linię kroplująca zasilająca przypłotowe rośliny ok. 105 m ( tu względnie jeszcze chciłbym zrobić odejście linii kroplującej do wspomnianego warzywniaka)

Po przemyśleniu i zrobieniu wstępnego projektu na gardena wrzucam mniej więcej plan (usunąłem gardenowskie bajery bo wychodziło pona 20 zraszaczy)

Kółka to zraszacze ;)

9476aaf83ea7442dmed.jpg

Na jasno niebieski zaznaczona droga przebiegu nawadniania kropelkowego ( w sumie ok. 105 m całkowitej długości)

Na czarno sekcja ze zraszaczami wynurzalnymi turbinowymi (odległość od punktu wody do ostatnieczgo zraszacza ok.44-46 m)

Na czerwono druga sekcja ze zraszaczami wynurzanymi turbinowymi.

O automatyce obecne jeszcze nie myślę priorytet położyć to w docelowych miejscach i nie mieć problemu gdy przyjdzie odpalać automatykę.

Na początku sprawdziłem napełnienie wiadra 10 L w 19 sekund.

Co do zraszaczy widze ciekawe wyroby Huntera i Birda. Moze jakieś konkretne modele polecacie ? Zwłaszcza że u mnie zraszacz powinnien sięgać swoim zasięgiem od 8 do 8,5 m.

Nie mam danych co do ciśnienia w kranie ogrodowym - wkrótce to zbadam.

Pytania:

1. Czy na jednej sekcji ( czarnej) może znajdować się ok. 7 zraszaczy ? Oczywiście przeliczę to pod kątem wydatku pojedynczego zraszacza.

2. Czy są jakieś normy odnośnie długości całkowitej linii ze zraszaczami ? nawet jeśli na lini będą powiedzmy 4-5 sztuk ?

3. Czy linia nawadniająca z kompensacją 16 mm i rozstawem otworków co 33 cm może być w jednej całej sekcji ? Tzn. na stronach producenta deklarują że przy odpowiednim ciśnieniu można 120 m w jednej sekcji położyć i więcej ale jak to z Waszego doświadczenia ? Czy może rozdzielać to na 2 sekcje ?

Jeśli rozdzielać to czy można pokonać teren zielony zwykłą rurką PE16 (pełną bez otworów) i za pomocą złączki połączyć z linią kroplującą dopiero w miejscu gdzie w rzeczywistości jest potrzeba nawadniania ?

4. Kurtyna wodna - na lato zapewne sporadycznie stosowana dla schłodzenia, miałaby być podwieszana dookoła tarasowego zadaszenia - czy to przewidzieć jako osobną sekcję ? czy może nie bawić się i z kraniku zrobić rozdziałkę na zasilanie do nawadniania i na zwykły wąż ogrodowy a następnie z tego węża złączkami połączyć kurtynę ?

"Na początku sprawdziłem napełnienie wiadra 10 L w 19 sekund.

Co do zraszaczy widze ciekawe wyroby Huntera i Birda. Moze jakieś konkretne modele polecacie ? Zwłaszcza że u mnie zraszacz powinnien sięgać swoim zasięgiem od 8 do 8,5 m.

Nie mam danych co do ciśnienia w kranie ogrodowym - wkrótce to zbadam"

Pojemność wiaderka - A

Czas w jakim napełniono wiaderko - B

Wydajność źródła wody w m3/h - C

(A/B) x 3,6 = C (m3/h)

Obliczamy:

(10/12) x 3,6 = 3 (m3/h)

Nasze przykładowe ujęcie wody ma wydajność 3 metrów sześciennych co daje po przeliczeniu 50 litrów na minutę.

Ja u siebie stosuje huntera od 7 lat, teraz wymieniam część dyszy bo już się zużyły. Ale ogólnie z systemu jestem, adowolony. Opis każdej z dysz jest czytelnie oznaczony więc zakres ich pracy da się dobrać do każdych warunków czy 360 * czy tylko wycinek koła czy też prostokąt o różnych długościach ścianek.

Teraz, wykonałem część nawadniania "sadu" czyli kilka krzewów i drzew owocowych bo nie wiedziałem że przy tak ostatnich suchych latach będzie potrzebne nawadnianie w tym miejscu. Z doświadczenia zastosowałem też huntera.

IMG_20200415_132414.jpg

Oczywiście fotki z czasu prac....

Edytowane przez CityMatic

"Na początku sprawdziłem napełnienie wiadra 10 L w 19 sekund.

Nie mam danych co do ciśnienia w kranie ogrodowym - wkrótce to zbadam"

Pojemność wiaderka - A

Czas w jakim napełniono wiaderko - B

Wydajność źródła wody w m3/h - C

(A/B) x 3,6 = C (m3/h)

Obliczamy:

(10/12) x 3,6 = 3 (m3/h)

Nasze przykładowe ujęcie wody ma wydajność 3 metrów sześciennych co daje po przeliczeniu 50 litrów na minutę.

Z jakim ciśnieniem? Same litry na minutę to nie wszystko.

Mam od lat stałego sprzedawcę na portalu all... Bardzo polecam jeśli chcesz priv(od tyłu lat jest i nigdy nie zawiódł)

Wrzuć . Trawnik mi już wykiełkował , podlewam z sieci i oczywiście płacę jeszcze ścieki do tego .

Czekam na hydraulika który podłączy mi wodomierz dodatkowy na 1 cal , i podłącze coś co sklece :) może na hanterze .

Napisz mi w wiadomości jakie dysze , zraszacze polecasz z własnego doświadczenia . U mnie działka to dokładny prostokąt .

Napisz mi w wiadomości jakie dysze , zraszacze polecasz z własnego doświadczenia . U mnie działka to dokładny prostokąt .

Ja stosuję różne , ale najbardziej jestem zadowolony z dysz MP 3000 lub MP 2000

20bf227a4df381b3e5a1041187b3.jpg

Taki kształt (nie koniecznie kolor;) )wszystko zależy od tego jaki chcemy uzyskać kształt podlewanego obszaru, i zasięg jaki chcemy podlewać.

Takie dysze montuje się w uniwersalne korpusy

8f49c15845ecb4bc7aa69b76ea82.jpg

- te również o różnych wysokościach - standardowo podłączenie pod takie dysze to 1/2 " i łączy się tradycyjnie bądź poprzez wczepy

IMG_20200411_134753_resized_20200415_050711699.jpg

proste łatwe i bezpieczne.

Instalację prowadzi się najlepiej rurami pod ziemią

rów.jpg

na głębokości 30 cm i łączy elementami z korpusem potem ustawia zakres, reguluje wydajność i gotowe. Programator jeśli się zakupi steruje elektrozaworami, a te zamykają lub otwierają dopływ wody.

Citymatic jak rozumieć te tabelkę co załączyłeś LPH - litr na godzinę ?

Jeśli wydajność zródła mam 30 litrów na minutę to przykładowo dla 180 stopni z tej tabeli jeden zraszacz może dać dla promienia wody 8,5 m około 6,5 litra na minutę ??? To generalnie daje mi zakładając te same parametry w jednej sekcji postawienia 5 zraszaczy.... a potrzebuję więcej zraszaczy....

Citymatic jak rozumieć te tabelkę co załączyłeś LPH - litr na godzinę ?

Jeśli wydajność zródła mam 30 litrów na minutę to przykładowo dla 180 stopni z tej tabeli jeden zraszacz może dać dla promienia wody 8,5 m około 6,5 litra na minutę ??? To generalnie daje mi zakładając te same parametry w jednej sekcji postawienia 5 zraszaczy.... a potrzebuję więcej zraszaczy....

Tak , dobrze interpretujesz ;)

Jeśli potrzeba Ci więcej zraszaczy - to układasz je w obwody - tzn dwa , trzy, ......(u mnie jest 8 obwodów po 7 spryskiwaczy 3 obwody po 3 spryskiwacze + 2 obwody lini kro-plujących).

Każdy obwód załączany w innym czasie ...np jeden po drugim w odstępie 30 min.

Dzięki - zaczyna to mi się układać co i jak trzeba.

Pytanie jeszcze o te linie kroplujące ...czy linia 100 m z kompensacją da radę zasilić te wszystkie grządki skoro producent mówi 122 m max można. Bo jak nie da rady to może warto rodzielić to na 2 sekcje mniejsze.

To wszystko zależy od wielkości otworków w linii. Skoro wypływa np na długości 10m-7l/h to na 100 m będzie to 70l/h więc większość źródeł wody sobie poradzi. Dodatkowo dochodzi ciśnienie które "otwiera"te Otworki szparki - jeśli będzie małe(jest określone dla każdej Lini kroplującej to też nie będzie to działało. U mnie linie są po 30m i 45m oraz 65m-nie chcę zakłucać pracy innych instalacji ciśnienie ustawione na 2,7 bar.

Nie próbowałem z tak długą 100m linią, bo po co?

Ja stosuję różne , ale najbardziej jestem zadowolony z dysz MP 3000 lub MP 2000

[ATTACH=CONFIG]443034[/ATTACH]

Taki kształt (nie koniecznie kolor;) )wszystko zależy od tego jaki chcemy uzyskać kształt podlewanego obszaru, i zasięg jaki chcemy podlewać.

Takie dysze montuje się w uniwersalne korpusy

[ATTACH=CONFIG]443035[/ATTACH]

- te również o różnych wysokościach - standardowo podłączenie pod takie dysze to 1/2 " i łączy się tradycyjnie bądź poprzez wczepy

[ATTACH=CONFIG]443036[/ATTACH]

proste łatwe i bezpieczne.

Instalację prowadzi się najlepiej rurami pod ziemią

[ATTACH=CONFIG]443037[/ATTACH]

na głębokości 30 cm i łączy elementami z korpusem potem ustawia zakres, reguluje wydajność i gotowe. Programator jeśli się zakupi steruje elektrozaworami, a te zamykają lub otwierają dopływ wody.

Hej,

Masz może zdjęcie połączenia rury z dyszami?

Myślałem o połączeniu korpusów za pomocą elastycznego przewodu i kolanek Hunter FlexSG HSBE.

Tam gdzie jest gwint to daje się jakiś uszczelniacz? U Ciebie chyba to widać na jednym zdjęciu.