Lesio 04.03.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 "to byłem ja, trener trzeciej kategori..." [ Ta wiadomość była edytowana przez: Lesio dnia 2003-03-04 08:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 następny mądraliński"trzeba się na tym znać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 04.03.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Pragnę przypomnieć że beton także się pali i osiąga znacznie wyższą temperaturę. Pozdrawiam, wszystkich bez wyjątku ????? Czyżbym jakąś lekcję w szkole opuścił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 21.03.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Samonośne schody drewniane ładnie wyglądają ,ale gdy się trochę zestarzeją strasznie trzeszczą pod stopami ,szczególnie w nocy.Ja mam betonowe a czym je pokryję ,jeszcze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 23.03.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 Schody na rurce to schody dla samobójców.Weszłem na temat o schodach, a poczytałem o bezpieczeństwie p.poż.Ludzie dajcie spokój.Nie męczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juma 23.03.2003 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 Ludzie zdzieracie sie tu na temat schodow drewno czy beton ze jak bedzie pozar to nie bedzie z gory ucieczki,a z czego bedziecie mieli podloge ja zakladam ze parkiet tak wiec jak sie bedzie palic to i tak nie prysniecie na dol dopoki wam sie ta piekna podloga cala nie spali w raz z ilomas tam warstwami lakieru.Tak wiec schody i tak wam nie uratuja zycia obojetnie czy beda drewniane czy betonowe.Zastanowcie sie lepiej nad zainstalowaniem czujek i instalacji p.poz.wodnej umieszczonej pod sufitem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 24.03.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 A ja optuję za schodami betonowymi z drewnianymi stopnicami. bez podstopnic. Takie nie będą skrzypieć, a ich wygląd jest naprawde estetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 25.03.2003 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Mam dreniane dębowe samonośne a po bokach na ścianach filongi i żadne betonowe po głowie mi nie chodziły. Dobrą robote trzeba po prostu zobaczyć, a beton cóż niektórym się podoba..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 25.03.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Panowie pomijając fakt rozprzeszczeniania sie ognia przy schodach drewnianych samonośnych jest jeszcze aspekt przeciągów i związanego ztym dyskonfortu .Schody betonowe zmykają każdą kondygnację i izolują od reszty . Otwierając okno na parterze nie wypadnie nam na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonja 28.03.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 my mamy schody betonowe i chyba obijemy je drewienkiem. Ja tam się długo nad tym nie zastanawiałam, a uwagi typu pożar bardzo mnie śmieszą. Tak samo było z oknami, czy plastiki czy drewniane i padały argumenty o niewydzielaniu trujących substancji podczas palenia się. Przychylam się zatem do wcześniejszych wypowiedzi a propo bezsensowności takowego zbaczania z tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesio 31.03.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 "Schody betonowe zmykają każdą kondygnację i izolują od reszty . Otwierając okno na parterze nie wypadnie nam na piętrze" (koniec cytatu)"Zamknięcie" kondygnacji nie jest sprawą materiału z którego są wykonane schody lecz kształtu i formy.Schody pełne betonowe z dużą duszą (czyli otworem pomiędzy biegami) nie izolują pięter tak jak np. pełne schody drewniane bez duszy. Schody betonowe mogą być także ażurowe.Schody betonowe dają wększą swobodę w aranżacji i mogą być elementem ktorego wykończenie możemy rozłożyć w czasie. Możemy położyć kafle, po kilku latach zmienić na drewno. "Nagi" beton nie jest estetyczny i należy dokonać wyboru wykończenia, niemniej jednak jest podstawą dla późniejszych transformacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 20.04.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Po wizycie u znajomych stwierdziliśmy z żoną że schody muszą być drewniane ażurowe (przestronne, lekkie)po prostu Francja- elegancja. Do czasu gdy stwierdziłem że kotłownia jest trochę mikra i przydałoby się pomieszczenie na hydrofor, jedyne co mogłem wymyślić to obniżyć poziom podłogi pod betonowymi schodami i tam zrobić pomieszczenie na hydrofor ,a przy okazji będę miał tam pseudo spiżarnie bo to wyjdzie mała piwniczka.I nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło .Jeżeli mogę wybierać między funkcjonalnością, a względami estetycznymi to wybieram te pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.04.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Popieram w pełni Dobrzykowice.Jestem na etapie wyboru schodów.I to tyle.Bo na pewno nic nie znajdę w tym wątku.Nikt (poza 3,4 postami)niczego nie wnosi do tematu.Jak będę chciał poczytać o zagrożeniach p.poż to poszukam wątku o tej nazwie.Ale dziś szukam mądrych uwag o różnicach między betonowymi a drewnianymi, no i co?Ano nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.04.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Popieram w pełni Dobrzykowice.Jestem na etapie wyboru schodów.I to tyle.Bo na pewno nic nie znajdę w tym wątku.Nikt (poza 3,4 postami)niczego nie wnosi do tematu.Jak będę chciał poczytać o zagrożeniach p.poż to poszukam wątku o tej nazwie.Ale dziś szukam mądrych uwag o różnicach między betonowymi a drewnianymi, no i co?Ano nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 27.04.2003 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Pisalam tu wczesniej o naszym eksperymencie tzn schodow z drewna, ale wygladajacych jak betonowe. Otoz wszystko juz zrobione i wyglada super, szczegolnie z kwadratowymi halogenami na podstopnicach. Czekamy jescze tylko na same stopnice bukowe i balustrade. Jak do tej pory razem z robocizna schody wyniosly nas 600-700zl. Wierzycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 29.04.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Alex - a ile mają kosztować stopnice z montażem i balustradą. U mnie jest 8 stopni prostych i 7 w zabiegu i jakbym nie liczył to stopnice z balustradą i montażem wyjdą ok. 4000 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 29.04.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Kgadzina, chyba zartujesz? Kto chce od ciebie wyciagnac tyle kasy? Nasz stolarz bierze za bukowa stopnice 80zl z montazem, folia schodowa itp. Musze jeszcze dowiedziec sie ile policzy nam balustrade, ale nie sa to kwoty zblizone do podanych przez ciebie. A swoja droga, co to za schody, co maja tylko 8 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 30.04.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Sorry, z tym powyzszym pytaniem, nie doczytalam. U nas tez jest 15 stopni, w jednym biegu.Co do ceny, za wykonczenie moich schodow stopnicami i balustrada to dostalam dzis wycene na 2200zl z montazem. Stopnice beda bukowe, pobejcowane pod kolor oscieznic i polakierowane (czasami podaja ceny bez tego wykonczenia!!!). Niestety ten moj stolarz nie jest watowcem, za to trzyma jakosc i sporo u niego zamawiamy (bo jest naprawde tani). Ale to i tak duzo taniej, niz podana wyzej wycena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 06.05.2003 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 hmmm.Oczywiscie tylko i wylacznie drewniane! A dlaczego?Bo sa piekne a beton to beton-brzydki, zimny itd.A jak sie mamy spalic to czy schody beda z tego czy innego materialu nie ma wiekszego znaczenia. U mnie schody 15 stopni z wBasnorecznym montazem 500zl (znajomy stolarz robiacy raczej tylko dla siebie, rodzinki i marudzacych zanjomych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 06.05.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Schody betonowe muszą mieć więcej miejsca,specjalna klatka schodowa itp ceregiele,zabiegowe chody drewniane czy metalowe/jak kto woli w sensie bezpieczeństwa/zajmują mniej powierzchni użytkowej ,są "wdzięczniejsze"- dla zwolenników lżejszych konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts