Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody drweniane czy schody betonowe ????????

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Ludzie zdzieracie sie tu na temat schodow drewno czy beton ze jak bedzie pozar to nie bedzie z gory ucieczki,a z czego bedziecie mieli podloge ja zakladam ze parkiet tak wiec jak sie bedzie palic to i tak nie prysniecie na dol dopoki wam sie ta piekna podloga cala nie spali w raz z ilomas tam warstwami lakieru.Tak wiec schody i tak wam nie uratuja zycia obojetnie czy beda drewniane czy betonowe.Zastanowcie sie lepiej nad zainstalowaniem czujek i instalacji p.poz.wodnej umieszczonej pod sufitem.Pozdrawiam

my mamy schody betonowe i chyba obijemy je drewienkiem. Ja tam się długo nad tym nie zastanawiałam, a uwagi typu pożar bardzo mnie śmieszą. Tak samo było z oknami, czy plastiki czy drewniane i padały argumenty o niewydzielaniu trujących substancji podczas palenia się.

Przychylam się zatem do wcześniejszych wypowiedzi a propo bezsensowności takowego zbaczania z tematu.

"Schody betonowe zmykają każdą kondygnację i izolują od reszty . Otwierając okno na parterze nie wypadnie nam na piętrze" (koniec cytatu)

"Zamknięcie" kondygnacji nie jest sprawą materiału z którego są wykonane schody lecz kształtu i formy.

Schody pełne betonowe z dużą duszą (czyli otworem pomiędzy biegami) nie izolują pięter tak jak np. pełne schody drewniane bez duszy. Schody betonowe mogą być także ażurowe.

Schody betonowe dają wększą swobodę w aranżacji i mogą być elementem ktorego wykończenie możemy rozłożyć w czasie. Możemy położyć kafle, po kilku latach zmienić na drewno.

"Nagi" beton nie jest estetyczny i należy dokonać wyboru wykończenia, niemniej jednak jest podstawą dla późniejszych transformacji.

• 3 weeks później...

Po wizycie u znajomych stwierdziliśmy z żoną że schody muszą być drewniane ażurowe (przestronne, lekkie)po prostu Francja- elegancja. Do czasu gdy stwierdziłem że kotłownia jest trochę mikra i przydałoby się pomieszczenie na hydrofor, jedyne co mogłem wymyślić to obniżyć poziom podłogi pod betonowymi schodami i tam zrobić pomieszczenie na hydrofor ,a przy okazji będę miał tam pseudo spiżarnie bo to wyjdzie mała piwniczka.

I nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło .Jeżeli mogę wybierać między funkcjonalnością, a względami estetycznymi to wybieram te pierwsze.

Popieram w pełni Dobrzykowice.

Jestem na etapie wyboru schodów.I to tyle.Bo na pewno nic nie znajdę w tym wątku.Nikt (poza 3,4 postami)niczego nie wnosi do tematu.

Jak będę chciał poczytać o zagrożeniach p.poż to poszukam wątku o tej nazwie.Ale dziś szukam mądrych uwag o różnicach między betonowymi a drewnianymi, no i co?

Ano nic.

Popieram w pełni Dobrzykowice.

Jestem na etapie wyboru schodów.I to tyle.Bo na pewno nic nie znajdę w tym wątku.Nikt (poza 3,4 postami)niczego nie wnosi do tematu.

Jak będę chciał poczytać o zagrożeniach p.poż to poszukam wątku o tej nazwie.Ale dziś szukam mądrych uwag o różnicach między betonowymi a drewnianymi, no i co?

Ano nic.

Pisalam tu wczesniej o naszym eksperymencie tzn schodow z drewna, ale wygladajacych jak betonowe. Otoz wszystko juz zrobione i wyglada super, szczegolnie z kwadratowymi halogenami na podstopnicach. Czekamy jescze tylko na same stopnice bukowe i balustrade. Jak do tej pory razem z robocizna schody wyniosly nas 600-700zl. Wierzycie?

Kgadzina, chyba zartujesz? Kto chce od ciebie wyciagnac tyle kasy?

Nasz stolarz bierze za bukowa stopnice 80zl z montazem, folia schodowa itp. Musze jeszcze dowiedziec sie ile policzy nam balustrade, ale nie sa to kwoty zblizone do podanych przez ciebie. A swoja droga, co to za schody, co maja tylko 8 stopni?

Sorry, z tym powyzszym pytaniem, nie doczytalam. U nas tez jest 15 stopni, w jednym biegu.

Co do ceny, za wykonczenie moich schodow stopnicami i balustrada to dostalam dzis wycene na 2200zl z montazem. Stopnice beda bukowe, pobejcowane pod kolor oscieznic i polakierowane (czasami podaja ceny bez tego wykonczenia!!!). Niestety ten moj stolarz nie jest watowcem, za to trzyma jakosc i sporo u niego zamawiamy (bo jest naprawde tani). Ale to i tak duzo taniej, niz podana wyzej wycena.

hmmm.

Oczywiscie tylko i wylacznie drewniane! A dlaczego?

Bo sa piekne a beton to beton-brzydki, zimny itd.

A jak sie mamy spalic to czy schody beda z tego czy innego materialu nie ma wiekszego znaczenia.

U mnie schody 15 stopni z wBasnorecznym montazem 500zl (znajomy stolarz robiacy raczej tylko dla siebie, rodzinki i marudzacych zanjomych..