Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody drweniane czy schody betonowe ????????

Recommended Posts

Zdecydowaliśmy się na schody betonowe wylewane (koszt ich wykonania wliczony był w stan surowy). Chcemy obłożyć je drzewem (dąb). Nie chciałam schodów ażurowych (mimo że wizualnie bardzo mi się podobają), ponieważ: 1. bardzo widać na nich gromadzący się kurz 2. są mimo wszystko trochę niebezpieczne dla małych dzieci.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobre schody drewniane są najlepsze dodają dużo wdzięku i ciepła domowego ,robi się je raz a dobrze.Warto wiedzieć że muszą być wykonane estetycznie, masywnie a zarazem wyglądać delikatnie,dawać wygodę chodzenia po nich i nie zabierać całej powierzchni użytkowej,bezpieczne (by ich stopnie były równo wysokie i szerokie na środku ich biegu,by odległości między tralkami i stopniami nie pozwoliły wkleszczyć główki małego dziecka,by były zachowane właściwe wysokosci pochwytów) Cena takich schodów jest uzalezniona od wielu czynników np.od rodzaju zastosowanego drewna i jego jakości, wielkości schodów,rodzaju schodów wzoru balustrad.Najtaniej jest u dobrego fachowca,u takiego,który wykona te wszystkie rzeczy w cenie schodów,oraz doradzi co w jakiej kolejności zrobić by nie trzeba było dodatkowych listwowań czy też innych poprawek.

Mam doświadczenie ze schodami i szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze dobrze wylanych schodów betonowych.Często bywa że nie da sie już naprawić mimo wcześniejszych zapewnień murarzy,tych którzy je stworzyli. Dla mnie osobiście jest bezsens zalewać betony ,a potem je obkładać drewnem.Dobre schody polecam poszukaj w google schody na wymiar z poważaniem adamkuj.

Podobają mi się schody drewniane, ale...nie lubię po nich chodzić. Nawet najlepiej wykonane (nieskrzypiące) powodują takie dziwne wrażenie jak się po nich stąpa.

Ja będe miała zabiegowe betonowe, których nie mogłam zmienić w projekcie (nie było miejsca). Płace wykonawcy za całość koszt schodów to koszt betonu i stali no i szalowania (czyli desek).

Moim marzeniem były schody dwubiegowe ze spocznikiem betonowe.

Może za ładnie nie wyglądają ale są najwygodniejsze.

Zrobiłem schody betonowe dla wygody podczas budowy, ale teraz obłożyłem je dębem.

Co do fachowców u mnie pojawił się taki, który stwierdził, że nierównych schodów to on nie będzie obkładał.

rosa Wysłany : Czw, 3 Marzec 2005 21:45 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

Monika u mnie to samo, też nie pasują z wysokością. Fachowiec powiedział, żeby nic nie robić, skończyć posadzki na gotowo na górze i dole a reszta to jego sprawa! Dodał,że mało jest budów gdzie nie występuje ten problem. Pzdr.

co racja to racja

• 6 months później...