inwestor 27.02.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Aktualnie panuje bardzo duży szum informacyjny lub dezinformacyjny na temat tego co jest lepsze a co gorsze (pisał już o tym Hipcio w wątku o wełnie).Chciałbym podjąć próbę uporządkowania tych informacji i w miarę moich możliwości dokonania "prawdziwego" porównania tych materiałów izolacyjnych. Porównanie dotyczy oczywiście materiałów przygotowanych przez producentów do izolacji dachów. Przyjęte zostało kryterium, że jeśli omawianą wadę da się w jakimś stopniu ograniczyć to dawałem nieco więcej punktów. 1) (max 10 pkt)Jako że materiał jest przeznaczony do izolacji cieplnej więc przyjąłem że jest to jego najważniejsza funkcja więc za to będzie najwięcej punktówWEŁNY : gorszy współczynnik lambda ,z samej swojej natury budowy materiał gorszy gdyż nie posiada zamkniętych porów z powietrzem, jest przewiewny i wrażliwy na wilgotność zawartą w powietrzu (6 pkt)STYROPIAN: lepszy współczynnik lambda, nie przepuszcza powietrza, praktycznie nie wrażliwy na wilgoć (9 pkt) 2) (max 8pkt)Trwałość, niezmienność parametrów cieplnych w czasieWEŁNY: występuje zjawisko osiadania wełny, po zamoknięciu następuje uszkodzenie, wad tych praktycznie nie da się wyeliminować (4 pkt)STYROPIAN: występuje zjawisko skurczu i robią się szpary, oraz utrata własności izolacyjnych w wysokiej temperaturze, można temu zapobiec stosując płyty z felcem i pustkę wentylacyjną. (4 pkt) 3) (max 6 pkt)MontażWEŁNY: wymagają stosowania folii paroprzepuszczalnej i paroizolacyjnej wymagających dużej staranności wykonania, jakość folii i ich montażu ma zasadnicze znaczenie dla skuteczności izolacji, uciążliwe w montażu trzeba stosować specjalne maski i rękawice, dokładniej niż styropianem można wypełnić szczeliny (2 pkt)STYROPIAN: nie wymaga dodatkowych folii, bardzo łatwy i lekki, są trudności w wypełnieniu małych szczelin może to wymagać dodatkowego stosowania pianek ( 4 pkt ) 4) (max 8 pkt)Własności p-pożWEŁNY: Niepalne, w czasie pożaru lepiszcza i oleje którymi są nasączone wełny mogą wydzielać szkodliwe dymy, trudne w ugaszeniu długo się tlą, po pożarze śmierdzą i wymagają wymiany ( 6 pkt)STYROPIAN: W czasie pożaru pali się i wydziela szkodliwe dymy, mogą z niego kapać płonące krople, można w pewnym stopniu ograniczyć te wady stosując styropiany samogasnące oraz zabezpieczenia np. płytami GK (2 pkt) 5) (max 6 pkt)Tłumienie akustyczneWEŁNY: dobre własności akustyczne (6 pkt)STYROPIAN : gorsze własności akustyczne ( 2 pkt) 6) ( max 6 pkt)Wpływ na nasze zdrowieWEŁNY: prawdopodobnie włókna stosowane do wyrobu wełen mają podobne działanie do włókien azbestowych tzn. poprzez mechaniczne oddziaływanie na błony śluzowe mogą powodować nowotwory, wymagają szczelnego zabezpieczenia ( 3 pkt)STYROPIAN: nieszkodliwy dla zdrowia (5 pkt) 7) (max 8 pkt)CenaWEŁNY: 4 pktSTYROPIAN : 6 pkt 8 ) (max 4 pkt)Zwierzątka w izolacjiWEŁNY: występują wróbelki i myszki 2 pkt.STYROPIAN:występują wróbelki i myszki 2 pkt PODSUMOWANIE WEŁNA 33 pkt, STYROPIAN 37 pkt. Bardzo proszę o krytyczne uwagi oraz dopisywanie nowych punktów do powyższej listy. Może uda się nam wspólnie dojść do tego jaka jest prawda. Pozdrawiam P.S.BARDZO PROSZE O KRYTYCZNE UWAGI DOTYCZĄCE POWYŻSZEJ PUNKTACJIIdeą tego wątku jest aby wspólnie dokonać prównania. Jeśli nie będziecie pisać uwag jak zmienić punktację to pozostanie ona wyłącznie jako MOJA SUBIEKTYWNA OCENA [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-02-27 21:36 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 27.02.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Brawo za to podsumowanie. Trudno się z tym nie zgodzić, wychodzi na to że wełna - bezpieczeństwo i akustyka, styropian - wszystko inne. Zaczynak się skłaniać ku styropianowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 no to sie zaczelo ... czy widzicie problem w dopasowaniu styropianu do krokwi? w koncu kazda plyte trzeba dociac. Ja zrobilem sobie maszynke do ciecia styropianu ktora nie kruszy styropianu (nie ma sniegu). trzeba ja jednak zassilac napieciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 info powyzej pochodzi ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.02.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 ja tylko mam uwagę co do punktu 6ze styropianu wydziela się styren a on wcale nie jest taki obojętny dla zdrowianatomiast wełna po zamknięciu w foliach już nic z jej strony nam nie grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 tylko czy styro trzeba zabezpieczac dwiema foliami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 27.02.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Do zalet steropianu można dodać fakt istnienia profilowanych steropianowych elementów dachowych,które nie wymagają deskowania , foliowania i.t.p. .Krokwie-element steropianowy (np.z Thermodomu)-dechówka lub blachodachówka.Taniej,szybciej no i krokwie widoczne od wewnątrz w całej okazałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 czy ktos sie orientuje ile kosztuje StyroTak styropolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.02.2003 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Drogi Anonimie przed czym chcesz zabezpieczać styropian folią ? Dzięki Januszek za info. Podaj proszę propozycję nowej punktacji dla pozycji 6.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.02.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 do zalet styropianu chciałbym dorzucić to że jest biały i nic mnie nie przekona że tak nie jest :grin: a tak na poważnie czy wzialiście pod uwagę faunę (chodzi o myszki i inne stworki) jak zabezpieczyć się przed nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 jesli nie ma folii to styren moze swobodnie sie uwolnic .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 27.02.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 prosze o szczegoly tej "maszyny" do ciecia styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.02.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Bez przesady, brzeszczot wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.02.2003 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 JanuszekBył już na forum wątek odnośnie "życia w wełnie i styropianie" wynikało z niego, że zarówno w wełnie jak i w styropianie lubią mieszkać myszki i wróbelki dopisuję nowy punkt nr 8 proponuję max 4 pkt. po 2 pkt. dla W i SJeśli chodzi o styren to pod styropianem będą i tak płyty GK więc będzie jakaś bariera. Poza tym nie znam skali uwalniania się styrenu oraz jego szkodliwości czekam na propozycję zmiany oceny w punkie 6. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.02.2003 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Jeśli chodzi o maszynki do cięcia styropianu to kiedyś widziałem w Składnicy Harcerskiej. Był to napięty na ramce (coś jak piła włosowa) cienki drucik oporowy który rozgrzewał się po podłączeniu napięcia z transformatorka do tego kawałek blatu i po zawodach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 U siebie w domu do ocieplenia skosów zastosowałam ekofiber- nie palny, nie szkodliwy bo ekologiczny, zabezpieczony od robaczków i zwierzaczków, ciepły nie wiem jak długo dędę zadowolona ale na razie jestem, może trochę drogi. Mam jeszcze do ocieplenia dach na poddaszu bo przerabiamy na mieszkalne i nie wiem czym i czy ocieplać też strop czyli podłogę tego poddasz ponoć ekofiber jak najbardziej się do tego nadaje ale czy jest sens wydawania tak dużej kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 U siebie w domu do ocieplenia skosów zastosowałam ekofiber- nie palny, nie szkodliwy bo ekologiczny, zabezpieczony od robaczków i zwierzaczków, ciepły nie wiem jak długo dędę zadowolona ale na razie jestem, może trochę drogi. Mam jeszcze do ocieplenia dach na poddaszu bo przerabiamy na mieszkalne i nie wiem czym i czy ocieplać też strop czyli podłogę tego poddasz ponoć ekofiber jak najbardziej się do tego nadaje ale czy jest sens wydawania tak dużej kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.02.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 nikt jakoś nie odniósł się do tej zalety styropianu że jest biały :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Januszek: kolor jak wiadomo jest tez wzgledny chyba ze powiesz w kodzie RAL )) co do maszyny to inwestor juz powiedzial. mozna zrobic samemu ale nie wiem czy mozna jeszcze kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 27.02.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Nikt jednak nie wspomina o jednej ważnej informacji. Temperatura jaka jest pod dachem. Pytanie ile wynosi i czy to nie będzie szkodziło styropianowi zamkniętemu w przestrzeni pomoędzy krokwiami. I co jeśli pokrycie jest wykonane z balchy bez deskowania.To do przemyślenia dla uczestników dyskusji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts