Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozdzielacz co

Gość

Recommended Posts

Czy ktoś mógł mnie rozjaśnić jaką funkcję spełnia rozdzielacz CO bo mój instalator twierdzi że to nie potrzebny wydatek i podraża nie potrzebnie wydłuża ilość rur potrzebnych do rozprowadzenia po budynku

Z rozdzielaczem co jest dokładnie tak jak z elektrycznym. Zamiast jednego dużego i niefunkcjonalengo obwodu pozwala na zainstalowanie kilku mniejszych bardziej funkcjonalnych. Każdy z nich możesz potem osobno zamykać (np by zdjąć grzejnik do naprawy, lub malowania), czy regulować im temperaturę

Jeżeli jest to nowa instalacja to polecam jak najbardziej system rozdzielaczowy:

1 nie masz żadnych kształtek zalanych w betonie rurę powinno rozprowadzać się z kręgu a co za tym idzie awaryjność spada do minimum

2 kwestia równowagi hydraulicznej

3 równomierne rozchodzenie się ciepła do każdego odbiornika

4 łatwość regulacji instalacji

itd

Witaj Rino przeglądając forum naczytałem się różnych opini o systemie rozdzielaczowym raczej wszystkie pochlebne ale też nikt nie zakwestionował że doborze wykonana inst. klasyczna chyba nazywa się trójnikowa jest zła ?. Nie mam w projekcie żadnychb "udziwnień" proszę o proste korzysci wynikające w wyższości rozdzielacza nad typowym układem rodzina jest 3 osobowa budynek będzie od razu eksploatowany w całości, wykonanie instalacji jednorazowo .

funkcje o których pisze bart mam już w samym grzejniku termostat to regulacja temperatury a tzw. portki w grzejniku VK pozwalają mi go odpiąć bez wyłanczania instalacji, ewentualna wymiana rury co w razie uszkodzenia też chyba odpada bo jak przepchnąć rure miedzianą przez peszel w wylewce ?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-03 20:32 ]

Podstawowe zalety opisałem troszkę wyżej, nie widzę projektu, ale z reguły w tradycyjnym układzie jest kilka pionów c.o w rozdzielaczowym z reguły jeden, oczywiście z peszla w razie awarii jesteś wstanie rurę wyciągnąć, ale proponuję tu peszel twardy wtedy jest ok. Kształtki zredukowane do minimum a co za tym idzie mniejsze opory i tak to można ciągnąc:smile:.

Pozdrawiam RINO

JAK ZROBISZ WSZYSTKO TAK JAK POWINNO BYĆ TO NIC NIE MA SIĘ PRAWA STAĆ, NIE STRASZ LUDZI !!!!, RÓWNIE DOBRZE MOŻE IM ROZWALIĆ INSTALACJĘ TRADYCYJNĄ JEŻELI SĄ BŁĘDY W SZTUCE. PROSZĘ NIE POPADAJMY W SKRAJNOŚCI, ŻE COŚ JEST NAJLEPSZE A RESZTA TO DZIADOSTWO.

POZDRAWWIAM RINO