sSiwy12 27.05.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Witam ponownie. W tak zwanym miedzyczasie "douczyłem się".Zwolnienie (od zapłaty tych 10%) jest zwolnieniem z mocy prawa i przysługuje podatnikowi bez decyzyjnej ingerencji organów podatkowych, jesli spełni on dwa warunki (łącznie) tj.: złoży odpowiednie oświadczenie (w terminie 14 dni od uzyskania przychody ze sprzedaży nieruchomości), oraz wyda rzeczoną kwotę na cele mieszkaniowe w terminie ustaowym, czyli 2 lat. Spełnienie tych wrunków łącznie powoduje nabycie i zrealizowanie zwolnienia podatkowego. Pod pojęciem wyda rozumie się zakupi lub spłaci kredyt łącznie z odsetkami. Nie jest tu istotne z jakich żródeł nastąpiło finansowanie. Istotna jest kwota wydana (zapłacona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 27.05.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 dzięki za informacje ale jeżeli mogę to mam jeszcze 1 pytanie: Czy jeżeli np. mieszkanie sprzedaje za kwotę powiedzmy 100 tys. ( przed upływem 5 lat) i 90 % z tego + działke budowlaną przeznaczam na budowę jako wkład własny do kredytu, resztę finansując kredytem i będę miała udokumentowane wydanie pieniędzy ze sprzedazy mieszkania to czy istotne dla US bedzie, że jako wkład własny podałam 90% z mieszkania i działke czy tylko to , że mam dokumenty na potwierdzenie wydania całej kwoty(100%) ze sprzedazy mieszkania. musisz umieć wykazać, że całośc pieniędzy przeznaczyłas na cele mieszkaniowe tj. np. budowę, zakup działki, sfinansowanie kredytu, nigdzie nie jest powiedziane w jakim % masz wkład własny (rozumiem, że te 90% to właśnie pieniądze ze sprzedaży) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.05.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Inka 1 Dokładnie . Mieszkanie sprzedaję za 110 tys. z czego 90 tys. przeznaczam na budowę ( i wkłąd własny do kredytu) a 20 tys. chce przeznaczyc na inny cel ale zbiorę dokumenty potwierdzajace wydanie 110 tys. ze sprzedazy. Interesuje mnie tylko czy US bedzie ingerował np. w treść umowy z bankiem i zapis ( wkład własny : 90 tys. gotówka + działka) czy tylko żądał np. F-r na kwote sprzedazy ? sSiwy12 W myśl tego co napisałeś i w kontekście wypowiedzi Inki 1 rozumiem iż US bez decyzyjnej ingerencji w źródła finansowania powinien zwolnic mnie z podatku dochodowego kiedy wykarzę sie dowodami na zakupy na cele mieszkaniowe na kwote ze sprzedazy mieszkania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.05.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 I jeszcze 1 pytanie: Jeżeli działka jest tylko moja (wyłączona ze wspólnosci majatkowej) ale poza tym pozostajemy z mężem we wspólności majatkowej, razem bierzemy kredyt na budowe domu i dom bedzie naszym wspólnym majatkiem to czy wydatki mojego meża na cele mieszkaniowe ( w kontekscie 10% podatku dochodowego) będą jego wydatkami na własne cele mieszkaniowe. Oczywiście dom wspólny, oboje bedziemy zameldowani, tylko i wyłącznie działka będzie na mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Wygląda to tak. Musisz w okresie 2 lat (nie 24 miesięcy) wydać równowartość kwoty otrzymanej ze sprzedaży nieruchomości, na cele mieszkaniowe. Wydaje się, że (nie spotkałem innej interpretacji) dotyczy to osoby, która sprzedała neruchomość, oraz jego współmałżonka. W przypadku rozdzielności majątkowej, dotyczy to osboy będącej właścicielem nieruchomości, w Twoim przypadku Ciebie. Pamiętaj, że zgodnie z interpretacją prawną to co na gruncie należy do właściciela gruntu, czyli może pojawić się interpretacja US (i nie tylko), że zabudowa też jest wyłączona ze wspólnoty majątkowej. Prawdę powiedziawszy Wasza sytuacja jest trochę skomplikowana. Logicznie to wygląda tak. Kwotę ze sprzedaży mieszkania (o ile nie było w tym zakresie rozdziału majątkowego) możecie w całości przeznaczyć na cele budowlane, ale moim zdaniem , pod warunkiem, że wszelkie dokumenty zakupu (nabycia), bedą wystawione na Ciebie, lub w przypadku nabycia obojga, Twoje będzie pierwsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olenia 29.05.2006 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 słuchajcie czy ogrodzenie też się zalicza do tych wydatków na cele mieszkaniowe? chodzi o słupki i bramy. strasznie nerwowo u mnie bo mam mało czasu na zebranie tych rachunków, stresy przeżywam okrutne. u nas akurat jest tak, że teraz zaczyna się najgorętszy okres wykańczania (w lipcu musimy się wprowadzić) a tu praktycznie ostatni tydzień na zebranie rachunków. i wszystko na mojej głowie bo mąż zajęty pracą i ...budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.05.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 sSiwy 12 rzeczywiście skomplikowane tylko , że idąc za twoim tokiem rozumowania to US mógłby uznać, że tylko ja wydałam swoją część tj. połowę 9 ustawowa bo rozdzielności ogólnie nie mamy) na cele mieszkaniowe a mój mąż juz nie bo rzekomo nasz dom stojący na mojej działce nie będzie wydatkiem męża na własne cele mieszkaniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.05.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 sSiwy 12 I w kwestii wyjaśnienia to właścicielami mieszkania, które sprzedajemy jestesmy oboje z mężem. Tylko działka na której budujemy dom, i na którą będziemy ponosić wydatki ( uniknięcie 10 % podatku) jako wydatki na własne cele mieszknaiowe jest tylko moją własnością. W domu będziemy oboje zameldowani,i bedzie to nasz wspólny majatek.Ufffffffff i co tu począć ? Nie wyłaczalibysmy tej działki ze wspólności ale jest ona zakupiona z moich pieniążków ale nie z majatku odrębnego a po prostu za gotówkę i chciałam sie jakoś zabezpieczyc na przyszłość ( mąż jest z odzysku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 29.05.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 słuchajcie czy ogrodzenie też się zalicza do tych wydatków na cele mieszkaniowe? chodzi o słupki i bramy. strasznie nerwowo u mnie bo mam mało czasu na zebranie tych rachunków, stresy przeżywam okrutne. u nas akurat jest tak, że teraz zaczyna się najgorętszy okres wykańczania (w lipcu musimy się wprowadzić) a tu praktycznie ostatni tydzień na zebranie rachunków. i wszystko na mojej głowie bo mąż zajęty pracą i ...budową. nie, nie możesz tego odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Ale znów logicznie. Przychód ze sprzedaży jest wspólny i w tym przypadku nie jest istotne który z małżonków przeznaczył całą kwote na cele mieszkaniowe - też wspólne, mimo rozdziału dot. gruntu. Tu chodzi raczej o prawo własności i ewentualne interpretace US dot. na kogo ma być f-ra. Tak na dobrą sprawe nikogo nie obchodzi z jakich środków budujesz, byle by były to środki legalnie uzyskane. A ulga jak by nie patrzeć przusługuje, bo "poszła" na cele mieszkaniowe. Moja rada - w przypadku wątpliwości w tym zakresie - proś o US o interpretację na pismie. A tak na marginesie. To co napisałem raczej dotyczy Twojego spokoju, niż sytuacji oczekiwanej. Pomyśl, skąd US może wiedzieć o rozdzielności? Fakt, że na umowie kupna Jesteś tylko Ty o niczym nie świadczy. Musi być prawna decyzja administracyjna. To co pisałem o prawach własności do tego co jest na gruncie, może być istotne tylko w przypadku ewentualnych sporów spadkowych lub podziału majatku, ale tez niekoniecznie. To jest Twoja wiedza, którą, mam nadzieję, spozytkujesz właściwie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Olenia. Moim zdaniem możesz, bo w przypadku sprzedaży nieruchomości sprawa odliczeń "mieszkaniowych" dotyczy całości przychodu - nie pomniejszonej o kszty ogrodzenia, bram, podjazdów, itp. Przecież Prawo Budowlane wymaga np. ogrodzenia. Samo ogrodzenie ma wpływ na cenę nieruchomości. Należy tu stosować zasadę domniemania. Skoro przy sprzedaży liczy się, to do odliczeń także. Tak moim zdaniem należy "rozmawiać" z US. W przypadku innej decyzji US prosić o interpretację na piśmie i ewentualnie odwoływać się.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 29.05.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Olenia. Moim zdaniem możesz, bo w przypadku sprzedaży nieruchomości sprawa odliczeń "mieszkaniowych" dotyczy całości przychodu - nie pomniejszonej o kszty ogrodzenia, bram, podjazdów, itp. Przecież Prawo Budowlane wymaga np. ogrodzenia. Samo ogrodzenie ma wpływ na cenę nieruchomości. Należy tu stosować zasadę domniemania. Skoro przy sprzedaży liczy się, to do odliczeń także. Tak moim zdaniem należy "rozmawiać" z US. W przypadku innej decyzji US prosić o interpretację na piśmie i ewentualnie odwoływać się. Pozdrawiam jestem pewna, że ogrodzenia i podjazdu odliczyć nie możesz (podobnie, jak nie mogłeś w przypadku ulgi remontowej czy budowanej), brama i podjazd nie są "celami mieszkaniowymi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 W przypadku ulgi remontowej zgoda, tam ustawodawca precyzyjnie okreslił warunki. W przypadku "10% zwolnienia" jest zapis "budowa", a zgodnie z prawem na inwestorze ciąży obowiązek zabezpieczenia terenu budowy min. poprzez postawienie ogrodzenia, które warunkuje niejako prowadzenie całości inwestycji. Nie ma ogrodzenia, nie ma budowy, nie ma mieszkania, lub domu, i nie ma zwolnienia.Podaję tylko możliwości interpretacyjne w tym zakresie. Nie twierdzę, że US od razu musi je przyjąć, ale w takim przypadku musi podać przepisy szczegółowe na których oparł swoją decyzję, a tu będzie musiał pogłówkować - powiem wiecej, kupując mieszkanie w spółdzielni, w cenie wliczono nie tylko ogrodzenie, ale i np. plac zabaw dla dzieci. Pod pojeciem "budowa" rozumie się całość inwestycji, a nie jego poszczególne składniki. Nie ma takiego przepisu, który nakłada na podatnika rozdział kosztów na mieszkaniowe i inne. Budowa to budowa w całości.Idąc tokiem innego rozumowania, to przecież niwelacja całości terenu, czy budowa garażu w obrysie domu też nie są wydatkami strikto mieszkaniowymi - przynajmniej w częsci, a nikt ich nie kwestionuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.05.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 sSiwy12 Także miałam taką skromna nadzieje iz to moja wiedza bo przeciez nawet w przypadku koniecznosci przedłożenia tytułu prawnego własności to będą mieli akt notarialny na którym jesteśmy oboje z mężem a przy ewentualnym wyłączeniu z majatku wspólnego to bedzie taki zapis chyba tylko w KW działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.05.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Chcę mieć po prostu pewnoćś bo po podpisaniu kredytu siąda mi na hipoteke i juz nic nie wyłaczę z majatku wspólnego. Swoja drogą to przy kredycie hipotecznym na budowe domu to czego hipoteke obciążaja ? Działki, która jest juz nabyta przed kredytem ? czy zakłada się hipotekę na dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Na wszystko, chyba, że istnieje możliwość wyłączenia działki, ale jest to znikoma sznsa, ze względu na ten fakt, że to co na gruncie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.05.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 No tak - dzięki za rady a reasumując to według mnie: 1. mogę działkę wyłaczyć z majatku wspólnego bez obawy nie uwzglednienia wydatków meża jako na jego własne cele mieszkaniowe ( bo podaja iż muszą to być własne - czyli tytuł własności- wydatki mieszkaniowe) 2. Wydatki nie wazne z jakiego źródła ale mają pokryć całą kwotę uzyskaną za sprzedaż mieszkania 3. Faktury najlep[iej żeby były wszystkie na mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.05.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Powinno być dobrze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 08.06.2006 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 A czy ktos moglby moze jakos zrekapitulowac sprawe na co mozna, a na co nie mozna wydawac pieniedzy "na cele mieszkaniowe"? I jaka sume, praktycznie rzecz biorac, mozna wydac bez problemu i z rachunkami na te cele w ciagu tych dwoch lat, przy zalozeniu, ze mam zamiar zbudowac dom parterowy o powierzchni ok 120m?Okropnie to wszystko stresujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 08.06.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 mam ten sam problem. Ile wyda sie gotówki na materiały ( robocizna - wiadomo jak bywa. Nie zawsze mozna liczyc nba rachunki) do budowy domku ok. 130 m. Wiem ,że jest sporo rzeczy przy kt. Vatu się i tak nie odliczy i można by brać po cenach netto ale w przypadku koniecznosci potwierdzenia wydatków na cele mieszkaniowe potrzebne są f-ry, rachunki, dowody wpłaty, przelewu, spłaty pozyczki itp. Co do materiałów do zaliczenia na cele mieszkaniowe to wg mnie takie, kt. mozna było odliczyc w uldze remontowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts