Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja dachu - we?na kontra styropian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przenosze wiadomosc z watku "welna":

ja sie zastanawiam nad argumentem o latwiejszym wpasowaniu welny w krokwie. czy on nie jest falszywy?

1. styropian latwiej precyzyjnie dociac na wymiar

2. welne niby latwiej "dosztukowac" czy dopchnac dodatkowy kawalek, ale jak dlugo takie cos sie dobrze trzyma? i na ile takie dopychanie zmienia wlasciwosci termoizolacyjne welny?

3. luki w ociepleniu styropianem latwiej zalatac jakas pianka (nie wiem czy sa jakies i jaki wyjdzie koszt tego).

No i wydawoloby sie ze sprawa zamknieta. Ale dlaczego nie wspomniano o naistotniejszej roznicy dla ktorej wogole stosuje sie welne mineralna a nie styropian w ociepleniach poddasza?.

Ano przepuszcalnosc pary wodnej jest na poddaszu naistotniejsza, i az dziw ze nikt o tym nie wspomnial. Przeciez pod styropianem grzyb gwarantowany. Po to sa owe folie paroprzepuszczalne, ktore to nie maja sensu przy pokryciu styropianem. A moze sie myle?.

Witeq

Specem nie jestem ale popatrz jak dajesz wełnę to od strony poddasza najpierw układasz porządną folię paroizolacyjną (im mniej pary przepuszca tym lepiej) więc o jakim przepuszczaniu pary piszesz ? Folię paroprzepuszczalną dajesz od góry aby osłonić od wody (jak będzie dach przeciekał) i nie dopuścić do gromadzenia się pary w wełnie bo taką zaparowaną wełną to se można izolować domki z klocków a nie poddasze użytkowe.

Bardzo proszę również o uwagi do zaproponowanej punktacji. Będę starał się w miarę na bieżąco aktualizować listę umieszczoną na początku tego wątku (ale się zrymowało) :smile:

Pozdrawiam

P.S.

Kurcze Januszek byłeś szybszy. Jak Ci pasuje nowy punkt 8 wraz z punktacją ?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-02-27 13:49 ]

Za styropianem przemawia fakt, że nie pyli podczas układania, ale nie jest do końca prawdą, że w przypadku styropianu nie trzeba dwóch folii, czy ktoś zastanowił się nad tym, że styropian (przynajmniej nie każdy) nie jest materiałem w 100% nie wchłaniającym wody oraz że więźba jest zwykle wykonywana z drewna, które niezbyt dobrze znosi zawilgocenie (zarówno przez wody opadowe wwiewane pod pokrycie, jak przez parę przenikającą z domu)

Z dopasowaniem styropianu nie jest tak różowo jak się wydaje, nie znam żadnego dachu, w którym konstrukcja byłaby idealnie równa (zawsze są różne odległości pomiędzy krokwiami, krokwie nie są idealnie proste) i w przypadku styropianu zaczyna się skomplikowana zabawa w docinanie i slifowanie, a wiadomo, że musi być idealnie dopasowany. Poza tym styropian zmienia swoje wymiary przez pewien czas po wyprodukowaniu - trzeba go sezonować a w przypadku powstania szpar ich utykanie jest bardzo pracochłonne.

Jeśli chodzi o wełnę to ostatnio na rynku pojawiły się nowe produkty (tzw. wełna antygrawitacyjna), które bardzo dobrze same utrzymują się między krokwiami (bez drutu) co ułątwia montaż, bo może wykonywany być nawet przez jedną osobę (drut układa się póżniej)

Co do tej bieli styropianu, to od razu widać, że nie wszyscy próbowali z nim pracować, ja ułożyłem tylko 60 m styropianu a i tak pod koniec musiałem zakładać okulary przeciwsłoneczne (co nie zmniejszyło bulu oczu na drugi dzień) a na poddaszach także czasem jest ostre światło słoneczne

Witam.

Zawracanie kijem Wisły. Jeśli między krokwiami ściśle upchniemy styropian, krokwie zgniją prawdopodobnie znacznie szybciej niż w przypadku dociśnięcia wełny.

Można zrobić eksperyment. Żeby efekt był bardziej widoczny można między dwa odcinki folii włożyć kawałek drewna, odpowiadający wymiarom krokwi. Folie docisnąć mozliwie szczelnie i troszkę narazić na zmiany temperatury i wilgotności.

Prawdopodobnie szybko na folii będzie można zaobserwować powłoczke z rosy od strony przylegającej do drewna?

Sebastian

A wiec polaczmy wlasciwosci welny i styropianu i bedzie OK. Widzialem pare dachow tak zrobionych, uzytkowanych i nic sie nie dzieje. Sam mam zamiar tak zrobic. A wiec: dach jest z blachy, papa i deskowanie, krokwie są szerokosci 16cm. Trzeba zostawic przenajmniej 3cm pustki powietrznej i zostaje 13cm na wlozenie welny. Zeby uzyskac 20cm oceplenia trzeba dac jeszcze w poprzek 7cm cieplenia. Profl aluminiowy do plyt k-g ma jakis 5cm, czyli trzeba byloby odsunac je od krokwi na jakies 2cm. Planuje wiec w poprzek dac plyty styropianu 5cm (maja mniejszy wspoczynnik przenikania od 7cm welny) ponmiedzy profile i na to folie izolacyjna i plyty k-g.

- szczeliny miedzy styropianem a krokwia wypelnia sie piana - to juz to powiedzielismy

- styroTak styropolu jest paroprzepuszczalny, nie tak jak welna co prawda ale zawsze wiec jesli dach nie przecieka raczej nie ma mowy o zawilgoceniu krokwi

- docinanie bez problemu nawet finezyjne - wymaga troche wiecej czasu

problemy dla mnie to:

- gryzonie (czy sa jakies metody na to?)

- wysoka temperatura latem (w jakim stopniu moze pomoc alufolia?)

BARDZO PROSZE O KRYTYCZNE UWAGI DOTYCZĄCE ZAMIESZCZONEJ NA POCZĄTKU PUNKTACJI

Ideą tego wątku jest aby wspólnie dokonać prównania. Jeśli nie będziecie pisać uwag jak zmienić punktację to pozostanie ona wyłącznie jako MOJA SUBIEKTYWNA OCENA.

Pozdrawiam

ok - moja punktacja

1)ok

2)dalbym rowno po 4 - konsekwencje jakosci materialow sa podobne

3)5 dla styropianu - stosowanie pianki nie jest uciazliwe

4)ok

5)czy styropian jest az tak kiepski w akustyce? widzialem kiedys styropian z brzuszkami jak kartoniki do jajek - czy to moze pomoc?

6)??? - no wlasnie

7)ok

:smile:

styro to jednak powazny konkurent welny