Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja dachu - we?na kontra styropian

Recommended Posts

Aktualnie panuje bardzo duży szum informacyjny lub dezinformacyjny na temat tego co jest lepsze a co gorsze (pisał już o tym Hipcio w wątku o wełnie).

Chciałbym podjąć próbę uporządkowania tych informacji i w miarę moich możliwości dokonania "prawdziwego" porównania tych materiałów izolacyjnych. Porównanie dotyczy oczywiście materiałów przygotowanych przez producentów do izolacji dachów. Przyjęte zostało kryterium, że jeśli omawianą wadę da się w jakimś stopniu ograniczyć to dawałem nieco więcej punktów.

1) (max 10 pkt)

Jako że materiał jest przeznaczony do izolacji cieplnej więc przyjąłem że jest to jego najważniejsza funkcja więc za to będzie najwięcej punktów

WEŁNY : gorszy współczynnik lambda ,z samej swojej natury budowy materiał gorszy gdyż nie posiada zamkniętych porów z powietrzem, jest przewiewny i wrażliwy na wilgotność zawartą w powietrzu (6 pkt)

STYROPIAN: lepszy współczynnik lambda, nie przepuszcza powietrza, praktycznie nie wrażliwy na wilgoć (9 pkt)

2) (max 8pkt)

Trwałość, niezmienność parametrów cieplnych w czasie

WEŁNY: występuje zjawisko osiadania wełny, po zamoknięciu następuje uszkodzenie, wad tych praktycznie nie da się wyeliminować (4 pkt)

STYROPIAN: występuje zjawisko skurczu i robią się szpary, oraz utrata własności izolacyjnych w wysokiej temperaturze, można temu zapobiec stosując płyty z felcem i pustkę wentylacyjną. (4 pkt)

3) (max 6 pkt)

Montaż

WEŁNY: wymagają stosowania folii paroprzepuszczalnej i paroizolacyjnej wymagających dużej staranności wykonania, jakość folii i ich montażu ma zasadnicze znaczenie dla skuteczności izolacji, uciążliwe w montażu trzeba stosować specjalne maski i rękawice, dokładniej niż styropianem można wypełnić szczeliny (2 pkt)

STYROPIAN: nie wymaga dodatkowych folii, bardzo łatwy i lekki, są trudności w wypełnieniu małych szczelin może to wymagać dodatkowego stosowania pianek ( 4 pkt )

4) (max 8 pkt)

Własności p-poż

WEŁNY: Niepalne, w czasie pożaru lepiszcza i oleje którymi są nasączone wełny mogą wydzielać szkodliwe dymy, trudne w ugaszeniu długo się tlą, po pożarze śmierdzą i wymagają wymiany ( 6 pkt)

STYROPIAN: W czasie pożaru pali się i wydziela szkodliwe dymy, mogą z niego kapać płonące krople, można w pewnym stopniu ograniczyć te wady stosując styropiany samogasnące oraz zabezpieczenia np. płytami GK (2 pkt)

5) (max 6 pkt)

Tłumienie akustyczne

WEŁNY: dobre własności akustyczne (6 pkt)

STYROPIAN : gorsze własności akustyczne ( 2 pkt)

6) ( max 6 pkt)

Wpływ na nasze zdrowie

WEŁNY: prawdopodobnie włókna stosowane do wyrobu wełen mają podobne działanie do włókien azbestowych tzn. poprzez mechaniczne oddziaływanie na błony śluzowe mogą powodować nowotwory, wymagają szczelnego zabezpieczenia ( 3 pkt)

STYROPIAN: nieszkodliwy dla zdrowia (5 pkt)

7) (max 8 pkt)

Cena

WEŁNY: 4 pkt

STYROPIAN : 6 pkt

8 ) (max 4 pkt)

Zwierzątka w izolacji

WEŁNY: występują wróbelki i myszki 2 pkt.

STYROPIAN:występują wróbelki i myszki 2 pkt

PODSUMOWANIE

WEŁNA 33 pkt, STYROPIAN 37 pkt.

Bardzo proszę o krytyczne uwagi oraz dopisywanie nowych punktów do powyższej listy. Może uda się nam wspólnie dojść do tego jaka jest prawda.

Pozdrawiam

P.S.

BARDZO PROSZE O KRYTYCZNE UWAGI DOTYCZĄCE POWYŻSZEJ PUNKTACJI

Ideą tego wątku jest aby wspólnie dokonać prównania. Jeśli nie będziecie pisać uwag jak zmienić punktację to pozostanie ona wyłącznie jako MOJA SUBIEKTYWNA OCENA

[ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-02-27 21:36 ]

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to sie zaczelo ... :smile:

czy widzicie problem w dopasowaniu styropianu do krokwi? w koncu kazda plyte trzeba dociac. Ja zrobilem sobie maszynke do ciecia styropianu ktora nie kruszy styropianu (nie ma sniegu). trzeba ja jednak zassilac napieciem.

Do zalet steropianu można dodać fakt istnienia profilowanych steropianowych elementów dachowych,które nie wymagają deskowania , foliowania i.t.p. .Krokwie-element steropianowy (np.z Thermodomu)-dechówka lub blachodachówka.Taniej,szybciej no i krokwie widoczne od wewnątrz w całej okazałości.

Januszek

Był już na forum wątek odnośnie "życia w wełnie i styropianie" wynikało z niego, że zarówno w wełnie jak i w styropianie lubią mieszkać myszki i wróbelki dopisuję nowy punkt nr 8 proponuję max 4 pkt. po 2 pkt. dla W i S

Jeśli chodzi o styren to pod styropianem będą i tak płyty GK więc będzie jakaś bariera. Poza tym nie znam skali uwalniania się styrenu oraz jego szkodliwości czekam na propozycję zmiany oceny w punkie 6.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o maszynki do cięcia styropianu to kiedyś widziałem w Składnicy Harcerskiej. Był to napięty na ramce (coś jak piła włosowa) cienki drucik oporowy który rozgrzewał się po podłączeniu napięcia z transformatorka do tego kawałek blatu i po zawodach.

Pozdrawiam

U siebie w domu do ocieplenia skosów zastosowałam ekofiber- nie palny, nie szkodliwy bo ekologiczny, zabezpieczony od robaczków i zwierzaczków, ciepły nie wiem jak długo dędę zadowolona ale na razie jestem, może trochę drogi. Mam jeszcze do ocieplenia dach na poddaszu bo przerabiamy na mieszkalne i nie wiem czym i czy ocieplać też strop czyli podłogę tego poddasz ponoć ekofiber jak najbardziej się do tego nadaje ale czy jest sens wydawania tak dużej kasy?

U siebie w domu do ocieplenia skosów zastosowałam ekofiber- nie palny, nie szkodliwy bo ekologiczny, zabezpieczony od robaczków i zwierzaczków, ciepły nie wiem jak długo dędę zadowolona ale na razie jestem, może trochę drogi. Mam jeszcze do ocieplenia dach na poddaszu bo przerabiamy na mieszkalne i nie wiem czym i czy ocieplać też strop czyli podłogę tego poddasz ponoć ekofiber jak najbardziej się do tego nadaje ale czy jest sens wydawania tak dużej kasy?

Nikt jednak nie wspomina o jednej ważnej informacji. Temperatura jaka jest pod dachem. Pytanie ile wynosi i czy to nie będzie szkodziło styropianowi zamkniętemu w przestrzeni pomoędzy krokwiami. I co jeśli pokrycie jest wykonane z balchy bez deskowania.

To do przemyślenia dla uczestników dyskusji.

Pozdrawiam