Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedaży mieszkania

olenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

podepnę sie pod dyskusję, bo sprzedałam działkę kupioną pół roku temu z zamiarem budowy ale zmienił sie trochę plan zagospodarowania obok i nie bardzo chcę budować na osiedlu z domami wielorodzinnymi.

Jak to w końcu jest - jeżeli przyjdzie mi płacić ten podatek 10% to czy jest on naliczany od ceny sprzedaży nieruchomości czy od różnicy między sprzedażą a ceną zakupu?

Pytam bo nie wiem kiedy uda mi sie kupić następna działkę.

Jak to w końcu jest - jeżeli przyjdzie mi płacić ten podatek 10% to czy jest on naliczany od ceny sprzedaży nieruchomości czy od różnicy między sprzedażą a ceną zakupu?

Pytam bo nie wiem kiedy uda mi sie kupić następna działkę.

w chwili obecnej placisz od ceny sprzedazy (NIE od różnicy)... ale rozne sa projekty i mozliwe ze w niedlugim czasie sie to zmieni

A czy ktoś "przerabiał" taki scenariusz? Kupiłem 50% mieszkania we współwłasności ponad 5 lat temu, niedawno dokupiłem drugie 50%.

Czy jak będę chciał ją sprzedać (czyt. szybciej niż przed upływem 5 lat od zakupu drugiej połowy) to podlegam pod podatek? A jeśli tak to płacę go od 100% ceny sprzedaży czy od 50%...

Niby prawo własności do nieruchomości posiadam ponad 5 lat...

Pytam się czy ktoś "przerabiał" w praktyce, bo przypuszczam, że interpretacje różnych US mogą się różnić.

• 1 month później...

No to też się podepnę... :D

Stan faktyczny:

Prawie 2 lata temu (minie za 2 m-ce) sprzedalismy mieszkanie, które bylo wspolnym majątkiem moim i żony. Zlozylismy stosowne oswiadczenia w US (nie wiem dlaczego musielismy 2 oddzielne ale zlozylismy). Pieniazki wydalismy na splate kredytu i na dokonczenie budowy domu, ktory w spadku dostala zona. 2 m-ce teu udalo sie uregulowac sytuacje prawną tak, że jestesmy obydwoje wlascielami. Mamy 2 m-ce do rozliczenia sie. W większęj czesci faktury są na zone, nastepnie na mnie i na nas wspolnie.

Czy US moze się czepiac? Budowa zakonczyla się 6 m-cy temu kiedy ja nie bylem jeszcze wlascicielem i tego sie najbardziej obawiam.

mam pytanie odnośnie wypowiedzi 1 z forumowiczów odnosnie terminy w którym nalezy wydac pieniadze uzyskane ze sprzedazy mieszkania na cele mieszkaniowe ( w celu uniknięcia podatku 10 %) -

Co to oznacza, że musze wydac te pieniążki w okresie 2 lat (a nie 24 miesięcy)

Co to za róznica czy w okresie 2 lat czy 24 m-cy ?

Witam,

Może ktoś będzie mi mógł wyjaśnić czy pani w US miała rację.

Sprzedałem mieszkanie za 80 000pln, mieszkanie było obciążone kredytem. Tranzakcja wyglądała następująco otrzymałem około 25000pln a około 55000 poszło na spłatę kredytu. Mieszkanie kupiłem około 2,5 roku temu.

Byłem w US i pani stwierdziła że należny podatek to 8000pln, że spłata kredytu mieszkaniowego nie stanowi zwolnienia z podatku czy miała rację?

Witam,

Może ktoś będzie mi mógł wyjaśnić czy pani w US miała rację.

Sprzedałem mieszkanie za 80 000pln, mieszkanie było obciążone kredytem. Tranzakcja wyglądała następująco otrzymałem około 25000pln a około 55000 poszło na spłatę kredytu. Mieszkanie kupiłem około 2,5 roku temu.

Byłem w US i pani stwierdziła że należny podatek to 8000pln, że spłata kredytu mieszkaniowego nie stanowi zwolnienia z podatku czy miała rację?

Nie ma racji:

http://www.pit.pl/pages/i/2110.php

"Zwolnienie przysługuje ponadto, w przypadku przeznaczenia uzyskanego przychodu w ciągu 2 lat od dnia sprzedaży na spłatę kredytu i odsetek zaciągniętego na nabycie budynku mieszkalnego, mieszkania, gruntu lub udziału w nich. Dotyczy to także kredytów zaciągniętych przed uzyskaniem przychodu ze sprzedaży. Aby jednak móc skorzystać ze zwolnienia z opodatkowania kredyt lub pożyczka musi być zaciągnięta w banku lub w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, mających siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Przychód ze sprzedaży nieruchomości jest więc zwolniony z opodatkowania, ale tylko w tej części, która jest przeznaczona na spłatę kredytu lub odsetek w ciągu dwóch lat (Urząd Skarbowy Warszawa-Targówek , 8 listopada 2004r., US37/DFP/415/22/2004; Urząd Skarbowy w Ostrowcu Świętokrzyskim, 21 września 2004., PDI-415/51/04). Należy ponadto zauważyć, że podatnik nie może zastosować zwolnienia, jeżeli odsetki od kredytu odlicza w ramach ulgi odsetkowej."

http://www.pfrn.pl/index.php?Id=101&Gr=7&St=1

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040424/prawo/prawo_a_13.html

http://www.pit.pl/pages/i/88.php

Pytania do spayder-a:

-czy zadeklarowałeś w ciągu 2 tygodni od sprzedaży, że w ciągu 2 lat pieniążki przeznaczysz na cel mieszkaniowy?

tak, właśnie podczas składania tej deklaracji zostałem poinformowany że mam się rozliczyć od całej kwoty.

-czy kredyt był na cel mieszkaniowy a nie np. pożyczka na dowolny cel z zabezpieczeniem na hipotece?

tak był to kredyt mieszkaniowy.

- kiedy spłaciłeś ten kredyt?

kwota za jaką sprzedałem mieszkanie 80000 została podzelona na 2 części (wszystko zostało dokładnie opisane w akcie notarialnym), pierwszą część kupujący odemnie wpłacił bezpośrednio do banku w którym miałem kredyt mieszkaniowy na wskazany przez ten bank rachunek natomiast pozostała część została wpłacona na moje konto.

Ciekawa sprawa.

Nie wiem czy przypadkiem nie popełniłeś błędu z kolejnością wykonania poszczególnych operacji, tzn.:

najpierw powinna być sprzedaż,

potem zgłoszenie w US o przeznaczeniu w ciągu 2 lat pieniędzy na cel mieszkaniowy (np. spłata kredytu - patrz to co napisal darks )

na końcu spłata kredytu za pieniążki uzyskane ze sprzedaży.

Ciekawa sprawa.

Nie wiem czy przypadkiem nie popełniłeś błędu z kolejnością wykonania poszczególnych operacji, tzn.:

potem zgłoszenie w US o przeznaczeniu w ciągu 2 lat pieniędzy na cel mieszkaniowy (np. spłata kredytu - patrz to co napisal darks )

Wydaje mi się że nie jest wymagana kolejność taka jak ją opisałeś w ustawie jest napisane że w dwa lata po sprzedaniu mieszkania mam wydatkować pieniadze na cele mieszkaniowe a nie dwa lata po złożeniu oswiadczenia w US.

Ja najpierw podpisałem akt notarialny czyli dokonałem sprzedaży mieszkania a następnie około 20 minut póżniej nastąpiła spłata kredytu mieszkaniowego zaciągniętego na to mieszkanie.

Ciekawa sprawa.

Wydaje mi się że nie jest wymagana kolejność taka jak ją opisałeś w ustawie jest napisane że w dwa lata po sprzedaniu mieszkania mam wydatkować pieniadze na cele mieszkaniowe a nie dwa lata po złożeniu oswiadczenia w US.

Ja najpierw podpisałem akt notarialny czyli dokonałem sprzedaży mieszkania a następnie około 20 minut póżniej nastąpiła spłata kredytu mieszkaniowego zaciągniętego na to mieszkanie.

Oczywiście, że w 2 lata od sprzedaży mieszkania.

Pani z US nie ma racji. Masz 3 rozwiązania:

1) Wystąpić oficjalnie do US z pytaniem w swojej sprawie

2) Przedstawić pani z US interpretacje innych US i dać delikatnie do zrozumienia, żeby się douczyła

3) Nie przejmowac sie tym co mówi pani i wyslac za 2 lata do us komplet faktur, rachunków. Przez 2 lata moze sie pani zmieni albo dotrze do nich wyraźna interpretacja i pani zmieni pogląd. Oczywiscie istnieje ryzyko, ze US nakaze zaplate...

Ciekawa sprawa.

Oczywiście, że w 2 lata od sprzedaży mieszkania.

Pani z US nie ma racji. Masz 3 rozwiązania:

1) Wystąpić oficjalnie do US z pytaniem w swojej sprawie

2) Przedstawić pani z US interpretacje innych US i dać delikatnie do zrozumienia, żeby się douczyła

3) Nie przejmowac sie tym co mówi pani i wyslac za 2 lata do us komplet faktur, rachunków. Przez 2 lata moze sie pani zmieni albo dotrze do nich wyraźna interpretacja i pani zmieni pogląd. Oczywiscie istnieje ryzyko, ze US nakaze zaplate...

dot.pkt.2

Udawadnianie,ze interpretacje innych US sa odmienne nie ma sensu.I tak wiarzaca dla podatnika interpretacja jest interpretacja US wlasciwego miejsca zamieszkania lub inaczej miejsca danej sprawy.

Rzecza normalna jest,ze rozne US roznie interpretuja rozne przepisy,ale wiem ze tak byc nie pownno.Dlatego wlasnie od przyszlego roku wszystkie nasze watpliwosci bedzie rozwiewac Ministerstwo Finansow.

Jest jeszcze szansa na to,ze Izba Skarbowa odpowiednia dla lokalizacji danego US bedzie mial odmienne zdanie i cofnie interpretacje US. To wynika z procedur postepowania US w sprawie interpretacji przepisow.

Mozesz poszperac na http://www....... w interpretacjach podobnych spraw dla odpowiedniej IS dla twojego US.

dot.pkt.2

Udawadnianie,ze interpretacje innych US sa odmienne nie ma sensu.I tak wiarzaca dla podatnika interpretacja jest interpretacja US wlasciwego miejsca zamieszkania lub inaczej miejsca danej sprawy.

Rzecza normalna jest,ze rozne US roznie interpretuja rozne przepisy,ale wiem ze tak byc nie pownno.Dlatego wlasnie od przyszlego roku wszystkie nasze watpliwosci bedzie rozwiewac Ministerstwo Finansow.

To tylko opcje do wyboru. Każdy robi jak uważa. A jest faktem, że Izba może mieć odmienne zdanie. Ja bym wybrał pkt 3.