piotr.nowy 27.02.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 anonim-co to znaczy "trochę drogi"?Mozesz podać jakieś dokładniejsze dane?Co do tego ze białe jest "THE BEST" to jast to absolutnie niezaprzeczalny fakt !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 27.02.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 rzeczywiscie jesli blacha bez deskowania to bedzie goraco, moze sprawdz latem? ja mam plyte osb, pape, gont i nie odczuwalem zwiekszonej temparatury powierzchni od wewnatrz. nawet jak cos sie bardziej rozgrzeje to szczelina wentylacyjna powinno uciekac w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 27.02.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 przenosze wiadomosc z watku "welna": ja sie zastanawiam nad argumentem o latwiejszym wpasowaniu welny w krokwie. czy on nie jest falszywy? 1. styropian latwiej precyzyjnie dociac na wymiar 2. welne niby latwiej "dosztukowac" czy dopchnac dodatkowy kawalek, ale jak dlugo takie cos sie dobrze trzyma? i na ile takie dopychanie zmienia wlasciwosci termoizolacyjne welny? 3. luki w ociepleniu styropianem latwiej zalatac jakas pianka (nie wiem czy sa jakies i jaki wyjdzie koszt tego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.02.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 pisałem o tym w wątkuhttp://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=6837&forum=34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 27.02.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 No i wydawoloby sie ze sprawa zamknieta. Ale dlaczego nie wspomniano o naistotniejszej roznicy dla ktorej wogole stosuje sie welne mineralna a nie styropian w ociepleniach poddasza?.Ano przepuszcalnosc pary wodnej jest na poddaszu naistotniejsza, i az dziw ze nikt o tym nie wspomnial. Przeciez pod styropianem grzyb gwarantowany. Po to sa owe folie paroprzepuszczalne, ktore to nie maja sensu przy pokryciu styropianem. A moze sie myle?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.02.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Styropian do ocieplania skomplikowanych polaci sie nie nadaje. Istnieje styropian do ukladania dachowki na nim zamiast lat. Jest odpowiedni wyprofilowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.02.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 witkequ sory ale mylisz się przepuszczalność folii izolacyjnej paroszczelnej którą dajesz pod wełnę jest taka sama jak styropianu.a folię daje się w dwóch gatunkach od spodu paroszczelna a z wierzchu paroprzeuszczalna.parę wodną usuwa się z pomieszczeń za pomocą wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.02.2003 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Witeq Specem nie jestem ale popatrz jak dajesz wełnę to od strony poddasza najpierw układasz porządną folię paroizolacyjną (im mniej pary przepuszca tym lepiej) więc o jakim przepuszczaniu pary piszesz ? Folię paroprzepuszczalną dajesz od góry aby osłonić od wody (jak będzie dach przeciekał) i nie dopuścić do gromadzenia się pary w wełnie bo taką zaparowaną wełną to se można izolować domki z klocków a nie poddasze użytkowe. Bardzo proszę również o uwagi do zaproponowanej punktacji. Będę starał się w miarę na bieżąco aktualizować listę umieszczoną na początku tego wątku (ale się zrymowało) Pozdrawiam P.S. Kurcze Januszek byłeś szybszy. Jak Ci pasuje nowy punkt 8 wraz z punktacją ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-02-27 13:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 27.02.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Zgadzam się z januszkiem.Pitbull możesz podać namiary na inne niż z thermodomu dachowe kształtki steropianowe? Masz jakieś praktyczne doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 27.02.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Za styropianem przemawia fakt, że nie pyli podczas układania, ale nie jest do końca prawdą, że w przypadku styropianu nie trzeba dwóch folii, czy ktoś zastanowił się nad tym, że styropian (przynajmniej nie każdy) nie jest materiałem w 100% nie wchłaniającym wody oraz że więźba jest zwykle wykonywana z drewna, które niezbyt dobrze znosi zawilgocenie (zarówno przez wody opadowe wwiewane pod pokrycie, jak przez parę przenikającą z domu)Z dopasowaniem styropianu nie jest tak różowo jak się wydaje, nie znam żadnego dachu, w którym konstrukcja byłaby idealnie równa (zawsze są różne odległości pomiędzy krokwiami, krokwie nie są idealnie proste) i w przypadku styropianu zaczyna się skomplikowana zabawa w docinanie i slifowanie, a wiadomo, że musi być idealnie dopasowany. Poza tym styropian zmienia swoje wymiary przez pewien czas po wyprodukowaniu - trzeba go sezonować a w przypadku powstania szpar ich utykanie jest bardzo pracochłonne.Jeśli chodzi o wełnę to ostatnio na rynku pojawiły się nowe produkty (tzw. wełna antygrawitacyjna), które bardzo dobrze same utrzymują się między krokwiami (bez drutu) co ułątwia montaż, bo może wykonywany być nawet przez jedną osobę (drut układa się póżniej)Co do tej bieli styropianu, to od razu widać, że nie wszyscy próbowali z nim pracować, ja ułożyłem tylko 60 m styropianu a i tak pod koniec musiałem zakładać okulary przeciwsłoneczne (co nie zmniejszyło bulu oczu na drugi dzień) a na poddaszach także czasem jest ostre światło słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 27.02.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Dlatego lepiej kłaść styropian nie między ale na krokwiach (i w okularach.)!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 27.02.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Witam. Zawracanie kijem Wisły. Jeśli między krokwiami ściśle upchniemy styropian, krokwie zgniją prawdopodobnie znacznie szybciej niż w przypadku dociśnięcia wełny.Można zrobić eksperyment. Żeby efekt był bardziej widoczny można między dwa odcinki folii włożyć kawałek drewna, odpowiadający wymiarom krokwi. Folie docisnąć mozliwie szczelnie i troszkę narazić na zmiany temperatury i wilgotności.Prawdopodobnie szybko na folii będzie można zaobserwować powłoczke z rosy od strony przylegającej do drewna? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 27.02.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 On 2003-02-27 14:07, piotr.nowy wrote: Dlatego lepiej kłaść styropian nie między ale na krokwiach (i w okularach.)!!! Jeżeli już, to ewentualnie jako dodatkowe ocieplenie pod krokwiami, między nimi a folią paroszczelną. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.02.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 pisałem o tym wszystkim tutajhttp://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=6837&forum=34 ale że przerażająca biel styropianu może być wadą tego nie wiedziałem zwłaszcza że ocieplałem dom 200m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 27.02.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Ciekawy system docieplania styropianem proponuje Styropol - http://www.styropol.pl. Styropian wkłądany między krokwie docina się podobnie jak wełnę z 2 cm zapasem. Wykończenie od wewnątrz z płyt gipsowo-styropianowych (?!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jandy 27.02.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 A wiec polaczmy wlasciwosci welny i styropianu i bedzie OK. Widzialem pare dachow tak zrobionych, uzytkowanych i nic sie nie dzieje. Sam mam zamiar tak zrobic. A wiec: dach jest z blachy, papa i deskowanie, krokwie są szerokosci 16cm. Trzeba zostawic przenajmniej 3cm pustki powietrznej i zostaje 13cm na wlozenie welny. Zeby uzyskac 20cm oceplenia trzeba dac jeszcze w poprzek 7cm cieplenia. Profl aluminiowy do plyt k-g ma jakis 5cm, czyli trzeba byloby odsunac je od krokwi na jakies 2cm. Planuje wiec w poprzek dac plyty styropianu 5cm (maja mniejszy wspoczynnik przenikania od 7cm welny) ponmiedzy profile i na to folie izolacyjna i plyty k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 - szczeliny miedzy styropianem a krokwia wypelnia sie piana - to juz to powiedzielismy- styroTak styropolu jest paroprzepuszczalny, nie tak jak welna co prawda ale zawsze wiec jesli dach nie przecieka raczej nie ma mowy o zawilgoceniu krokwi- docinanie bez problemu nawet finezyjne - wymaga troche wiecej czasu problemy dla mnie to:- gryzonie (czy sa jakies metody na to?)- wysoka temperatura latem (w jakim stopniu moze pomoc alufolia?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Do piotr.nowyEkofiber kosztuje ok. 250 zł. m3 z montażem / wsypywane pod ciśnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.02.2003 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 BARDZO PROSZE O KRYTYCZNE UWAGI DOTYCZĄCE ZAMIESZCZONEJ NA POCZĄTKU PUNKTACJIIdeą tego wątku jest aby wspólnie dokonać prównania. Jeśli nie będziecie pisać uwag jak zmienić punktację to pozostanie ona wyłącznie jako MOJA SUBIEKTYWNA OCENA.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 ok - moja punktacja 1)ok 2)dalbym rowno po 4 - konsekwencje jakosci materialow sa podobne 3)5 dla styropianu - stosowanie pianki nie jest uciazliwe 4)ok 5)czy styropian jest az tak kiepski w akustyce? widzialem kiedys styropian z brzuszkami jak kartoniki do jajek - czy to moze pomoc? 6)??? - no wlasnie 7)ok styro to jednak powazny konkurent welny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts